Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Szaúd-Arábia a közelmúltban nyitotta meg kapuit a nem muzulmán turisták előtt, lehetővé téve, hogy szélesebb körben megismerhessük gazdag történelmét.

Ugyan az ország nagy része sivatag vagy félsivatag, mégis meglepő változatosságot mutat: 3000 méteres hegyek magasodnak dél-nyugaton, az azúrkék Vörös-tenger mossa partjait és a legfinomabb datolyákat kóstolhatjuk az Al Ahsa oázisban.

Vesszünk el Dzsidda kanyargós utcáin, ahol a helyiek hangulatos kávéházakban, sishát pöfékelve játsszák a backgammont és betölti a levegőt a fűszerpiac illata. A Vörös-tenger partja búvárok kedvelt helye, míg Madáin Szálih a jordán Petrához hasonlóan sziklába vájt nabateus sírokkal kápráztat el bennünket.

Az Al Ahsa oázis bő forrásának köszönhetően, már a történelem előtti időszakban is lakott volt és mára a világ legnagyobb oázisává nőtte ki magát. Az évezredek során számos nép hagyta itt „kéznyomát”, melynek köszönhetően 2018 óta a világörökségi helyszínek közé került. Itt rendezik meg minden évben a Datolya Fesztivált, úgyhogy a kóstolást sem hagyhatjuk ki.

Kérjük, tartson velünk és fedezzük fel együtt Szaúd-Arábiát!

Az országba való belépéshez az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Szaúd-Arábiából történő beutazás után. Magyar állampolgároknak elektronikus vízum szükséges, melynek díja van. A vízumügyintézésében forduljon bizalommal kollégáinkhoz. Az elektronikus vízum leghosszabb érvényességi ideje egy év lehet, többszöri belépésre és 90 napos tartózkodásra jogosíthat. Amennyiben útlevelében izraeli pecsét szerepel, mindenképpen javasoljuk új útlevél kiváltását.

Mekkába és Medinába csak muszlim vallásúak utazhatnak, tehát magyar turisták, még vízum birtokában sem léphetnek be ezekre a helyszínekre.

25 év alatti nők nem utazhatnak egyedül Szaúd-Arábiába. 25 év fölötti, férfi kíséret nélkül utazó turista nőknek, ha szervezett csoporttal utaznak, adnak vízumot.

Szaúd-Arábia területére alkohol és sertésáru behozatala szigorúan tilos, a repülőtéri érkezéskor a kézipoggyász is ellenőrzés alá kerül, így a pálinkát és a téliszalámit feltétlenül hagyják otthon.

Népesség, nyelv:

Szaúd-Arábia népessége 33 millió fő. A hivatalos nyelv az arab, de az angolt is széles körben beszélik.

Időeltolódás

Az időeltolódás +2 óra. Általában 12:00-15:00 között sziesztát tartanak a boltok és az éttermek, kivéve azok, amik a bevásárló központokban vannak. A napi ötszöri ima során minden bezár kb. 20-30 percre, utána folytatódik az élet. A hétvége péntekre és szombatra esik.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Szaúdi Riyal (SAR), 1 SAR = kb. 90 Ft.
A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók, a USA dollárt és eurót mindenhol váltják. A piacokon mindenképpen érdemes alkudni, de a bevásárlóközpontokban és a boltokban kötött árak vannak.

Borravalót adni nem szokás egyáltalán.

Időjárás

Az ország klímája sivagati, eső ritkán esik. Októbertől májusig kellemes, napközben 15-20 fokos a hőmérséklet, nyáron viszont nagy a hőség, akár 40-45 fok, így ilyenkor az emberek általában a légkondicionált bevásárlóközpontokban, éttermekben töltik a szabadidejüket. Fontos: aki a légkondira érzékeny, mindenképpen vigyen magával egy kardigánt vagy kiskabátot.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz nem iható, így javasoljuk a palackozott vizet, illetve érdemes kerülni a jégkockát is italrendeléskor.
Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el, mert az egészségügyi ellátás nagyon drága.

Elektromosság

A hálózati feszültség és frekvencia 220 V / 60 Hz és 4 fajta hálózati aljzat is forgalomban van (A, B, F és G tipusú). Az eltérő hálózati aljzatok miatt adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Több mint 6000 oldal korlátozva van központilag, ezek között sok, ami a politikával, egészséggel, női egyenjogúsággal vagy oktatással kapcsolatos.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Közbiztonság

A közbiztonság kiemelkedően jó, köszönhetően a szigorú büntetési tételeknek.

Gyalogosként közlekedve nagyon kell figyelni az autókra, mert általában nem adják meg az elsőbbséget. A vezetési stílus nagyban eltér a nálunk megszokottól, így nem javasoljuk az autóbérlést, amit még az úton kószáló tevék is nehezítenek.

Fényképezés:

A látnivalók fényképezése, videózása megengedett, de helyi emberekről és főleg nőkről fotót készíteni nem szabad. Fotózás és filmfelvétel a kikötők, katonai objektumok, állami hivatalok, mecsetek, paloták, magán rezidenciák, ipari létesítmények, stb. környezetében illetve a táblákkal vagy feliratokkal jelzett helyeken szigorúan tilos.

Hagyományok, ruhaviselet

A politikai és vallási témákat mindenképpen kerüljük, mert bármilyen kritika szigorúan tilos.

Kérjük, fordítsanak figyelmet a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Konzervatív, lábat, dekoltázst, karokat takaró ruházat szükséges a nőknek, de a férfiaknak sem viselhetnek ujjatlan atlétát és sortot. Az országban nem várják el a turista nőktől a fejkendő viselését. Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott.

A nőknek és a férfiaknak sokszor elkülönített helyet tartanak fenn (pl. éttermeknél) vagy az is előfordul, hogy külön sorban kell várakozniuk.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs, az ajánlott oltások között Hepatitis A és B, Veszettség, Meningitis, Tifusz és Gyermekbénulás szerepel. További információkért, kérjük keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot. (www.oltokozpont.hu)

Kiemelt Szaúd-Arábia ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás

bezárás

 

 

Kedves Utasaink!

Tájékoztatni szeretnénk Önöket arról, hogy megelőzés céljából irodánkban a személyes ügyfélfogadás jelenleg szünetel. Kollégáink továbbra is elérhetők e-mailben és telefonon hétfőtől péntekig 9-18 óra között. 

Kollégáink elérhetőségeit ITT láthatják.

A tájékoztató teljes tartalma ITT olvasható.

 

Megértésüket köszönjük!