Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Baszkföld
az ízek fellegvára
 
486 500 Ft
/fő, repülőjeggyel, megadott ellátással
2021. szeptember 28.
 
Utazás:

 repülővel, közvetlen menetrend szerinti járattal

Elhelyezés:

4*-os, belvárosi szállodákban

Ellátás:

program szerint

Utazás:

 repülővel, közvetlen menetrend szerinti járattal

Elhelyezés:

4*-os, belvárosi szállodákban

Ellátás:

program szerint

Miért ez az út?

Spanyolországban, a baszk régióban a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó Michelin-csillagos éttermek koncentrációja, így joggal nevezhetjük a világ gasztronómiai központjának, ahová minden, főzni és enni szerető ember szeretne eljutni. Az ízek mellett a táj is lélegzetelállító: hullámzó tenger, homokos partok, zöldellő hegyvidék és gazdag történelem zsúfolódott össze ezen a vidéken.

Euskal Herrira, azaz Baszkföld a Pireneusok nyugati részén, a Vizcayai-öböl partjainál helyezkedik el, és megoszlik Franciaország és Spanyolország között. A baszk nyelv eredete ismeretlen és nem hasonlít egyik ismert nyelvhez sem, így utunk felér egy nyelvleckével is, amikor „pintxos”-kat vagy éppen „chacoli”-t kóstolunk egy „bodega”-ban.

Nem bortúrára indulunk. Emberekhez megyünk. A serrano sonkában érezhetjük a családi kötődést, a Camerano sajtban rejlő generációról generációra szálló tudást, a frissen fogott halban pedig a sós tengeri szélben átvirrasztott éjszakákat. Kóstolunk bort hagyományos és modern pincészetben; egy helyi szakáccsal bevásárolunk a piacon, majd egy zárt gasztroklubba is betekinthetünk.

Baszkföld a lelkét tárja elénk. Szeretne csatlakozni hozzánk?

   

Ízletes helyi konyha, díjnyertes borászatok és főzés egy zárt Sociedadban.

4*-os szálloda, kóstolók, piaclátogatás

5 nap boldogság: gyönyörű tájak, friss ételek, barátságos helyiek.

Max. 15 fő - Kis, jó hangulatú csoport, ahol mindenkire egyéni figyelem jut.

UNESCO Világörökségi helyszín

Részletes program

Utazás előtt ráhangolódásként…

Ha meg szeretné érteni, hogy miben különböznek a baszkok a spanyoloktól, akkor utazás előtt mindenképpen nézze meg a Spanyol affér (Ocho appellidos vascos) c. filmet.

Rafael egy sevillai férfi, aki sosem hagyta el az andalúz tartományt. Egyik este harsány mulatozás közben baszk vicceket mesél társaságának, mit sem sejtve arról, hogy egy baszk nő, Amaia is hallja őket, akit mélységesen megbánt a férfi gyúnyolódása. Az est végén valahogy mégis együtt távoznak Rafael lakására. Másnap Amaia visszautazik északra, ahol azzal szembesül, hogy régóta tervezett esküvője meghiúsul... Eközben Rafael elhatározza, hogy Amaia után megy, de a kaland nem várt kihívást rejteget számára: Amaia kedvéért el kell játszania, hogy ő a vérbeli baszk vőlegény...

1. nap: Ongi etorri Euskal Herrira, Üdvözöljük Baszkföldön! - Budapest - Bilbao

Látja, hogy a baszk nyelv mennyire különleges? Már a bilbaoi reptéren kezdhetünk hozzászokni, ahová a délelőtti órákban érkezünk. Itt buszba szállunk és először a 6500 éves múltra visszatekintő természetes sólepárlóhoz utazunk, ahonnan a leghíresebb Michelin-csillagos éttermek szakácsai szerzik be a kiváló minőségű sót. Tudta, hogy csak itt 4 féle sót állítanak elő természetes módszerekkel? Amellett, hogy kóstolunk és vásárolunk, megérthetjük, hogy mennyi munkával kerül ez a fűszer az asztalunkra és ízesíti meg az életünket.

Az utazás során biztosan megéheztünk, így egy helyi étteremben bele is vetjük magunkat a különleges baszk konyha világába. A 17. századi épületben berendezett étterem konyhájából természetesen nem hiányozhat a korábban megismert sóvirág, az Alavesa burgonya, a Pinta de Pobes bab, az Ondarroa szürke tőkehal vagy a legjobb steakek.  Az öntetekhez és köretekhez használt hozzávalók nagy része - a paradicsom, a sült paprika, a kakukkfű, a bazsalikom, a menta vagy a citromfű - az étteremhez tartozó gazdaságban terem. 

Miután jóllaktunk, a Rioja borvidék fővárosába, az Ebro folyó partján fekvő Logroñoba megyünk.  Miután lepakoltuk a csomagjainkat, belevetjük magunkat a Calle Laurel nyüzsgő esti forgatagába, ahol a pintxo bárok egymást érik. Ami Spanyolország többi részén a tapas, az itt a pinxto – csinos, néha már művészi módon tálalt, ínycsiklandó falatkák. Minden bárnak megvan a saját különlegessége, így nekünk nincs más dolgunk, csak kóstolni és kóstolni… (egyéni vacsora) (2 éj)

2. nap: Ízorgia kultúrával fűszerezve

Szokták mondani, hogy „Rómában tégy úgy, mint a rómaiak”. Ezt megfogadva, mi is átvesszük a baszk életérzést és belemélyülünk az élet totális élvezetébe…

Útközben kitérőt teszünk San Millán de Gogolla völgybe, ahol megtekintjük a 6. században épült San Millán de Suso és a 11. században épült San Millán de Yuso kolostoregyüttest, amelyek a Világörökségi listán is szerepelnek.

A Suso (ókasztíliai nyelven: felső) kolostor azokból a barlangokból nőtt ki, ahol a San Emilián pásztort követő remeték éltek a 6. században. Az eredeti, 537-ben alapított monostort többször kibővítették az ott élő szerzetesek. A szent sírja is itt található. A Suso kolostor történelmi jelentőségét azoknak a kézírásos emlékeknek, kódexeknek köszönheti, melyeket a sírban találtak meg. Ezek a dokumentumok a spanyol és baszk nyelv legrégebbi írásos emlékei. A 11. században ebből a virágzó szerzetesi közösségből nőtt ki az újonnan épült Yuso (ókasztíliai nyelven: alsó) kolostor, melynek könyvtárában akár 60 kilós, 2000 marha bőréből készült kódexeket is láthatunk.

Kényelmesen elfogyasztjuk tipikus riojai ebédünket, majd egy családi manufaktúrába látogatunk, ahol közel 120 éve készítik a kiváló minőségű serrano sonkákat. A hegyekkel körülölelt völgyben található üzem mikroklímája kiválóan alkalmas a fehér sertésből készített, levegőn szárított és érlelt sonkák előállítására.

A Rioja Borvidék egyik leghíresebb borászatában töltjük az estét, ahol Hemingway mellett, a spanyol király is többször járt. A 130 éves pincészetben elfogyasztott többfogásos vacsoránkat díjnyertes borok teszik feledhetetlenné (fakultatív program).

3. nap: Lehet ezt még fokozni?

Spanyolország a világ 3. legnagyobb bortermelője Franciaország és Olaszország után, és legismertebb borai innen, a Rioja vidékéről származnak. Csak itt 567 „bodega” verseng a borkedvelők kegyeiért, így számos igazán különleges pincét találunk errefelé. Ilyen a 19. század közepén alapított Marques de Riscal borászat is, ahol remekül megfér egymás mellett a hagyomány és a hipermodern környezet. A pincerendszer fölé, Frank O. Gehry sztárépítész által tervezett futurisztikus, fémszalagokkal betekert szállodaépülettől eláll a lélegzet. De nem a külcsín miatt látogatunk ide, hanem hogy díjnyertes borokat kóstolhassunk.

Bor mellé sajt is dukál…a Camerano sajt Baszkföld eredetvédett lágy, kecsketejből készült különlegessége, melyet egy családi sajtüzemben ismerhetünk meg közelebbről.

Délután érkezünk a gasztronómia fővárosába, San Sebastianba, mely – azon kívül, hogy 18 Michelin csillaggal büszkélkedhet - Európa egyik legdivatosabb és legdrágább tengerparti üdülőhelye. Megnézzük a spanyol királyok egykori rezidenciáját, a Miramar palotát, az elegáns szállodákat és színházakat. A tengerparton is érdemes andalogni egy kicsit a naplementében. A kíváncsiak folytathatják az estét a Fermin Calberton utcán, ahol a legjobb bárok és éttermek találhatóak. (1 éj)

4. nap: Közös főzés egy Sociedadban

San Sebastian nem véletlenül a gasztronómia fellegvára: a friss baszk alapanyagok változatossága bárkit megihlet, és ha emellé még tehetség és kreativitás is társul, garantált a siker. Így mi is az alapoknál kezdünk – egy szakács kíséretében a helyi piacra látogatunk, ahol megtanulhatjuk, hogy mi alapján válogatja össze a hozzávalókat, illatolunk, kóstolunk, beszélgetünk a termelőkkel. Amit megvettünk, el is készítünk egy Sociedadban, mely egy zárt gasztronómiai férfiklub a 19. századból. Sem a turistákat, sem pedig a feleségeket nem látják szívesen, de szerencsére vannak kapcsolataink… Hogy alakultak ki a Sociedadok? Úgy, hogy a férfiak el akartak rejtőzni az asszonyoktól. Béreltek egy konyhát, jobb esetben olyat, amihez borospince is tartozott és a barátokkal közösen főztek, így szerezve egy tartalmas görbe estét maguknak. Ma már az asszonyok a vacsorára bemehetnek, de a főzés még mindig a férfiak dolga. Hát nem irigylésre méltó dolguk van?!

A tartalmas és kiadós ebéd után, buszra szállunk és Bilbaoba utazunk. A Las Siete Calles, az 1400-as évekből származik. Egykoron mindössze ez a hét utca jelentette Bilbaot, mely vitathatatlanul a város legszínesebb része. A számos üzlet, vendéglő és remek pintxo bár mellett múzeumok, templomok és Európa legnagyobb fedett piaca (Mercado de la Ribera ) is itt található.  (1 éj)

5. nap: Hurrengo arte! Viszlát Baszkföld! - Bilbao - Budapest

A délelőttöt Bilbao további megismerésével töltjük. Kulturális és kulináris gazdagsága ellenére a legtöbb turista a Guggenheim Múzeum miatt érkezik Bilbaoba. Kétségtelenül a 20. század egyik leglátványosabb építészeti alkotása az ezüst pikkelyekkel fedett hajót formázó múzeum, mely Bilbao hajógyártási, kikötői múltjára és a tengernek, a baszkok életében betöltött szerepét szimbolizálja. (egyéni látogatás)

Miután megtöltöttük a bőröndjeinket a legjobb sajtokkal, sonkával, a Vizcayai-öbölből származó szardellával, 1-2 üveg borral, kézzel készített édességekkel, a repülőtérre megyünk, és Budapestre repülünk.

 

UNESCO Világörökség: 
  • San Millán Yuso és Suso apátságai

Fakultatív programok

Fakultatív pincelátogatással egybekötött borvacsora: 23.900 Ft/fő

További információk

Miért tartson velünk?

  • Új embereket ismerhet meg. Ez nem rohanós turistaút, hanem kapcsolatokat építünk, így akár személyesen tudja majd ajánlani ismerőseinek, rokonainak, hogy merre és kihez forduljanak Spanyolországban.
  • A Rioja-ban töltött idő segít a borok szakértőjévé válnia. A jövőben magabiztosabban párosíthatja a borokat az ételekhez és választhatja ki a legjobb évjáratokat.
  • Új ismereteket sajátíthat el baszk szakácsoktól.
  • Csoportunkban legfeljebb 15 ember van, hogy mindenkire elegendő figyelem jusson.
  • Nem kell nyelveket tudnia, hiszen a magyarul beszélő idegenvezető mindennap a csoporttal van.
  • Nem kell értenie a borokhoz vagy a főzéshez, elegendő, ha csak szereti az életet, a finom falatokat, a jó italokat. Csak engedje el magát és élvezze a baszkok vendégszeretetét.

Kik vesznek részt az utazáson?

A gasztroturizmus az utazás következő szintje, mely a fenntarthatóságot és a helyi termelőket támogatja. Utasaink érett, sokat látott emberek, vállalkozók, orvosok, ügyvédek, építészek, akik már megtapasztalták az all inclusive ellátás kényelmét Törökországban vagy Egyiptomban. Jelentkezhetnek párok, egyedülállók, de barátnős kiruccanásnak is tökéletes. Az utazás végére – a remek boroknak és közös élményeknek köszönhetően - remekül összekovácsolódik a csapat és barátságok köttetnek.

Bárki jöhet, hiszen ez nem egy szakmai program, ahol a szakácscsoport egész nap egy főzőiskolában tanul. Programunk szórakoztató keveréke az utazásnak, az élményszerzésnek, a kulináris élvezeteknek és kóstolóknak.

Nem szükséges a főzni tudás. Nem kell aggódnia, ha nem szeret, vagy nem tud főzni. Semmi sem kötelező, ha Ön csak enni és kóstolni szeretne, akkor dőljön hátra és csak élvezze, ahogy a szakácsunk átadja a tudását a többieknek. 

Ha nem Budapestről indulnék, akkor is részt vehetek a programon?

Természetesen. Tudjuk, hogy nagyon sok magyar él külföldön, ezért Amerikából, Németországból, Angliából stb. is lehet a csoporthoz csatlakozni. Kérjük, hogy vegyék fel irodánkkal a kapcsolatot és megbeszéljük a részleteket.

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2021.09.28. - 2021.10.02.
5 nap / 4 éj
486 500 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
  • a repülőjegyet illetékkel,
    1 db max. 8 kg-os kézipoggyásszal
    (melynek értéke:
    kb. 65.000 Ft)

  • a szállást 4*-os belvárosi szállodákban
  • 4 alkalommal reggelit

  • 3 alkalommal ebédet

  • a sétát és bevásárlást egy piacon, helyi szakáccsal

  • a főzőtanfolyamot egy zárt Sociedadban

  • a látogatást egy
    sólepárlóban

  • a pincelátogatást borkóstolóval (3. nap)

  • a sajtkóstolót egy sajtüzemben

  • a serrano sonkakóstolót
    egy manufaktúrában

  • a buszos közlekedést a programok során
  • a városnézéseket

  • a magyar idegenvezetést

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
  • az idegenforgalmi adót
    (helyszínen fizetendő)
    10 EUR / fő

  • a belépőket
    (helyszínen fizetendő)
    kb. 40 EUR / fő

  • az útlemondási biztosítást
    1,5%

 EGYÉB KÖLTSÉGEK

  • Egyágyas felár
    84 000 Ft
  • Feladott poggyász
    (max. 23 kg)
    kb. 18 200 Ft
  • Egyéni vacsorák: kb. 30-50 EUR naponta, amennyiben erre van igény, de egész nap folyamatosan eszünk, iszunk, kóstolunk, így ezt kevesen veszik igénybe.
  • BBP utasbiztosítás (Aegon)
    - Basic: 590 Ft/fő/nap
    - Extra: 790 Ft/fő/nap
    - Exclusive: 1.090 Ft/fő/nap
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Bartos Szilvia
+36 (1) 354 3997
Gim-Alé Krisztina
+36 (1) 207 8224
Gyurgyovits Éva
+36 (1) 354 3994
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)

 

Ismerje meg Baszkföldet!

8 nap / 7 éj
2023.07.01. - 07.08.


724.000 Ft/főtől

5 nap / 4 éj
2021.06.16. - 06.20.
Összesen 2 időpontban

491.000 Ft/főtől

7 nap / 6 éj
2021.04.19. - 04.25.
Összesen 4 időpontban

161.025 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin