Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

A medve nem játék...
Székelyföldi természet- és falujárás a legendás ősvárak és medvék nyomán
 
124 900 Ft
/fő
2019.09.29. - 2019.10.04.
 
Utazás:

20 fős kisbusszal

Elhelyezés:

panzió,kétágyas szobáiban

Ellátás:

reggeli és vacsora

Utazás:

20 fős kisbusszal

Elhelyezés:

panzió,kétágyas szobáiban

Ellátás:

reggeli és vacsora

Miért ez az út?

1. Utazásunk mottója a közismert székely tréfa befejező sora – apropója a Székelyföld falvainak ma is hívogató bája, a Görgényi-havasok és a Hargita egyedülálló medve-gazdagsága. 

2. Napközben is ügyelünk arra, hogy el- és feljuthassunk olyan helyszínekre, ahová mások nem: Firtos várának romjaihoz, a Krisztus szíve óriás-szoborhoz, a Nagy- Somlyó kilátójához, az 1.801 m magas Madarasi-Hargita csúcsára, vagy a Csudálő-kő égi legelőire. 

Részletes program

1.nap: Székelyföld medvéi és az ősvárak históriája

Indulás reggel 6:00 órakor Budapestről, a Blaha Lujza térről. Utazás az M3 autópálya – Nagyvárad útvonalon. A határ átlépése után „bevezetés a medve-tudományba”, Kászoni Zoltán (1928 – 2015) nagyszerű művei segítségével (Vad és vadászat Erdélyben; Az a medvés, pisztrángos csodás Erdély). Utazás a Királyhágó – Gyalu – útvonalon, majd az autópályán. Haladás a Nyárádmentén, majd a Kis-Küküllő völgyének erdős, lankás vidékén, vázlatos ismertetés a székelyek eredete és a székely ősvárak témaköreiből, Gaali Zoltán és Orbán Balázs munkái alapján.  Koraesti érkezés Szovátafürdőre. Séta a Medve-tó körül, a felújított sétányon, majd az osztrák-magyar időkből megmaradt hotelsoron (szeptemberben a korábbi sötétedés következtében csak a kilátó teraszhoz). Esti érkezés Farkaslakára. Üdvözlővacsora a Gordon kocsmában, majd a szállások elfoglalása.

Szállás: Gordon Panzió

2.nap: Orbán Balázs útján Énlakáig és Firtos váráig

Reggeli után utazás Székelypálfalvára. Orbán Balázs a térségre vonatkozó gyönyörű leírásainak megismerése, a Szilas-tető déli oldalán legalább 2.500 lábnyi magasságban (850 m) települt, festői kilátású faluban. Az itt született székely lófő, Nagy György és az 1562-ben, János Zsigmond fejedelem ellen vezetett felkelése históriájának „feltárása”. Átutazás Firtosváralján a legszebb, hagyományos székely településrendjét máig is megőrző faluba, Énlakára. Séta a faluban, a nagyhírű unitárius templom kazettáinak és rovásírásos emlékének megtekintése. Kb. 3 órás túra  Firtos vára megannyi legendával átszőtt ősvár romjához. Délutáni visszaérkezés Farkaslakára. Megismerkedés medve-les programunk vezetőjével, felkészítés az előttünk álló kalan(dok)ra. Rövid vezetés a leshez, a Görgényi-havasok természetföldrajzának rövid bemutatása útközben.

(A teljes program hossza vezetéssel együtt 2 óra. A les rönkből épített, vadászok által is használt vadlesről történik.) Naplemente után visszatérés Farkaslakára.

Szállás: Gordon Panzió

 3. nap: A Parajdi-sókanyon mélyén - s a Krisztus szíve kilátó magasán

Reggeli után utazás Parajdra, menet közben ismerkedés a Sóvidék településeivel, néhai gazdagságot hozó kincsével – s az itt látható egyedi sóformák keletkezésével. Séta az ókori rómaiak kora óta bányászott, 576 m magas Sóshegyoldalában, s alján keletkezett szorosban, a  Korond patak mellett és a kiépített tanösvényen. A sós források, kígyózó fehér sóerek, különleges kürtők és borotvaéles só szirtek fotózása. Feljutás az  Udvarhelyszéket védelmező Krisztus szíve kilátóhoz, Közép-Európa legnagyobb „ezüst szobrához”. Ismertető a terepen a Görgény – Hargita plató természetföldrajzáról, hagyományos erdőgazdálkodásáról. Időjárástól és kedvünktől függően séta a II. Bécsi döntés kereszthez. Délutáni visszaérkezés Farkaslakára. Felkészülés a medve-les programra.  (A teljes program hossza vezetéssel együtt ismét 2 óra. A les rönkből épített, vadászok által is használt vadlesről történik.) Naplemente után visszatérés Farkaslakára.

Szállás: Gordon Panzió

4.nap: Otthon Udvarhelyen; fel a Nagy-Somlyóra

Reggeli után utazás Szelykefürdőre. Rövid séta Orbán Balázs (1829-1890) sírjához, a székely kapu gyűjtemény alatt. A rendkívül kalandos sorsú, örökkön nyugtalan „darócruhás gróf” életének, s nagyszerű,   A Székelyföld leírása… c. munkájának áttekintése, koszorú elhelyezési lehetőséggel. Séta Székelyudvarhely városközpontjában. Látogatás a Szoborparkban (a kiállítás Csaba királyfitól – Wass Albertig örökíti meg az erdélyi magyarság kiemelkedő képviselőit), majd Orbán Balázs és a „Vasszékely” szobrainál. A  Milleniumkor átadott eklektikus Városháza (volt megyeháza), a szecessziós Benedek Elek Tanítóképző, majd a Katolikus Főgimnázium fényképezése. Séta a Székelytámadt várhoz, fotózással az 1.000 éves falak alatt. Átutazás a Tolvajos-hágó fenyvesekkel övezett vidékén Csíksomlyóra.A Mária- kegytemplom közös meglátogatása. Séta a Kis-Somlyó oldalából fakadó borvízforrásnál, kóstolással. Túra a szabadban álló Hármashalom kápolnához, az évi búcsúk szentélyéhez. A bátrabbaknak fakultatív feljutás a Nagy-Somlyó kilátójára. „Csíkország” panorámáinak élvezete. Délutáni utazás Zeteváraljára. Megismerkedés medve-les programunk vezetőjével, felkészítés az előttünk álló kalan(dok)ra.  (A teljes program hossza vezetéssel együtt 2 óra. A les rönkből épített, vadászok által is használt vadlesről történik.) Naplemente után visszatérés Zetelakára. Közös vacsora.

Szállás: Olga Panzió

5.nap: A Madarasi-Hargitán (1.801m); Zeteváralja „tengere”

Reggeli utazás  Ivóra, majd onnan a Madarasi-Hargita központi tömbjére. Túra a Széchenyi Zsigmond menedékháztól az 1.801 m magas csúcshoz. A kopjafákkal és zászlókkal feldíszített sziklás tető lélegzetelállító körpanorámát nyújt, jó látási viszonyok esetén akár 100 km-es távolságra. Zászlónk, szalagjaink elhelyezési lehetősége. Rövid fotószünet a Zeteváraljai-víztározónál, majd továbbutazás a  Sikaszó patak völgyében a Libán-tetőre (1.000 m). Séta a Csudáló-kőhöz vezető havasi legelőkön.  Visszautazás Zetelakára. Felkészülés a medve-les programra.  (A teljes program hossza vezetéssel együtt ismét 2 óra. A les rönkből épített, vadászok által is használt vadlesről történik.) Közös (búcsú)vacsora 

Szállás: Olga Panzió

6.nap: Hazautazás

Kora reggeli indulással hazautazás a Szováta – Kolozsvár – Királyhágó – Nagyvárad – Debrecen –útvonalon, 3 óránkénti rövid pihenőkkel. Budapestre érkezés az esti órákban.

 

A programok és a szállás változtatásának jogát irodánk fenntartja!

 

Fakultatív programok

Medve-lesek: Mindkét helyszínen előre etetett körülmények között, a vadonban – vadlesről.

Farkaslaka mellett meghatározott áron, előre befizetett módon – a sikerességétől függetlenül.

Zeteváralja mellett sikertől függően:

Medve látása esetén 20,-EUR/ alkalom/ fő. Siker nélkül 5,-EUR/ alkalom/ fő.

Zeteváralján az összeg a helyszínen fizetendő, EUR-ban 

További információk

Figyelem!  

Zárt túracipő és télies öltözet hozatala hangsúlyozottan ajánlott. A Madarasi-Hargita gerincén és a Csudálő-kőnél havazás is előfordulhat. Esőkabát és meleg sapka hozatala is erőst javasolt.

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA

 

 • autóbuszos utazást
 • 5 éjszakai elhelyezést, panziók kétágyas szobáiban
 • félpanziós ellátást
 • magyar idegenvezetést
 • Medve-lest 2 alkalommal a Görgény-Hargitai platón
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA

 

 • belépők
  kb.2 100 Ft
 • útlemondási biztosítást 
  1,5%

 EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • egyágyas felár 
  20 000 Ft
 • BBP biztosítás
 • Medve- les 2 alkalommal a Hargitán
  Kb. 40 Euro
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)
Az út idegenvezetője:

gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára. Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem. Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence. Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete. Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig. Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

Ismerje meg Erdélyt!

 

 

 

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont


120.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
tetszőleges időpont


200.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
2023.07.01. - 07.08.


724.000 Ft/főtől