Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Reunion
 
 
 

A természet szépsége leírhatatlan a vulkanikus Réunion szigetén, amely ráadásul Franciaország tengerentúli megyéjeként az Európai Unió része és euróval fizetnek. A 63 km hosszú és 45 km széles szigeten a francia és kreol nyelvvel lehet boldogulni. A portugálok fedezték fel a 16. Században, majd francia gyarmat lett és rabszolgákat hoztak be tömegesen Indiából, Kínából és Afrikából. A világ minden részéről érkező munkások igazán színes kultúrát hoztak magukkal, de nem volt közös nyelv. Ezért találták fel a réunioni kreol nyelvet, amely mellett a franciát is sokan beszélik.

De hol van egyáltalán Réunion?

A franciák számára népszerű célpont, de rajtuk kívül még nem sokan fedezték fel az Indiai-óceán közepén, pedig a felkapott Madagaszkár, Seychelles, Mauritius szomszédságában található ez is.

A különböző nemzetiségek csak az egymás iránt mutatott nagyfokú tisztelettel tudtak békében élni egymás mellett, így aztán 200 éve béke honol a korábban Napóleon néven emlegetett kis szigeten. Kis helyen keveredik a francia, afrikai, indiai és kínai kultúra, ezért nem meglepő, hogy a nemzeti tánczenéje az afrikai Séga és Maloya.
Réunionban a természet kap főszerepet, hiszen a vulkánok szabdalta szigeten a vulkánok mellett sűrű erdők, vízesések, fehér és fekete homokos tengerpartok, vanília és cukornádültetvények váltakoznak. A leghíresebb aktív vulkánja a Piton de la Farnaise. Bár földrajzi adottságainak köszönheti elsősorban hírnevét, nem véletlenül a szörfösök, túrázók, kalandvágyók paradicsoma, de emellett akadnak kulturális látnivalók is.

A főváros, Saint Denis de la Réunion olyan, mintha csak Franciaországban lennénk, Hell-Bourg városka pedig joggal lett hivatalosan Franciaország egyik legszebb települése. A sziget életét pedig fesztiválok színesítik.

Az ország ugyan Franciaországhoz tartozik, de magyar állampolgároknak nem elegendő a személyigazolvány, útlevél szükséges. Az útlevélnek a hazaérkezés napjáig érvényesnek kell lennie. Az utazáshoz vízum nem szükséges. 

Népesség, nyelv

Réunion Afrika keleti partja mellett fekvő vulkanikus sziget, mely Franciaország része. Népessége kevesebb mint 900.000 fő, területe Magyarország kb. 2%-a. A hivatalos nyelv a francia és a kreol.

Időzóna, nyitvatartás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a nyári időszámításkor +2 óra.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Euro (EUR)

Könnyen találni bankautomatát és a bankkártyákat is széles körben elfogadják.

Vásárláskor sem az alkudozás, sem a borravaló nem elterjedt: a kiírt árak az érvényesek. A sziget nem olcsó, az árak kb. 20 százalékkal drágábbak, mint Franciaországban.

Időjárás

Reunion éghajlata trópusi, utazásra a legmegfelelőbb időszak május és november közé esik. Nagyon érdekes jelenség az, hogy a csapadékosság még egy ilyen pici szigeten is nagyon eltérő: a sziget keleti része hatszor (!) csapadékosabb, mint a nyugati része.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz iható, a higiénia és az egészségügy színvonala is az európai színvonalhoz áll közelebb, semmint az afrikaihoz.

WC papírt, kézfertőtlenítőt, szúnyogriasztót, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Nincs szükség átalakítóra.

Telefonálás, internet

A kávézók, éttermek, szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található. Van ahol a szállodai szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. A lefedettség és a sebesség is jó.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A természet és a helyi emberek is számtalan fotótémát nyújtanak, de azért egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

A szigeten is európai normák a mérvadóak. A tengerparton fürdőruha viselése megengedett.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát. Érdemes az iratainkról fénymásolatot is készíteni.

A tengerben való úszáskor figyeljünk az áramlatokra és az apály-dagály mozgására. A legtöbb strandon cápahálót telepítettek, illetve cápaveszély-jelző rendszer is működik, amit kövessünk figyelemmel.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet, mert éjszaka le tud hűlni a levegő. A bogarak miatt javasoljuk a könnyű, de hosszú, karokat és lábakat takaró ruházatot, illetve a bokát is takaró zokni viselését. A napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, bakancs viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

A strandokon, medencékben a fürdőruha megengedett.

Oltások

Kötelező oltás nincs.

Konzulátus:

Nincsen magyar képviselet a szigeten.

Kiemelt Réunion ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás

bezárás

 

 

 

 

Kedves Utasaink!


Irodánk jelenleg JELENLEG ZÁRVA tart. A következő munkanapon munkaidőn belül a rendelkezésére állunk.

Amennyiben egzotikus üdüléssel kapcsolatban kérdés merül fel, az alábbi telefonszámon este 18:00 és 20:00 között, illetve reggel 7:30 és 8:30 között kereshet minket:

+36 1 301-4998


A fenti lehetőséget a megnövekedett érdeklődés miatt tartjuk fenn.
Keressen minket, ha Ön is szeretne eljutni olyan helyekre, ahova nem kell PCR teszt (mint pl. Mexikó, Dominika, Zanzibár), vagy ha akár Dubaiba vagy a Maldív-szigetekre menne, ahova 1 db teszttel utazhatunk. 


Üdvözlettel: 1000 Út utazási iroda