2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Oroszország

Általános adatok


Az ország teljes neve: Orosz Föderáció
Területe: 17,1 millió km2
Népesség: 150 millió (növekedési ráta 0,2%)
Főváros : Moszkva (népesség 9 millió)
Lakosság összetétele: orosz 80%, tatár, finnugor és számos etnikai kisebbség
Hivatalos nyelv: orosz
Vallás:                       orosz ortodox, iszlám, animista
Államforma: (elnöki) szövetségi köztársaság
Kormányfő: V.V.Putin

Környezet, éghajlat

Területét tekintve Oroszország a világ legnagyobb országa – a Föld területének 10 százalékát foglalja el. Éghajlata méreteihez illő: míg nyár derekán szinte valamennyi orosz ingujjban közlekedik, addig a tél közepén akadálytalanul lehet végigkorcsolyázni a folyókon az északi Jeges-tengertől a Kaszpi-tengerig, vagy el lehet szánkázni Szentpétervárról Vlagyivosztokba. Oroszország területének nagy része sík vidék, melyet az Ural hegység 2000 méter magas vonulata oszt két részre. Az Uraltól keletre esik Szibéria szélsőséges tundra éghajlatával. Az Uraltól nyugatra, az európai részeken, az éghajlat viszonylag kellemes, bár novembertől áprilisig csípős hideg uralkodik.

Beutazási feltételek

Az Oroszországba utazó magyar állampolgárok vízumkötelesek. Amennyiben szolgáltatásunkat igénybe veszik, irodánk valamennyi vízumtípus beszerzését vállalja és az ehhez szükséges papírokat biztosítja. A vízumoztatáshoz szükséges papírok: 1 db fénykép, a hazautazás dátumához képest minimum fél évig érvényes útlevél, amelyben 2 egymással szembeni üres oldal található, elektronikus vízumkérdőív, meghatalmazás és a kint tartózkodás teljes időtartamára BBP biztosítás. Ügyintézési idő: 4-10 munkanap. Többféle vízum létezik: leggyakoribb a turista és az üzleti vízum.

Külföldi állampolgároknak is intézünk vízumot, amennyiben rendelkeznek magyarországi tartózkodási engedéllyel, vagy lakcímkártyával, vagy igazolhatóan magyar cégnél dolgoznak. A vízumhoz szükséges dokumentumok és az útlevél legkorábban indulás előtt 1,5 hónappal és legkésőbb az elutazás előtt 2 héttel beadandóak. A konzulátusról a már beadott útlevelet a vízum elkészüléséig nem lehet elhozni! Az útleveleket a nagykövetség kb.1,5 hét után adja ki. Kérjük, az esetleges egyéb külföldi utazásaik szervezésénél ezt vegyék figyelembe. A vízumhoz szükséges dokumentumok meglétéért felelősséget nem vállalunk és annak hiányában vagy annak következtében felmerült károkért nem felelünk. Turista vízum: egyszeri belépésre jogosít, rövid kinttartózkodással. Üzleti vízum:egyszeri vagy többszöri belépésre jogosít, érvényességi ideje 30 nap-1 év. Szükséges papírok: ugyanaz, mint a turistavízum esetében, valamint meghívólevél. Az ügyfél kérésére a meghívólevelet beszerezzük. A vízum ügyintézési ideje 3-45 munkanap. Tranzitvízum: Azoknak az utasoknak szükséges, akik oroszországi átszállással utaznak a célállomásukra és Oroszország területén kilépnek a vámterületről. Ehhez a teljes útra érvényes repülő- vagy vonatjegy szükséges. Ügyintézési idő: 3-7 munkanap.

A konzulátus nyitva tartása: hétfő, szerda, péntek, 09.00-12.00

Regisztráció

Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy az Oroszországba történő beutazás esetén külföldi állampolgárok számára 7 munkanapon belül regisztrációt kell elvégezni (formanyomtatvány letölthető), amely gyakorlatilag az utas szálláshelyének bejelentését foglalja magába a hatóságok irányába. Amennyiben szállodában tartózkodik, ezt a kötelezettséget a szálloda automatikusan elvégzi Ön helyett. A csoportos (szervezett) utakon résztvevők számára is a szálloda végzi el a regisztrációt. Önállóan elvégzendő regisztrációra csak abban az esetben van szükség, ha a szálláshelyünk magánszálláson (pl.: családnál, barátoknál, ismerősöknél) van. Elintézése történhet bármely postahivatalban, ahol a fentiekben található, előre kitöltött formanyomtatvány beadásával és az erre vonatkozó díj (kb. 1500 Ft) befizetésével megtörtént a regisztráció. FONTOS!!! Amennyiben a postahivatalban történő regisztrációt választja az utas, feltétlenül a szálláshelyének tulajdonosával együtt kell ezt megtennie. Az ügyintézés során az utasnak bankba is el kell mennie, ahol befizeti a bank által meghatározott összeget. A Postától el kell kérni az átutaláshoz szükséges adatokat (bankszámlaszám, stb). A regisztráció időt vesz igénybe.

A migrációs kártyát szentpétervári és moszkvai érkezés esetében nem a repülőn osztják ki, hanem az útlevél ellenőrzéskor már kitöltve kapja meg a határőrtől. Az útlevél kezeléskor ennek az egyik felét elveszik, a másik felét pedig mindenképp meg kell őrizni az elutazás időpontjáig, mert azt az országból való kilépéskor az útlevél ellenőrzéskor el fogja kérni a határőr. Amennyiben más oroszországi városba érkezik meg, a migrációs kártyát a repülőn osztják ki, és azt az érkezésig ki kell tölteni. A nálunk letölthető migrációs kártya csak minta, kizárólag a repülőn kiosztott kártya alkalmas a belépésre. (letölthető)

Részletesebb tájékoztató az oroszországi regisztrációs kötelezettségről itt.

 

Hivatalos pénznem

Orosz Rubel; 1 Rubel = 100 Kopejka.

Árfolyam (2014. február)

1 Euro = kb. 48 Rubel,

1 Rubel = kb. 6,5 Forint

Aktuális árfolyam: www.xe.com.

Javasoljuk dollár vagy euró bevitelét, mivel szinte mindenhol át lehet váltani rubelre. A városok központjában lévő boltokban és éttermekben általában a nemzetközileg elismert bankkártyákkal is lehet fizetni. Az orosz rubel Magyarországon nem hivatalosan bejegyzett valuta, így csak néhány pénzváltóhelyen lehet kapni.

Időeltolódás

Magyarországhoz képest: Moszkva és Szentpétervár +2 óra, a téli időszakban +3 óra

Novoszibirszk +6 óra.

Irkutszk +7 óra

Vladivosztok +9 óra

Petropavlovszk-Kamcsatszkij +11 óra

Külképviseletek

Magyarország Nagykövetsége Moszkvában:

Moszfilmovszkaja u. 62. (Metro „Kievszkaja”).

Tel.: (+7) 495-641-75-00, Fax.: (+7) 495-641-75-20

Magyar Nagykövetség Konzulátusa Szentpétervárott:

Marata u. 15 (Metro „Majakovszkaja”)

Tel.: (+7) 812-312-6458, Ügyelet: 999-0082

Telefonhívások

Oroszország +7, Moszkva +7 (495; 499), Szentpétervár +7 (812)

Oroszországból Magyarország hívása +36,

Orosz belföldi szám hívása +8.

Mobiltelefon: Minden magyar szolgáltató működik az országban.

A kellemetlen meglepetések elkerülése végett, utazás előtt érdemes érdeklődni szolgáltatójuknál a tarifák iránt, illetve ellen-őrizzék, hogy a szerződésük alapján külföldön használható-e a telefonjuk.

Pénzváltók/Bankok

A belvárosban egymást követik a bankok és a pénzváltók, sokan

közülük éjjel-nappal nyitva tartanak.

A bankok általános nyitva tartása: 09.00-16.00.

Szállodák színvonala

A szállodák besorolási feltételei megfelelnek a nemzetközi előírásoknak.

Ivóvíz

A csapvíz nem ajánlott közvetlen fogyasztásra, de palackozott

vizet mindenhol lehet vásárolni.

Egészségügyi ellátás

Európai szintű, az európai biztosítótársaságok által nyújtott szolgáltatásokat elismerik.

Borravaló

Éttermekben 5-10% az általánosan elfogadott mérték.

Orosz konyha, éttermek

Borscs – céklaleves, Scsi – orosz káposztaleves, Vinegret – téli

zöldségsaláta, Pelmenji – szibériai húsos derelye, Vareniki –

derelye (krumplis, túrós, meggyes, stb), fekete és vörös kaviár,

Pirogi – töltött kelttésztás sütemény, Kvasz – erjesztett ital

Az italok közül a vodkát – melyből több jóminőségű fajta is

kapható - és a pezsgőt (sampanszkoje) érdemes megkóstolni.

Árak

Az árak kb. 10-15%-al a budapesti árszínvonal felett mozognak.

Vacsora:kb. 4 000 – 6 000 Ft/fő

Büféebéd:kb. 1500-2000 Ft/fő

Ásványvíz (1.5 literes): 40-60 rubel

Üveges sör (0.5 literes):50-100 rubel

Gyros:kb. 100 rubel

Kávé:kb. 70-100 rubel

Önkiszolgáló étteremben: szendvics 75-100 rubel, saláta 80-120 rubel

Közepes kategóriájú étteremben egy főétel: 200-250 rubel

Svédasztalos étteremben egy ebéd: 250-350 rubel

Ruhaviselet

Az orosz templomokban és a székesegyházakban helyenként a férfiaknál hosszú nadrág, a nőknek pedig fejkendő és betakart vállak az ajánlott ruhaviselet. Magasabb kategóriájú szállodákban és éttermekben vacsoránál elvárt az elegáns öltözet.
Szervezett, csoportos utak esetében kényelmes, strapabíró cipő szükséges és átlagos, hétköznapi ruházat elégséges.
Szentpéterváron és Moszkvában az időjárás tavasszal és ősszel hűvösebb, emiatt meleg ruhát is kell a bőröndbe készíteni. Viszont nyáron akár 30 fok Celsius meleg is előfordulhat, tehát könnyű nyári viselet hordható.
Szentpétervár-Moszkva hajóút esetében a hajó fedélzetén szeles idő várható, ennek megfelelően készítsenek be ruhákat (pl. széldzseki). Az északi területeken nagyon változékony az időjárás. Kirándulások idején néha még esőkabátra és meleg ruhára is szükség lehet.

Fényképezés és videózás

Az orosz múzeumokban, mint pl. az Ermitázsban, Petrodvorecben, Pavlovszkban, Puskinban a fényképezés és a videozás külön díj ellenében megengedett. A fényképezés: kb. 800,- Ftba, a videózás: kb 2.500,- Ft-ba kerül. Bizonyos termekben a képek és a kiállított tárgyak védelme érdekében vakut nem szabad használni. Miséztető templomokban csak előzetes helyi egyeztetés alapján lehet fotózni és videózni

Aktuális információ Oroszországról magyarul

http://hungarian.ruvr.ru/


Moszkva

Ezerszínű, hatalmas és megfoghatatlan világváros. Történelme, mint

az összes városé, egy útkereszteződésnél kezdődött, ahol árut kezdtek cserélni az emberek. Azóta eltelt pár évszázad, időközben a kereszteződés eltűnt, helyén pedig egy 12 milliós metropolisz épült fel.

Lakosság: 10 millió, napi ingázók száma 2 millió körül.

Terület: 1035 km2

A város határvonalát jelző körgyűrű 109 km hosszú.

Látnivalók: Oroszország harmincegy, a világörökséghez sorolt múzeumából tizenegy Moszkvában található. Minden látnivalót lehetetlen felsorolni, ezért csak a kihagyhatatlanok: A Kreml és a Vörös tér, a Vörös tér templomai, felbecsülhetetlen arany és ezüstgyűjteménye, Lenin mauzóleuma, a GUM, mind itt található, mint ahogy a Tretyakov Képtár (www.tretyakov.ru), a Puskin Szépművészeti Múzeum, a Történeti Múzeum, a Novogyevicsi Kolostor, a Lomonoszov Egyetem, a Lenin-hegy, a Balsoj Színház, az Arbat. Moszkva környékén a Szergijev Poszad Kolostort ajánljuk. Érdekesség a világ legnagyobb tankgyűjteményével rendelkező Hadtörténeti Múzeum Kubinkában és az űrhajózás egyik fellegvára, Koroljov városka.

REPÜLŐTEREK

Budapestről érkező Aeroflot járatok Seremetyevo F terminálra érkeznek és innen is indulnak hazafelé. Kb 20 km-re van a várostól, de a gyakori forgalmi dugók miatt a reptértől a szállodáig 1-2 órányi az út. Viszszafelé még ennél is tovább tart!!

A Wizz Air járatai Budapestről Vnukovo repülőtéprre érkeznek és innen is indulnak vissza. A Vnukovói nemzetközi repülőtér ("Международный аэропорт "Внуково") Moszkva legrégebbi nemzetközi repülőtere. A város középpontjától kb. 30 km-re délnyugatra helyezkedik el.

A repterekről a városig ill. a metróig egy új gyors vasúttal (www.aeroexpress.ru) lehet eljutni a legkönynyebben, leggyorsabban. Ajánljuk az Airport taxit is, melyek éjjelnappal az érkezési csarnok előtt állnak. Tarifájuk a három moszkvai körzetnek megfelelően eltérő, de megbízható. Sok csomaggal, nagy családdal is elférnek. Nem javasoljuk a magántaxikat, mert többnyire óra nélkül közlekednek, a sofőrök csak oroszul beszélnek, kevésbé megbízhatók.

Metró:

12 vonal, 188 állomás. A város legkényelmesebb és leggyorsabb közlekedési módja.Nyitva: 5:30-01:00.Ára 40 rubel WEB: www.metro.ru

Taxi:

Telefonhívás esetén az alapdíj 50 rubel, a nappali tarifa 1 km-re 28 rubel körül váltakozik. Moscow taxi: Tel: 238-1001

Éttermek:

Hatalmas választék, az árak meredeken csökkennek a Vörös tértől a város széle felé. Figyelmükbe ajánljuk: a „Drova”-„Дрова” www.drova.ru nevű svédasztalos éttermet, ahol már 2700 Ft-tól kínálnak különböző fogásokat.A „Jolki-Palki”-„Ёлки-Палки” (www.elki-palki.ru) nevű éttermet, vagy akár a „Jar”-„Яр” (www.sovietsky.ru) nevű elegáns éttermet, mely a Hotel Szovjetszkajában található és az árak 10.000 Ft-tól kezdődnek

Szentpétervár

Oroszország második fővárosát, „Észak Velencéjét” I. Péter cár alapította 1703-ban. A város a kultúra, az építészet és a természet gyöngyszeme. Világhírű építészek és szobrászok alkotásai, a hatalmas Néva folyó, sok festői csatorna, apró hidak, parkok, a cári rezidenciák (Puskin, Pavlovszk, Petrodvorec), színházak, hangversenytermek, múzeumok (köztük az egyedi és megismételhetetlen Ermitázs), nyár elején pedig a „fehér éjszakák” várják az odalátogatókat. Szentpétervár megőrizte az eredeti arculatát - 2003-ban a város 300 éves fennállásának évfordulója alkalmából minden épületet felújítottak, így a látvány még elegánsabb, még pompmég

Lakosság: 5.131.000 fő

Terület:1439 km2

Repülőtér:A külföldi légitársaságok Pulkovo 2-re, az orosz légitársaságok Pulkovo 1-re érkeznek és onnan is indulnak. A reptéra város szélén található, a legközelebbi metróig minibusszal lehet eljutni (kb. 35 rubel), vagy taxival.

Metró: A Metro 5 vonala az egész várost behálózza, ezért ez a közlekedés legkényelmesebb és leggyorsabb módja. Üzemelési idő: 5.45-00.15.óráig. Egy jegy ára: 28 rubel.

Taxi: Telefonhívás esetén az alapdíj 35 rubel, a nappali tarifa 20-30 rubel között váltakozik kilométerenként. (Min. számla 350 rubel). Esetenként a taxiórát már a taxitársaság bázisától bekapcsolják. Nagyobb taxivállalatok elérhetőségei: 327-1717 vagy 068.

Vásárlás: Az utóbbi években ugrásszerűen fejlődött Oroszországban a kereskedelem. A nagy külföldi bevásárlóközpontok mellett számos hazai áruházlánc nyílt, amelyek általában este 22:00-ig tartanak nyitva, és gyakorlatilag minden kapható bennük, amihez a magyar vásárlók hozzászoktak. Sok helyen éjjel-nappal nyitva tartó üzletek találhatók, ugyancsak teljes kínálattal.

Látnivalók: Szentpétervárt nem véletlenül tartják Oroszország kulturális fővárosának. Számtalan múzeuma, kiállító terme, színháza, koncertterme, könyvtára, tudományos és oktatási centruma van. Ezek közül javasoljuk a fontosabbakat: Ermitázs (www.hermitagemuseum.org), Orosz Múzeum (www.rusmuseum.ru), Puskin lakás Múzeum, Péter-Pál erőd (www.spbmuseum.ru/peterpaul), Juszupov-palota (www.yusupov-palace.ru/index_en.htm), Kunst Kamera, Auróra cirkáló, Admiralitás, Szent Izsák Székesegyház (www.cathedral.ru), Vérző Megváltó Székesegyház (www.cathedral.ru/saviour), Kazányi Székesegyház (www.kazansky-spb.ru), Nyári Kert. Téli Palota, I. Péter lakóháza, Szmolnij, Mars Mező, Alekszander Nyevszkij Kolostor (www.lavra.spb.ru). A városon kívül a Petrodvoreci Palota és kert (www.peterhof.ru), Puskin (www.tzar.ru) és Pavlovszk (www.pavlovskmuseum.ru) palotái és kertjei, Oranienbaum és Kronstadt a keresett nevezetességek.Opera és balett:Marinszkij Opera- és Balettszínház, Musszorgszkij Opera- és Balettszínház, Opera és Balett Konzervatórium

Hidak: A Néva folyón átívelő hidakat a navigációs időszakban (április – november) minden éjszaka (2:00 – 4:50-ig) felvonják,hogy a hajók át tudjanak haladni a Ladoga-tó felé. A hidak felemelkedése az éjszakai városnézés egyik fő látványossága, közülük is a legszebb a Palota-hídé, különösen a Téli Palota felőli oldalról. Érdemes a szállodánk oldaláról gyönyörködni a látványban, ellenkező esetben 1,5-2 óra hosszat várhatunk az átjutásra!

Fehér éjszakák: A „fehér éjszaka” természeti jelenség az északi vidékeken a nyári napforduló idején alakul ki. A kifejezés azt jelenti, hogy a nap csak későn este nyugszik le, az alkony is sokkal tovább tart, így éjszaka nincs teljes sötétség.Ez az időszak május végétől július elejéig tart, de már április végétől szeptember közepéig is sokkal tovább tart a nappali világosság.

Éttermek:Szentpétervárott az utóbbi időben nagyon sok új étterem nyílt. Az árak nagyjából hasonlóak a budapesti éttermi árakhoz. A magyar utazóknak az igen népszerű és elterjedt

svéd asztalos éttermeket ajánljuk, itt nem olyan fontos a nyelvismeret, a turista azt kapja, amit választ, és az árak is egyértelműek. Ezek közül a következő éttermeket ajánljuk figyelmükbe:

Nyevszkij sugárúton található, és jellegzetes orosz ételeket kóstolhatnak meg „Stroganoff Cafe”, mely az Ermitázstól nem messze található „Chajnaja Lozhka” (www.teaspoon.ru), ahol a jellegzetes orosz palacsintát kóstolhatják meg. Akik a cári idők nosztalgiáját,pompáját és ételeit szeretnék kipróbálni, azoknak az „Ermitazsnij” éttermet ajánljuk az Ermitázzsal szemben, vagy a „Palkin” éttermet, mely a Nyevszkij sugárúton található. Az igazi ínyencek a „Russzkij Ampir” (www.concord-catering.ru) éttermet próbálják ki, amely az egyik legdrágább a városban, viszont arany étkészletből élvezhetik a fejedelmi étkeket, abban a székben ülve, amelyben Nagy Katalin cárnő, hercegek, illetve Putyin elnök is helyet foglalt

/keres/14/oroszorszag/0/0/000000/000000/1

/keres/10/oroszorszag/0/0/000000/000000/1

/orszagleiras/oroszorszag

/kategoria/3/oroszorszagi_kalandok

/cikk/orosz_vizum

/cikk/43


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte