Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Oroszország
 
 

Oroszország teljes neve: Oroszországi Föderáció Az Oroszországi Föderációban 21 köztársaság van.

Oroszország területe: 17 millió kmOroszország a világ legnagyobb országa.
Oroszország népessége: A világ 6. legnépesebb országa, 150 millió lakosa van.
Oroszország fővárosa: Moszkva, melynek népessége 13 millió fő, Isztambul után Európa legnépesebb városa.
Oroszország lakosságának nemzetiségi összetétele: orosz 80%, tatár, finnugor és számos etnikai kisebbség
Hivatalos nyelv: orosz
Pénznem: orosz rubel
Vallás: orosz ortodox, iszlám, animista
Államforma: (elnöki) szövetségi köztársaság
Kormányfő: Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin

Magyar állampolgároknak Oroszországba történő utazáshoz vízum szükséges. Amennyiben szolgáltatásunkat igénybe veszik, irodánk valamennyi vízumtípus beszerzését vállalja és az ehhez szükséges papírokat biztosítja. További információval kapcsolatban forduljanak kollégáinkhoz.

Oroszország, Moszkva

Ezerszínű, hatalmas és megfoghatatlan világváros. Történelme, mint az összes városé, egy útkereszteződésnél kezdődött, ahol árut kezdtek cserélni az emberek. Azóta eltelt pár évszázad, időközben a kereszteződés eltűnt, helyén pedig egy 12 milliós metropolisz épült fel.

Lakosság:
13 millió fő, napi ingázók száma 2 millió körül.

Terület:
2561 km²

Repülőtér:
Moszkva 4 repülőtere nemzetközi járatokat fogad. A repülőterek az alábbiak:
Domodevo (pl. Lufthansa)
Sheremetyevo (pl. Aeroflot)
Vnukovo (pl. WizzAir)
Zsukovszkij (pl. Belavia)

Metró:
A moszkvai metró 12 vonalán 229 állomás található. Egy átlagos hétköznap 9 millió utas közlekedik rajta. Üzemelési idő átlagban: 05.30-01.00 óráig. Egy jegy ára: 55 rubel (2017. évben). A metró hivatalos web oldala itt látható.

Időjárás:
Aktuális időjárás itt látható


Oroszország, Szentpétervár

Oroszország második fővárosát, „Észak Velencéjét”, 1703-ban I. Péter cár alapította. A város a kultúra, az építészet és a természet gyöngyszeme. Világhírű építészek és szobrászok alkotásai, a hatalmas Néva folyó, sok festői csatorna, apró hidak, parkok, a cári rezidenciák (Puskin, Pavlovszk, Petrodvorec), színházak, hangversenytermek, múzeumok (köztük az egyedi és megismételhetetlen Ermitázs), nyár elején pedig a „fehér éjszakák” várják az odalátogatókat. Szentpétervár megőrizte az eredeti arculatát, ugyanis 2003-ban a város 300 éves fennállásának évfordulója alkalmából minden épületet felújítottak.

Lakosság:
5 millió fő

Terület:
1439 km2

Repülőtér:
A külföldi légitársaságok Pulkovo 2-re, az orosz légitársaságok Pulkovo 1-re érkeznek és onnan is indulnak. A reptér a város szélén található, a legközelebbi metróig minibusszal vagy taxival lehet eljutni.

Metró:
A metró 5 vonala az egész várost behálózza, ezért ez a közlekedés legkényelmesebb és leggyorsabb módja. Üzemelési idő átlagban: 05.45-00.45 óráig. Egy jegy ára: 45 rubel (2017. évben). A metró hivatalos web oldala itt látható.

Vásárlás:
Az utóbbi években ugrásszerűen fejlődött Oroszországban a kereskedelem. A nagy külföldi bevásárlóközpontok mellett számos hazai áruházlánc nyílt, amelyek általában este 22:00-ig tartanak nyitva, és gyakorlatilag minden kapható bennük, amihez a magyar vásárlók hozzászoktak. Sok helyen éjjel-nappal nyitva tartó üzletek találhatók, ugyancsak teljes kínálattal.

Látnivalók:
Szentpétervárt nem véletlenül tartják Oroszország kulturális fővárosának. Számtalan múzeuma, kiállító terme, színháza, koncertterme, könyvtára, tudományos és oktatási centruma van. Ezek közül javasoljuk a fontosabbakat: Ermitázs (www.hermitagemuseum.org), Orosz Múzeum (www.rusmuseum.ru), Puskin lakásmúzeum (www.museumpushkin.ru), Péter-Pál erőd, Juszupov-palota (www.yusupov-palace.ru/en), Kunst Kamera, Auróra cirkáló, Admiralitás, Szent Izsák Székesegyház (www.cathedral.ru), Vérző Megváltó Székesegyház (www.eng.cathedral.ru), Kazányi székesegyház (www.kazansky-spb.ru), Nyári kert, Téli palota, I. Péter lakóháza, Szmolnij, Mars mező, Alekszander Nyevszkij kolostor (www.lavra.spb.ru). A városon kívül a Petrodvoreci palota és kert (www.peterhof.ru), Puskin (www.tzar.ru) és Pavlovszk (www.pavlovskmuseum.ru) palotái és kertjei, Oranienbaum és Kronstadt a keresett nevezetességek.
Opera és balett: Marinszkij Opera- és Balettszínház, Musszorgszkij Opera- és Balettszínház, Opera és Balett Konzervatórium

Hidak:
A Néva folyón átívelő hidakat a navigációs időszakban (április – november) minden éjszaka (2:00 – 4:50-ig) felvonják,hogy a hajók át tudjanak haladni a Ladoga-tó felé. A hidak felemelkedése az éjszakai városnézés egyik fő látványossága, közülük is a legszebb a Palota-hídé, különösen a Téli Palota felőli oldalról. Érdemes a szállodánk oldaláról gyönyörködni a látványban, ellenkező esetben 1,5-2 óra hosszat várhatunk az átjutásra!

Fehér éjszakák:
A magasabb szélességi fokokon a nyári napforduló előtti és utáni néhány hét alatt a napnyugták igen késői, a napkelték pedig igen korai órákra esnek. Emiatt még éjszaka sem teljes a sötétség. Ezeket az éjjeleket nevezik „fehér éjszakák”-nak. Szentpétervárott a Néva partján sokan még késő este is elidőznek a kiülős teraszokon, és várják a hidak éjszakai megnyitását, és élvezik, hogy a nap sosem végződik. A fő időszak május végén kezdődik, és július végéig tart, viszont ez a természeti jelenség egy hosszú folyamat, ezáltal a fő időszakot megelőzően és azt követően is sokkal később – gyakorlatilag csak jóval éjfél után - sötétedik be, illetve sokkal korábban kel fel a nap.

Éttermek:
Szentpétervárott az utóbbi időben nagyon sok új étterem nyílt. A magyar utazóknak az igen népszerű és elterjedt svéd asztalos éttermeket ajánljuk, itt nem olyan fontos a nyelvismeret, a turista azt kapja, amit választ, és az árak is egyértelműek. 

Időjárás Szentpétervár:
Aktuális időjárás itt látható

 

Oroszország

Környezet, éghajlat
Területét tekintve Oroszország a világ legnagyobb országa. A Föld területének 10 százalékát foglalja el. Éghajlata méreteihez illő: míg nyár derekán szinte valamennyi orosz ingujjban közlekedik, addig a tél közepén akadálytalanul lehet végigkorcsolyázni a folyókon az északi Jeges-tengertől a Kaszpi-tengerig, vagy el lehet szánkázni Szentpétervárról Vlagyivosztokba. Oroszország területének nagy része sík vidék, melyet az Ural hegység 2000 méter magas vonulata oszt két részre. Az Uraltól keletre esik Szibéria szélsőséges tundra éghajlatával. Az Uraltól nyugatra, az európai részeken, az éghajlat viszonylag kellemes, bár novembertől áprilisig csípős hideg uralkodik. 

Hivatalos pénznem
Orosz Rubel; 1 Rubel = 100 Kopejka.
Árfolyam (2017. október)
1 Euro = kb. 68 Rubel,
1 Rubel = kb. 4,5 Forint
Aktuális árfolyam itt (www.xe.com) látható
Javasoljuk dollár vagy euró bevitelét, mivel szinte mindenhol át lehet váltani rubelre. A városok központjában lévő boltokban és éttermekben általában a nemzetközileg elismert bankkártyákkal is lehet fizetni. Az orosz rubel Magyarországon nem hivatalosan bejegyzett valuta, így csak néhány pénzváltóhelyen lehet kapni.

Időeltolódás Magyarországhoz képest:
Moszkva és Szentpétervár +1 óra (a téli időszakban +2 óra)
Novoszibirszk +5 óra.
Irkutszk +6 óra
Vladivosztok +8 óra
Petropavlovszk-Kamcsatszkij +10 óra

Külképviseletek
Magyarország Nagykövetsége Moszkvában:
Moszfilmovszkaja u. 62. (Metro „Kievszkaja”).
Aktuális web oldal itt látható
Magyar Nagykövetség Konzulátusa Szentpétervárott:
Marata u. 15 (Metro „Majakovszkaja”)
Aktuális web oldal szentpétervári és egyéb oroszországi főkonzulátusokról itt látható

Telefonhívások
Oroszország +7, Moszkva +7 (495; 499), Szentpétervár +7 (812)
Oroszországból Magyarország hívása +36,
Orosz belföldi szám hívása +8.

Mobiltelefon:
Minden magyar szolgáltató működik az országban. A kellemetlen meglepetések elkerülése végett, utazás előtt érdemes érdeklődni szolgáltatójuknál a tarifák iránt, illetve ellenőrizzék, hogy a szerződésük alapján külföldön használható-e a telefonjuk.

Pénzváltók/Bankok
A belvárosban egymást követik a bankok és a pénzváltók, sokan közülük éjjel-nappal nyitva tartanak.
A bankok általános nyitva tartása: 09.00-16.00.

Szállodák színvonala
A szállodák besorolási feltételei megfelelnek a nemzetközi előírásoknak.

Ivóvíz
A csapvíz nem ajánlott közvetlen fogyasztásra, de palackozott vizet mindenhol lehet vásárolni.

Egészségügyi ellátás
Európai szintű, az európai biztosítótársaságok által nyújtott szolgáltatásokat elismerik.

Borravaló
Éttermekben 5-10% az általánosan elfogadott mérték.

Orosz konyha
Borscs – céklaleves, Scsi – orosz káposztaleves
Vinegret – téli zöldségsaláta, Pelmenji – szibériai húsos derelye
Vareniki – derelye (krumplis, túrós, meggyes, stb)
Pirogi – töltött kelttésztás sütemény, Kvasz – erjesztett ital
Az italok közül a vodkát, melyből több jóminőségű fajta is kapható, és a pezsgőt (sampanszkoje) érdemes megkóstolni.

Árak
Az árak kb. 10-15%-al a budapesti árszínvonal felett mozognak.
Vacsora: 800 – 1 200 rubel
Büféebéd: 400 - 600 rubel
Ásványvíz (1.5 literes): 50 - 100 rubel
Üveges sör (0.5 literes): 100 - 250 rubel
Kávé: kb. 60 - 100 rubel
Szendvics: 100 - 200 rubel

Ruhaviselet
Az orosz templomokban és a székesegyházakban helyenként a férfiaknál hosszú nadrág, a nőknek pedig fejkendő és betakart vállak az ajánlott ruhaviselet. Magasabb kategóriájú szállodákban és éttermekben vacsoránál elvárt az elegáns öltözet. Szervezett, csoportos utak esetében kényelmes, strapabíró cipő szükséges és átlagos, hétköznapi ruházat elégséges. Szentpéterváron és Moszkvában az időjárás tavasszal és ősszel hűvösebb, emiatt meleg ruhát is kell a bőröndbe készíteni. Viszont nyáron akár 30 fok Celsius meleg is előfordulhat, tehát könnyű nyári viselet hordható. Szentpétervár-Moszkva hajóút esetében a hajó fedélzetén szeles idő várható, ennek megfelelően készítsenek be ruhákat (pl. széldzseki). Az északi területeken nagyon változékony az időjárás. Kirándulások idején néha még esőkabátra és meleg ruhára is szükség lehet.

Fényképezés és videózás
Bizonyos termekben a képek és a kiállított tárgyak védelme érdekében vakut nem szabad használni. Miséztető templomokban csak előzetes helyi egyeztetés alapján lehet fotózni és videózni.

Útjaink Oroszország

Utazás szűrő:Rendezés:

4 nap / 3 éj
2018.05.23. - 05.27.
Összesen 18 időpontban

59.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
2018.06.21. - 06.24.
Összesen 6 időpontban

67.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
2018.05.30. - 06.03.
Összesen 16 időpontban

75.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
2018.06.21. - 06.24.
Összesen 6 időpontban

75.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
2018.05.30. - 06.03.
Összesen 16 időpontban

95.000 Ft/főtől