Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Örményország
 
 
 

Örményország területe: kb. 29.800 km² 
Örményország fővárosa: Jereván 
Örményország államformája: köztársaság 
Örményország lakossága: kb. 3,2 millió fő 
Időeltolódás: +2 óra 
Pénznem: 1 dram = 100 luma 
Nyelv: örmény, orosz, kurd 
Népcsoportok: örmény 95%, orosz 2% 
Vallás: örmény gregoriánus 93 %, katolikus 1 %, iszlám 4 %, orosz ortodox 1 % 

Magyar állampolgárok az országba vízummentesen utazhatnak be.

Örményország a Kaukázus egyik országa, amely azonban kulturálisan Európához kötődik. Északról Grúzia, keletről Azerbajdzsán, délről Irán, nyugatról pedig Törökország határolja.
Örményország a Szovjetunió széthullását követően lett szuverén állam. A hárommilliós ország népességének 95%-a örmény nemzetiségű, így Örményország a térség nemzetiségi szempontból leghomogénebb állama.

Éghajlat
Örményország klímája átlagosan néhány fokkal melegebb és szárazabb a magyarországinál, de a változatos domborzat miatt az ország napi időjárásában jelentős eltérések mutatkozhatnak. A nyár általában forró, a tél enyhe. Az évszakok a földrajzi Európához képest kb. 1-1,5 hónapos késéssel köszöntenek be.
Aktuális időjárás itt látható

Elektromosság
Az elektromos feszültség 220 volt.

Telefonálás
A Magyarországon használatos, előfizetéses mobiltelefonok Örményországban is működnek, de telefonhoz jutni helyben is igen egyszerű.

Látnivalók
Örményország természeti különlegességekben gazdag ország, a természetjárók és kirándulni vágyók részére rendkívül sok lehetőséget kínál. Ahhoz azonban, hogy a kirándulni vágyó el is jusson a természeti szépségek közelébe, az utak rossz minősége, elhanyagoltsága miatt az esetek többségében négy kerék meghajtású terepjáróval kell rendelkeznie. 

Közlekedés
A fővárosnak viszonylag jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: metró, busz, troli, iránytaxi. A városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák örmény nyelvűek. A szovjet rendszerből megmaradt az iránytaxik, a „marshrutkák" hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatóak, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a közlekedés többi résztvevőjének. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az út menti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, a havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak. A gyalogosokat a gyakorlatban semmiféle előny nem illeti meg. Közlekedési jelzőtáblák, útburkolati jelek vidéken csak szórványosan vannak, vagy teljesen hiányoznak. Autó bérlése csak azok számára javasolt, akik nagy vezetői rutinnal rendelkeznek. Autó bérlése esetén fel kell készülni arra is, hogy a közlekedési rendőrök "sápot szednek" az utazóktól.

Ivóvíz 
Kizárólag palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt.

Pénz
Örményország elsősorban készpénzre épülő gazdaság. A hitelkártyával való vásárlás egyelőre még nehézkes, bár a szállodákban egyre több helyütt elfogadják. Pénzkiadó automatából a hitelkártyával lehet helyi valutát felvenni. Utazási csekkek a fővárosban különösebb nehézség nélkül beválthatók. Valutát szállodákban, bankokban, hivatalos pénzváltóhelyeken lehet váltani, a legáltalánosabban elfogadott külföldi pénznem a dollár. 

Útjaink Örményország

Utazás szűrő:Rendezés:

7 nap / 6 éj
2018.06.01. - 06.07.
Összesen 3 időpontban

149.000 Ft/főtől

9 nap / 7 éj
2018.06.18. - 06.26.
Összesen 4 időpontban

239.000 Ft/főtől

13 nap / 11 éj
2018.09.15. - 09.27.
Összesen 2 időpontban

375.000 Ft/főtől