Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Örményország
 
 
 

területe: kb. 29.800 km² 
főváros: Jereván 
államforma: köztársaság 
lakosság: kb. 3,2 millió fő 
időzóna: GMT + 4 
pénznem: 1 dram = 100 luma (1 HUF ≈ kb. 2,- AMD, ill. 1 USD ≈ kb. 375,- AMD) 
nyelv(ek): örmény, orosz, kurd 
népcsoportok: örmény kb. 95%, orosz kb. 2%, egyéb kb. 3 % (kurd, azeri, zsidó, asszír, görögök, cigány stb.) 
vallás(ok): örmény gregoriánus kb. 93 %; katolikus kb. 1 %; iszlám hívő kb. 4 %; orosz ortodox kb. 1 %; egyéb, ill. felekezeten kívüli kb. 1 % 

A magyar állampolgároknak vízum beszerzése nem szükséges

Örményország a Kaukázus egyik Ázsiában fekvő országa, amely azonban kulturálisan Európához kötődik. Északról Grúzia, keletről Azerbajdzsán, délről Irán és az azerbajdzsáni exklávé Nahicseván, nyugatról pedig Törökország határolja.

Örményország a Szovjetunió széthullását követően lett szuverén állam, és az 1991. szeptember 21-i népszavazást követően, szeptember 23-án nyilvánította ki függetlenségét, amit hazánk 1991. december 26-án ismert el. A két ország 1992. március 30-án vette fel a diplomáciai kapcsolatokat. Hazánkat Örményországban a 2008. október 28-án megnyitott tbiliszi magyar Nagykövetség képviseli. A hárommilliós ország népességének 95%-a örmény nemzetiségű, így Örményország a térség nemzetiségi szempontból leghomogénebb állama.

Örményország klímája átlagosan néhány fokkal melegebb és szárazabb a magyarországinál, de a változatos domborzat miatt az ország napi időjárásában jelentős eltérések mutatkozhatnak. A nyár általában forró, a tél enyhe. Az évszakok a földrajzi Európához képest kb. 1-1,5 hónapos késéssel köszöntenek be. Jereván időeltolódása Budapesthez képest plusz három óra. Az elektromos feszültség 220 volt, azonban gyakoriak és jelentősek az áramingadozások és áramkimaradások. A Magyarországon használatos, előfizetéses mobiltelefonok Örményországban is működnek, de telefonhoz jutni helyben is igen egyszerű.

Örményország természeti különlegességekben gazdag ország, a természetjárók és kirándulni vágyók részére rendkívül sok lehetőséget kínál. Ahhoz azonban, hogy a kirándulni vágyó el is jusson a természeti szépségek közelébe, az utak rossz minősége, elhanyagoltsága miatt az esetek többségében négy kerék meghajtású terepjáróval kell rendelkeznie. Az országra - különösen vidéken - nem jellemzőek a nagy bevásárló és szórakoztató központok, multiplex mozik. Jerevánban orosz nyelvű színház is működik, de a színház programja csak ritkán változik.

A fővárosnak viszonylag jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: metró, busz, troli, iránytaxi. A városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák örmény nyelvűek. A szovjet-rendszerből megmaradt az iránytaxik, a „marshrutkák" hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatóak, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a közlekedés többi résztvevőjének. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az út menti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, a havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak. A közlekedési szabályokat a helyiek gyakran szabadosan értelmezik, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, s az áramkimaradások miatt gyakran nem működnek a közlekedési lámpák. A gyalogosokat a gyakorlatban semmiféle előny nem illeti meg. Közlekedési jelzőtáblák, útburkolati jelek vidéken csak szórványosan vannak, vagy teljesen hiányoznak. Autó bérlése csak azok számára javasolt, akik nagy vezetői rutinnal rendelkeznek. Autó bérlése esetén fel kell készülni arra is, hogy a közlekedési rendőrök "sápot szednek" az utazóktól.

Jerevánban minden Ararát. A híres örmény konyak, boltok és cégek garmadája viseli ezt a nevet, és valóban a bibliai Noé hegye ott magasodik a város felett, annak szinte minden pontjáról világosan látható. Csakhogy éppen Törökországban van, és így az úgy jelképe valaminek, hogy nem az övék, de folyton az orruk alá van dörgölve, ott magaslik előttük.

Nagyjából le is írtam ezzel Örményország történelmének lényegét. A világ első keresztény állama (hivatalosan 301-ben vették fel államvallásként a kereszténységet, korábban, mint Róma), hol a görögök, rómaiak, perzsák (ma irániak), oszmán törökök, mongolok, oroszok vagy éppen szovjetek által volt megszállva, kettészedve, befolyásolva.

A felszínen leginkább a szovjet hatás érvényesül, talán mert az volt az utolsó markáns befolyás. A szomszédos Azerbajdzsánnal és Törökországgal való feszült viszony miatt az ottani határok hosszú évek óta le vannak zárva. Irán önmagában sem szalonképes partner (bár érzékelhetően jelen vannak befektetéseikkel, turistáikkal, előszeretettel vásárolnak ingatlant az országban), Grúzia rendben lenne ugyan, de csak kanyargós hegyi utakon érhető el.

Bezárta ilyen módon magát ez a tenger nélküli kis ország, s a Szovjetúnió összeomlása után gazdaságilag még mindig nem sikerült kapaszkodót találnia. Jól mutatja ezt az is, hogy a 3 milliós Örményországnak jelentékeny bevétele a 8 milliós diaszpóra hazautalásaiból származik.

Szembeötlő az örmények büszkesége egyébként. A Jereváni operaház körüli korzón sétálnak, ami inkább felvonulás, mint séta, amolyan büszke kirakodóvásár. A férfiak hegyes orrú cipőben az elmaradhatatlan fekete bőrdzsekikben sétálnak csapatostul, a nők pedig százával jelentkezhetnének ókori istennős filmek castingjára hosszú hullámos hajukkal.

Ezeken az utakon sokszor megálltunk, ettünk is hatalmas kajákat, és azt hiszem itt megfejtettem a kaukázusi matuzsálemek titkát. Örményországban nem lehet egészségtelenül enni. Kefír, tejföl, rengeteg zöldséggel, húsokkal, belegöngyölt húsokkal, belegöngyölt zöldséggel. Felejthetetlen az örmény konyha.

Jereván

Yerevan, Örményország fővárosa gyönyörű, kedves kis város. Régészeti feltárásokból kiderült, hogy Yerevan helyén Kr.e. 8. században egy erőd állt. Kr.e. 782-ben az első Uaratian király Argishti telepített fegyveres haderőt és közigazgatási központot oda, ahol ma Yerevan áll.

Etchmiadzin 

Központja az örmény egyháznak. Itt található az Etchmiadzin székesegyház, amely az egyik legöregebb keresztény templom Örményországban. A székesegyházat Fényhozó Grigor Örményország első püspöke építette 301 és 303 között. Hripsime és Gayane templomok - közel vannak a székesegyházhoz. Nevüket Jézus Krisztust követő apácákról kapták.

Zvartnots 

A Világörökség része. Zvartnots a világépítészet kiemelkedő része; megmutatkozik a 7. század építészetének és festészetének magasszintű fejlődése. A székesegyház közel 300 évig állt, majd egy hatalmas földrengés elpusztította ugyan, ennek ellenére van valami fenséges a romokban. Hellén-pogány Garni-i templom - a fellegvár és a pogány templom festőien szemlélteti a hellén időszakot(behatást?) és hatásos bemutatása az ókori örmény építészetnek. A monumentális építményt időszámításunk előtti első században építette az örmény király Tiridates és a pogány istennek, Mithra-nak szentelte, aki a nap istene, és szobra a holt lelkek szentélyében állt. A kereszténység kihirdetése után Garni vallási államként, a templom nyári rezidenciaként üzemelt. Garni észak-keleti részén az Azat folyó torkában található a pazar középkori örmény építmény: a 13. századi Geghard kolostor. Gueghard egy másik hihetetlen ókori építmény, melynek egy részét a hegyből faragták ki. Az épületet az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A kolostor a 4. század előtt épült, a székesegyház 1215-ben. Az építmény bejárata három oldalról körül van kerítve magas falakkal, negyedik oldalról a hegy védi. A kolostor komplexumon kívül találhatunk barlangokat, üregeket, melyekből kisebb barlangok indulnak.

Khor Virap

Inenn nyílik a legjobb kilátás a bibliai Ararátra. Khor Virap egyike a legkeresettebb helyeknek Örményországban, főképp, mert itt börtönzték be Grigor Luisavorich-ot, Örményország első katolikusát. Ezáltal vált Örményország az első hivatalos keresztény állammá 301-ben. Le lehet ereszkedni azokba a föld alatti járatokba, ahol Grigor Luisavorich 13 éven keresztül raboskodott. Ez a kolostor a különben lapos Ararát medence egyik dombján fekszik. Megérkezésekor az ember nagyon közel kerül az Ararat hegyhez. Következik egy 13. századi kolostor,Noravank, mely a Világ Kulturális Örökségének része. Noravank-ot (''új kolostor'') Hovhannes püspök építette, aki 1205-ben költözött a területre. A 13. és 14. század között az Orbelian kláni uralkodók hosszú sora építtetett templomokat, melyeket temetkezési helynek használtak. A kolostor lett a Syunik püspökség székhelye. A Szent Karapet templom (9.-10. század), amiből mára csak romok maradtak, a legrégebbi műemlék Noravankban. Az Astvatsatsin (Szűz Mária), melyet Burtelasennek is neveznek Burtel Orbelian herceg tiszteletére, a legközelebbi és legnagyobb templom.

Sevan-tó

A Selim hegyszoroson keresztül lehet eljutni a tóhoz, útba ejtve egy 14. századi karavánszerájt. A középkori Örményországban nagyon sokszor a kereskedelmi utak mellé épültek az épületek, hogy a kereskedők, utazók megpihenhessenek. A Selim karavánszerájt, ahogy a táblán is olvasható örményül és arabul, Chesar Orbelien herceg építtette 1332-ben. Ez a szeráj nyújtott menedéket és orvosi ellátást azoknak az utazóknak, akik átkeltek a Selim (Sulema) hegységen. A szeráj tökéletes példája az időtálló örmény építészetnek a középkorban. Yerevan-tól körülbelül 110 km-rel északra levő Sevan tó a legnagyobb hegyi tó(alpine???) a világon. Ez a hatalmas hegyi tó melynek felszíne teszi ki Örményország 5%-át és a tenger szintje felett 2000 méteren található, egyike a világ legmagasabban fekvő édesvizű tavainak. Jópár kis folyam tűnik el benne, de csak egy folyó ered a tóból, a Hrazdan folyó. Történelmével és látványával a Sevan tó egyike a leghívogatóbb célállomásoknak a nyaralni vágyók között. A tó partján található egy kolostor, mely abban az időben még a tó egy szigetére épült a 9. században. Az utolsó szerzetes az 1930-as években elhagyta a kolostort, mivel a víz szintje apadni kezdett és mára a szigetből félsziget lett.

ivóvíz: 

kizárólag palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt 


elektromos hálózat: 

220 - 230 V /50 Hz (európai szabvány)


ország előhívó: 

+ 374 

Időjárás: 

a Kaukázus közelsége miatt hegyvidéki, valamint kontinentális éghajlat jellemző az ország területére. A hőmérsékleti ingadozások jelentősen eltérhetnek a különböző évszakokban. A nyár általában kellemes 25 C, bár az Ararát-völgy hőmérséklete a 40 C-ot is elérheti. A telek hidegek és csapadékosak, Jerevánban -5 C, az Ararát-völgyében -30 C is lehet. Az ország éves csapadékmennyisége kb. 550 mm. Az utazáshoz legszebb és legkellemesebb időszak a tavasz és az ősz.

Pénz:


Örményország elsősorban készpénzre épülő gazdaság. A hitelkártyával való vásárlás egyelőre még nehézkes, bár a szállodákban egyre több helyütt elfogadják. Pénzkiadó automatából a hitelkártyával lehet helyi valutát felvenni. Utazási csekkek a fővárosban különösebb nehézség nélkül beválthatók. Valutát szállodákban, bankokban, hivatalos pénzváltóhelyeken lehet váltani, a legáltalánosabban elfogadott külföldi pénznem a dollár.

 

 

Útjaink Örményország

Utazás szűrő:Rendezés:

16 nap / 13 éj
2017.10.19. - 11.03.

595.000 Ft/főtől

5 nap / 4 éj
2017.10.19. - 10.23.

95.000 Ft/főtől

15 nap / 13 éj
2017.10.19. - 11.02.

590.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
2017.10.20. - 10.23.

139.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
2017.10.20. - 10.23.

110.500 Ft/főtől