Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Omán
Oltással és 1 db PCR teszttel szabadon utazható!

Omán is az Öböl menti országok egyike, az arab a hivatalos nyelv, és az iszlám a hivatalos vallás, mégis elhatárolódik a térség többi országától történelme, mentalitása és földrajzi adottságai miatt. Bár már évtizedek óta fogad látogatókat, a turizmus még gyerekcipőben jár és sokkal kevesebbet tudni erről az országról. Az öböl menti országok legizgalmasabb tájképét mutatja. A 3000 méter körüli sziklás hegyvonulatok között bújik meg Arábia grand kanyonja, illetve sok száz wadi (száraz folyómeder) természetes medencékkel és oázisokkal. A Wahiba sivatag dűnéi között jól felszerelt táborokban lehet éjszakázni és teveháton napfelkeltét nézni. Omán hasonló gondokkal küzd, mint a többi olajfüggő öböl menti ország és többek között a turizmusra támaszkodva akar a vészesen fogyó olaj utáni időket megalapozni. Az ország lakosságának 40%-a külföldi, akik elsősorban Indiából, Pakisztánból, a Fülöp szigetekről és Európából érkeznek. A csökkenő olajárak és a járvány okozta válság miatt az egyik legfontosabb cél, a helyi munkaerő arányának növelése.

Vízum beszerzése szükséges, azonban Magánútlevélbe lehetőség van a határon történő vízumfelvételre. Az egyszeri belépésre jogosító, turista vízum 20,- OMR (46,- EUR) befizetése ellenében maximum 30 napos tartózkodásra igényelhető, amely egy alkalommal, 10,- OMR (23,- EUR) befizetésével 30 napra meghosszabbítható. 

Ivóvíz: 

Csapvizet nem ajánlatos fogyasztani (bár a vezetékes víz, ivóvíz minősítésű), palackozott víz mindenhol elérhető.


Éghajlat: 

Az időjárás nyáron rendkívül forró, ráadásul a tenger közelében a levegő páratartalma is magas. Az éves csapadékmennyiség a fővárosban 100 mm, a hegyvidéken van hely, ahol eléri a 640 mm-t. A hegyek általában esősebbek, mint a sűrűbben lakott parti síkság, de vannak évek, amikor teljesen elmarad a csapadék. Nyáron az ország sivatagos részein nem ritka az 50°C feletti hőmérséklet. Ezeken a területeken a téli hónapokban is 30°C feletti hőmérsékletek dominálnak, viszont Omán magasabban fekvő részein nyáron mérhető 30°C körüli hőmérséklet. Az ország 2500-3000 méter feletti területein télen előfordulhat 0°C alatti hőmérséklet, ritkán kisebb havazás.

Közlekedés: 

Vidéken egyáltalán nincs, Muscatban is nagyon szerény a tömegközlekedés kiépítettsége. Elterjedt a taxi transzfer, az utcán, bevásárlóközpontok előtt, szállodáknál, repülőtéren várakozó taxikat lehet igénybe venni.


Ruhaviselet: 

a nők részére ajánlott a zártabb ruhák viselése, nagyon rövid szoknyát és sortot ne hordjanak. Mecsetekbe a hölgyek csak fejkendőben, csuklóig / bokáig érő, nem áttetsző öltözetben léphetnek be, férfiak hosszú nadrágban.


Elektromos hálózat: 

Az elektromos áram 220/240 V feszültségű, a csatlakozó az európai normáktól eltérő, így adapterre van szükség.

Kiemelt Omán ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:
Vélemények útjainkról

Ománi Szultánság - Arábia tengeri kapuja és természeti kincsestára

Kedves Bettina!

A program rendben volt, azért is választottuk ezt az utat, mert ígéretesnek bizonyult. Meg is valósult minden, ahogy le volt írva. Szállások: rendben voltak. Étkezések: jók voltak. Idegenvezetés: Nagyon nagy szerencsénk volt, hogy Barbit, a kinti idegenvezetőt kaptuk. A tudása, tapasztalata, helyismerete lenyűgöző volt. Végtelenül kedves, figyelmes hölgyet ismertünk meg a személyében. Így Áginak kevés feladat jutott, ugyanakkor nagyon figyelmesek voltak, hisz aki nem tudta teljesíteni a túrákat, azokkal Ági maradt, így vendég nem maradt egyedül. bÖsszességében elégedettek voltunk. Olyan dolgokat is sikerült látnunk, amit eddig nem sikerült (pl. teknős tojásrakás, úszás teknősökkel). Figyelmesség volt: Mindig volt ásványvíz, papírzsebkendő, maszk.

 

Egy kevdes Utasunk, 2021. november

Ománi Szultánság - Arábia tengeri kapuja és természeti kincsestára

Kedves Hussy Bettina!

Az ománi  utazás mindenben megfelelt a várokozásaimnak. Az idegenvezetők kiválóak voltak. A szállások is. A program összeállítása lehetőséget adott arra, hogy a rendelkezésünkre álló idő alatt a lehető legtöbbet lássunk és közelről élvezzük ennek a különleges országnak a hangulatát és természeti adottságait. További hasonlóan sikeres utazásszervezést kívánok!

F. B., 2021. november

Ománi Szultánság - Arábia tengeri kapuja és természeti kincsestára

Kedves Bettina!

Még az első, 2020-ra tervezett program megismerésekor jelentkeztünk az útra, kizárólag a leírtak tetszettek meg. Ománról minimális ismereteink voltak, nem gondoltuk, hogy valaha is céljaink között szerepel. Most egy nagyon jól sikerült út után örülünk a döntésünknek. A program minden része tetszett, semmit nem találtunk feleslegesnek. Élmény volt látni a jellegzetes építészeti látnivalókat és a nagyon különleges természeti csodákat, ezek jó arányban váltogatták egymást. Az aránylag kis fáradsággal teljesíthető természetjáró programok közben jól esett a pihenő napnak számító hajózás. Az ománi ételek kissé szokatlansága ellenére az étkezések megfelelőek voltak, a hegyvidéki és sivatagi szálláshelyek önmagukban élménynek számítottak. Két idegenvezetőnk nagy lelkesedéssel és szakértelemmel járult hozzá az út sikeréhez, az egyes programok rugalmas kezelésével elérték, hogy minden meghirdetett látnivalóra sor került, tökéletesen teljesült a program. A helyi vezetők, sofőrök segítőkészsége, kedvessége szintén kiemelendő. Reméljük, még lesz lehetőségünk hasonló típusú utakra menni Önökkel.

József, 2021. november