Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Az Aurora borealis titkai
450 000 Ft
/fő + repülőjegy
2019.02.12. - 2018.02.17.
 
Utazás:

menetrend szerinti repülőjárattal, a helyszínen bérelt busszal

Elhelyezés:

4*-os szálloda 2 ágyas szobáiban

Ellátás:

reggeli

Utazás:

menetrend szerinti repülőjárattal, a helyszínen bérelt busszal

Elhelyezés:

4*-os szálloda 2 ágyas szobáiban

Ellátás:

reggeli

Miért ez az út?

1. Az Északi szélesség 69°41' mentén elterülő Tromsø 350 km távolságra „van túl”  Északi sarkkörön. 

2. A Tromsøya-sziget 36.000 lakosú nagyvárosa és azonos nevű megyéje az égbeszökő Lyngen-Alpok jégmezőinek és porhóval fedett viking legendáinak északi határvidéke.

3. A XIX. században vált a Novaja Zemljától – Grönlandon át – Észak-Kanadáig tartó prémvadászatok, majd az Arktisz expedíciók és kutatás „alaptáborává” és központjává. Napjainkban 3.000 diák tanul egyetemein, s itt működik a titokzatos Aurora borealis (északi fény) kutatásának talán legismertebb intézménye.

4. Február hónap minden napján 18.00 – 24:00 óra között ez a vidék az „Aurora borealis epicentruma”.

5. Utazásunk célja a legfontosabb innen induló sarkkutatók és prémvadászok életének feltárása, a legfontosabb sarkvidéki alaptudományok, mint a hótalpazás-; kutyaszánozás alapjainak elsajátítása – s az Északi fény megfigyelése, a sarki éjszakában.

 

Kis létszámú csoport, max. 20 fő!

Részletes program

1. nap: Budapest - Tromsø

Utazás Budapestről menetrend szerinti járattal, várhatóan oslói átszállással Tromsø-be. Menet közben Tromsø történetének áttekintése a városalapító Ohtere viking vezér korától, Erik Thorvaldsson és Leif Erikson legendás utazásain át, az UiT Egyetem (The Arctic University of Norway) megalapításáig. Megérkezés után kisbuszunk felvétele a repülőtéren, majd néhány perces vezetés a szálláshelyünkre. Fakultatív vacsora a belvárosban, sétával a kikötőben.Szállás Tromsø-ben (5 éj).

2. nap: TromsøÉszaki fény megfigyelés

Reggeli látogatás a festői szépségű Tromsø- és Sandnessund hidaknál, majd séta Tromsø óvárosában. 10:00 órától látogatás a Polar Museumban (Sarkvidék Múzeum). Ismerkedés a legfontosabb norvég sarkkutatók (Fridjof Nansen, Roald Amundsen, Hjalmar Johansen, Samuel Balto, Otto Sverdrup) életével, munkásságával. Séta a Tromsø Museumba, Földünk egyetlen helyére, ahol minden nap megfigyelhető az Aurora borealis. A tárlatok bejárása: Az Arktisz vadvilága; A sápmik (lappok) hagyományos kultúrája; Az Északi fény világa.

Szabadprogram fakultatív ebéddel. Az egyedi stílusú Arctic Cathedral (Sarkkör Katedrális) megtekintése, majd délutáni visszaérkezés a hotelbe és rövid pihenő.

Fakultatív Aurora borealis kutatűsa kisbusszal: 18:00 órától 6-7 órás fakultatív Aurora Chase, vagyis Aurora borealis kutatás, helyi kísérők irányításával. (A csoportot Északi fény megfigyelésre szakosodott helyi szervezők szállítják, külön járművekkel – több helyszínre, a meteorológia információk, illetve koordinált megfigyelőrendszer információ alapján.) Visszaérkezés a hotelbe hajnali 01:00 – 02:00 óra között.

3. nap: Sommarøykutyaszán kirándulás

Kései reggeli után kb. 90 perces utazás a Kvaløya- és Hillesøya szigetek legfestőibb pontjain át Sommarøy halászfalvába, a Norvég-tenger partjára. (Figyelem! Az egy irányban 60 km hosszúságú utazás időtartama, lebonyolíthatósága az útviszonyok függvénye.) A drámai szépségű szigetek és a nyílt tenger fényképezése, sétával az Észak-atlanti áramlás következtében be nem fagyott tenger partján.

Délutáni visszautazás Tromsø-be. Látogatás a Polaria intézetben: a Barents-tenger élővilágát bemutató akvárium, majd a Spitzbergákat bemutató természetfilm megtekintése. Délutáni visszaérkezés a hotelbe, majd rövid pihenő.

Fakultatív kutyaszános kirándulás: 18:00 órától 4 órás fakultatív kutyaszán kirándulás. (A kutyaszán programhoz a megfelelő meleg öltözetet a szervezők biztosítják. A programot rövid felkészítő foglalkozás előzi meg. A kirándulást lapp Iawoban (sátorban) felszolgált vacsora és élménybeszámoló követi.) Visszaérkezés a hotelbe este 11:00-kor.

4. nap: Hótalpas séta

Szabad program, vagy fakultatív kirándulás.

Fakultatív hótalpas túra: Reggeli után rövid utazás a hótalpas sétánk kiindulópontjára. Rövid felkészítés a hótalp használatáról, majd könnyű, de annál szebb séta, néhány alacsonyabb, jó kilátást nyújtó gerincre. Menet közben tea- fotó- és (szerencsés esetben) rénszarvas megfigyelő szünetek. A hótalpas program hossza 4,5 óra.

Visszaérkezés a városba délután 3 óra körül. Szabad program vagy fakultatív látogatás az 1877-ben alapított Mack Brewery Sörfőzdében: A méltán nagyhírű Isbjörn (jegesmedve) és Haakon sörök megízlelése. 19:00 órától az Északi fénnyel kapcsolatos lapp és viking mondák valamint sagák felelevenítése, majd Aurora borealis keresés 22:00 óráig.

5. nap: Ulls-fjord - Breivikeinet

Kései reggeli után utazás az Ulls-fjord partvidékére. A fjord nyugati oldalán lévő Lyngsalpene (Lyngen-Alpok) égbenyúló vonulatainak fényképezése, (jó látási viszonyok esetén) a legfontosabb csúcsok és gleccserek beazonosításával. (Figyelem! Az egy irányban 60 km hosszúságú utazás időtartama, lebonyolíthatósága az útviszonyok függvénye.) Rövid séták Breivikeinet kikötőjében, majd Sjursnes partvidékén.

Visszautazás a délutáni órákban Tromsø-be. Látogatás a Tromsø Domkirkében, Norvégia egyik legnagyobb fatemplomában, majd szabadprogram és búcsú Tromsø városától.

6. nap: Tromsø - Budapest

Menetrendtöl függően transzfer a repülőtérre. Elrepülés várhatóan oslói átszállással Budapestre.

 

 

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

Fakultatív programok

Fakultatív programok:

1. Aurora borealis túra kisbusszal: 56 500 Ft

2. Kutyaszános északi fény túra: kb. 70 500 Ft

3. Hótalpas túra: 50 500 Ft

 

Belépők: összesen: kb.: 380 NOK (helyszínen fizetendőek)

1. Polar &Polstjerna & Tromsø Múzeumok kombinált jegy

2. Arktisz Katedrális

3. Polaria Intézet 

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2019.02.05. - 2019.02.10.
6 nap / 5 éj
450 000 Ft
Betelt

További időpontok

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • 5 éjszakai szállást, 4*-os szállodában, kétágyas szobákban
 • reggelis ellátást
 • repülőtéri transzfert kisbusszal
 • megadott programokat
 • helyszíni közlekedést kisbusszal
 • magyar nyelvű idegenvezetést 
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • repülőjegy illetékkel
  kb. 157 000 Ft
 • útlemondási biztosítás
  1,5 %

 EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • BBP biztosítás
 • belépők (helyszínen fizetendő)
  kb. 380 NOK 
 • fakultatív programok díjai
 • egyágyas felár
  145 000 Ft
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Kovács Angéla
+36 (1) 302 2962
Vass Krisztina
+36 (1) 207 8227
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)
Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

Az út idegenvezetője - pótcsoport:

Lerner Balázs

thumb_lerner_balazs.jpg

Lerner Balázs 1978-ban született Budapesten. Biológiát, kulturális antropológiát, afrikanisztikát és őstörténetet tanult, Kelet-Afrika utolsó vadász-gyűjtögetői, a hadzák között végzett antropológiai terepmunkát. Gyerekkora óta barlangászik, számos hazai barlang feltárásában vett részt, nemzetközi barlangi búvár expedíciók tagjaként járt Bosznia-Hercegovinában és a Yucatán-félszigeten.

A Spektrum TV szinkrondramaturgjaként, majd szerkesztőjeként több száz tudományos ismeretterjesztő film magyar változatának elkészítése fűződik a nevéhez.

Az utóbbi időben maga is természetfilmek és expedíciós filmek készítésével foglalkozik, forgatott a Vörös-tenger szudáni zátonyain és a kaukázusi Krubera-Voronya barlangban is. Budapest Inferno: A Molnár János-barlang titka című filmje 2017-ben elnyerte a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nagydíját. Szabadidejében szívesen vezet téli túrákat és téli hegyi kirándulásokat.

 

Ismerje meg az Északi fényt!

13 nap / 12 éj
2019.07.07. - 07.19.

8.848.000 Ft/főtől

13 nap / 11 éj
2019.07.09. - 07.21.

790.000 Ft/főtől

9 nap / 7 éj
2019.04.02. - 04.10.

789.000 Ft/főtől