Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Norvégia

területe:385 186 km2
főváros: Oslo
államforma: alkotmányos monarchia
lakosság: 5 213 985 fő (2016.01.01.)
időzóna: UTC+1, UTC+2
pénznem: norvég korona (NOK)
nyelv: norvég
népcsoportok: norvégok 92,7%, svédek 0,7%, dánok 0,6%, jugoszávok 0,5%, britek 0,3%, amerikaiak 0,2%, németek 0,2%, irakiak 0,2%, pakisztániak 0,2%, szomáliaiak 0,1%, finnek 0,1%, egyéb 3,7%, számik (lappok) 20 000 fő.
vallás: 86%-a az evangélikus Norvég Egyházhoz tartozik

 

 

Frissítés: 2022.01.04.

Beutazási szabályok Norvégiába: 

Védettnek az tekinthető, aki az elmúlt 6 hónapban átesett a Covid-19 megbetegedésen vagy teljeskörűen beoltották valamelyik Norvégia által elfogadott vakcinával és az utolsó oltás felvételének időpontja óta kétdózisú oltás esetén legalább egy hét, míg egydózisú oltás esetén legalább 3 hét telt el. A védettség ténye az uniós digitális Covid-igazolvánnyal igazolható. 

Minden az országba beutazó személynek az érkezését követő 24 órán belül tesztelnie kell magát, az oltottsági státuszától, vagy korábbi megbetegedés miatti védettségtől függetlenül. (a teszt érkezéskor ingyenes)

Elfogadott vakcinák: AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Janssen, Covishield, CoronaVac

Nem elfogadott: Szputnyik, Sinopharm

Minden beutazónak leghamarabb 72 órával, és legkésőbb 2 órával a beutazás előtt regisztrálnia kellwww.entrynorway.no oldalon. 

Jelenleg - ha két keleti vakcina után 1 adag 2 dózisú nyugati oltást kaptak (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca) - azt Norvégia nem veszi figyelembe és tesztelési, illetve karanténkötelezettség is fennál. Kivételt képez a Janssen vakcina, melyből 1 dózis is elegendő, így avval tudnak utazni. 

Részletek 

Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be.
Nem javasoljuk a régi típusú, illetve ideiglenes személyi igazolvánnyal történő utazást. A norvég hatóságok a nem digitalizált adattartalommal kiállított okmányokat az esetek többségében nem fogadják el.

 

Biztonság:


A közbiztonság jó.

Időjárás:


Norvégia déli részén nyáron 20, télen -2, északon nyáron 13, télen -5 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet.

Árak:


Norvégia a legdrágább skandináv ország. Az éttermekben ebédre egy főétel kb. 70-90 korona, vacsorára pedig kb. 150-200 korona. A szupermarketekben a nyugat-európai színvonalhoz képest kicsit magasabb árakkal találkozunk.

Pénz:


Norvégia pénzneme a korona (NOK). Egy NOK = kb. 37 Ft.
Norvégiában a legtöbb ismert külföldi valutát minden további nélkül beváltják, főként bankokban és postahivatalokban. A hitel- és bankkártya használat széles körben elterjedt, automaták szinte minden sarkon akadnak.

Egészségügyi ellátás:


Norvégiában a közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő. Mivel az orvosi ellátás költségei igen magasak, mindenképp javasoljuk, hogy betegség-, baleset-, poggyászbiztosítással rendelkezzenek.

Elektromosság:


Az elektromos áram 230 V feszültségű, 50 Hz, a hazai normáknak megfelelő csatlakozókkal, így adapterre nincs szükség.

Közlekedés:

 szárazföldi (közúti, vasúti): Egyértelműen jó., vízi: a kikötők jelentős részének biztonsága megfelelő., légi: a nagy távolságok és a domborzati viszonyok miatt igen jelentős a belföldi légi-forgalom. A nemzetközi légi-forgalmat is bonyolító légi-kikötőkben a biztonság a nemzetközi normáknak megfelelő.

Kiemelt Norvégia ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

4 nap / 3 éj
tetszőleges időpont

200.000 Ft/főtől
GARANTÁLT

6 nap / 5 éj
2022.02.06. - 02.11.
Összesen 2 időpontban

552.000 Ft/főtől

10 nap / 9 éj
2022.05.20. - 05.29.

865.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
2022.04.08. - 04.15.

1.224.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin

Vélemények útjainkról

Az Aurora borealis titkai

Kedves Angéla,

az út remek volt. A programok nagyon szórakoztatóak voltak, sikerült gyönyörű északi fényt látni, és mindezt nyugodt tempóban, kapkodás nélkül, kellő mennyiségű szabad idővel és pihenéssel körítve. A kutyaszán és a hótalpazás is élvezetes volt. Hó ugyan nem esett, de ennek ellenére az egész úgy volt jó ahogy volt.

M. János és V. Krisztina, 2018. február

Az Aurora borealis titkai

Kedves Angéla!

Nagyon-nagy élmény volt látni az Aurora borealist! Főként úgy, hogy már nem reménykedtünk az időjárás miatt ennek még a lehetőségében sem.
Gőgös Norbert fantasztikus tudásával, felkészültségével ismét elkápráztatott. Összekovácsolta a kétszeres létszámú csoportot, nemcsak csoportvezetőként, hanem "emberségből" is kiváló! Úgy intézte az utazótársak kórházi ellátását, hogy a programokban mi ezt észre sem vettük.
Dr. Karancsi Zoltán magával ragadó természetföldrajzi mini előadásai tovább színesítették a látottakat. Én, idegenvezetőknek választom azon útjait, ahol még nem voltam. Ezután is elsőszámú idegenvezetőm maradt Gőgös Norbert!
Egyébiránt főként Norbert idegenvezetése és feljésültsége ragadott magával, mint ahogy írtam. (Mongólia is nagyon jó volt Ákossal. Madagaszkár már nem váltott ki belőlem elégedettséget.) Földrajzos egyik végzettségem miatt még inkább élvezem Dr. K.Z. lelkes szakmai kiegészítéseit.
Nagyon nagy elvárásaim vannak az idegenvezetőkkel kapcsolatban (országjárás-vezetőként is van képesítésem). Ezért is "pártoltam" át Önökhöz. Csak olyan utakra megyek más szervezésben, ami Önöknél nincs.

H.I., 2018. február

Az Aurora borealis titkai

Kedves Angéla!

Nagyon jól éreztem magam. A szobatársammal is kijöttem. A társaság is jó volt, sokat nevettem, jól éreztem magam. A szálloda jó volt, az ékezés is bőséges volt. Az idegenvezetővel is meg voltam elégedve.

K.M., 2018. február

Az Aurora borealis titkai

Kedves Kovács Angéla!

Az út fantasztikus volt, sokkal többet kaptam, mint amit vártam. 

Nem hiszem, hogy a magyar utazóközönséget meg lehet változtatni, de mivel nagyon sokat utaztam angol irodákkal, van egy szerény javaslatom - el lehet-e érni, hogy a kisbuszokban ne foglalt hely legyen, hanem legalább egy nap kétszer változtatni kelljen az ülésrendet. Meglehetősen kellemetlen a hátsó ülésre bemászni, lendületből és felhúzódzkodással és ez meglehetősen fárasztó, plane ha valakinek nem tökéletes a térde és nincs kidudoródó karizma. Az idegenvezetők előtt kalapot le, vezetni a szokatlan útviszonyok mellett!

V. Erzsébet, 2019. február

Az Aurora borealis titkai

Kedves Angéla!

Nagyon meg voltam elégedve az úttal, Norbert rendkívül tájékozott idegenvezető, s amellett higgadtan tudta a társaság összes kérdését megválaszolni.

Utasvélemény,2019.február

Az Aurora borealis titkai

2020.02.05-10-ig voltunk Norvégiában egy csodás, felejthetetlen kiránduláson. A sok programhoz az időjárás is velünk volt! A múzeum látogatások ideje alatt gyönyörűen havazott, ez jól jött a hótalpas sétához és a kutyaszános kiránduláshoz. Aztán a majdnem felhőtlen égboltnak köszönhetően csodálhattuk meg a Lyngen-alpok haltalmas havas hegyeit, az Ulls-fjord partvidékét, Kvaloya és Hillesoya szigetek be nem fagyott partjait, Sommaroy halászfalvát. Idegnevezetőnk Lerner Balázs figyelmességének köszönhetően még egy rénszarvas futtatáson is részt vehettünk. De hab a tortán, hogy a sarki fényt kétszer is láthattuk. Köszönöm az élményt.

 

Albertus Adrienn 2020. február

Az Aurora borealis titkai

Kedves Andrea! 

A körutazás nagyon tetszett, minden program nagyon jó volt! Mégegyszer köszönet, hogy az iroda figyelembe vette a kérésünket, és fakultatív programként bekerült a rénszarvas etetés :) 

A napi programok nagyon jól voltak elosztva, nem kellett sehová és sehol sem rohanni, volt idő mindig megnézni, amit szerettünk volna. 

Balázstól minden infot, segítséget megkaptunk, az is tetszett, hogy pár időpont a sofőrrel egyeztetve módosult, hogy jobban kihasználjuk az időt, és pl. meg tudjuk nézni a rénszarvas versenyt a városban, amit az utazásunk ideje alatt tartottak. 

A szállás is tökéletes volt!

És köszönöm szépen a kis szülinapi üzenetet is! :)

Üdvözlettel, K.É.

K.É. 2020. február

Az Aurora borealis titkai

Kedves Andrea!

Köszönöm megkeresését, nagyon szívesen reagálok az út kapcsán, mert fantasztikus volt!! Az elképzelésemhez képest úgy érzem, még többet is kaptam, így nagyon jó szívvel ajánlom ezt az utat bárkinek! Minden program (a leírás szerinti és a fakultativok is) nagyon élménydúsak voltak, ezáltal azt hiszem ezen a rövid úton is minden téren sikerült megismerni, átélni és felfedezni Norvégiát, az északi fényt, az embereket, és a kultúrát is. Balázs kiváló idegenvezetőnk volt, kedves, felkészült, rugalmas, és maximálisan segítőkész! Ezúton is köszönöm az általa készített képeket, és természeten hozzájárulok azok közléséhez. 

Nagyon örülök, hogy ezt az utat választottam, javaslom, hogy még sokáig legyen a kínálatunkban, hogy mások is átélhessék azt amit én. 

Köszönöm mégegyszer a sok segítséget és együttműködést! 

Üdvözlettel:

S. Gabriella 2020. február

Az Aurora borealis titkai

Kedves Andrea!

Köszönjük  az érdeklődést. Nagyon szép és jó élményekkel tértünk haza. A tempó nagyon feszített volt, de ez nem negatív kritika, inkább pozitív, mert amit lehetett ki tudtuk hozni az ott tartózkodásból az Önök szervezésének köszönhetően. Még egy nap jól jött volna, mert akkor bálna lesre el tudtunk volna még menni, és lett volna egy szabad délutánunk a hazaút előtt.

Balázs nagyon rugalmasan állt a csoporthoz. Az általa készített képeket és a munkáját ezúton is szeretnénk megköszönni. A rólunk készült képeket nyugodtan használhatják.

Üdvözlettel:

Pásztor házaspár

A Spitzbergák - A jégvilág

Kedves Angéla!

Az úttal maximálisan meg voltam elégedve. Az egyik legnagyobb élményem ez az utazás, aktív pihenés volt. Tökéletes volt a szállás, étkezés, az idegenvezető is, a program összeállítása is. Többet kaptam mint amire számítottam. Szerencsénk volt az idővel, az állatok megjelenésével (láttunk jegesmaci családot, rengeteg rozmárt, fókát és rénszarvasokat). Szóval lenyűgöző volt minden. Csak ajánlani tudom.

K.Mónika,2018.március

A Spitzbergák, a jégvilág

Kedves Angéla!

Megtisztel bennünket kérdésével, amelyre szívesen és őszintén válaszolunk, és amely nem nehéz, mert a programmal és a lebonyolítással egyaránt teljesen elégedettek voltunk.A tervezett program teljesen megvalósult, annak szerkezete és időzítése jó. Lerner Balázs idegenvezető remek választás volt, kitűnően felkészült, rokonszenves ember, aki felmerült rendkívüli helyzetben is a tökéletesen teljesített. Persze a pozitív összképet az is erősíti, hogy az időjárás a kedvünket kereste, egy rövid félnapot leszámítva mínusz 20 fokban is sütött a nap, csodás fényviszonyok voltak. És persze az is, hogy láttunk jegesmedvét és rozmárokat. Az út március végi időzítése ideális lehetőséget adott az igazi téli, jeges táj megtapasztalására, a motoros szánozás és kutyaszánozás kipróbálására, már hosszú világosság közepette. A szállás is megfelelt, izgalmasak voltak az expedíciós ebédek, jó hangulatúak voltak a közös vacsorák és sörözések. Az idegenvezetővel együtt 10 fős csapat ideális méret, az összetétel nagyon jól sikerült. Bár orrunk többünknek kicsit lefagyott, 10 nap múltán ez már csak egy érdekes emlék élmény. A fényképek, filmek jól sikerültek, reméljük hamarosan sikerül egy olyan filmet összeállítanunk, amelyet a YouTube-n megoszthatunk. Köszönjük a mintaszerű tájékoztatást és szervezést Önnek is. Talán legkifejezőbb élményünk érzékeltetésére, hogy több mint 30 nagyobb utunkat összevetve, a Spitzbergák, a jég világa út azon három között van, amelyet a legkülönlegesebbnek ítélünk.

És hogy következő utazásunkat is az 1000 úttal tesszük, júniusban Korzikába és Szardíniába.

S.Gy, 2018.március

A Spitzbergák, a jégvilág

Kedves Angéla !

Az út szuper volt!!! Szállás nekem megfelelt. A túrázáshoz a barlangig, ami fantasztikus, csupán kitartás kell, a továbbmenethez már kell a kondi. Csak hárman mentünk fel. A kilátás onnan...

A motoros szán programok hibátlanok annak, aki nem beszari és van némi erő a kezében. Utas nélkül a legjobb és ha nem fagy le az ember orra. A kutyusok felejthetetlenek, össze-vissza nyaltak... 
Lerner Balázs nagy tudású, figyelmes, udvarias vezető. Ne engedjék el, szerintem bármilyen utat el tud vezetni. Fiatal, energikus, megkedveltem.
A hideg elviselhető volt, a társaság csapattá vált.

K.J, 2018. március