Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Montenegró

Montenegró jelenleg piros jelzésű ország.

A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárra vonatkozó szabályok:

Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karantén kötelezettsége alól, ha 2 alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-VoV-2 teszt – eredménye mindkét esetben negatív.

Ezek a státuszok hetente frissülnek.

Beutazás Montenegróba

2020. július 22-i hatállyal a montenegrói kormány járványügyi veszélyhelyzetet rendelt el az ország egész területére. Az ország egész területén a turisták számára is kötelező bel- és kültéren a maszkok viselése! Beltéren egyidőben legfeljebb 20 fő (10 négyzetméterenként 1 ember), kültéren 40 fő tartózkodhat.

Felhívjuk a Montenegróban tartózkodó turisták figyelmét, hogy a WizzAir július 18-át követően törli a Budapest és Podgorica közötti járatait. A Montenegróban tartózkodó, repülővel érkezett turistáknak könnyebb hazautazásuk érdekében javasolt ellenőrizni foglalásukat, szükség esetén módosítani.

Montenegróban koronavírus tesztet kizárólag a Közegészségügyi Intézet rendelhet el fertőzés gyanúja esetén, kötelező karantén mellet. Egyéni tesztelésre nincs lehetőség.

A repülőgéppel érkezők fokozott figyelmet fordítsanak foglalásuk érvényességére.

A montenegrói kormány járványhelyzetet hirdetett ki az ország északi részén (Bijelo Polje , Berane , Petnjica , Rozaje és Gusinje).

Utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a Montenegróba való be, illetve kilépés nem garantálja a másik országba való belépést, ezért tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási/tranzit feltételeit, továbbá nyaralásuk során is tájékozódjanak a honlapon az esetleges változásokról.

A montenegrói hatóságok fokozott rendszerességgel és szigorral ellenőrzik a közegészségügyi szabályok betartását! Azok megsértése - főként a maszkviselés, a fizikai távolságtartás, vagy a gyülekezési tilalom megsértése - miatt jogi személyek 2.000-től 20.000 euróig, a jogi személy képviselője további 500 eurótól 2.000 euróig, míg magánszemélyek 100-tól 2.000 euróig büntethetők! A karanténra (mind a házi, mind az állami karantén) vonatkozó szabályok megsértése büntetőjogi eljárást von maga után, amelyért börtönbüntetés járhat. Felhívjuk a Montenegróba utazni kívánók figyelmét, hogy turistákra ugyanazok a járványügyi előírások vonatkoznak, mint a montenegrói állampolgárokra! A problémamentes nyaraláshoz és a kellemetlenségek elkerülése végett kérjük azok tiszteletben tartását!

Információ frissítés dátuma: 2020.08.05.

A beutazás az országba érvényes útlevéllel vagy személyigazolvánnyal lehetséges.

Fizetési eszközök

Montenegró valutája az Euró.

Egészségügy

A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Az idelátogató turistáknak nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, különösen a nyári kánikula idején, csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Magyar Külképviselet

Podgoricában - Konzuli Hivatal

Cím:                     81000 Podgorica, Kralja Nikole 104
Előhívó:               00-382-20
Telefon:               +382-20 602-880
Fax:                      625-243
Ügyelet:              +382-67-234-745
Mail:                    mission.pdg@mfa.gov.hu
Honlap:               podgorica.mfa.gov.hu

Gasztronómia

A montenegrói konyha az olívaolaj használatán alapszik, a legrégebbi olajfa több mint 2000 éves, és Stari Barban található. A legjobb minőségű és legegészségesebb olaj, amit hideg sajtolással készítenek. Ezek közül is a legfinomabb az extra szűz, amely az első sajtolással készül. A kontinentális konyha megőrizte az eredetiségét, a tengerparti pedig azonos a Földközi-tenger lakta népek specialitásaival. A különlegességekhez tartoznak a raštan (szárított kecskehúsos kelkáposzta), és a čevap (darált húsból készült, roston sütik és lepényt kérhetünk hozzá). A pljeskavica hasonló, mint a čevap csak a hús lapos, és ezt is lepényben kérhetjük, tetszés szerinti saláta adaggal. A rostélyosok igen népszerűek a vidéken, bátran kóstoljuk meg mindegyiket, nem fogunk csalódni bennük.

Kiemelt Montenegró ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás

bezárás

 

 

 

 

  Hova utazhatunk karantén nélkül? 

 

Kedves Utasaink!

Amennyiben szeretne külföldön pihenni és hátrahagyni a szürke hétköznapokat, mi megmutatjuk hova utazhat korlátok nélkül. Összegyűjtöttük azokat az országokat, ahová teszt és karantén nélkül elutazhatnak, illetve a részletekre kattintva további információkat olvashatnak az egyes országokról.

RÉSZLETEK