2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Mongólia és a Bajkál-tó csodálatos vidékein

Út típusa:VároslátogatásOrszág:Mongólia
Régió:MongóliaHelység:Mongólia
Utazás:RepülövelEllátás:Program szerint

A magyar kelet és őshaza kutatók nyomán a nagykánok udvarától Szibériáig

 

Miért éppen Mongólia és a Bajkál-tó?

1. Mongólia tájai és sztyeppéinek jurtái egy évszázadokkal korábbi világot idéznek fel. Őseink hagyományos szállását a mai kor utazója is kipróbálhatja, hiszen pár éjszakát jurtákban töltünk el.

2. Utazás a híres transzszibériai vasúton Szibéria végtelen tajgáin keresztül.

3. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló, Ázsia legnagyobb édesvizű és a világ egyik legöregebb és legmélyebb tavát, a Bajkál-tavat mindenkinek látnia kell! A tavat káprázatos hegyek veszik körül, a vize pedig kristálytiszta.

 

Utazás: menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással, a helyszínen terepjárókkal és vonaton

Szállás: Lisztvjankában, Irkutszkban és Ulánbátorban szállodákban kétágyas szobákban, Olhon-szigeten kétszemélyes faházakban, négyszemélyes hálókocsikban vonaton, illetve kétszemélyes jurtában

Ellátás: félpanzió (Olhon szigeten teljes panzió)

 

Mongólia Földünk egyik utolsó helye, ahol a romlatlan természet és a vele összhangban élő pásztorok világát, a végtelen sztyeppét járva fellélegezhetünk: Él még Földanya. A határtalan kék égbolt alatt vágtató ménesek, hullámzó nyájak, a hegyoldalakon kapaszkodó jakcsordák – mind egy évszázadokkal ezelőtti világ életképeit idézik. Jurtáinkba belépve egy kicsit népvándorlás-kori őseink világába is érkezünk. Szibéria déli határvidékén a végeláthatatlan tajga, égig érő hegyek és Földünk legnagyobb „édes-vizű óceánja” a Bajkál földje vár ránk. A meseszép vidék számos ősi sztyeppei civilizáció (szkíta, hun, mongol) emlékeit őrzi, Oroszország a Transzszibéria vasút megépítésével kapcsolta ezt a távoli vidéket a hatalmas birodalom vérkeringésébe. Mára a Bajkál-tó teljes partvidéke UNESCO világörökségi védelem alatt álló bioszféra rezervátum, megannyi endemikus állat és növényfajjal.

 

1. nap: Budapest - Irkutszk

Elutazás Budapestről Moszkvába, majd továbbrepülés Irkutszkba. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Irkutszk - Lisztvjanka

Reggel érkezés Irkutszkba, „Szibéria fővárosába”. Az Angarapartján fekvő 600.000 lakosú nagyvárost 1651-ben alapították. A cári birodalom idején itt volt Szibéria adminisztrációs központja, sőt Alaszkát (Orosz-Amerikát, ahogy anno nevezték) is innen kormányozták. A város számos orosz és burját kulturális emlékkel bír. Érkezésünk után elindulunk az Angara folyam torkolatánál épült Lisztvjankába. Ismerkedés a híres szibériai folyam vízrajzával. Ellátogatunk a Bajkál Múzeumba, majd libegőn utazva fentről megcsodálhatjuk a bajkáli panorámát. Elfoglaljuk a szállodai szobáinkat, ezt követően séta a tóparton, a 2.500 fős üdülőváros látnivalóinak fényképezése, majd frissen füstölt omul kóstoló, némi vodkával. Szabadidő keretén belül lehetőségünk nyílik kisebb sétákra a környéken, ismerkedés a tajgával. Közös vacsoránk után fakultatív vodkakóstoló késő estig (lendületesen, vizespohárból - amíg erőnkből futja…). Szállás Lisztvjankában, szállodában.

3. nap: Lisztvjanka

Reggel látogatás a Talci skanzenben. A gyönyörű orosz faépületeket egy ligetes erdő rejti. A tipikus orosz paraszti házak mellett látható még vízi-malom, kápolna, fatemplom, sőt még egy XVII. századi fa őrtorony is. Utána indulunk Irkutszkba, érkezés után városnézés, igaz mesékkel a város kalandos múltjából. Látogatás a Szibériai Földrajzi Társaság épületénél (ma regionális múzeum). Séta a III. Sándor cár emlékműnél, majd a Fehér Háznál (Szibéria Kormányzói Palota). Időtől függően látogatás a Szépművészeti Múzeumban (buddhista ikonok, mongol thangkák), majd a Bogojavlevszkij katedrálisnál. Fényképezés a Kolcsak admirális emlékműnél és a Znemeszkij kolostornál. A cári időkből megmaradt gyönyörű, régi orosz faházak fényképezése. Szállás Irkutszkban szállodában.

4. nap: Bajkál-tó - Olhon-sziget

Olhon-szigetre utazunk. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló természeti csoda, a Bajkál-tó részletesebb bemutatása: A 636 km hosszú tó, a világ egyik legöregebb szárazföldi hasadékában jött létre, a legmélyebb pontja 1.680 m. Itt található Földünk édesvízkészletének 20%-a. A kristálytiszta vízben 40 m mélységig lehet lelátni. Viharok idején, a felszínen 5 m magas hullámok tornyosulhatnak, míg az elérhetetlen fenék iszapjában a Mt. Everestet is el lehetne süllyeszteni. A csodálatos hegyekkel és tajgákkal körbeölelt tóban több mint 1000 féle állat él, ebből több mint 200 endemikus fajjal. A nerpá-k (a világ egyetlen édesvízi fókája) és az omul-ok (bajkáli halfaj) jelenléte azokról az időkről árulkodik, amikor a tó még összeköttetésben állt az óceánnal. Az óriástóban 22 sziget található, ezek közül a legnagyobb az Olhon, a sámánok szigete. A partra szállást követően Huzsir falujába utazunk. A szállások elfoglalása, hagyományos faházakban. Ismerkedés a faház építészettel, majd a faluval. Látogatás a legendás Sámán-sziklánál. „Ázsia Kilenc Legszentebb Helyének” egyike emberemlékezet óta kultikus szerepet játszik az őslakos burjátok és jakutok életében. A szikla mágikus erőiben Dzsingiz Kán is hitt, elzarándokolt ide, hogy fejet hajthasson az istenek előtt. Fakultatív lovagolásvagy séta a falu körül, majd burját vacsora. Szállás Olhon szigetén, faházakban (2 éj).

5. nap: Olhon-sziget

Reggeli után indulás a sziget északi részére. Séták a nyugati part „homokos tengerpartjain”. A sziget területének 55-60%-át borítja tajga. Uzurit elhagyva megérkezés a tundra jellegű sztyeppe vidékre. Megérkezés a sziget északi pontjára, a Hoboy fokra. Időjárástól függően megmártózás a tóban (hideg esetén a havas-esőben…). A végtelen bajkáli panorámák fényképezése, szabadidő és pihenő. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre, szabadidő, majd közös vacsora.

6. nap: Kurikan fal - Irkutszk

Reggeli indulás a titokzatos Kurikan falhoz. A 300 m hosszú falat az V.-X. század között építették. Az építők származása és a fal funkciója ma is talány tárgya. Csoportkép készítés a Bajkál-tó partján, búcsú az „édesvizű óceántól” és a legendás szigettől - vodkahörpintéssel. Visszautazás Irkutszkba a szárazföldön. Érkezés után felszállás vonatra és indulás Ulánbátorba. Szállás a vonaton (2 éj).

7. nap. Utazás vonattal Irkutszkból Mongóliába

Folyamatos utazás Mongólia irányába. Útközben ismerkedés atajga élővilágával. Haladás a Bajkál-tó déli, majd keleti partvidékén. Szemelvények a világhírű Transzszibériai vasút építéséről, ismerkedés a vasút nyomvonalának legfontosabb állomásaival.

8. nap: Ulánbátor

Reggel érkezés Ulánbátorba, bejelentkezés a szállodába, majd rövid pihenő. Ezt követően városnézés. Az 1778-ban alapított Ikh Khuree „A Nagy tábor” népszerű neve egy évszázadon keresztül csak „A Nemezváros” volt. 1911-ben, a Kínától való elszakadás évében keresztelték át a fővárost Niislel Khuree-re, vagyis „Főtáborrá”, hogy azután 20-as évek első felében Ulánbátorra (jelentése: Vörös Hős) változzon. Ismerkedés Mongólia múltjának legfontosabb szakaszaival. Vezetés fényképszünetekkel a Béke sugárúton (Enkh Taivny Örgön Chölöö) a főtérre (Szükbatár tér). A Parlament fényképezése, majd kb. 2 órás látogatás a Nemzeti Múzeumban. Ismerkedés a hatalmas ország öko-zónáival, különös tekintettel a sztyeppe, a tajga és hegyvidéki zóna élővilágára. Mongol barbecue vacsora. Szállás Ulánbátorban szállodában.

9. nap: Hustai Nemzeti Park

Reggeli után utazás a Hustai Nemzeti Park irányába. Felkészülés a takikkal történő találkozásra. A világ utolsó vadlovainak bemutatása mellett beszélgetés az egyéb „lovakrúl”: a mai mongol lovak, a honfoglaló magyarok lovai, az Akhal Teke fajta, musztángok – a spanyolok elvadult telivérei. Tarvaga (mongol mormota) fényképezés, kutatással a nemzeti park nagyvadjai (taki, gazellák, szarvasok, farkasok és szirti sas) után. A vadlovak fotózása, majd megérkezés a jurtáinkhoz. Közös vacsora. Szállás jurtában, a Hustai Nemzeti Park mellett.

10. nap: Mongol Els mozgó homokdűnéi – Karakorum

Reggel utazás a Mongol Els mozgó homokdűnéihez. 2 órás séta és fakultatív tevegelés a sztyeppéből sárgán kiemelkedő „sivatagban”. Ismerkedés a lokális sivatagok természeti földrajzával. Továbbutazás Karakorumba, a mongol világbirodalom néhai fővárosának helyszínére. Megérkezés után a jurtáink elfoglalása. Látogatás a legendás termékenység szobornál, majd a főváros határait jelző óriás kőteknősök egyikénél. Fényképezés a Nomád birodalmak emlékművénél (Hun Birdalom, Türk Birodalom, Mongol Világbirodalom). Ismerkedés a sztyeppei lovas-íjász harcmodorral, íjászverseny (nem lóról!).Szállás jurtában, az Orhon folyó partján (1 éj).

11. nap: Erdene Zuu Khiid

Reggel látogatás Mongólia első buddhista központjában, az Erdene Zuu Khiid kolostor-együttesben.Az ősi főváros köveit ennek a kolostornak a falaibaépítették. A legendás Karakorumot Ögedej nagykán kezdte kiépíteni (Dzsingiz fia), a birodalom fővárosaként 40 éven át szolgált. Kublaj kán Khanbalik-ot jelölte birodalma új központjául, hogy azután a mongolok által alapított város neve Pekingre változzon. Erdenee Zuu Khiid jelentése, a „Száz Kincs Tára” jobban érthető, ha elolvassuk a régi tekercsek leírásait: A falakon belül valaha 100 templom és 300 állandó jurta állt, míg a szerzetesek száma meghaladta az 1.000 főt. Látogatás az épen hagyott templomokban, a sárgakalapos szerzetesek fényképezése. Utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Orhon völgy vidékén, a türkök ősi sztyeppéin át. Megérkezés Bilge kagán, a keleti türk birodalom kagánja, illetve öccse Kül-tegin síremlékeihez. A hatalmas, rovásírásos sziklákmegtekintése,majd látogatás az újonnan átadott, türk emlékeket bemutató múzeumban. Majd utazás Khar Balgas, a VIII. századi ujgúr birodalmi főváros romjaihoz. Útközben vázlatos ismertetés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeiről (hunok, magyarok, kunok, tatárok) és életmódbeli hasonlóságaikról. Haladás a Hangáj-hegység festői havasi legelőin át a Tsenheriin Jiguur melegforrások vidékére. Rövid séták és fényképszünetek a legfestőibb pontokon. Utazás fel a Hangaj hegységbe. Jurtaszállások elfoglalása a Cenher melegforrások közelében. Vacsora és a fürdő élvezete.

12. nap: Khar Balgas - Cecerleg

Utazás Cecerlegbe. Arhangáj tartomány fővárosa 18.000 lakos otthona (az 55.000 km2-nyi erdős sztyeppén összességében 96.000 ember él). Cecerleg (magyarul „Kert”) városának múzeuma az 1586-ban épült Zayain Gegeen kolostorban található. A múzeum megtekintése, majd látogatás a legendás Bulgan uul sziklánál. Az égbe nyúló sziklák valaha a sámánok (a Tengri hit tanítói) szertartásainak természetes „templomai” voltak. Ma is számos élő oboo (áldozati halom) magasodik a hegyek alján, felettük ősi lelkekként repkedő ragadozó-madarak tucatjaival. A Tibetből érkező buddhista szerzetesek szakrális városkát építettek, ennek megmaradt hírnöke a Zayain Gegen. A nomádok jurtáinak, méneseinek és nyájainak megörökítése. Látogatás egy nomád családnál. A Pamírból „letelepített” jakok fényképezése, ismerkedés a magashegyi patásokkal. Késő délutáni megérkezés a jurta-táborba. Szállás az Ögij tó partján.

13 nap: Ulánbátor

Utazás Ulánbátorba, 3 óránkénti pihenőkkel. Esti visszaérkezés a fővárosba. Szállás Ulánbátorban szállodában (2 éj).

14. nap: Tsonjin Boldog - XIII. Sz. Nemzeti Park

Reggeli után utazás a Tsonjin Boldog-ban felépített Dzsingiz Kán központba. Temüdzsin ezen a helyen találta azt az arany kandzsikát (ostor), ami a legendák szerint a világuralomhoz segítette. A nagykán 50 m magas acélszobra a világ legmagasabb lovas emlékműve. Látgatás a szobor-óriás alatti, sztyeppei kultúrák (hun, türk, mongol) kiállító teremben, majd fényképezkedés az arany-kandzsika előtt. Feljutás a szobor lovának fejébe – szembenézés a nagykánnal, majd a környék sztyeppés lankáinak „légi-fényképezése”. Továbbutazás a XIII. Sz. Nemzeti Parkba. A Dzsingiz korát bemutató rekonstruált tábor tökéletesen mutatja be a világhódító mongolok életkörülményeit. A Dzsingiz korabeli tábor bejárása. Esti visszaérkezés a mongol fővárosba. Mongol barbecue vacsora.

15. nap: Ulánbátor - Budapest

Hazautazás menetrend szerinti repülőjárattal, moszkvai átszállással Budapestre.

 

 

UNESCO Világörökségi helyszínek

 • Mongólia - Orhon völgy (természeti)
 • Oroszország – Bajkál-tó (természeti)

 

 

Az út idegenvezetője: Avar Ákos

Belső-Ázsiában hét éves korában járt először. Mongóliában dolgozó szülei ekkor íratták be a darhani 9-es számú mongol általános iskolába, ahol végül harmadik osztályos koráig tanult. A Darhanban gyerekként eltöltött három év meghatározóvá vált későbbi pályaválasztása szempontjából is. Középiskolai tanulmányai végeztével előbb mongol, majd arab szakos diplomát szerzett az ELTE BTK-án. Egyetemi tanulmányai során egy évet tanult Jemenben és közel három évet tanult és kutatott Mongóliában. 2002 óta éves rendszerességgel végez terepmunkákat Belső-Ázsia mongolok lakta vidékein. Kutatásai központjában a mongol népi orvoslás mellett, a hagyományos nomád életmód és gondolkodás vizsgálata áll. Doktori disszertációjában a belső-ázsiai nomádok természettel és állatokkal kapcsolatos ismereteit és hagyományos szemléletét dolgozta fel.
A mongol nomádoktól szerzett tapasztalatait igyekszik Nógrád megyei családi gazdaságukban is kamatoztatni, ahol fekete hortobágyi rackajuhok törzstenyésztésével foglalkoznak.

 

Mongólia és a Bajkál-tó, 2016. július

52 országban jártam, felét utazási iroda szervezte. Egyszer voltam tökéletesen szervezésben külföldön. Ez a mostani szervezés, tervezés, kivitelezés a profizmus csúcsa.Az iroda hozzáállása az alcsony létszámhoz, a magyar idegenvezető ( Ákos) jól felépitett program-bonyolitása, a helyi vezető rutinja , gyors problémamegoldó képessége, a gépkocsivezetők bravúros vezetése CSODÁLATOS. Ákos maga egy csoda, a tudása , a hozzáállása az utasok különböző bogaraihoz lenyűgözően konnyed és hatásos. Ő maga egy utiélmény.. Csoda út volt, csoda szervezéssel és csoda lebonyolitással. Köszönjük!   U. Gyula

 

Mongólia és a Bajkál-tó, 2016. július

"A Bajkál rész idegenvezetője, Ákos, nagyon segítőkész, kedves és felkészült. A szervezés is teljesen rendben zajlott. A csoport minden tagja együttműködő és alkalmazkodó volt. Jól éreztem magam. Köszönöm. A.L."


 

Mongólia és a Bajkál-tó csodás vidékein, 2015. július 16.

Kedves Bartos Szilvia!

Az Önök által szervezett utazás látnivalói csodálatosak voltak az idegenvezetés pedig egyenesen a profizmus csúcsa.

Amire az út lehetőséget adott, szinte mindenből ízelítőt kaphattunk, olyan sokrétű és alapos kiegészítőkkel, háttér információkkal, amelyek élményszámba emelték az utazást. Az idegenvezetők, a Mongol kislány és Avar Ákos felkészültsége, tudása, elhivatottsága a kultúrák megismertetése iránt valamint az utasok, nyugodtan kijelenthetem, minden kérésének teljesítése irányában csodálatra méltó és kifogástalan volt.

Nagyon jó volt minden, a szervezésre is büszkék lehetnek, ha tudnám, hogy ilyen szervezés és idegenvezetés van más útjaiknál, mindenképpen érdekelne a továbbiakban is valamilyen hasonló.

Üdvözlettel: D. Lajos


Mongólia és a Bajkál-tó csodás vidékein, 2014. július 7.

Kedves Szilvia!

Az idegenvezetők mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat. A sofőrök jól ismerték az utakat, mesterei voltak a szakmának mindkét országban.

A program jó volt. Az időpont Mongóliában egybeesett a Naadam-mal. Az ehhez tartozó műsorok színesítették a látnivalókat. Talán az egyik helyen lévő megnyitó ünnepségen egy kicsivel kevesebbet kellett volna időzni, mert utána rohanássá változott a délutáni (szürkületi) program (4. nap, Karakorum). Sok érdekességet láttunk. Egy kis betekintést is szerezhettünk a helyi emberek életéből. Bemehettünk jurtájukba, megkóstolhattuk a kumiszt, szárított túrót, tejpálinkát, stb. Az orosz program is jó volt. Programmódosítási javaslat részemről megalapozatlan volna.

Meglepetésre, két nap kivételével teljes ellátásban volt részünk.

Végül, köszönöm az iroda dolgozóinak az út megszervezését. Külön köszönet Ákosnak, aki egész út során nagy figyelemmel, odaadással végezte munkáját. Látszott, hogy otthonos területeken jár.

Összességében, nagyon örülök, hogy jelentkeztem az útra.

Üdvözlettel: Gy. F.

Mongólia és a Bajkál-tó csodás vidékein, 2014. július 7.

Kedves Bartos Szilvia,

az út rendkívűl jól sikerült, sok érdekeset láttunk és tudtunk meg, Avar Ákos renkívüli tudása és helyismerete, jó kapcsolatteremtése mindehhez nagymértékben hozzájárult, mindannyiunk véleménye volt, hogy rendkívül jól jártunk vele. A mongol idegenvezető is határozottan és jól oldott meg minden gyakorlati dolgot. A vasúti utazás is jó kaland, a vonat viszonylag alacsony komfortfozata ellenére, de hát erről az 1000 Út nem tehet, egyszerűen ilyen vonatot közlekedtet az orosz vasutak. Reméljük jővőre is kínál valami igazi csemegét az 1000 Út.

Üdvözlettel: Dr. B. B.

2014. július 7.

Köszönjük szépen ezt a csodálatos programot. Nemrég értünk haza Mongóliából.Fantasztikus kalandos utazásban volt részünk. Köszönjük a szervezést! Avar Ákosnak az Idegenvezetönknek sok köszönet a sok információért, A Mongol Partnerirodának a kitünó ellátásért. A soföröknek, a helyi idegenvezetönek az öszinte szeretetért! Köszönjük! Vissza fogunk menni.KÖSZÖNJÜK!

Sz.Zs. és S.M.

2013. július 8.

Kedves Bartos Szilvia!

A körutazás programja tökéletesen lett kialakítva, ha a Mongólia-Transszibériai expresszz-Bajkál tó bármelyik eleme hiányozna, nem lenne tökéletes az út, és nem mentem volna el. Ebbe a térségbe ritkán utazik az ember, ezért különösen szerencsés ez a kombináció és alkalmas arra, hogy átfogó képet alkosson az ember a régióról, különleges, páratlan helyeket ismerhessünk meg. A szervezés a lehetőségekhez képest jó volt, az ellátás pedig kitűnő, különös tekintettel arra, hogy félpanziósra lett meghirdetve az út, de majdnem végig teljes ellátást kaptunk. A szállással is maximálisan meg voltam elégedve. Úgy gondolom, hogy ami látnivalóként belefért ebbe a körútba, az mind benne volt. A program jó volt, változatos volt, sok látnivalót kínált mind a természet imádóinak, mind a kultúra iránt érdeklődőknek. Szeretném kiemelni a mongol helyi idegenvezető tevékenyégét, aki tájékozott, lelkes és segítőkész volt. Csak gratulálni tudok mind az idegenvezetőnknek, Gőgös Norbertnek, mind az 1000 ÚT utazási irodának! Az út egy kissé fárasztó, viszont élményekben rendkívül gazdag volt. Egyetlen hiányosságként az előzetes tájékoztatást említeném meg. A helyi idegenvezetőknek adandó borravaló mértéke nem egyértelműen lett megadva, az utazási iroda e-mailben feltett kérdésemre adott válasza pedig félrevezető volt. Azok számára, akik nem rutinos utazók, meg lehetett volna említeni, hogy preferált a dollár kiváltása, bár az euroval sem volt semmi gondom. Az öltözködésre vonatkozóan Norbert a mongol nagykövetségen kérdésemre szóban elmondta, hogy ő főleg nyári öltözéket visz, kiegészítve egy-két meleg holmival. Hála ennek több nyári cuccot vittem, mintha csak az írásos tájékoztatásra hagyatkoztam volna (ez főleg tavaszias öltözéket említ), és nagyon helyesen tettem. Ezek a hiányosságok csak apróságok, főleg a kevésbé rutinos utazóknak jelentenek segítséget és semmit nem vonnak le az út értékéből. Köszönöm a sok csodás élményt mind Gőgös Norbertnek, mind az 1000 ÚT utazási irodának.

Tisztelettel: S. K.

 

2013. július 8.

Kedves Szilvia!

A Mongólia - Bajkál- tó körutazás SZUPER volt. Nagyon jó volt a magyar idegenvezetőnk, a Norbert, aki rendkívül művelt, kedves és segítőkész volt minden helyzetben. Nagy szerencsénk volt a repülő úton is, mert jó ülő helyekre kerültünk, amit Kedves Szilvia, most külön is megköszönök. Színvonalas utazás volt, különleges, színes programokkal és jó "árfekvésű". Csodálatos természeti tájak és egészen más "világ", mint a miénk. Végül is elmondhatom, nem találtam semmi hibát, minden kitűnően sikerült. Köszönök még egyszer minden segítséget.

Szeretettel: I.

Mongólia, 2008. június 28.

Tisztelt 1000 Út Utazási Iroda!

Üdvözletünket küldjük Mongóliából! A repülőút jó volt, bár a Moszkva-Ulánbátor szakasz elég fárasztó volt. A szállásunk jó. Eddig a főváros nevezetességeit jártuk be (múzeumok, templom, kilátó, palota, stb.). Az idő jó, átlagosan 23 fok van. Ha minden jól megy, június 30-án indulunk a Góbi túrára.

Üdvözlettel: F. Kristóf

Nyelv: mongol (hivatalos), kazak

Vallás: Buddhizmus, sámánista, keresztény, muzulmán (szunnita)

Lakosság: Mongólia lakossága 2,8 millió körüli. Népsűrűsége 1.8 fő/ km2 – vagyis európai mércével lakatlan. Ulánbátorban „zsúfolódott össze” a népesség 50%-a. A vidéki lakosság átlagéletkora rendkívül fiatal az európai országokéhoz viszonyítva.

Pénz: Mongol tugrik (MNT), 1 EUR kb. 1,740 MNT, 1 Ft = 5.9 MNT

A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Ulánbátorban javasolt a valutaváltás vagy kérjük idegenvezetőnk segítségét.

Időeltolódás: (GTM 8) Magyarországhoz képest +7

Időjárás

Az éghajlat a száraz, szélsőségesen kontinentális-, a félsivatagi-, és a magashegységi éghajlat keveréke – régiónként. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy havi / napi eltérést mutathatnak. Júliusban délen hőség – míg északon a hajnali órákban fagy is előfordulhat. A hegyekben, 3.000 m felett az év bármely napján eshet jégeső vagy hó. Nyáron +40°C hőséget is tapasztalhatunk, télen nem ritkák a -40°C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek.

Elektromosság

220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal. (Érdekesség: egy adott helyen többféle dugalj is létezhet). A jurta bázisokon korlátozott, esti elektromosság. Az utazások során a mobil telefonok, fényképező akkumulátorok feltöltésére a jurta bázisokon általában 20:00 – 24:00 óra között van lehetőség.

Egészségügyi helyzet

Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani. A csapvizet ne igyuk. Nincs kötelező védőoltás. Az országban nincs semmilyen egzotikus, fertőző betegség.

Bankkártyák használata

VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és több fővárosi étteremben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Közbiztonság

A közbiztonság a sztyeppén tökéletes, a táborok környékén séták tehetők. Ha hosszabb sétára indulunk, jelezzük az idegenvezetőnél. Mindig tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

A közbiztonság általános helyzete tükrözi azt a tényt, hogy Mongólia nagyon ritkán lakott, fejlődő ország, egymástól nagy távolságban lévő állami intézményekkel. Ugyanakkor a mongol emberek vendégszeretőek és tisztelik a külföldieket. Az ország jelentős területei külföldiek által nem látogatottak, a városokon kívül célszerű helyi kísérővel tartózkodni. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények nem jellemzőek. A városokban, elsősorban Ulánbátorban a külföldieknek az általános óvatossággal kell viselkedniük.

 

Tudnivalók

Öltözködés

Az öltözködésben tavasziasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre és nadrágra is szükség lehet. Napszemüveg, naptej hozatala ajánlott! Terepre alkalmas, természetjáró öltözék. Zárt cipők és túrabakancs. Esőkabát. Napszemüveg, naptej és ajakír (szőlőzsír) ajánlott.

Árak/Vásárlás

Alapvetően alacsony árakra kell számítani, a magyarországi 40-50 %-a. A külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Palackos ásványvíz 1 liter: 0,75,-USD, szénsavas üdítő 1 liter: 1,- USD, vodka: 4,-USD-tól, 1 kg kenyér: 0,5,-USD

Étkezés

A hagyományos mongol konyha tej- és húsalapú ételekre épül. Népszerűek a húslevesek, főtt és a sült húsok. A jurta táborok konyhái sokban idomultak az európai ízléshez – de aki az eredeti ízekre vágyik, azt is könnyen megtalálja. A nomád családoknál tett látogatások során kumisz (mongolul: ajrag) kóstoló kérhető.

Szállások

A jurta bázisokra érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapunk.

Csak Ulánbátorban tartózkodunk magánpanzióban. 2 ágyas szobák, tiszta, európai szintű konyhával, zuhanyzóval.

A jurta bázisokon általában meglepően fejlett a vezetékes (meleg) víz szolgáltatás. Így a tisztálkodás minden este megoldott. Alkoholos törlő és frissítő kendők hozatala mégis ajánlott. 6 személyes mongol jurtákban 2-2 fő alszik. A jurtákban (éjszaka) a fűtés nyáron is megoldható – igény szerint személyzet segítségével.

Borravaló

Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi idegenvezető borravalója 5,5-USD/fő/nap – a sofőré ugyanez az összeg. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt.

Mongol lovak

A mongol lovak pici, általában csúnyácska állatok – erejük, kitartásuk azonban meglepő. A mongol lovakkal érdemes óvatosabbnak lenni – mint magyarországi testvéreikkel. 
A lovagoló programok nem kötelezőek. A helyszínen kialkudott áron lehet 2-3 órás túrákon részt venni (10-12,-USD/fő áron). A fakultatív lovas programokat mindig kísérik helyi mongolok.

 

 

Ehhez a körutazáshoz nem tartozik fakultatív program, a részvételi díj minden programot tartalmaz.

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Repülövel 2017.07.14 2017.07.28 15 nap / 14 éj Program szerint 795 000 Ft

Az ár tartalmazza

a megadott szállást a megadott ellátással, a megadott programokat, a helyszíni közlekedést, a vonatjegyet Irkutszk-Ulánbátor között, a szükséges belépőket és magyar nyelvű idegenvezetést

Külön fizetendő

Repülőjegy irányár illetékkel: kb. 285.000 Ft

Orosz és mongol vízum ügyintézéssel: 49 000 Ft

Útlemondási biztosítás 1,5%

Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás

Borravaló (sofőrök, mongol idegenvezető): kb. 140 USD

Egyágyas felár szállodákban: 99.000 Ft

Elhelyezés a vonaton kétágyas kupéban kérhető: 52.000 Ft/fő

 

Orosz vízum

A vízumoztatást irodánk végzi, melyhez szükséges: 1 db színes igazolványkép, a hazautazás dátumához képest minimum fél évig érvényes útlevél, amelyben 2 egymással szembeni üres oldal található, kitöltött adatlap, meghatalmazás és a kint tartózkodás teljes időtartamára BBP biztosítás.

 

AZ UTAZÁS SORÁN HASZNÁLT JURTA TÁBOROKAT AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN ÉPÍTETTÉK KI, A NEMZETI PARKOKAT JÁRÓ, ELSŐSORBAN NYUGATI LÁTOGATÓK SZÁMÁRA.

A TÁBOROKBAN ZUHANYZÓ ÉS WC TALÁLHATÓ, A NAPI TISZTÁLKODÁS MEGOLDOTT.

 

 


Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

 • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
 • Márk László:+36 1 354 3996
 • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

 • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
 • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
 • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

 • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

 • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
 • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!

mongol.jpg


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte