Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Mongólia

Mongólia egy 17 magyarországnyi terület, ahol tizenháromszor több ló, és harmincötször több birka él, mint ember. A fővárosban, Ulánbátorban tartózkodik a 3 milliós lakosság majdnem fele, a maradék 1,7 millió ember pedig szétszórtan a Góbi-sivatagban, a hegyekben és a füves pusztákon. A sivatagban nincs térerő, csak műholdas telefon, mindössze így tudnak kommunikálni az egymástól kilométerekre élő "szomszédok". Frissen készült fotóinkat a nagyvárosokig nélkülöznie kell a világhálónak is, nincs semmi, ami megzavarhatná a természetet.

Mongóliai utazásunk során bepillantást nyerünk a világ egyik legszélsőségesebb vidékének mindennapjaiba. Utazásunk igazi unikum a kalandkeresők részére, hiszen a földön már igen kevés olyan ország létezik, ahol még megfigyelhető a viszonylag érintetlenül megmaradt természet. Utunk során belekóstolunk a nomád élet szépségeibe: alszunk faházban, jurtában, a Transz-szibériai vasúton, megismerkedünk a legeltető mongol népekkel, a világ talán utolsó vadlovaival, csillagokat nézünk a fényszmog mentes égbolton, sámánok lakta spirituális helyeket keresünk fel, ahol évszázadokkal ezelőtt még a legnagyobb világhódítók is megálltak tiszteletüket tenni. A Sámán-szikla mágikus erejében bízott Dzsingisz kán is, többször elzarándokolt ide, hogy fejet hajthasson az istenek előtt.

A kristálytiszta vizű Bajkál-tó partján felejthetetlen vacsora vár ránk frissen füstölt omullal és némi Chinggis vodkával - amúgy lendületesen, vizespohárból, mint a helyiek –, miközben elmerengünk az izgalmas mongol-tatár történelmi múlton. A fenséges hegyekkel és tajgákkal körbeölelt tóban több mint 1000 féle állat él, melyek közül 200 faj jelenléte igazolja, hogy a tó hajdan összeköttetésben állt az óceánnal.
A festői szépségű, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Orhon völgy vidékén, a türkök ősi sztyeppéin át hatalmas, rovásírásos sziklákkal találkozunk, megismerkedünk a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeinek - hunoknak, magyaroknak, kunoknak és tatároknak - szokásaival, elmerengünk őseink természet közeli életvitelén.

Az utazás alatt egy kicsit magunk is nomáddá válunk, garantáltan megérint mindenkit a kumisz ízvilága, a természet misztikussága és a mongol nép vendégszeretete.

Turista célú beutazás esetén magyar állampolgárok részére vízum szükséges. Amennyiben szolgáltatásunkat igénybe veszik, irodánk a vízum beszerzését vállalja. További információval kapcsolatban forduljanak kollégáinkhoz.

Pénz:
A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Ulánbátorban javasolt a valutaváltás vagy kérjük idegenvezetőnk segítségét.

Étkezés:
A hagyományos mongol konyha tej- és húsalapú ételekre épül. Népszerűek a húslevesek, főtt és a sült húsok. A jurta táborok konyhái sokban idomultak az európai ízléshez – de aki az eredeti ízekre vágyik, azt is könnyen megtalálja. A nomád családoknál tett látogatások során kumisz (mongolul: ajrag) kóstoló kérhető.

Borravaló:
Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi idegenvezető borravalója 5,5-USD/fő/nap – a sofőré ugyanez az összeg. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt.

Időjárás:
Az éghajlat a száraz, szélsőségesen kontinentális-, a félsivatagi-, és a magashegységi éghajlat keveréke – régiónként. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy havi / napi eltérést mutathatnak. Júliusban délen hőség – míg északon a hajnali órákban fagy is előfordulhat. A hegyekben, 3.000 m felett az év bármely napján eshet jégeső vagy hó. Nyáron +40°C hőséget is tapasztalhatunk, télen nem ritkák a -40°C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek.
Aktuális időjárás itt látható

Elektromosság:
220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal. (Érdekesség: egy adott helyen többféle dugalj is létezhet). A jurta bázisokon korlátozott, esti elektromosság. Az utazások során a mobil telefonok, fényképező akkumulátorok feltöltésére a jurta bázisokon általában 20:00 – 24:00 óra között van lehetőség.

Egészségügyi helyzet:
Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani. A csapvizet ne igyuk. Nincs kötelező védőoltás. Az országban nincs semmilyen egzotikus, fertőző betegség.

Bankkártyák használata:
VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és több fővárosi étteremben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Közbiztonság:
A közbiztonság általános helyzete tükrözi azt a tényt, hogy Mongólia nagyon ritkán lakott, fejlődő ország, egymástól nagy távolságban lévő állami intézményekkel. Ugyanakkor a mongol emberek vendégszeretőek és tisztelik a külföldieket. Az ország jelentős területei külföldiek által nem látogatottak, a városokon kívül célszerű helyi kísérővel tartózkodni. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények nem jellemzőek. A városokban, elsősorban Ulánbátorban a külföldieknek az általános óvatossággal kell viselkedniük.

Kiemelt Mongólia ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

15 nap / 14 éj
2022.08.01. - 08.15.

1.195.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin

Vélemények útjainkról

Mongólia és a Bajkál-tó körutazás

Kedves Szilvia!

A Mongólia - Bajkál-tó körutazás SZUPER volt. Nagyon jó volt a magyar idegenvezetőnk, a Norbert, aki rendkívül művelt, kedves és segítőkész volt minden helyzetben. Nagy szerencsénk volt a repülőúton is, mert jó ülőhelyekre kerültünk, amit Kedves Szilvia, most külön is megköszönök. Színvonalas utazás volt, különleges, színes programokkal és jó "árfekvésű". Csodálatos természeti tájak és egészen más "világ", mint a miénk. Végül is elmondhatom, nem találtam semmi hibát, minden kitűnően sikerült.
Köszönök még egyszer minden segítséget.

Egy kedves utasunk, 2013. július

Mongólia és a Bajkál-tó körutazás

Kedves Bartos Szilvia!

A körutazás programja tökéletesen lett kialakítva, ha a Mongólia - Transzszibériai expressz - Bajkál-tó bármelyik eleme hiányozna, nem lenne tökéletes az út, és nem mentem volna el. Ebbe a térségbe ritkán utazik az ember, ezért különösen szerencsés ez a kombináció és alkalmas arra, hogy átfogó képet alkosson az ember a régióról, különleges, páratlan helyeket ismerhessünk meg. A szervezés a lehetőségekhez képest jó volt, az ellátás pedig kitűnő, különös tekintettel arra, hogy félpanziósra lett meghirdetve az út, de majdnem végig teljes ellátást kaptunk. A szállással is maximálisan meg voltam elégedve. Úgy gondolom, hogy ami látnivalóként belefért ebbe a körútba, az mind benne volt. A program jó volt, változatos volt, sok látnivalót kínált mind a természet imádóinak, mind a kultúra iránt érdeklődőknek. Szeretném kiemelni a mongol helyi idegenvezető tevékenyégét, aki tájékozott, lelkes és segítőkész volt. Csak gratulálni tudok mind az idegenvezetőnknek, Gőgös Norbertnek, mind az 1000 ÚT utazási irodának! Az út egy kissé fárasztó, viszont élményekben rendkívül gazdag volt. Köszönöm a sok csodás élményt mind Gőgös Norbertnek, mind az 1000 ÚT utazási irodának.

S. K., 2013. július

Mongólia és a Bajkál-tó körutazás

Köszönjük szépen ezt a csodálatos programot. Nemrég értünk haza Mongóliából. Fantasztikus kalandos utazásban volt részünk. Köszönjük a szervezést! Avar Ákosnak az idegenvezetönknek sok köszönet a sok információért, A mongol partnerirodának a kitűnő ellátásért. A sofőröknek, a helyi idegenvezetőnek az őszinte szeretetért! Köszönjük! Vissza fogunk menni. KÖSZÖNJÜK!

Sz.Zs. és S.M., 2014. július

Mongólia és a Bajkál-tó körutazás

Kedves Bartos Szilvia,

az út rendkívűl jól sikerült, sok érdekeset láttunk és tudtunk meg, Avar Ákos renkívüli tudása és helyismerete, jó kapcsolatteremtése mindehhez nagymértékben hozzájárult, mindannyiunk véleménye volt, hogy rendkívül jól jártunk vele. A mongol idegenvezető is határozottan és jól oldott meg minden gyakorlati dolgot. A vasúti utazás is jó kaland, a vonat viszonylag alacsony komfortfozata ellenére, de hát erről az 1000 Út nem tehet, egyszerűen ilyen vonatot közlekedtet az orosz vasutak.
Reméljük jővőre is kínál valami igazi csemegét az 1000 Út.

Dr. B. B., 2014. július

Mongólia és a Bajkál-tó körutazás

Kedves Szilvia!

Az idegenvezetők mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat. A sofőrök jól ismerték az utakat, mesterei voltak a szakmának mindkét országban.
A program jó volt. Az időpont Mongóliában egybeesett a Naadam-mal. Az ehhez tartozó műsorok színesítették a látnivalókat. Talán az egyik helyen lévő megnyitó ünnepségen egy kicsivel kevesebbet kellett volna időzni, mert utána rohanássá változott a délutáni (szürkületi) program (4. nap, Karakorum). Sok érdekességet láttunk. Egy kis betekintést is szerezhettünk a helyi emberek életéből. Bemehettünk jurtájukba, megkóstolhattuk a kumiszt, szárított túrót, tejpálinkát, stb. Az orosz program is jó volt. Programmódosítási javaslat részemről megalapozatlan volna.
Meglepetésre, két nap kivételével teljes ellátásban volt részünk.
Végül, köszönöm az iroda dolgozóinak az út megszervezését. Külön köszönet Ákosnak, aki egész út során nagy figyelemmel, odaadással végezte munkáját. Látszott, hogy otthonos területeken jár.
Összességében, nagyon örülök, hogy jelentkeztem az útra.

Gy. F., 2014. július

Mongólia és a Bajkál-tó körutazás

Kedves Bartos Szilvia!

Az Önök által szervezett utazás látnivalói csodálatosak voltak az idegenvezetés pedig egyenesen a profizmus csúcsa. Amire az út lehetőséget adott, szinte mindenből ízelítőt kaphattunk, olyan sokrétű és alapos kiegészítőkkel, háttér információkkal, amelyek élményszámba emelték az utazást. Az idegenvezetők, a mongol kislány és Avar Ákos felkészültsége, tudása, elhivatottsága a kultúrák megismertetése iránt valamint az utasok, nyugodtan kijelenthetem, minden kérésének teljesítése irányában csodálatra méltó és kifogástalan volt.
Nagyon jó volt minden, a szervezésre is büszkék lehetnek, ha tudnám, hogy ilyen szervezés és idegenvezetés van más útjaiknál, mindenképpen érdekelne a továbbiakban is valamilyen hasonló.

D. Lajos, 2015. július

Mongólia és a Bajkál-tó körutazás

A Bajkál rész idegenvezetője, Ákos, nagyon segítőkész, kedves és felkészült.
A szervezés is teljesen rendben zajlott. A csoport minden tagja együttműködő és alkalmazkodó volt. Jól éreztem magam. Köszönöm.

A. L., 2016. július

Mongólia és a Bajkál-tó körutazás

52 országban jártam, felét utazási iroda szervezte. Egyszer voltam tökéletesen szervezésben külföldön. Ez a mostani szervezés, tervezés, kivitelezés a profizmus csúcsa. Az iroda hozzáállása az alcsony létszámhoz, a magyar idegenvezető ( Ákos) jól felépitett program-bonyolitása, a helyi vezető rutinja, gyors problémamegoldó képessége, a gépkocsivezetők bravúros vezetése CSODÁLATOS. Ákos maga egy csoda, a tudása, a hozzáállása az utasok különböző bogaraihoz lenyűgözően könnyed és hatásos. Ő maga egy útiélmény... Csoda út volt, csoda szervezéssel és csoda lebonyolitással. Köszönjük! 

U. Gyula, 2016. július

Mongólia és a Bajkál-tó csodálatos vidékein

Utasunk amikor hazaért, utána rögtön tartott élőben egy élménybeszámolót. Nagyon jól érezte magát, azt kapta, amire számított. Ákost az egekig magasztalta, a program is tetszett neki. Mivel Kárpátaljáról származik, így neki nem idegen ez a világ. Jövőre két utat is szeretne az 1000 Úttal, így azt gondolom ez több, mint pozitív visszajelzés a részéről. :)

Egyik partner irodánk, 2018. augusztus

Mongólia és a Bajkál-tó csodálatos vidékein

Kedves Krisztina!

Jónak találtuk az út összeállítását, vagyis, hogy Szibéria egy részét is megismertük Mongólia mellett. A kevés építészeti emlék ellenére a kiváló és a helyi viszonyokat, kultúrát, történelmet, szokásokat kiválóan ismerő idegenvezetőnek köszönhetően gazdag ismeret és élményanyaggal térünk haza. Az a tény, hogy idegenvezetőnk az ELTE Mongol Tanszékén dolgozik és hogy hosszú éveket töltött Mongóliában az egész utazást személyessé varázsolta. Nagyon nagy élményt jelentett az Orhon szigeten eltöltött 2 nap, a kirándulások a szép tájakon és az, hogy a helyi sofőrök ottani ételeket főztek nekünk. Mongóliában kalandot jelentett a füves pusztákon való autózás, az átkelések a vízfolyásokon és a jurtákban töltött éjszakák.

Köszönjük és másnak is ajánljuk az utat.

G. D. és M. G., 2018. augusztus

Mongólia és a Bajkál-tó csodás vidékein

Kedves Szilvia!

A túra mongol része nem az előzetes elvárásainkat igazolta. Az utazás előtt, az indulás közeledtével egyre szkeptikusabbak lettünk. Aztán végre elindultunk, megérkeztünk Irkutszkba (a tavalyi utunk végére), az ottlét egykettőre feloldott, a Bajkál és az Olhon ismételten könnyen magával ragadott, a program és a szállás is kiváló volt.
Mongóliában az ottlét során az előzetes (fent említett) félelmeink és fenntartásaink könnyen feledésbe merültek: fantasztikus túra volt, a program, a szállások, az étkezések mindenben túlszárnyalták az elvárásainkat.
Vagyis teljesen jó benyomásaink vannak, magával ragadott mindkét régió - minden tekintetben. Igazi problémát nem tudok felvetni, csak olyan apróságot, hogy meglehetősen későn érkeztünk a szállásokra, így nehéz volt a másnapi feltöltődés. Alkalmanként a „kötelező” étkezések is programcsúszást eredményeztek, ami megterhelte a napot a késői hazatérés miatt. Ez persze zömében objektív okok miatt következett be, a Nagykörúti dugó a nyomába sem érhet az Ulánbátorinak.
A jurták is tisztességesek voltak, a tisztálkodás, étkezés, komfort minden esetben jól megoldott volt. Mind a helyi orosz és mongol idegenvezetők kiválóan együttműködtek, utóbbi még a privát ügyek intézésében is segítőkész volt.
Ritkán érzi az utas, hogy a kötelező borravalóként beszedett összeg nem kamucélokat szolgál: esetünkben valóban sok szolgáltatást kaptunk érte, nem kellett bajlódni a csomagokkal, nem volt hiány vízben és szerencsére a vodka is a mindennapok részévé vált.
A kérdőíven kiemeltem Ákos sokszínűségét és felkészültségét (bár ezzel bizonyára nem én vagyok az első), valamint az irodai ügyintézés tekintetében is jelest adtam, név szerint megjelölve az Ön segítőkészségét és rugalmasságát.
Remélem, hamarosan újra utazunk!

H. Szabolcs, 2019. augusztus

Mongólia és a Bajkál-tó csodás vidékein

Szia Szilvi,

itt volt már az irodában az utasunk, teljesen elvarázsolta ez az utazás, és idegenvezetés. Mindennel meg volt elégedve maximálisan.
Köszönöm szépen!

Partner iroda, 2019. augusztus

Mongólia és a Bajkál-tó csodás vidékein

Kedves Bartos Szilvia!

A Mongólia és a Bajkál-tó körutazáson jól éreztem magam. Idegenvezetőnkről csak jókat tudok írni. Felkészültsége, tudása, elhivatottsága a helyi kultúra megismertetésében példaértékű. Segítőkész, barátságos, a csoport minden tagjával foglalkozott, mindenről gondoskodott. Előadása az egyes múzeumokban színes, élményszerű volt. Mindannyian szívesen hallgattuk.
A helyi idegenvezetők, gépkocsivezetők is kedvesek, segítőkészek, figyelmesek voltak.
Köszönöm, hogy sikerült társat találniuk számomra az útra. Jól éreztük magunkat, nem volt semmi probléma közöttünk. 
Köszönöm az Önök munkáját, mellyel lehetővé tették számunkra, hogy megismerhessük ezt a csodálatos vidéket. Ez volt az első utam az Önök irodájával, de terveim szerint még több programjukon szeretnék részt venni.

B. Sz. Margit, 2019. augusztus

Mongólia és a Bajkál-tó csodás vidékein

Kedves Szilvia!

A Mongólia Bajkál-tó körutazásról igazán csak a legjobbakat mondhatjuk. A programok változatosak voltak mind a két helyen. A helyi idegenvezetők nagyon kedvesek, szolgálatkészek voltak, az Ákos is mindent megtett, hogy minél jobban érezzük magunkat.
Mongóliában az az 5 nap, amit kint terepen töltöttünk és jurtákban aludtunk. Ez a pár nap volt a hab a tortán (hegyen, völgyön, folyón terepjárókkal közlekedtünk) fantasztikus élmény volt. A jurták a vártnál sokkal kényelmesebbek voltak, mint amire  számítottunk.
Sokat megtudtunk Mongólia történelméről, a nomád életről, a szokásaikról és természetesen a mai életükről. Látszik, hogy az Ákos szívügye a mongol-magyar kapcsolatok erősítése.
A szállások, étkezés, programok, látnivalók megfelelőek voltak.

Kedves törzsutasaink, G. István és neje, 2019. augusztus

Mongólia és a Bajkál-tó csodás vidékein

Tisztelt Bartos Szilvia!

45 évvel ezelőtt voltam már Mongóliában. Azóta készültem visszamenni. Nagyon jól éreztem magamat az úton. Rengeteget fejlődött az ország, nem lehet ráismerni.
Csodálatos volt az orosz, a mongol és a magyar idegenvezetőnk is. Mindenben segítettek kérés nélkül. Figyelték, lesték a gondolatainkat, miben segíthetnek, mivel nem boldogulunk.
A gépkocsivezetők bravúrosan vezettek. A mi sofőrünk a legkisebb rezdülésünkre is figyelt. Pl.: Kérés nélkül megállt, ha látta, szeretnénk fotózni.
Avar Ákos úgy gondoskodott a csoportról, mint egy szülő, egy apa. Állandóan a rendelkezésünkre állt Ő is, és a sok ásványvíz, a vonaton is teljes ellátásunkról gondoskodott, az 5 napos vidéki dzsipes kirándulásunkon is gondoskodott rágcsálnivalóról. Segített az egyik utasnak egy  Magyarországon tanult volt mongol diák felkutatásában is, lehetne a sort folytatni. Hatalmas tudásából próbált minél többet megosztani velünk. Nekem is sokat segített Ő is és a mongol idegenvezető is a mongol ismerősömmel való kapcsolattartásban és egyéb dolgaimban is. Nem volt olyan utas, akinek nem segített volna. Végtelen türelemmel viselte és derűsen oldotta meg a 25 fő utas minden óhaját, sóhaját, tett eleget a bogarainak. Sokszor a saját egészségét is veszélyeztette az utasok kényelméért, biztonságáért. Csodálatos ember, idegenvezető. Hatalmas élmény az egész ember. Bárcsak minden idegenvezető ilyen vagy hasonló lenne.
Nagyon elégedett vagyok az Utazási Iroda többi munkatársával is. Szeretném kiemelni az Ön munkáját, segítőkészségét.

Egy kedves törzsutasunk, K. Zsuzsanna, 2019. augusztus