Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Nyelv: mongol (hivatalos), kazak

Vallás: Buddhizmus, sámánista, keresztény, muzulmán (szunnita)

Lakosság: Mongólia lakossága 2,8 millió körüli. Népsűrűsége 1.8 fő/ km2 – vagyis európai mércével lakatlan. Ulánbátorban „zsúfolódott össze” a népesség 50%-a. A vidéki lakosság átlagéletkora rendkívül fiatal az európai országokéhoz viszonyítva.

Pénz: Mongol tugrik (MNT), 1 EUR kb. 1,740 MNT, 1 Ft = 5.9 MNT

A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Ulánbátorban javasolt a valutaváltás vagy kérjük idegenvezetőnk segítségét.

Időeltolódás: (GTM 8) Magyarországhoz képest +7

Időjárás

Az éghajlat a száraz, szélsőségesen kontinentális-, a félsivatagi-, és a magashegységi éghajlat keveréke – régiónként. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy havi / napi eltérést mutathatnak. Júliusban délen hőség – míg északon a hajnali órákban fagy is előfordulhat. A hegyekben, 3.000 m felett az év bármely napján eshet jégeső vagy hó. Nyáron +40°C hőséget is tapasztalhatunk, télen nem ritkák a -40°C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek.

Elektromosság

220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal. (Érdekesség: egy adott helyen többféle dugalj is létezhet). A jurta bázisokon korlátozott, esti elektromosság. Az utazások során a mobil telefonok, fényképező akkumulátorok feltöltésére a jurta bázisokon általában 20:00 – 24:00 óra között van lehetőség.

Egészségügyi helyzet

Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani. A csapvizet ne igyuk. Nincs kötelező védőoltás. Az országban nincs semmilyen egzotikus, fertőző betegség.

Bankkártyák használata

VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és több fővárosi étteremben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Közbiztonság

A közbiztonság a sztyeppén tökéletes, a táborok környékén séták tehetők. Ha hosszabb sétára indulunk, jelezzük az idegenvezetőnél. Mindig tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

A közbiztonság általános helyzete tükrözi azt a tényt, hogy Mongólia nagyon ritkán lakott, fejlődő ország, egymástól nagy távolságban lévő állami intézményekkel. Ugyanakkor a mongol emberek vendégszeretőek és tisztelik a külföldieket. Az ország jelentős területei külföldiek által nem látogatottak, a városokon kívül célszerű helyi kísérővel tartózkodni. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények nem jellemzőek. A városokban, elsősorban Ulánbátorban a külföldieknek az általános óvatossággal kell viselkedniük.

 

Öltözködés

Az öltözködésben tavasziasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre és nadrágra is szükség lehet. Napszemüveg, naptej hozatala ajánlott! Terepre alkalmas, természetjáró öltözék. Zárt cipők és túrabakancs. Esőkabát. Napszemüveg, naptej és ajakír (szőlőzsír) ajánlott.

Árak/Vásárlás

Alapvetően alacsony árakra kell számítani, a magyarországi 40-50 %-a. A külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Palackos ásványvíz 1 liter: 0,75,-USD, szénsavas üdítő 1 liter: 1,- USD, vodka: 4,-USD-tól, 1 kg kenyér: 0,5,-USD

Étkezés

A hagyományos mongol konyha tej- és húsalapú ételekre épül. Népszerűek a húslevesek, főtt és a sült húsok. A jurta táborok konyhái sokban idomultak az európai ízléshez – de aki az eredeti ízekre vágyik, azt is könnyen megtalálja. A nomád családoknál tett látogatások során kumisz (mongolul: ajrag) kóstoló kérhető.

Szállások

A jurta bázisokra érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapunk.

Csak Ulánbátorban tartózkodunk magánpanzióban. 2 ágyas szobák, tiszta, európai szintű konyhával, zuhanyzóval.

A jurta bázisokon általában meglepően fejlett a vezetékes (meleg) víz szolgáltatás. Így a tisztálkodás minden este megoldott. Alkoholos törlő és frissítő kendők hozatala mégis ajánlott. 6 személyes mongol jurtákban 2-2 fő alszik. A jurtákban (éjszaka) a fűtés nyáron is megoldható – igény szerint személyzet segítségével.

Borravaló

Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi idegenvezető borravalója 5,5-USD/fő/nap – a sofőré ugyanez az összeg. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt.

Mongol lovak

A mongol lovak pici, általában csúnyácska állatok – erejük, kitartásuk azonban meglepő. A mongol lovakkal érdemes óvatosabbnak lenni – mint magyarországi testvéreikkel. 
A lovagoló programok nem kötelezőek. A helyszínen kialkudott áron lehet 2-3 órás túrákon részt venni (10-12,-USD/fő áron). A fakultatív lovas programokat mindig kísérik helyi mongolok.

 

 

Útjaink Mongólia

Utazás szűrő:Rendezés:

6 nap / 5 éj
2018.02.05. - 02.10.

359.700 Ft/főtől

16 nap / 14 éj
2017.10.15. - 10.30.

399.000 Ft/főtől