Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Marokkó

Az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A turista célú 30 napnál rövidebb utazáshoz vízum nem szükséges.  

Népesség, nyelv

1956-ig francia fennhatóság alatt állt, mára a lakosság túlnyomó része arab muszlim. Marokkó lakosságát nagyobb részt berberek és arabok alkotják. Az ország hivatalos nyelve az arab, elterjedt a francia, de az országban több berber nyelvet is beszélnek.

Időzóna, nyitvatartás

Mivel Marokkóban nincs külön téli és nyári időszámítás, az időeltolódás a magyar téli időszámítás idején mínusz 1 óra a hazai időhöz képest, nyári időszámítás idején pedig mínusz 2 óra.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Marokkói Dirham (MAD), 1 MAD = kb. 33 Ft.


Számos bankautomata található az országban és a bankkártyákat is a legtöbb helyen elfogadják, de számolni kell kb. 5%-os felárral. Készpénz gyanánt eurót hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, főleg a piacokon. A felszolgálók, a helyi szolgálatók, túravezetők, sofőrök számítanak borravalóra.

Időjárás

Marokkó időjárását a Földközi-tenger és a Magas-Atlasz befolyásolja. A nyarak forróak, a telek nedvesek és párásak. Esőre főként a téli hónapokban lehet számítani.

A partvidék klímája kontinentális, az ország többi részén nagyok az eltérések. A déli területeket sivatagok és félsivatagok borítják. A legalkalmasabb időpont a kirándulásra a nyári időszak, de ősszel is szép időben lehet részünk.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz alapvetően iható a nagyobb városokban. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát beszerezni. Kézfertőtlenítőt, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Nincs szükség átalakítóra.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó, bár általában lassabb mint az itthon megszokott. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket. Különösen figyeljünk a nők fényképezésére, mert a beleegyezésük nélkül, megsérthetjük őket

Viselkedési szabályok és öltözködés

Bármennyire is az egyik legnyitottabb muzulmán ország, az öltözködés vonatkozásában az utcai illemkódex konzervatív.

A nőkre vonatkozóan már más a megítélés. Itt nem kell a külföldi turistanőnek fejkendőt hordania, de ajánlatos mértéktartóan öltözködni a közterületeken. Lehet szoknyában is járni, de nem miniben. A sort is megütközést kelthet, az a lényeg, hogy a térd és a váll le legyen takarva, a ruha ne legyen áttetsző. Fürdőruhát a szállodák területén lehet hordani. A szállodai személyzet nyilván szemet huny az illetlen öltözködés dolgában, ám a hoteleken kívül már kevesebb a tolerancia.

Férfinak nem illik félmeztelenül vagy atlétatrikóban járkálnia az utcákon, a sortnak is javasolt a térdet takarnia. A nőknek javasolt kerülni a szemkontaktust a mozlim férfiakkal, mert ezt felhívásnak, csábításnak vehetik.

A bal kézt tisztátalannak tartják, így étkezékor kerüljük, hogy bal kézzel nyúljunk az ételhez.

Közbiztonság

A közbiztonság a turisták által látogatott helyeken alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen, hiszen nem ritka a zsebtolvajlás. Mindig biztonságos helyen tartsák maguknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és használják a széfet a szobákban.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan, kora ősziesen készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. A napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, veszettség, gyermekbénulás, érdemes. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

Cím: 17, Zankat Ait Melloul Route des Zairs Souissi, Rabat B.P.5026, Maroc 10000
Telefon: 00-212-5-3775-7503, 00-212-5-3775-0757
E-mail: mission.rba@mfa.gov.hu
Honlap: rabat.mfa.gov.hu

Kiemelt Marokkó ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

8 nap / 7 éj
2020.10.28. - 11.04.
Összesen 2 időpontban

364.000 Ft/főtől
bezárás

 

 

Kedves Utasaink!

Tájékoztatni szeretnénk Önöket arról, hogy megelőzés céljából irodánkban a személyes ügyfélfogadás jelenleg szünetel. Kollégáink továbbra is elérhetők e-mailben és telefonon hétfőtől péntekig 9-18 óra között. 

Kollégáink elérhetőségeit ITT láthatják.

A tájékoztató teljes tartalma ITT olvasható.

 

Megértésüket köszönjük!