Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Kárpát-koszorú és a Felső-Tisza
Tokaj – Zemplén – Szabolcs - A legjobb borok és vadételek
 
79 700 Ft
/fő, autóbusszal, félpanzióval
2021. 06.17.-06.20.
 
Utazás:

autóbusszal

Elhelyezés:

panzióban, kétágyas szobákban: Kőrös-hegyi Fogadó és Baskói Tábor

Ellátás:

félpanzió

Utazás:

autóbusszal

Elhelyezés:

panzióban, kétágyas szobákban: Kőrös-hegyi Fogadó és Baskói Tábor

Ellátás:

félpanzió

Miért ez az út?

Magyarország legvadregényesebb szeglete. A Kárpát-koszorú „belső pereme”, a Tisza és a Bodrog gyönyörű ártereivel, termékeny földjeivel. Kárpátalja és a Felvidék találkozásánál, hangulatában és múltjában is osztozva a két szomszédos - néhai országrésszel. Anonymus honfoglalóinak otthona, itt lakott Tarcal vezér, itt építette bevehetetlen földvárát Szabolcs, s innen indult Bizáncba, majd nyugati háborúiba Bulcsú. Itt született Szent László I. törvénykönyve, majd innen vittek végbe országos cselekedeteket a Dobók, Perényiek, Báthoryak vagy a Rákócziak. Erdői és hegyei a legérintetlenebbek, helyreállított fellegvárai (Boldogkőváralja, Regéc, Füzér) a legszebbek, ásatási területei (Karos, Tarcal, Rakamaz, Szabolcs) a legősibbek, kastélyai és városai (Tiszadob, Füzérradvány, Kőkapu, Sárospatak, Sátoraljaújhely) a legmesésebbek. Itt őrzi titkait Gönc, Mád vagy az aranyat adó Telkibánya. Tokaj- és az UNESCO világörökségi Tokaj-hegyaljai borvidék egyetemes kincs. Sehol a Földön nem terem szebb bor – és sehol a Nagyvilágban nem készülnek ízletesebb vadételek.   

OTP és MKB SZÉP kártyával fizethető

Gasztroélmény

UNESCO Világörökségi helyszín

Részletes program

1. nap: Budapest - Baskó - Utazás Anonymus földjén

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről, a Hősök teréről. Utazás Tiszadobra, a közelmúltban felújított Andrássy kastélyba. Menet közben történetek az építtető Gróf Andrássy Gyula (1823-1890) miniszterelnök, illetve K.u.k. közös külügyminiszter életéből – különös tekintettel az általa szorgalmazott megaberuházásokra (Andrássy sugárút, Fiume kiépítése) és az 1878. évi Berlini kongresszusra. Séta a kastélyparkban, majd az 1885-ben átadott csodaszép, 52 szobás „magyar Loire kastély” megtekintése, tárlatvezetéssel. Továbbutazás a Szabolcsi földvárhoz. Anonymus krónikájának „fellapozása” mit is írt Szabolcs vezérről, illetve az erősség megépítéséről. Néhány szó az Avar Kaganátus (568 – 822) koráról, illetve a hun-magyar azonosság leírásairól a magyar krónikákban (Gesta Hungarorum; Kézai Simon Magyar Krónikája; Képes Krónika; Tarih-i Üngürüsz). Séta az igen tekintélyes falak körül, néhány szóval Árpád nagyfejedelem (845-907) koráról és tetteiről. Rövid utazás Balsára, a Tisza partra. A kenézlői rév fotózása, rövid séta a parton, kutakodással – vajon tényleg itt voltak Bulcsú vezér legelői? Délutáni utazás Tarcalra, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Tokaj-hegyaljai borvidék talán legszebb fekvésű településére.  Fényképezés a névadó Tarcal vezér szobránál, néhány szó a tarcali szőlőket birtokoló királyokról és bárói családokról, majd séta a Kopasz-hegy oldalában az óriási Áldó Krisztus szoborhoz és kilátóponthoz. A rendelkezésre álló időtől függően séta a Bányató „tengerszem” körül, a festői panorámák élvezetével. Koraesti indulás a Zempléni-hegység mélyén megbúvó szállásunkra, Baskó zsákutcás falujába. Útközben ismertető a Nagy-Milictől Tokajig húzódó hegység természetföldrajzáról, természeti értékeiről és Baskót benépesítő ruszin kisebbségről. Közös zempléni vadétel vacsora. Éj Baskón, a Zemplén mélyén.

2. nap: UNESCO világörökségi Tokaj-hegyaljai borvidék, Kossuth Lajos Amerikában

Reggeli után utazás „Zemplén fővárosába”, Sátoraljaújhelyre. Útközben történetek a várost és környezetét valaha birtokló Aba nemzetségről, V. István (1270-1272) király 1262-ben kelt városi jogairól és a Pálos rend letelepedéséről a Barátszer városrészben. Néhány szó és adat a Trianon előtti Zemplén- illetve Abaúj-Torna vármegyékről, majd a Rákócziak szerepéről a megyeszékhely életében. Séta a belvárosban, rövid pihenővel az 1768-ban átadott néhai Megyeházánál. Rövid történetek az 1808-ban ide költözött Kossuth család életéből, Kossuth Lajos ügyvédi oklevelének itt történt kihirdetéséről, itt elmondott első szónoklatáról, s a korról, amikor Kossuth a város ügyésze volt. A Mit csinált Kossuth Amerikában? kérdés körbejárása. (1849 és 1894 között Kossuth 45 évet élt külföldön, jó egészségben. Hogyan töltötte ezt a fél évszázadot?) Látogatás a Zsolyomka pincevárosrészben, majd séta a Szár-hegy Magyar stációi mentén a Turul szoborhoz. (Trianon „a várost szó szerint is elvágta” – hiszen vasútállomását és sínpályáit is Csehszlovákiának adták – a „Magyar Kálvária” ennek is emléket állít.) Utazás Karosra, a Honfoglalás Kori Látogatóközpontba – a leggazdagabb kárpát-medencei harcos temető(k) kiállítására. Séta a Régészeti Parkban, az itt feltárt 73 sír nagyszerű tárgyi emlékeinek megismerésével. Délutáni érkezés Tokajba, útközben legendákkal a legendás borokról. A Kopasz-hegy lábánál, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál települt kereskedővárost 1067 óta méltatják az oklevelek. A Királyok bora – a Borok királya, az aszú egyetemes érték, UNESCO világörökségi kincs. Séta a történelmi belvárosban, majd 6 boros kóstoló és látogatás a Rákóczi Pince és Udvarházban – ahol Szapolyai Jánost királynak választották 1526-ban. Koraesti utazás szálláshelyünkre, borozgatással a buszon, János király és Ferdinánd király – illetve Széchenyi és Kossuth vitáinak újrahangolásával… Közös zempléni vadétel vacsora. Éj Baskón, a Zemplén mélyén.

3. nap: Zemplén vadonja és históriás helyei

Reggeli után utazás Gönc kicsiny, de annál nagyobb hírnevű városkájába.  A városka német telepeseit 1219-ben említették először, az Árpád-kor utolsó évtizedeiben vált Aba Amadé országbíró és nádor hatalmi központjává. Károly Róbert kobozta el az Abáktól, majd sokáig uralták a husziták. 1570 – 1647 között Gönc volt Abaúj vármegye székvárosa. Károlyi Gáspár itt fordította magyarra a Bibliát, s itt készültek a leghíresebb „távolsági hordók”, a 136,6 l-es gönci hordók. Közös látogatás a Károlyi Gáspár Biblia Múzeumban, majd a Huszita háznál. Továbbutazás Telkibányára, a néhai aranybányavárosba. Teluky falu aranybányáit 1270-ben kiadott oklevelek említették először, bányavárosi rangját Nagy Lajos király adományozta 1341-ben. Bástyákkal megerősített falait 1395-ben fejezték be, aranykészletei a XVI. században merültek ki. Itt indult a magyarországi porcelángyártás, Bretzenheim Ferdinánd herceg üzemében. Séta a bűbájos falucskában az Érc és Ásványbányászati Múzeum (Helytörténeti kiállítás) megtekintésével. Utazás Magyarország legészakabbi településére, s legfestőibb helyreállított fellegvárához – Füzérre. A festői vár a korai Árpádok idején erdőispánsági székhely, majd rövid ideig Bánk bán fellegvára volt. A Mohácsi csata után itt őrizte Perényi Péter a Szent Koronát, a festői vidék a Perényiektől a Báthoriak, Nádasdyak, majd végül a Károlyiak birtokába került. Látogatás a nagyszerűen helyreállított és berendezett várban, a csodálatos panorámák élvezetével. Rövid, kedvcsináló vizitálás Kőkapu vadászkastélyában, a Zemplén legeldugottabb zugában. Hazaúton kb. 3 órás erdei túra Telkibányáról  az „őserdőbe veszett” Pálos kolostorromhoz. Igaz mesék és legendák a „Fehér barátokról”, a magyar alapítású Pálosokról. Esti megérkezés szállásunkra.  Közös zempléni vadétel vacsora. Éj Baskón, a Zemplén mélyén.

4. A Bodrog-parti Athén és Észak-Magyarországi fellegvárai - Sárospatak - Budapest

Reggeli, majd kijelentkezés a hotelből. Utazás Sárospatakra, „a Bodrog-parti Athén-ba”. Útközben históriák I. András (1046-1060) korából (ő építtette Sárospatak várát), Imre király (1174-1204) életéről és a városnak adott kiváltságleveléről, s az itt született Árpád-házi Szent Erzsébetről. A város a Lengyelországba tartó távolsági kereskedelem „kötelező állomásaként” nőtt kulturális központtá is, 1531-ben alapították a máig működő Sárospataki Református Kollégiumot. Közös séta a belvárosban, a Kollégium és az Eszterházy Károly Egyetem Comenius Kara épületeinél, majd látogatás a Rákóczi Várban. (A Vöröstorony és a Rákócziak dicső kora kiállítások megtekintése.) Rövid szabadidő után utazás Regéc várához. Az Aba nemzetség által épített várban töltötte gyermekkorát II. Rákóczi Ferenc. Látogatásunk során felidézzük a Rákóczi-szabadságharc (1703 – 1711) legfontosabb eseményeit, Rákóczi saját szavaival – Emlékirataim c. művéből. Hazautazás közben pihenő a felújítás alatt álló Boldogkőváralja aljában. A Tatárjárás (1241-1242) utánIV. Béla (1235-1270) parancsára épített vár a Hernád-völgyének legnagyobb erődje. Az Anjou időkben a Drugethek birtokolták, stratégiai fontossága miatt többször is küzdöttek érte János király és Ferdinánd király hadai. Jelenleg is tart felújítása – átadása után Magyarország egyik leglátványosabb középkori építménye lesz. (A pillanatnyi nyitva tartástól függő látogatási lehetőség.) Hazaúton előkerülnek tokaji boraink… Fakultatív becsiccsantási lehetőség hazáig… Késő esti megérkezés Budapestre.

További információk

Belépők tételes felsorolása:
Tiszadob, Andrássy-kastély
Karos, Honfoglaláskori Látogatóközpont
Gönc, Károli Gáspár Biblia Múzeum
Telkibánya, Érc és Ásványtani Múzeum
Füzéri vár
Sárospatak, Rákóczy vár
Regéci vár

A belépőárak egyéni, felnőtt belépő értékek, amiből a nyugdíjas és / vagy csoportos kedvezmények levonódnak.


A 3 vadétel vacsora röviden:

1. Baskói szarvaspörkölt, tehéntúrós szalonnatepertős sztrapacskával
2. Sült vaddisznószeletek erdei gyümölcslekvárral
3. Szarvas szeletek fűszeres tejfölmártásban

A fogadóban megfelelő számú érdeklődő esetén fakultatív, 5 tételes erdőbényei „Pincehangulat” tokaji kóstoló is rendelhető (előzetes egyeztetés és befizetés alapján): 4.900 Ft / fő

 

A séták és rövid túrák során zárt bakancs és esőkabát ajánlott!

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2021.06.17. - 2021.06.20.
4 nap / 3 éj
79 700 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • az utazást autóbusszal
 • a megadott szállást
 • a félpanziós ellátást
  (reggeli és 3 vadétel vacsora)
 • a borkóstolót a Rákóczi Pince és Udvarházban
 • a megadott programokat
 • a magyar nyelvű
  csoportkísérőt
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • a belépőjegyeket
  (helyszínen fizetendő)
  kb. 8 600 Ft/fő
 • az útlemondási biztosítást
  5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Ülőhelyválasztási felár (1-3. sor)
  3 000 Ft
 • Ülőhelyválasztási felár 
  1 500 Ft
 • Egyágyas felár
  36 000 Ft
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Gyurgyovits Éva
+36 (1) 354 3994
Kiss Henrietta
+36 (1) 207 8221
Simity Péter
+36 (1) 354 3991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)

Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

Ismerje meg Magyarország legvadregényesebb szegletét!

5 nap / 4 éj
2021.05.19. - 05.23.
Összesen 5 időpontban

121.600 Ft/főtől

5 nap / 4 éj
2021.05.19. - 05.23.
Összesen 2 időpontban

458.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
2021.09.06. - 09.13.


490.600 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin