Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Kalandozás a szatmári szilva vidékén
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
 
71 900 Ft-tól
/fő, autóbusszal, megadott ellátással
2021.06.22. - 2021.06.24.
 
Utazás:

felsőkategóriás autóbusszal

Elhelyezés:

4*-os wellness szállodában, kétágyas szobákban

Ellátás:

reggeli, vacsora, kóstolók

Utazás:

felsőkategóriás autóbusszal

Elhelyezés:

4*-os wellness szállodában, kétágyas szobákban

Ellátás:

reggeli, vacsora, kóstolók

Miért ez az út?

1. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terem a híres szatmári és beregi szilva, mely legendás helyet foglal el a vidék gasztronómiai hagyományaiban. Az út során szerzett élményeket csak fokozzák az elfogyasztott pálinkák, lekvárok és a különféle ínyencfalatok, valamint a mindehhez társuló lenyűgöző természet, a helybéliek vendégszeretete pedig garantáltan visszacsábít minket erre a vidékre. Induljunk hát el a szilva útján, és ismerjük meg a vidék nevezetességeit, kóstoljunk bele a jellegzetes ízekbe!

2. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a népi építészet, tárgyi népművészet, a népzene és néptánc gazdag hagyományával rendelkezik. A megye bővelkedik műemlékekben. Különleges látnivalót jelentenek a fából épült haranglábak, a 13. századi csarodai templom és a kazettás mennyezetű tákosi református templom.

3.  Hazánk egyik legkülönlegesebb temetője a szatmárcsekei református csónakos fejfás temető. A mintegy hatszáz, szokatlan, csónak alakú fejfa eredete máig nem tisztázott. Páratlan látványt nyújt a közel 600, embermagasságú, stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert. A temetőt - és Kölcsey Ferenc sírját - személyesen a fejfákat készítő fafaragómester fogja bemutatni nekünk. 

OTP és MKB SZÉP kártyával fizethető

Kulturális látnivaló

Gasztro élmény, kóstolók

Részletes program

1. nap: Budapest – Máriapócs – Nyírbátor – Vaja – Baktalórántháza

Indulás kora reggel Budapestről, vidéki utasaink út közben csatlakozhatnak. 10 óra környékén érünk Magyarország egyik legjelentősebb búcsújáróhelyére, Máriapócsra, mely hírnevét egy több száz éves könnyező Mária ikonnak köszönheti. Az itt található görög katolikus templom a világon mindenütt ismert Mária-kegyhely, a Mária kultusz egyik kiváltságos helye.

Nyírbátor két középkori templomát a XV. század második felében emeltette Báthori István, az 1479-es kenyérmeżei csata hőse. A mai református templomot családi kápolnának és temetkezési helynek szánták. Magyarország legnagyobb gótikus temploma fél évezred alatt szinte semmit sem változott, ma is eredeti szépségében láthatjuk fantasztikus hálóboltozatát és csúcsíves ablakait. A Felső-Tisza vidékének legeredetibb műemléke melletti harangtorony pedig a legnagyobb és egyik legöregebb harangláb hazánkban.

A Felső-Tisza vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélya, az egyik legrégebbi nemesi család a Vay família ősi fészkében, a nyírségi Vaján található. A szép ősparkban lévő várkastélyban ma a Vay Ádám Múzeum kiállítása eleveníti fel a Rákóczi-szabadságharcot és korát. A kiállítás megtekintése után elfoglaljuk a szállásunkat Baktalórántházán, majd a hotel wellness részlegében élvezhetjük a meleg víz kényeztető hatását. Vacsora a szállodában.

2. nap: Baktalórántháza – Tákos – Csaroda - Beregdaróc – Tarpa -  Nagyar

Reggeli után az 1766-ban épült "mezítlábas Notre-Dame"-nak is nevezett református templomot keressük fel Tákoson. A paticsfalas, zsindelytetős épület a Felső-Tisza-vidéki templomok utolsó hírnöke. Padlója döngölt agyag, fala vesszőből font, kívül-belül sárral tapasztott. Az eredeti állapotában felújított épület népies barokk berendezése és 58 kazettából álló, virágokkal díszített, gyönyörű festett famennyezet.

Innen átsétálunk a beregi keresztszemes hímzés bemutatására, ahol a faluban élő asszonyok munkáit ismerhetjük meg. A Tájházban kiállított alkotások nem csak megtekinthetők, hanem megvásárolhatók is, sőt a falu szorgos asszonyai egyedi megrendeléseket is szívesen fogadnak.

Következő megállónk a csarodai református templom, mely a késő román kori falusi templomok egyik legszebb példája. A patak parton fekvő templomot a belső falait díszítő XIII. századi freskók teszik különösen érdekessé.

Beregdarócon a tájházban felfedik előttünk a kenderfeldolgozás rejtelmeit, a "kendermagtól a lenvászonig". Megtudhatjuk az áztatott és a szárított kender közötti különbséget, kendertörésre is sor kerül, kipróbálhatjuk a csüllőt és a szövést, illetve megmutatják a szöszcsinálás folyamatát is.

A szárazmalmok a középkor óta hozzátartoztak a településképhez, és nemcsak a Tiszántúlon, hanem másutt is az országban – például a híres török utazó, Evlija Cselebi 150 budai szárazmalomról tudott.

A tölgyfából ácsolt, fazsindellyel fedett épület a társas élet egyik színhelye volt a faluban: amíg a gazdák a sorukra vártak, bőven volt idő a beszélgetésre. Jelenleg a tarpai szárazmalom az egyetlen ezek közül, ami megmaradt az utókornak. Ha már a pálinka hazájában járunk, átmegyünk a Tarpai Pálinkamanufaktúrába, ahol a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend segítségével megismerkedhetünk a díjnyertes pálinkák előállításának folyamatával, majd 4 féle pálinkát kóstolhatunk, köztük a földrajzi eredetvédett, szatmári szilvapálinkát illetve a szabolcsi almapálinkát. A pálinkák mellé pedig kézműves sajtokat is kínálnak.

Nagyar az elmúlt években fontos idegenforgalmi célponttá vált a gyönyörűen újjávarázsolt Luby-kastélynak köszönhetően. A kívül-belül példaszerűen felújított klasszicista stílusú épületet pompás rózsaliget öleli körül, a szökőkutas, zenélő kertben, a trópusi pálmaház mellett szabadon sétálgató pávák teszik feledhetetlenné a látogatást.

Este visszatérünk a szállásra, vacsora.

3. nap: Baktalórántháza – Szatmárcseke - Túristvándi – Penyige – Kállósemjén – Budapest

A reggelit követően kijelentkezünk a hotelből és Szatmárcsekén először a fafaragó mester műhelyébe látogatunk, majd vele együtt az Európa-szerte egyedülálló a szépen helyreállított és gondozott "csónakos" fejfás református temetőben teszünk egy sétát. A sorokba rendezve több mint 600 robosztus, tölgyfából faragott sírhely áll, köztük a költő, Kölcsey Ferenc síremléke.

Innen átsétálunk Kölcsey Emlékszobába, ahol rövid látogatást követően megismerhetjük a költő életének legfőbb eseményeit.

Busszal Túristvándi községbe indulunk, ahol megcsodálhatjuk az ország egyetlen működő Vízimalmát. Az Európában egyedülálló alulcsapos vízimalom ma is működőképes, amit ha az időjárás engedi, akkor mi is kipróbálhatunk. Penyigén, a Lekvárdában a hagyományos szatmári nemtudom szilva befőzésének titkaiba leshetünk bele, természetesen kóstolóval és vásárlási lehetőséggel. 

Végezetül Kállósemjénbe, a Kállay-kúriába utazunk. A külső és belső rekonstrukción átesett kúria termeiben átélhetjük a ’20-as, ’30-as évek dzsentri hangulatát és láthatjuk az egykori miniszterelnök Kállay Miklós dolgozószobáját. A Kállay-örökség bemutatása mellett korabeli autók, motorok és kerékpárok is láthatók, köztük a miniszterelnök eredeti Ford T-modellje is.

Élményekkel telve indulunk Budapestre, hazaérkezés a kora esti órákban.

További információk

Indulás: 06:00 Olof Palme sétány, Műjégpálya előtt
Találkozó: 05:45

Csatlakozási lehetőségek (kérjük, foglaláskor előre jelezze)
06:15 Budapest- M3, Szerencs utcai Volánbusz megálló
06:45 Gödöllő - Tesco parkoló (Thegze Lajos utca)
07:00 Hatvan - Tesco pakoló (Bibó István utca)


A programváltoztatás jogát fenntartjuk. A jelenlegi helyzetre való tekintettel az utazás indulásáról indulás előtt 7 nappal döntünk.

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2021.06.22. - 2021.06.24.
3 nap / 2 éj
71 900 Ft
Foglalás
2021.08.24. - 2021.08.26.
3 nap / 2 éj
71 900 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • az utazást felsőkategóriás autóbusszal
 • 2 éjszaka szállást, 4*-os wellness szállodában, kétágyas szobákban
 • a reggelit és vacsorát
 • egy pálinkakóstolót
 • a megadott programokat
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • a belépőjegyeket
  (helyszínen fizetendő,
  nyugdíjas kedvezmény
  igénybe vehető)
  kb. 5.500 Ft / fő
 • az útlemondási biztosítást
  5%
 • a kóstolókon kívüli italfogyasztást

  EGYÉB KÖLTSÉGEK
 • Ülőhelyválasztási felár (1-3. sor)
  3.000 Ft
 • Ülőhelyválasztási felár 
  1.500 Ft
 • Egyágyas felár
  17.500 Ft
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Kiss Henrietta
+36 (1) 207 8221
Simity Péter
+36 (1) 354 3991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)

3 nap / 2 éj
2021.07.20. - 07.22.
Összesen 3 időpontban

77.500 Ft/főtől

3 nap / 2 éj
2021.05.21. - 05.23.


75.900 Ft/főtől

3 nap / 2 éj
2022.01.28. - 01.30.


73.900 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin