Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Advent a Dél-Dunántúlon
oszmán-török emlékekkel
 
72.900 Ft/ fő
 
2020.12.04.-2020.12.06.
 
Utazás:

felsőkategóriás autóbusszal

Elhelyezés:

3*-os szállodában, kétágyas szobában: Palatinus Grand Hotel

Ellátás:

félpanzió

Utazás:

felsőkategóriás autóbusszal

Elhelyezés:

3*-os szállodában, kétágyas szobában: Palatinus Grand Hotel

Ellátás:

félpanzió

Miért ez az út?

Hogy mi…? – ölthet hangot esetleg a rácsodálkozás utazásunk címe láttán…

A Karácsonyi ünnepkör és készülődés a Dél-Dunántúl meseszép falvaiban, városkáiban és Pécsett mindig is különlegesen meghitt hangulatban zajlott-zajlik. Különösen mostanában, az elmúlt két évtized felújításainak, restaurálásainak köszönhetően. Takarosan csinos és rendezetten sokszínű utcákkal, terekkel várja a látogatókat Palkonya, Villány, vagy Siklós. A nagyszerű Szent Péter- és Szent Pál – székesegyház (Pécs) is talán ekkor a legünnepélyesebb, s mindenki tudja, hogy ilyenkor érik legjobban minden nemes villányi bor. De múltunk úgy akarta, hogy itt maradjanak fenn a 150 éves oszmán-török uralom (Török hódoltság) leggazdagabb emlékei, kulturális kincsei is. Itt állnak Gázi Kászim pasa-; Jakováli Hasszán-; Ali pasa- és Szulejmán szultán dzsámijai, sőt itt született Ibrahim Peçevi Efendi (1572 – 1650) Pécs leghíresebb török történetírója – s ezt a tájat járta, méltatta Evliya Çelebi (1611-1684) is, a híres török világutazó, történész. Így ezeket a megújult, egyedi keleti kincseket sem kerülhetjük ki. S végül…  Tudjuk hol van a Kassai-völgy? Tudjuk, mi a Kassai Lovasíjász Iskola? Jártunk már „Baranya csodájánál” a Babás-szerköveknél? Utazásunk jó-néhány lehetőséget nyújt a rácsodálkozásra. Nap - nap után. 

 

OTP és MKB SZÉP kártyával fizethető

Részletes program

1. nap: Pannónia mesés szőlői; A „Második mohácsi csata (1687)” históriája; Sopianae UNESCO világörökségi kincse  

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről, a Hősök-teréről. Utazás Siklósra, útközben néhány szóval az ókori római Pannonia provinciáról, az ókor óta virágzó pannóniai borvidékekről. A Hogyan zajlott a „Második mohácsi csata, s mi lett a következménye? - kérdés boncolgatása, néhány szemléltetéssel az 1687. évi, győzedelmes Nagyharsányi ütközetről. Közös látogatás a siklósi várban, majd az Europa Nostra díjas Malkocs bég dzsámiban. Emlékek a XVI-XVII. századi időkről, amikor Siklós, Pécs és Szigetvár oszmán közigazgatási központokká váltak. Átutazás Nagyharsányon át Villányba, hazánk legdélibb hegysége, a Villányi-hegység, illetve a „Pannóniai Cukorsüveg”, a Szársomlyó látványával, fotózásával.   Borkóstoló és sült liba- vagy kacsa egytál fogyasztás Günzer Tamás Pincészetében, a 2019-es év Év Pincészetében. (!) A kóstoló és sült fogyasztás  után továbbutazás Villánykövesd (Gowisch) meseszép pincehegyére, majd onnan Palkonyára (Balken). Történetek a török idők utáni német betelepítésekről, a szorgos baranyai sváb atyafiakról, életükről a XIX. és XX. században. Délutáni utazás Pécsre, menet közben felkészítéssel az UNESCO világörökségi védelem alatt késő római keresztény sírokról, Sopianae életéről 1009., vagyis Szent István püspökség alapítása előtt. A káprázatosan szép Szent Péter –és Szent Pál-székesegyház kb. 1.500 éves múltjának vázlatos ismertetése. Bejelentkezés belvárosi hotelünkbe. Este közös séta, majd egyéni részvétel az Adventi vásár eseményein a Széchenyi-téren, fakultatív forraltborozgatással. Közös vacsora szállodánk igen elegáns éttermében.

Éj Pécs belvárosában

2. nap: Kik voltak Attila hunjai? Szigetvári mesék

Reggeli után nagyon rövid buszozás 1848. máig is igen kézzel fogható helyi vívmánya…, hazánk legrégebbi sörfőzdéje, a Pécsi Sörfőzde márkaboltjához. A 9:00 órai nyitáskor huszáros roham, majd derekas helytállás a bőségzavarban… vásárlással a klasszikus sörökből (Szalon), illetve legújabb „találmányokból” (Pécsi Craft APA).  9:20-kor továbbutazás Kaposmérőre, a Kassai-völgy nyílt napjára. Útközben „hiánypótló” értekezés Attila hunjairól, Németh Gyula azonos című műve alapján, illetve perzsa- és bizánci krónika szemelvények a honfoglaló magyarok lovas-íjászatáról. Ki volt Koppány vezér (Copan dux)? Hol volt a Somogyi dukátus (hercegség)? Milyen volt Géza fejedelem? – csak néhány a terítékre kerülő napi kérdésekből… Tartózkodásunk a Kassai Iskolában kb. 2,5 óra, bemutatókkal – s a végén vásárlási lehetőséggel (nyílvesszőtől – a hátaslóig). (A rendelkezésre álló időtől függően látogatás a Bőszénfai szarvas-farmon: annak kikutatása, miért itt nő a világon a legnagyobbra a Csodaszarvas, vagyis a gímszarvas. Látogatás esetén a belépő: 1.000,-Ft/fő.) Rövid (kb. 45 perc) utazás Szigetvárra. Utazás közben szemelvények Zrínyi IV. Miklós (1508 – 1566) a Szigetvári hős és I. Szulejmán szultán (1520 – 1566) Allah árnyéka életéből – illetve itt esett halálukról. A vár, Szulejmán szultán dzsámija, majd a törökkori kiállítás közös megtekintése. Séta Szigetvár belvárosában. Visszautazás Pécsre a koraesti órákban. Útközben áttekintés a hihetetlen, s szinte felfoghatatlan 1921. évi Baranya-bajai Szerb-magyar Köztársaság eseményeiről.  Baranya fővárosába érve fakultatív Pécsi sörkóstoló egy kiválasztott belvárosi kocsmában. Közös vacsora szállodánk igen elegáns éttermében.S aki még bírja… egyéni részvétel az Adventi vásár eseményein a Széchenyi-téren, fakultatív forraltborozgatással.

Éj Pécs belvárosában

3. nap: Pécsi séta; A Mecsek- és Baranya csodája: Babás-szerkövek

Reggeli után kijelentkezés szobáinkból. Közös séta a Múzeumutcán, látogatással a Szent Péter –és Szent Pál-székesegyházban, a Jakováli Hasszán dzsámi múzeumnál (kívülről), illetve az UNESCO világörökségi védelem alatt késő római keresztény síroknál (Cella Septichora Múzeum). (Figyelembe véve, hogy Pécs különlegesen gazdag múzeumokban, a csoportos programmal egy időben, egyéni múzeumlátogatás is szervezhető, kb. 4 óra időtartamra.) Pécsi programjaink végén látogatás a Kászim Pasa Dzsámiban (Belvárosi templom), búcsú Baranya fővárosától, majd rövid utazás a Mecsek déli oldalára. A több mint 100 barlang által „átlyuggatott” hegység természetföldrajzának áttekintése. Közös séta Kővágószőlőstől – „Baranya csodája” a Babás-szerkövek tömbjeiig és kilátópontjaihoz. (Oda vissza kb. 3 óra kényelmes tempóban).

Hazaindulás az alkonyati órákban. Ki mit hozott – borozgatási lehetőség a buszon, esti érkezéssel Budapestre, a kiindulási helyre.

További információk

Figyelem! A belépőárak egyéni, teljes árú belépő értékek – amiből a nyugdíjas és / vagy csoportos kedvezmények levonódnak.

A séták és rövid túrák során zárt bakancs és esőkabát ajánlott!

 

Belépők tételes felsorolása: 1./ Siklósi vár – tárlatvezetéssel; 2./ Siklós, Malkocs bej dzsámi; 3./ Kassai völgy; 4./ Bőszénfa szarvas-farm (rendelkezésre álló idő függvénye.); 5./ Szigetvári vár és törökkori kiállítás; 6./ Szent Péter és Pál Székesegyház; 7./ Kászim Pasa Dzsámi (Belvárosi templom); 8./ Pécs UNESCO világörökségi Cella Septichora Múzeum

 

Szállásunk:  Palatinus Grand Hotel http://palatinushotel.hu

 

Günzer Tamás (Év Pincészete 2019.) Pincészete borkóstoló: 6 tételes kóstolósor, ültetett kemencés liba- vagy kacsasült fogyasztással

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2020.12.04. - 2020.12.06.
3 nap / 2 éj
72 900 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • az utazást felsőkategóriás autóbusszal
 • 2 éjszaka szállást, kétágyas szobákban
 • a reggelit és vacsorát
 • a megadott programokat
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • helyszínen fizetendő belépőjegyeket: kb. 10 400 Ft, nyugdíjaskedvezmény igénybevehető
 • az útlemondási biztosítást
  3%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • egyágyas felár
  16 700 Ft
 • ülőhely választási felár (1-3. sor)
  3 000 Ft/ fő
 • ülőhely választási felár 
  1 500 Ft/ fő
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Kiss Henrietta
+36 (1) 207 8221
Simity Péter
+36 (1) 354 3991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)

">

7 nap / 6 éj
2021.08.02. - 08.08.
Összesen 2 időpontban

109.700 Ft/főtől

3 nap / 2 éj
2021.04.09. - 04.11.
Összesen 3 időpontban

75.000 Ft/főtől

3 nap / 2 éj
2020.11.27. - 11.29.
Összesen 3 időpontban

69.500 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin