Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Oszmán-török emlékút
a Dél-Dunántúlon
 
72 900 Ft
/fő, autóbusszal, félpanzióval
2021.06.04.-06.06.
 
Utazás:

felsőkategóriás autóbusszal

Elhelyezés:

3*-os szállodában, kétágyas szobában: Szinbád Étterem Panzió

Ellátás:

félpanzió

Utazás:

felsőkategóriás autóbusszal

Elhelyezés:

3*-os szállodában, kétágyas szobában: Szinbád Étterem Panzió

Ellátás:

félpanzió

Miért ez az út?

Múltunk sajátos hagyatéka a 150 éves oszmán-török uralom (Török hódoltság) kulturális öröksége.

A Balkán belső területeit ismerő utazók (pl. Bosznia-Hercegovina, Novipazár, Koszovó) jól ismerik a „Pax Ottomanica”, vagyisaz oszmán béke és prosperitás máig álló, csodaszép épületeit, emlékeit. Magyarország az „Örökkévalóság Állama” (törökülDevlet-i Ebed-müddet)végvidékén helyezkedett el – állandó háborúkkal a „Két császár” (Habsburgok és Oszmánok) között. Pécs és a Dél-Dunántúl mégis meglepően sok török emléket őriz. Itt állnak Gázi Kászim pasa-; Jakováli Hasszán-; Ali pasa- és Szulejmán szultán dzsámijai, sőt itt született Ibrahim Peçevi Efendi (1572 – 1650) Pécs leghíresebb török történetírója. S ezt a tájat járta - méltatta Evliya Çelebi (1611-1684), a híres török világutazó, történész is.

Utazásunk ezt a XVI-XVII. századi „török” ellátó- és vásártartó Pécset igyekszik bejárni.  Ellátogatunk Siklósra, Szigetvárra, s takarosan csinos és rendezetten sokszínű utcáikkal, tereikkel vár ránk Palkonya és Villány. Mi hozhatna frissítőbb tavaszi jókedvet, mint a nemes villányi bor? S végül – de nem utolsó sorban…  Tudjuk hol van a Kassai-völgy? Tudjuk, mi a Kassai Lovasíjász Iskola? Jártunk már „Baranya csodájánál” a Babás-szerköveknél? Utazásunk jó-néhány lehetőséget nyújt a rácsodálkozásra.

Nap - nap után, március havában.

 

OTP és MKB SZÉP kártyával fizethető

Részletes program

1. nap: Budapest - Pécs - Pannónia mesés szőlői, A „Második mohácsi csata” históriája, Sopianae UNESCO világörökségi kincse  

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről, a Hősök-teréről. Utazás Siklósra, útközben néhány szóval az ókori római Pannonia provinciáról, az ókor óta virágzó pannóniai borvidékekről. A Hogyan zajlott a „Második mohácsi csata”, s mi lett a következménye? - kérdés boncolgatása, néhány szemléltetéssel az 1687. évi, győzedelmes Nagyharsányi ütközetről. Közös látogatás a siklósi várban, majd az Europa Nostra díjas Malkocs bég dzsámiban. Emlékek a XVI-XVII. századi időkről, amikor Siklós, Pécs és Szigetvár oszmán közigazgatási központokká váltak. Átutazás Nagyharsányon át Villányba, hazánk legdélibb hegysége, a Villányi-hegység, illetve a „Pannóniai Cukorsüveg”, a Szársomlyó látványával, fotózásával.   Borkóstoló és sült liba- vagy kacsa egytál fogyasztás Günzer Tamás Pincészetében, a 2019-es év Év Pincészetében. (!) A kóstoló és sült fogyasztás után továbbutazás Villánykövesd (Gowisch) meseszép pincehegyére, majd onnan Palkonyára (Balken). Történetek a török idők utáni német betelepítésekről, a szorgos baranyai sváb atyafiakról, életükről a XIX. és XX. században. Délutáni utazás Pécsre, menet közben felkészítéssel az UNESCO világörökségi védelem alatt késő római keresztény sírokról, Sopianae életéről 1009., vagyis Szent István püspökség alapítása előtt. A káprázatosan szép Szent Péter– és Szent Pál-székesegyház kb. 1.500 éves múltjának vázlatos ismertetése. Bejelentkezés belvárosi hotelünkbe. Este közös séta, majd vacsora, szállodánk igen elegáns éttermében.

Éj Pécs belvárosában.

2. nap: Kik voltak Attila hunjai? Szigetvári mesék

Reggeli után nagyon rövid buszozás 1848. máig is igen kézzel fogható helyi vívmánya…, hazánk legrégebbi sörfőzdéje, a Pécsi Sörfőzde márkaboltjához. A 9:00 órai nyitáskor huszáros roham, majd derekas helytállás a bőségzavarban… vásárlással a klasszikus sörökből (Szalon), illetve legújabb „találmányokból” (Pécsi Craft APA).  9:20-kor továbbutazás Kaposmérőre, a Kassai-völgy nyílt napjára. Útközben „hiánypótló” értekezés Attila hunjairól, Németh Gyula azonos című műve alapján, illetve perzsa- és bizánci krónika szemelvények a honfoglaló magyarok lovas-íjászatáról. Ki volt Koppány vezér (Copan dux)? Hol volt a Somogyi dukátus (hercegség)? Milyen volt Géza fejedelem? – csak néhány a terítékre kerülő napi kérdésekből… Tartózkodásunk a Kassai Iskolában kb. 2,5 óra, bemutatókkal – s a végén vásárlási lehetőséggel (nyílvesszőtől – a hátaslóig). (A rendelkezésre álló időtől függően látogatás a Bőszénfai szarvas-farmon: annak kikutatása, miért itt nő a világon a legnagyobbra a Csodaszarvas, vagyis a gímszarvas. Látogatás esetén a belépő: 1.000,-Ft/fő.) Rövid (kb. 45 perc) utazás Szigetvárra. Utazás közben szemelvények Zrínyi IV. Miklós (1508 – 1566) a Szigetvári hős és I. Szulejmán szultán (1520 – 1566) Allah árnyéka életéből – illetve itt esett halálukról. A vár, Szulejmán szultán dzsámija, majd a törökkori kiállítás közös megtekintése. Séta Szigetvár belvárosában. Visszautazás Pécsre a koraesti órákban. Útközben áttekintés a hihetetlen, s szinte felfoghatatlan 1921. évi Baranya-bajai Szerb-magyar Köztársaság eseményeiről.  Baranya fővárosába érve fakultatív Pécsi sörkóstoló egy kiválasztott belvárosi kocsmában. Közös vacsora szállodánk igen elegáns éttermében.

Éj Pécs belvárosában.

3. nap: Pécs - Budapest - Pécsi séta, A Mecsek- és Baranya csodája: Babás-szerkövek

Reggeli után kijelentkezés szobáinkból. Közös séta a Múzeumutcán, látogatással a Szent Péter –és Szent Pál-székesegyházban, a Jakováli Hasszán dzsámi múzeumnál (kívülről), illetve az UNESCO világörökségi védelem alatt késő római keresztény síroknál (Cella Septichora Múzeum). (Figyelembe véve, hogy Pécs különlegesen gazdag múzeumokban, a csoportos programmal egy időben, egyéni múzeumlátogatás is szervezhető, kb. 4 óra időtartamra.) Pécsi programjaink végén látogatás a Kászim Pasa Dzsámiban (Belvárosi templom), búcsú Baranya fővárosától, majd rövid utazás a Mecsek déli oldalára. A több mint 100 barlang által „átlyuggatott” hegység természetföldrajzának áttekintése. Közös séta Kővágószőlőstől – „Baranya csodája” a Babás-szerkövek tömbjeiig és kilátópontjaihoz. (Oda vissza kb. 3 óra kényelmes tempóban).

Hazaindulás az alkonyati órákban. Ki mit hozott – borozgatási lehetőség a buszon, esti érkezéssel Budapestre, a kiindulási helyre.

További információk

A belépőárak egyéni, teljes árú belépő értékek, amiből a nyugdíjas és / vagy csoportos kedvezmények levonódnak.

Belépők tételes felsorolása:
Siklósi vár – tárlatvezetéssel
Siklós, Malkocs bej dzsámi
Kassai völgy
Bőszénfa szarvas-farm (rendelkezésre álló idő függvénye)
Szigetvári vár és törökkori kiállítás
Szent Péter- és Pál Székesegyház
Kászim Pasa Dzsámi (belvárosi templom)
Pécs - UNESCO világörökségi Cella Septichora Múzeum

 

A séták és rövid túrák során zárt bakancs és esőkabát ajánlott!

 

Günzer Tamás (Év Pincészete 2019.) Pincészete borkóstoló: 6 tételes kóstolósor, ültetett kemencés liba- vagy kacsasült fogyasztással

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2021.06.04. - 2021.06.06.
3 nap / 2 éj
72 900 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • az utazást felsőkategóriás autóbusszal
 • 2 éjszaka szállást, kétágyas szobákban
 • a reggelit és vacsorát
 • a megadott programokat
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • a belépőjegyeket
  (helyszínen fizetendő,
  nyugdíjas kedvezmény
  igénybe vehető)
  kb. 10 400 Ft
 • az útlemondási biztosítást
  5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  16 700 Ft
 • Ülőhely választási felár (1-3. sor)
  3 000 Ft / fő
 • Ülőhely választási felár 
  1 500 Ft / fő
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Kiss Henrietta
+36 (1) 207 8221
Simity Péter
+36 (1) 354 3991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)

5 nap / 4 éj
2021.07.13. - 07.17.
Összesen 2 időpontban

115.500 Ft/főtől

7 nap / 6 éj
2021.06.22. - 06.28.
Összesen 3 időpontban

209.500 Ft/főtől

3 nap / 2 éj
2021.07.20. - 07.22.
Összesen 3 időpontban

77.500 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin