Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Magazin

Travellina: Tata, a vizek városa

2020. szeptember 7.

Tata, ez a gazdag történelmi múlttal rendelkező, népszerű kisváros már a régi időkben is forrásairól, tavairól, patakjairól volt híres. Ritka az olyan település, amelyben a víz ilyen változatosan, a város egészét átszövő módon legyen jelen, az pedig egész Európában egyedülálló, hogy a város közepén madarak tízezrei tanyázzanak. Végigjártam tanösvényt, megkerültem tavakat és ücsörögtem romantikus horgásztó partján – most pedig megmutatom nektek is, milyen szépségeket találtam.

cikk_5470_komarom_tata_fenyes_tanosveny.jpg

Fényes tanösvény

A megye, sőt megkockáztatom, az ország egyik legparádésabb tansövénye a Fényes tanösvény, egy 18 állomásos ökoturisztikai útvonal pallókon, festői hidakon, a láperdő vízből kikandikáló égerfái közt. Az útvonal mindössze 1350 méter, de nagyon hangulatos, változatos, el lehet időzni bármeddig. Ottjártamkor láttam egy párt, akik hoztak magukkal egy tál cseresznyét és vidám pikniket rendeztek a kis tóba nyúló stégek egyikén – szuper ötlet! Itt a tavon igencsak lengedező kötélhíd és csónakok is vannak, gyerekeknek ez is jó mulatság, mint ahogy a kilátó megmászása is az útvonal korábbi szakaszán.

Tata mindig is a vizek városa volt, de a láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak. Annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak és újra vízzel telítődtek meg a Fényes-fürdő területén lévő már-már kiszáradt lápok. Visszatért az élet a különleges hangulatú erdőbe és 2015-ben kiépítették ezt az egyedülálló cölöpsétányt, hogy ezt biztonságosan, kényelmesen mi is élvezhessük.

cikk_5471_tata_derito_to3.jpg

A városban a Fényes-fürdőt kell keresni, és amikor meglátjuk a sorompóval lezárt bejáratot, még előtte kell letérni jobbra, a parkolóba. Itt lehet hagyni az autót ingyenesen, majd a sorompó után kell megváltani a jegyet. Ez azon ritka tanösvények egyike, ahol belépőjegyet kell váltani, ez felnőttnek 1300 forint, de vannak különböző kedvezmények. A pallók remek állapotban vannak, lépcsők nincsenek, így pompásan járható gyerekekkel, babakocsival és könnyebb (nem elektromos) kerekesszékkel. Egész évben látogatható, minden nap 9 és 19 óra közt. Hétvégén nagyon népszerű, így aki megteheti, jöjjön hétköznap! Kutyát és más állatot a segítőkutya kivételével nem szabad bevinni.

Kisgyörgy Éva
A teljes cikk ITT látható.

Tata látnivalóit az alábbi körutazásunk során tekinthetik meg.
(A program címére kattintva érhető el a leírás.)
Tatai Vadlúd Sokadalom

2 nap / 1 éj
tetszőleges időpont


30.000 Ft/főtől

2 nap / 1 éj
2022.10.31. - 11.01.


27.845 Ft/főtől

2 nap / 1 éj
tetszőleges időpont


25.000 Ft/főtől

Cikkek szűrése