Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Magazin

Travellina: Az Őrség látnivalói

2020. augusztus 26.

Az Őrség zömében Vas megye délnyugati szegletében, kisebb részben pedig a szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység. Nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére. Ez a vidék különösen gazdag néprajzi emlékekben – tájházakban, haranglábakban, falusi mesterségekben -, de egyre jobb minőségű szálláshelyei és éttermei miatt nagyszerű kikapcsolódást nyújt azoknak, akik a vakáció során nem feltétlenül ragaszkodnak strandokhoz és bulis éjszakákhoz.

Az Őrséget egykor erdő borította. A határok őrzését ellátó lakosok alakítottak ki maguknak itt szántóföldeket a vizenyős talajból kiemelkedő dombosabb részeken. Mivel csak a magasabban fekvő részekre tudtak építkezni, a kis házcsoportok egymástól viszonylag távol épületek fel – és ez az a faluszerkezet, az úgynevezett „szerek", ami a mai napig fennmaradt ezen a vidéken.

cikk_5440_vas_oriszentpeter_01.jpg

Az Őrség szíve

Ilyen tipikus szeres település a kilenc szerből álló Őriszentpéter is, az "Őrség szíve", ahol a település szélén fekvő Templomszer egy hangulatos, egyszerű Árpád-kori templom köré épült. Innen pár perc sétával érhető el a középkori téglaégető, melyet modern kori tetővel fedtek be.

cikk_5441_vas_szalafo_toka_01.jpg

Szalafő néprajzi gyűjteménye és kódis házai

Szalafő Pityerszer részén alakították ki a Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményt, amely annyiban tér el az ország többi skanzenjétől, hogy itt a házak egy része az eredeti helyén áll. Az épületek az 1700-as évekbeli állapotot őrizték meg, és nemcsak a környezetük, de a berendezésük is korhű. Az épületek között tóka is van, egy kis mesterséges tó, amelyben a csapadékvizet gyűjtötték össze. Ezt állatok itatására, mosásra, len áztatására használták.

Érdemes átruccanni Felsőszerre is, amely szinte csak szép, régi házakból áll. A helyi építészetről információs táblákat is találunk a faluban. Különösen szépek a kódisállásos házak, amelyek kis oszlopos tornáccal rendelkeznek – régen itt húzták meg magukat éjszakára a vándorok, a kódisok.

Kisgyörgy Éva
A teljes cikk ITT látható.

Az Őrség látnivalóit az alábbi körutazásunk során tekinthetik meg.
(A program címére kattintva érhető el a leírás.)
Feltöltődés az Őrségben

2 nap / 1 éj
tetszőleges időpont


33.500 Ft/főtől

1 nap / 0 éj
2021.03.20. - 03.20.
Összesen 2 időpontban

10.900 Ft/főtől

3 nap / 2 éj
2020.11.27. - 11.29.
Összesen 3 időpontban

69.500 Ft/főtől

Cikkek szűrése