Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Magazin

Namíbia - Esőhozók

2019. december 9.

Egy éve nem esett itt az eső, ha nem történik valami, akkor hamarosan nagy baj lesz - mondja sofőrünk.

Koncentráljuk azokra a felhőkre - gondolom magamban. Legyünk mi az esőemberek! Elképesztő hőségben indulunk a bushman falu felé. Aki még nem járt erre, bizonyára nem tudja, hogy mit jelent az afrikai masszázs. Amikor a MAN teherautóvá átalakított busz magasban döcög, billeg, ráz. Mindenki dadogva beszél. Szétmasszírozza a fájó derekunkat. Az úton elefántok unottan bandukolnak a kafferbivalyok és oryxok tengerében. A masszírozás végre elvisz minket a busmanokhoz. Miután rájön a csoport, hogy egy üveg sör annyiba kerül, mint egy palack víz, mindenki sört rendel. Barna bőrbe csavart, pici, barna emberek jönnek a fából épített nyitott teraszra. Intenek és elindulnak a forró pusztaság bokrai között. Mi lesz ebből? Hová megyünk?

cikk_4879_botswana_2219383_1920.jpg

Végigmegyünk a homokba merült bokrok között. A bushman csoport szétválva keres valamit, az idős férfiak más úton járnak és természetesen a legidősebbek találják meg a gyökereket. Nekünk mindegyik egyformának tűnik, de az egyikről az derül ki, hogy kiváló fogkefe, a másik szappan, a harmadik pedig teherbeesést elősegítő, megtermékenyítő gyökér. Mindenre kedvesen válaszolnak. Egyik utastársunk megkérdezi: ”Mit tegyen a nő, aki nem akar egy gyökértől teherbe esni?” A legidősebb férfitől megkérdezem, hogy hány éves. Rám emeli sűrű ráncokba merült szemét és azt mondja: „Azt nem tudom fiam, de még az előző világban születtem.”

A séta végén sodornak maguknak egy cigarettát helyi alapanyagokból. Csoportunk dohányosai előkapják a cigijüket és megkínálják őket. Két kézzel veszik át a szálakat, majd akkurátusan tépik ki fogaikkal a füstszűrőt. Mezítlábasok a pusztában és mezítlábasok a dohányzásban. Hitelesek, még akkor is, ha a puszta végében már van egy vízcsap és egy dzsip. 

cikk_4878_africans_470195_1920.jpg

A melegtől és válaszoktól kissé megszédülten megyünk vissza a buszunkba. Ahogy megérkezünk a szállásunkra, ránk szakad az egy éve várt trópusi eső. Óriási cseppekben esik az éltető víz, hogy azonnal eltűnjön a szomjas földben. Reggelre már csak a pára marad az első napsugárig. Az eső elkísér minket az utunk végéig. Fel kellene ajánlani Afrika országainak, hogy végigjárjuk őket és a vendéglátásukért cserébe esőt viszünk. Helyi pénzük neve a pula, ami maga is esőt jelent. Az eső nekünk csak kellemetlen epizódja a napnak. Otthon hagyott esernyők, átázott cipők, sáros nadrágok. Nekik egy cseppnyi eső egy cseppnyi élet.

Menjetek Afrikába… amíg van!

Dr. Rontó Attila

Cikkek szűrése

bezárás

 

 

 

 

  Hova utazhatunk karantén nélkül? 

 

Kedves Utasaink!

Amennyiben szeretne külföldön pihenni és hátrahagyni a szürke hétköznapokat, mi megmutatjuk hova utazhat korlátok nélkül. Összegyűjtöttük azokat az országokat, ahová teszt és karantén nélkül elutazhatnak, illetve a részletekre kattintva további információkat olvashatnak az egyes országokról.

RÉSZLETEK