Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Magazin

Hagyományok, szokások és életmód Srí Lankán

2020. július 20.

A lakosság Srí Lankán etnikai és vallási szempontból nagyon sokrétű, de a gyerek születése egyaránt fontos valamennyi családban. Az esküvő után várják a gyermekáldást (9 hónap az ideális), amennyiben nem érkezett meg a gyerek, megindultak a találgatások, hogy vagy a feleséggel, vagy a férjjel valami probléma lehet - attól függően, hogy melyik fél családja beszél a dologról. Manapság egyre gyakoribb a tudatos családtervezés, hogy a gyerekeket rendesen fel tudják nevelni. A barátok és a családtagok általában már a kórházban, vagy nem sokkal a hazaérkezésük után meglátogatják az anyukát és a babát. Ajándékot is visznek, általában játékot, amit a gyermek később tud majd használni. A kislányoknak a közeli családtagok rendszerint ékszert ajándékoznak, amit az anyuka őriz meg addig, amíg a kislány hordani nem tudja.

A muzulmán családoknál az első szertartás a névadó ünnepség 40 nappal a születés után, egy közeli mecsetből érkező imám ad nevet a gyermeknek, amit háromszor a gyermek fülébe súgnak. A hagyománytisztelő családoknál ilyenkor végzik el a fiúgyermekeknél a körülmetélést is. A következő fontos szertartás - a szülők vallásától függetlenül - az első szilárd táplálék, ami enyhén fűszerezett rizs. Nagyon fontos az első betűk megtanulása egy idősebb családtag vezetésével, még a hivatalos oktatás megkezdése előtt.

cikk_5118_shopkeeper_289772_1920.jpg

A házasságok korábban közvetítés útján jöttek létre, de elsősorban a városokban a fiatalok már maguk választanak párt. Ma már a legtöbb házasság hirdetés útján jön létre. A vasárnapi újságban négy oldalt tesznek ki a házassági hirdetések, amelyben a lányos szülők közlik a leány korát, foglalkozását, vagyonát és hozományát. Az érdeklődő fiatalemberek úgy jelentkezhetnek a hirdetésre, hogy elküldik a horoszkópjukat. A szülők ezt egybevetik a leány horoszkópjával, és ha összeillenek, ezt követi a megismerkedés és az esküvő. A lányok szűzen mennek férjhez, a válások száma nagyon alacsony. Az esküvő két napos, a nászéjszakára külön helyet választanak ki, majd a férj házába költözik az új pár, ezt hazatérésnek hívják, ami gyakori forrása az anyós és a meny közötti perpatvaroknak...

Vendégségbe érkezni nem illik a meghirdetett időpontra, késni kell, itt ez a természetes. Az esti 6 órára szóló meghívás esetén 8 körül kezdődik a vacsora. Alkoholt nem illik vinni, hanem inkább gyümölcsöt vagy süteményt. A vendéggel csak a családfő étkezik, a család többi tagja később eszik. Evés után egyenként felállnak, kimennek a konyhába és elmosogatják maguk után a használt edényt.

cikk_5122_the_waves_3254580_1920_1.jpg

Hétvégén a tengerhez közeli településeken kimennek a tengerpartra, a férfiak a saját hangszereiken játszanak és énekelnek. A nők és gyerekek külön ülnek, beszélgetnek, játszanak.

Kaiser Mihály
2011-ben a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségében az Év Idegenvezetője

Cikkek szűrése

bezárás

 

 

 

 

  Hova utazhatunk karantén nélkül? 

 

Kedves Utasaink!

Amennyiben szeretne külföldön pihenni és hátrahagyni a szürke hétköznapokat, mi megmutatjuk hova utazhat korlátok nélkül. Összegyűjtöttük azokat az országokat, ahová teszt és karantén nélkül elutazhatnak, illetve a részletekre kattintva további információkat olvashatnak az egyes országokról.

RÉSZLETEK