Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Madagaszkár

Jelenleg aktuális beutazási információk:

Nosy Be sziget 2020. október 1-jétől a magas kockázatú országok (október 23-tól idetartozik Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Ukrajna) kivételével fogadhat nemzetközi légijáratokat az óvintézkedések betartásával. (Madagaszkár egyéb részeire, azaz az ország fő szigetére történő utazás nem engedélyezett.)

A Madagaszkári Polgári Repülésügy (ACM) által meghatározott utazási feltételek a következő intézkedéseket írják elő:

-  a Fascène repülőtéren való leszálláskor oda-vissza repülőjegyet szükséges bemutatni;

- 72 órával a Madagaszkár területére való érkezés előtt elvégzett PCR-teszt negatív eredményének bemutatása;

- aláírt kötelezettségvállalási levél bemutatása, amely elismeri a Covid-19-hez kapcsolódó, Madagaszkáron alkalmazott egészségügyi intézkedéseket;

-   egészségügyi űrlap kitöltése;

-  a repülőtéren alkalmazott összes eljárás betartása, különösen a testhőmérséklet mérésére és a fertőtlenítő folyosó használatára vonatkozólag;

-  PCR teszt 72 órával az indulás előtt (az utazó költségére a szállodában kell elvégezni) - ha a célország megköveteli.

 

Jelenleg aktuális hazaérkezési információk:

A 10 NAP járványügyi megfigyelés alól felmentést kaphat a magyar állampolgár kérelmére engedélyezheti a járványügyi hatóság a  karanténban elhelyezett személy számára, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton (SARS-CoV-2 PCR teszt) vegyen részt a felmentés megadása érdekében, negatív teszt esetén a karantént előíró rendelkezés alól az illetékes járványügyi hatóság felmentést ad. SARS-CoV-2 PCR tesztként azt a  vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.

Frissítve: 2020.12.07.

A honlapunkon szereplő információk tájékoztató jellegűek!

 

Madagaszkár hallatán máris „vágja mindenki” gróf Benyovszky Móric nevét, Julien királyét, és amint a pingvinekhez érne, meg kell állítsuk… Sajnos nem jó irány, egyik sem.  Persze találkozhatunk - és kell is - Benyovszyk Móric nevével, hiszen emléktáblája van és utca is viseli a nevét a fővárosban, gyűrűsfarkú makik is vannak bőséggel, de élőben minden más. Madagaszkár nem ez, nem egyáltalán nem ennyi és nem ez. Sokkal több, izgalmasabb és érdekesebb!

Mi az, ami számunkra izgalmassá, érdekessé teszi?

A gyarmati múlt? Nem feltétlen, a múlt nyoma mára már csak az ország gazdasági állapotán látszik, a rengeteg öreg francia autón, a kopárrrá vált hegyoldalakon, ahonnan minden nemes fát kivágtak. Épített „örökséget” keveset hagyott a gyarmati múlt, leginkább a konyhakultúrára hatott pozitívan, a malgas konyha a francia hatására egy hihetetlen jó és izgalmas ízvilágot hozott létre, elegáns tálalással és minőségi alapanyagokból elkészítve.

Az állat és növényvilág?

Igen, sehol másutt nem látható növények, különleges virágok, és számtalan olyan állat, amelyek csak itt, és csakis itt élnek. Képzeljünk el egy szigetet, ahol egykor a világ legnagyobb futómadara élt, ahol makik népesítik be az erdőket, ahol a legtöbb legérdekesebb kaméleon él a világon, ahol semmi sem olyan, mint másutt. a növények közül a számtalan szárazságtűrő fajta mellett, olyan ikonikus növények élnek, mint az utazók pálmája, vagy a baobabok 6 faja, vagy a legtöbb orchidea faj a Földön. Ezeken felül, különleges gyógyhatású növények számtalan faja, hiszen a hagyományos orvoslás Madagaszkáron nagyon fejlett.     

Az emberek?

 Igen, a helyi emberek, kedvesek, érdeklődőek és szeretettel fogadják az utazókat. Bárhol találkozunk velük mosolyognak, nem tolakodóak nem minden áron eladni akarnak, élik az életüket  és ha közéjük téved egy vándor külföldi „vazaha” akkor kedvesen fogadják. a nehéz múlt, hihetetlen találékonyságra tanította meg őket, képesek bármiből szerszámot készíteni és mindenből lehet valami hasznosat  csinálni elv alapján hihetetlen ötletekkel, megoldásokkal találkozhatunk. Ha vidámnak kell lenni, vidámak, nagyon izgalmas zenéjük,táncaik vannak, ha kell szomorúak tudnak lenni, de az elmúlás nálunk - hasonlóan más dolgokhoz – nem ugyanaz és nem ugyanazokat az érzéseket váltja ki belőlük. A malgas halottkultusz egyedülálló a világon, itt is megnyilvánul az indonéz eredet, miszerint a holtak még „tovább élnek”. a sírok szebbek, mint az élők házai, a halottaikat hétévente újratemetik, ismét részesei a családnak, ha csak egy napra is.   

A táj?

Igen az is. Változatos, egyedi, más mint máshol. Az utazó, akár egy körutazás alatt is, megismerkedhet többféle éghajlati területtel, többféle tájjal az esőerdőn keresztül, a szavannán át a félsivatagos területig.

Összességében minden adott ahhoz, hogy az utazásunk végén, az óceán partján köszönettel gondoljunk arra, hogy mennyi szép van a Földön és ebből milyen sok jutott Madagaszkárra, és mindezt mi is láthatjuk.  

Egy hónapot nem meghaladó, turisztikai célú tartózkodás esetén a vízumot nem kötelező előre beszerezni, a reptéren érkezéskor igényelhető, a helyszínen azonnal kiadásra kerül. A vízum díja 80.000 Ariary, amely a repülőtéren a napi árfolyam szerint euroban vagy dollárban is fizethető (körülbelül 8000 Ft, vagy 26 euro).

A vízum beszerezhető itthon is előzetesen, a Madagaszkári Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusán (Budapesten), ebben az esetben a vízum díja 70 EUR – cserébe egy kis sorban állást elkerülünk a reptéren. Ha egy hónapnál tovább maradunk, akkor mindenképpen keressük fel a konzulátust vízumért.

Nagyon fontos, hogy útlevelünknek a kiutazástól számított legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie!

Mindenképpen kössünk az út teljes tartamára érvényes, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást, és ellenőrizzük a biztosítótársaságnál, hogy érvényes-e az általunk kötött biztosítási kategória Madagaszkár területére.

Jó tudni!

Antananarivo közlekedése kaotikus és emiatt sajnos kevésbé tervezhető. A mindennapos közlekedési dugók, a közlekedési lámpák hiánya és a szervezetlenség miatt állandóak, bár rendőrök megpróbálják segíteni a haladást, így a menetidő kevésbé tervezhető jóval hosszabb a lehet a vártnál.

Az utazásra javasoljuk, és kérjük, hogy mindenki hozzon magával túrázásra-kirándulásra alkalmas cipőt és túrabotot.  A Ranomafana Nemzeti Parkban és az Isalo Nemzeti Parkban mindenki túracipőben és lehetőség szerint túrabottal vágjon neki a programnak. A kirándulások előtt pontos tájékoztatást adunk a várható távról, nehézségi fokozatról, időtartamról.

A helyi autóbuszos utazások az úthálózatok állapota miatt, a forgalom miatt (személy és állat) tovább tarthatnak a feltételezettnél. Előfordulhat, hogy egy hosszabb táv esetében sem lehet 40-50 km-t megtenni óránként.

A program alatt biztosított autóbuszaink 18-23 fős midibuszok, hasonlóan más utazási irodák által általánosan használt típusokhoz.   Nagyobb méretű típusok az közlekedési hálózat, az utak állapota és mérete miatt nem használatosak.

 

Áram: 

az elektromos áram 220 V, az európai szabvány dugasz használható.


Telefon országkód: 

+261

Éghajlat:

Madagaszkár éghajlata szubtrópusi, két évszak jellemzi: a forró és esős évszak november és április közé esik, míg május és október között enyhül a meleg és szárazabb az idő. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége azonban nagyon változó az ország különböző régióiban. Vannak egész évben látogatható területek, mint a dél-nyugati országrész, de a keleti partvidéket például csak május és október között érdemes felkeresni, hogy elkerüljük az esős évszakot, mely ciklonokat is hozhat magával. A két évszakot figyelembe véve a hőmérséklet átlag minimum és maximumai a következőképpen alakulnak: a tengerparton 20-35 Celsius fok nappal és 10-20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal 15 - 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő lehűlhet akár 10 Celsius fok alá.

Pénznem, árfolyam:

A madagaszkári pénznem az Ariary. A nagyobb városokban vannak bankautomaták (Visa, VisaElectron, Mastercard kártyák), de legjobb a költőpénzt euroban, ha az nincs, akkor dollárban hozni, a legkönnyebb ugyanis készpénzt helyben váltani. Mindenképpen csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk. Készüljünk fel, hogy sok helyen, főleg a piacokon, helyi kisboltokban még mindig a régi pénznemben, malagasy frankban mondják az árakat ariary helyett, bár ezt a valutát már hat éve megszüntették. Ugyan rejtély, hogy hogyan működik a kereskedelem, amikor sokszor sem az eladó, sem a vevő nem tudják az árat kiszámolni ariaryban, és mégis végül ebben a pénznemben történik a fizetés – de ne firtassuk; ez a sok madagaskári furcsaságnak és a malagaszi emberek sajátságos logikájának része… Mi csak osszuk el az árat öttel és megkapjuk az összeget ariaryban!

Telefon, térerő, internet:

A magyar mobiltelefon szolgáltatók hálózatai működnek Madagaszkáron, térerő a városokban és nagyobb falvakban mindenhol van. Internetezni csak a nagyobb városokban lehet internet kávézókban, illetve a középkategóriás és ennél jobb szállodák általában rendelkeznek wifi hálózattal. 

Várható étel/ital árak:

1 üveg sör 300 forint körül, 1 üveg ásványvíz 200-250 forint körül, 1 baguette 80 forint körül, egy főétel egy jó minőségű étteremben 1000-2500 forint körül mozog.

A borravalók javasolt mértéke:

Idegenvezetőknek a nemzeti parkokban: körülbelül 1-2.000 Ft/csoport.

Aki adományokat szeretne vinni, hasznosak lehetnek az alábbiak

Iskolaszerek (füzet, toll, radír, vonalzó, stb.) kis szappanok, ruhák. Az adományokat legjobb a 7. napon, a Bel Avenir NGO látogatásakor, a szervezetnek átadni.

Szállások:

Az elmúlt években megnőtt a magas európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák száma, így a luxus és a komfortos szállást kereső vendégek is elégedettek lehetnek. A magasabb kategóriájú (3-5 csillagos) szállodákban, illetve erdei lodge-okban tökéletes kényelemben, mégis a természethez közel érezhetjük magunkat. Az egyszerűbb szállásokon azonban számítani kell arra, hogy az áramot éjszakára lekapcsolhatják és csak egy konnektor van a szobában (így jól be kell osztanunk az elektromos készülékeink töltését), illetve akadozhat a melegvíz-ellátás. A személyzet kedvessége és segítőkészsége azonban általában bármely kategóriájú szálláshelyen lenyűgözi az utazót.

Infrastruktúra, biztonság:

Fel kell készülnünk, hogy az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolnánk. Az országon belül való utazás során mindenképpen helyi sofőrrel kell közlekedni. A közművesítésa legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz. Az egészségügyi ellátás is alacsony színvonalú. Éppen ezért fontos, hogy egyrészt megfelelő egészségügyi biztosítással menjünk, másrészt körültekintően választsuk ki az igényeinknek és komfort-elvárásainknak megfelelő szállásokat utunk során. A biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani, amalgas emberek ugyanis alapvetően nagyon vendégszeretőek és barátságosak, a nagy szegénység miatt azonban előfordulhatnak veszélyek is. Ezek a szabályok: nagy tömegben legyünk óvatosak, sötétedés után ne mászkáljunk az utcákon, ne hordjunk sok készpénzt és nagy értékeket magunknál könnyen hozzáférhető helyen.

Mit vigyünk?

A ruházatot illetően nincs tabu Madagaszkáron, könnyű nyári, kényelmes, bő viselet tökéletesen megfelel. Legyen nálunk hosszú ujjú vékony felső, pulcsi, zokni és hosszúnadrág is: a sziget belsejében a felföldeken az esték és éjszakák az évszaktól függően hidegek lehetnek, illetve a szúnyogok elleni védekezésül is hasznosak ezek a ruhadarabok. Egy vékony esőköpenyt is tegyünk be. A lábbelit illetően szandál, papucs és egy zárt túracipő a nemzeti parkokban való kirándulásokhoz – ide egy kis hátizsák is jól jöhet. Fejfedőt és UV szűrős napszemüveget a nap elleni védekezésül érdemes bepakolni. Ezen kívül fontos még bepakolnunk: napolajat, elemlámpát (legjobb a fejre szerelhető), rovarriasztót/szúnyogriasztót, nedves törlőkendőt, gyufát vagy öngyújtót. Értékes tárgyainkat, ékszereinket (például notebook, stb.) érdemesebb otthon hagyni! Ajándékok: a gyerekek részére a legjobbak az iskolaszerek, kis játékok, ruhanemű, kis krémek/szappanok/tusfürdők.

Viselkedés, helyi szokások, fényképezés:

Madagaszkáron az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk a mindennapi életben fontos szabályokat alkotnak, amelyhez illik nekünk is alkalmazkodnunk és tiszteletben tartanunk ezeket. Ilyen lehet például, hogy tilos egy sírra ujjal mutogatni, kisbabát nagynak vagy kövérnek nevezni, evés közben fütyülni, stb. A túravezetőnktől, vagy az útikönyvünkből tájékozódhatunk a legfontosabb „fady”-król, melyek régiók szerint változhatnak.Fényképezés előtt mindig kérjünk engedélyt, ha magánházat, személyeket fotózunk, különösen sírok, emlékhelyek esetében ügyeljünk erre!

Vásárlás:

Érdemes a kézzel készített tárgyakat keresni, ezek ugyanis töredékébe kerülnek az európai áraknak: növényi rostból fonott táskák, retikülök, kalapok, dísztárgyak, kézzel hímzett gyönyörű textilek (terítők, ingek, babaruhák, stb.), csodálatos faragott fa dekorációs tárgya. Kézzel készített merített papírból készült (antemoro-i papír), szárított virág lenyomatos albumok, füzetek.          Zebuszarvból készült dekorációs és használati tárgyak. (A zebu a helyi marhafajta.) Vanília: Madagaszkár a világ legnagyobb vanília exportőre. Az országban az európai áraknál sokkal olcsóbban vásárolhatjuk meg ezt a kiváló minőségű vaníliát, a Bourbon vaníliát. (Maximum 2 kilogrammot szabad kivinni az országból.) Csokoládé: a madagaszkári csokoládé és kakaóbab világhírű és nagyon jó minőségű. Próbáljuk ki a különleges tengeri só darabos, vagy ananászos verziót! A természet ajándékai: katrafay(Madagaszkáron őshonos fafajta) masszázsolaj, balzsam, majomkenyérfa méz. Féldrágakövek nagy választéka, amelyet helyben bányásztak ki. Extra tipp: a helyiek sokszor újrahasznosítják a konzervdobozokat, festékes dobozokat, sörös-, és rumosüvegeket és találékony és tetszetős módon kulcstartót, hűtőmágnest, kisautót, stb. készítenek belőle. Ha ezeket vesszük, a hulladék újrahasznosítás jegyében cselekszünk!

Kiemelt Madagaszkár ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás

Kapcsolódó magazin