Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Libanon

Libanonban közel 7 millió lakos él, mellyel a Közel-Kelet legsűrűbben lakott országa. Északról és keletről Szíria, délről Izrael, nyugatról pedig a Földközi-tenger határolja.

Ez a terület volt egykoron Kánaán északi része, majd pedig a föníciaiak itt alapítottak meg első városállamaikat, és kihasználva a tengerben rejlő lehetőségeket az ókor leghíresebb hajósaivá váltak. Tengeri kereskedelemnek köszönhetően olyan virágzó városokat hagytak az utókorra, mint Büblosz, Szidon vagy Tűrösz. Ezekben a történelmi jelentőségű városokban a későbbi birodalmak, mint az újbabiloni, perzsa, makedón, római, bizánci, keresztes államok, mamlukok és oszmánok is ránk hagyták „kézlenyomatukat”. Megcsodálhatunk itt keresztes várakat, római kori romokat, Nagy Sándor idejéből fennmaradt emlékeket, vagy éppen mecseteket és templomokat. Romai Birodalom egyik legnagyobb szakrális épületcsoportja is Libanonban található Baalbekben, ahol egyes templomok nagyon épp állapotban maradtak meg.

Fővárosát, Bejrútot, egykoron „kelet Párizsának” nevezték. A polgárháborút követően a 90-es évek elejétől szinte teljesen újjáépült a város: egy pezsgő, pörgős hely, ahol a bulizni vágyók mellett, a történelmet kedvelők is megtalálják számításaikat.

Az ország természeti szépségekben is gazdag, itt található a világ legnagyobb lógó cseppköve is a csodaszép, kétszintes Jeita barlangban, de hasonlóan látványos az Istenek cédrus erdeje. A cédrus fa a föníciaiak számára az egyik legkönnyebben eladható termék volt, fáraók ebből építették szarkofágjaikat, Salamon híres jeruzsálemi templomát, de korabeli hajók építésére is tökéletes volt. Még nagyra tartott festőnket, Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette a cédrusok gyönyörű látványa és olyan festményeket alkotott, mint a Magányos cédrus, Zarándoklás a cédrusokhoz vagy a Baalbek.

Ki kell emelni az ország gasztronómiáját, mely világhírű. Az arab konyha keveredik a törökkel és a franciával, így nem meglepő, hogy reggelinél a humusz és falafel mellett megtalálható a croissant is.

Jöjjön el Ön is, és tapasztalja meg a helyiek kedvességét, vendégszeretetét és kóstolja meg  Libanon különleges ízeit és kiválló borait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Libanonba történő beutazás napjától számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük az utasokank.

A bejrúti repülőtéren a magyar állampolgárok illetékmentesen 30 napra érvényes turista célú vízumot igényelhetnek. Más határállomásokon a vízumért díjat számítanak fel.

Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Libanonba, még akkor sem, ha az érvényes libanoni vízumot tartalmaz.

Időeltolódás

Magyarországhoz képest +1óra.

Kiutazási szabályok

A körutazás során vásárolt régiségek kivitele engedélyköteles, valamint tilos kivinni az országból védett állatok preparátumát, köveket, kőzeteket, feldolgozatlan drágaköveket, valamint homokot emlékbe.

Nyelv

Hivatalos nyelv az arab. A lakosság többsége beszél franciául is, illetve a kiemelt turisták által látogatott kulturális helyeken, üdülőhelyeken, szállodákban beszélnek angol nyelven is.

Vallás

A lakosság nagy többsége muzulmán hitű. Kérjük utasainkat, hogy viselkedésükkel és öltözködésükkel tartsák tiszteletbe a vallásukat, a helyi szokásokat és hagyományokat.

Pénz

Libanon hivatalos fizetőeszköze a libanoni font (LBP)

1 USD= kb. 1.500 LBP

Legbiztosabb az új címletű USD “nagyfejű” kivitele készpénzben, a régi címleteket sokszor nem fogadják el és legegyszerűbb érkezést követően helyi pénzt váltani. Az árakat a legtöbb helyen dollárban is azonnal közlik, azonban érdemes elsősorban helyi pénzben, libanoni fontban fizetni. Hitelkártyák esetében a dombornyomásos kártyákat fogadják el helyenként.

Időjárás

Bejrútban és a part menti síkságon meleg, mediterrán az éghajlat. Az ősz és a tavasz hűvös. Az éjszakák és a nappalok is melegek, a nyár szinte csapadékmentes. Az uralkodó szél délután és este főképp nyugati irányú, a Földközi-tenger felől, éjszaka megfordul és a szárazföldről a tenger felé fúj. 

Nagyobb magasságokban télen gyakori a fagy, decembertől áprilisig hó is előfordul.

Baalbekben és a hegyekben inkább borús, elvétve napos, felhős időre kell számítani. 

További információk: www.accuweather.com

Ruhaviselet

Öltözzön kényelmesen, rétegesen a körutazás alatt, kényelmes cipő mindenképp szükséges.

Libanon rendkívül nyitott, multikulturális ország, jellemző az erőteljes francia hatás. Kérjük, hogy tartsák tiszteletben a helyi vallásokat, szokásokat és hagyományokat. Viselkedésükkel és öltözködésükkel alkalmazkodjanak a helyi viszonyokhoz.

A városnézésekre-túrákra egy kisebb hátizsákot, vagy oldaltáskát javaslunk, amiben elfér egy víz, az útikönyv, apróságok, és legyen olyan biztonságos, amelybe nem könnyen nyúlhat bele egy zsebtolvaj! 

Egészségügyi helyzet, utasbiztosítás

Kötelezően előírt védőoltás nem szükséges. Palackozott víz fogyasztása ajánlott, a vezetékes víz fogyasztása kerülendő.

Az orvosi, egészségügyi ellátás jó színvonalú, európai szintű és az ára is az, ezért feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el (bankkártyához tartozó biztosítás fedezet káresemény esetén nem biztos, hogy elegendő, kérjük, előzetesen tájékozódjanak a részletekről). Azon utasaink, akik irodánkon keresztül rendelték meg az utas biztosításukat, azok a kötvényeiket az utas anyagban kapják meg a repülőtéren, az utas találkozó alkalmával.

Elektromosság

220 V, Nagyrészt kétpólusú konnektorok, esetenként hárompólusú konnektorokhoz (3. középen a földelés) adapter szükséges.

https://www.power-plugs-sockets.com/lebanon/ 

Fényképezés

Nyilvános helyeken mindenképp javasolt megkérni az érintett – a felvételen szerepeltetni kívánt – személy(ek) hozzájárulását, különben kellemetlenségünk származhat a fényképezésből és filmezésből. Kérem, hogy az idegenvezető kéréseit mindig tartsák be.

Telefonálás, internet

Az ország hívószáma +961. Mindhárom magyarországi szolgáltató telefonjai használhatók. Elutazás előtt a roamingszolgáltatások díjairól érdeklődjön szolgáltatójánál! A legtöbb szállodában elérhető wifi, illetve vezetékes internet (többnyire fizetős).

Kiemelt Libanon ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

8 nap / 7 éj
2022.03.31. - 04.07.

512.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin

Vélemények útjainkról

Föníciai élmények - Libanon

Kedves Andrea!

Óriási élményt adott  a rendkívül gazdag és változatosan összeállított program. Behatóan ismertünk meg Libanont, amely a valóságban teljesen más, mint ahogy mi elképzeljük mind a régmúlt mind a közelmúlt történetét érintően. A szállás központi helyen volt, gyalogosan meg lehetett közelíteni a történelmi helyeket és a tengerparti sétányt is. Az ételek igazán ízletesek voltak. Külön szeretném megemlíteni Rokolya Pétert, aki óriási tapasztalattal, igazi profizmussal  vezette a csoportot és oldott meg minden előre nem látható problémát úgy, hogy a  csoport szinte semmit sem érzett meg belőle. Azóta is mindenkinek meséljük élményeinket és másokat is  Libanon meglátogatására buzdítunk.

Széman Zsuzsa, 2019. március

Föníciai élmények - Libanon

Kedves Kovács Andrea!

Köszönöm szépen, Libanoni körutazáson nagyon jó éreztem magam! Idegenvezetők nagyon jók voltak. Lexikális tudassál rendelkeznek. Segítőkészek, előzékenyek, udvariasak, gépkocsivezetőt is beleértve.
Jó választás volt!

Utasvélemény, 2019. március

Föníciai élmények - Libanon

 Tisztelt 1000 Út utazási iroda!
Kedves Andrea!

A Föníciai élmények - Libanon márciusi 14-én induló körút fantasztikus volt, számomra régóta vágyott úti cél, amit most nagyszerű szervezés, remekül összeállított program keretében ismerhettünk meg. Libanon történelme és annak épített emlékei lenyűgözőek, a táj csodás, az ételek és a zene fantasztikus, az emberek kedvesek. A szállodánk Bejrút szívében minden kívánalmunkat maximálisan kielégítő, szép, tiszta, igényes, kényelmes bázist nyújtott az ország múltjának és jelenének felfedezéséhez. Rokolya Péter idegenvezető hatalmas tudással, és szakmája iránti elkötelezettséggel szerettette meg velünk az országot, és vérbeli profizmussal oldotta meg az összes várt és vártalan helyzetet.
Meg kell említenem a helyi idegenvezetőt Suzanne-t és a gépjárművezetőt Wael-t, akik nagy odafigyeléssel és kedvességgel segítették a csoportunkat.
Remek a program kis létszámban (20 fő) történő lebonyolítása, ez sokkal gördülékenyebbé teszi a körutat, mint 40+ fő esetében.
Fontos azonban megemlítenem, hogy annak elkerülése érdekében, hogy valaki ne megfelelő utasbiztosítással induljon útnak, a részvételhez kötelezően elő kellene írni a Betegség, Baleset és Poggyászbiztosítás megkötését, vagy megléte esetén bemutatását. Egy bankkártyához kapcsolt biztosítás nem erre való, és csak baj esetén derül ki, hogy mennyire problémás és nehézkes az ügyintézés, különösen sürgős vagy súlyos esetben, egy nem hétköznapi desztinációban.
Imádtam Libanont, bármikor visszamennék, és nem ez volt az első 1000 Út utazásom, de biztosan nem is az utolsó!
Mind az irodát, mind a programot jó szívvel ajánlom!

B.G., 2019. március