Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Lettország
 
 
 

A három Balti Állam középső tagja, Lettország csaknem pontosan kétharmad mai Magyarország területű, de a régió népsűrűségéhez igazodóan gyéren lakott, alig Budapest lakosságú. Ez a kétmilliós lakosság igen érdekes összetételű, hiszen picit több, mint a fele beszéli  csak anyanyelveként az egyedül hivatalos államnyelvet, a lettet, és messze a legtöbb (harminc százalék) az oroszok aránya itt, a képet pedig tovább színezi a lengyel, ukrán és belorusz kisebbség is. Az ősi, pogány porosz hagyományok már csak folklór-kuriózumként élnek (dievturi), de a kereszténység is három meghatározó irányzattal  (katolikusok, evangélikusok, ortodox oroszok) van markánsan jelen. Ezt a kis országot, mely a Balti-tengerre és annak a sekély Rigai-öblére támaszkodik több, mint háromezer tó és tizenkétezer kisebb-nagyobb folyó tarkítja, kiterjedt, mezőgazdasági művelésre alkalmas, lágyan hullámzó földjeit szintén egybefüggő, zárt mésrékelt övi erdők szaggatják meg. A hűvös óceáni klíma szolíd nyarakkal és enyhe telekkel, hol permetező, hol szakadó, hol pedig hektikusan változó intenzitású esővel áldja meg a vidéket. Történelme igen mozgalmas volt, hiszen szinte minden skandináv nép megpróbálta megvetni itt a lábát az évszázadok során, de a félelmetes hírű Német Lovagrend és a Kardtestvérek Rendje is uralta a vidéket, olykor pedig a tatárok is megpróbálták érdemben formálni az eseményeket. Az orosz történelem egyik legelső “nagy napja” is itt virradt fel, ugyanazon a tavaszon, mikor mi, magyarok a Batu-féle mongol-tatár invázióval vívtuk életre-halálra harcunkat, itt a Csúd-tavon a “jégmezők lovagjai”, Novgorod harcosai legyőzték a Nyugatról érkező hódítókat. Hogy aztán évszázadokkal később ők maguk térjenek ide viszza hódítóként, Sztálin elvtárs vezetésével. A Szovjetúnió felbomlása óta megcsendesedett ez a vidék, átrendeződtek nyugati irányba a gazdasági-politikai kapcsolatok, leginkább csak a turisták egyre nagyobb tömegben érkező hullámai csapnak zajt. De nem véletlen erősödik ez a trend, hiszen Riga, az ország fővárosa szemet gyönyörködtetően megújult. Erős kettőssége –a német-balti és az orosz karakter- máig rányomja a bélyegét a városképre, de e kettősség komoly érték, ezt a középkori gyökerű épületállományt színezi meg a “boldog békeidők” szecessziója a könnyed, játékosan futó franciás növényi indáival és a geometrikus osztrák-német  vonalaival. Ez a város, és a lett vidék nyugodt, kultúrált környezetével, tisztaságával, északi strandjaival, épített örökségével és konyhájával több napi tartalmas, maradandó élményekkel teli kikapcsolódást, európai életérzést ígér.

Lettország területe: 64 589 km²
Lettország fővárosa: Riga
Lettország államformája: köztársaság
Lettország lakossága: 1 953 000 fő
Időeltolódás: +1 óra
Pénznem: euró
Nyelv: lett
Népcsoport: 62,1% lett, 26,9% orosz, 2,2% ukrán, 2,2% lengyel, 3,3% fehérorosz, 1,2% litván
Vallás: 49% evangélikus, 28% ortodox, 20% római katolikus, 3% egyéb

 

Az ország az Európai Unió tagja, a beutazás magyar állampolgárok számára vízummentes.

Lettország (hivatalos nevén Lett Köztársaság, lettül Latvijas Republika) Északkelet-Európában, a Balti-tenger mellett fekvő ország, a balti államok egyike. Észtország és Litvánia északon és délen határolják, keleten pedig Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos. Gazdag történelmi múltja kiemeli szomszédai közül. Fővárosának jelentősége egészen a XIII. századik nyúlik vissza, építészeti emlékei híven tükrözik különböző korszakait. Látványos természeti értékei (csodás hegyormok, buja erdők, a régió legszebb tengerpartja) pedig magával ragadó élménnyel szolgál mindazok számára, akik Lettországot választják utazásuk színhelyéül.

Éghajlat
Lettország éghajlata óceáni, mely a mérsékelt kategória legenyhébb változata. Ez a klíma hűvös nyarakat és csapadékos teleket eredményez. Az éves hőingás alacsony.
Aktuális időjárás itt látható

Közlekedés
Lettországban az utak állapota átlagos. A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90km/óra. Az utakat folyamatosan újítják, sok helyen útfelbontással lehet találkozni, így csak egy sávon közlekedhetnek az autók, mely jelentősen megnövelheti az utazási időt.

Közbiztonság
A városi közbiztonság megfelelő, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein gyakoriak a zsebtolvajlások. Vendéglátóhelyeken, rendelés előtt mindig nézze meg az árakat, és csak olyasmit rendeljen, aminek az árával tisztában van. Egyes vendéglátóhelyeken célszerű mindjárt felszolgálás után fizetni. Csak megfelelő azonosítókkal ellátott (logo, szín) taxiba szálljon be.

Egészségügyi helyzet
Az orvosi ellátás megfelelő színvonalú, a rendelőkben vizitdíjat kell fizetni, de az egyes vizsgálatokért külön díjat számítanak fel, amely rendelőnként is eltérő lehet. A csapvíz iható, de a hálózat meglehetősen elöregedett, ezért sokan palackos víz fogyasztása mellett döntenek.

Lett szabályok
Lettországban tiltott, büntetést, esetleg őrizetbe vételt vonhatnak maguk után: dohányzás nyilvános helyeken; Rigában közterületen (utcán, parkokban), nyitott üvegben, palackban alkoholtartalmú ital; közterületen az erősen ittas állapot. A Lett Köztársaság területén tartózkodó idegen állampolgárok a törvények bármilyen megszegésének szempontjából a lett állampolgárokkal azonos elbírálás alá esnek. 

Útjaink Lettország

Utazás szűrő:Rendezés:

6 nap / 5 éj
2018.06.19. - 06.24.
Összesen 5 időpontban

167.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
2018.10.20. - 10.23.
Összesen 2 időpontban

119.000 Ft/főtől