Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Lettország

A három Balti Állam középső tagja, Lettország csaknem pontosan kétharmad mai Magyarország területű, de a régió népsűrűségéhez igazodóan gyéren lakott, alig Budapest lakosságú. Ez a kétmilliós lakosság igen érdekes összetételű, hiszen picit több mint a fele beszéli  csak anyanyelveként az egyedül hivatalos államnyelvet, a lettet, és messze a legtöbb (harminc százalék) az oroszok aránya itt, a képet pedig tovább színezi a lengyel, ukrán és belorusz kisebbség is. Az ősi, pogány porosz hagyományok már csak folklór-kuriózumként élnek (dievturi), de a kereszténység is három meghatározó irányzattal  (katolikusok, evangélikusok, ortodox oroszok) van markánsan jelen. Ezt a kis országot, mely a Balti-tengerre és annak a sekély Rigai-öblére támaszkodik több mint háromezer tó és tizenkétezer kisebb-nagyobb folyó tarkítja, kiterjedt, mezőgazdasági művelésre alkalmas, lágyan hullámzó földjeit szintén egybefüggő, zárt mérsékelt övi erdők szaggatják meg. A hűvös óceáni klíma szolid nyarakkal és enyhe telekkel, hol permetező, hol szakadó, hol pedig hektikusan változó intenzitású esővel áldja meg a vidéket. Történelme igen mozgalmas volt, hiszen szinte minden skandináv nép megpróbálta megvetni itt a lábát az évszázadok során, de a félelmetes hírű Német Lovagrend és a Kardtestvérek Rendje is uralta a vidéket, olykor pedig a tatárok is megpróbálták érdemben formálni az eseményeket. Az orosz történelem egyik legelső “nagy napja” is itt virradt fel, ugyanazon a tavaszon, mikor mi, magyarok a Batu-féle mongol-tatár invázióval vívtuk életre-halálra harcunkat, itt a Csúd-tavon a “jégmezők lovagjai”, Novgorod harcosai legyőzték a Nyugatról érkező hódítókat. Hogy aztán évszázadokkal később ők maguk térjenek ide visszahódítóként, Sztálin elvtárs vezetésével. A Szovjetunió felbomlása óta megcsendesedett ez a vidék, átrendeződtek nyugati irányba a gazdasági-politikai kapcsolatok, leginkább csak a turisták egyre nagyobb tömegben érkező hullámai csapnak zajt. De nem véletlen erősödik ez a trend, hiszen Riga, az ország fővárosa szemet gyönyörködtetően megújult. Erős kettőssége –a német-balti és az orosz karakter- máig rányomja a bélyegét a városképre, de e kettősség komoly érték, ezt a középkori gyökerű épületállományt színezi meg a “boldog békeidők” szecessziója a könnyed, játékosan futó franciás növényi indáival és a geometrikus osztrák-német  vonalaival. Ez a város, és a lett vidék nyugodt, kulturált környezetével, tisztaságával, északi strandjaival, épített örökségével és konyhájával több napi tartalmas, maradandó élményekkel teli kikapcsolódást, európai életérzést ígér.

 

Az ország az Európai Unió tagja, a beutazás magyar állampolgárok számára vízummentes.

A beutazás érvényes akár útlevéllel, akár kártya formátumú személyi igazolvánnyal.

Fizetési eszközök

Lettország valutája az EURO.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+1 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Nyáron hűvösebb az időjárás a Magyarországinál, de a tenger és a tavak egyaránt alkalmasak fürdőzésre. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni. A tél hosszan tartó és hideg.

Aktuális időjárás itt látható.

Egészségügy

Lettországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kizárólag a sürgősségi betegellátásra vonatkozik. A baleset és betegbiztosítás magyarországi megkötése javasolt.

Magyar Külképviselet

Rigában – Konzuli Hivatal

Cím:                    LV-1010, Riga, Baznicas iela 20/22. 
Telefon:              +371-672-175 00 
Fax:                     672-17878
Ügyelet:              +371-291-93530 
Mail:                    mission.rix@mfa.gov.hu
Honlap:               riga.mfa.gov.hu

Ügyfélfogadás: Felhívjuk a figyelmet arra, hogy konzuli ügyintézés a rigai nagykövetségen kizárólag előzetes bejelentkezés alapján történik.
Időpontért kérjük, hogy munkaidőben a 00 371 672 175 00 számot hívják.

Gasztronómia

A lett nemzeti konyhaművészet alapját képezik a hidegkonyhai ételek, a putrák, a savanyú tejes készítmények és a házi sajtok (bakstejn típusú sajt és ún. tojásos sajtok). A modern lett konyhára a német konyhától átvett húsos, halas ételek jellemzőek. A lett konyha kétharmada hideg ételekből áll: céklasalátából, húsos és halas előételekből, tojásokból, sajtokból, túróból és aludttejből. A korlátozott ételválaszték és az időhiány együttesen vezetett ehhez az étkezési kultúrához.

Kiemelt Lettország ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

4 nap / 3 éj
2022.04.15. - 04.18.

221.500 Ft/főtől

6 nap / 5 éj
2022.05.10. - 05.15.
Összesen 5 időpontban

299.500 Ft/főtől