Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Laosz
 
 
 

 A legenda szerint „Egymillió elefánt országa”.Ténylegesen mennyi van, talán soha nem fogjuk megtudni. Biztosan rengeteg, hiszen az ország jelentős része még mindig őserdő és nagyon sok elefánt dolgozik még a mezőgazdaságban a gépekkel megközelíthetetlen helyeken, fakitermeléseken. Ami viszont naponta érezhető és látható. Mosolyokat, millió számban lehet kapni, látni. A lakók az ország nehéz és viharos történelmi múltjuk, valamint ma sem könnyű hétköznapjaik ellenére megőrizték kedvességüket, optimizmusukat és mosolygósak, kedvesek maradtak. Ez az első amivel találkozik az utazó, amint az országba ér és ezt búcsúztatja amikor elhagyja Laoszt. A közte lévő idő alatt pedig megcsodálja a páratlan laoszi műemlékeket, az egyedülálló templomépítészeti stílust,illetve a csak itt található Buddha ábrázolásokat. Mindeközben a Mekong folyó - egész Indokínát átszelő folyam- méltóságteljes hömpölygése ejti gondolkodóba a vándort, mennyi szépség és milyen mostoha történelem jutott ennek a kicsi indokínai országnak. Természeti szépségei is rabul ejtik a látogatókat, a Kuang Si vízesés mészkőteraszai, a trópusi pillangók a pillangó farmon, Pak Ou barlangok csak kiragadott példák. A szerzetesek – hajnali - évszázadok óta tartó adománygyűjtésének a látványa biztosan hosszú időig el fog kísérni minket. Laosz többet nyújt, mint elsőre gondolnánk.Kedvesség, szépség és méltóság,illetve ha már ott járnak az esti piacot feltétlen keressék fel az elején, bal oldalt nagyon finom kolbászokat sütnek. Ne feledjék az élmény akkor teljes ha nem csak nézzük, hanem látjuk, kóstoljuk és megízleljük is.

Magyar állampolgárok előzetesen beszerzett vízummal, vagy turizmus céljából, érkezéskor kiállított, 30 napig érvényes vízummal (visa on arrival) utazhatnak be. A Visa on arrival díja 30.-USD, hétvégén és hétköznap hivatali időn kívül további 1.- USD-t számítanak fel kezelési költségként. Visa on arrival igényelhető Vientiane, Luang Prabang, Pakse és Savannakhet nemzetközi repülőterén, az országot Thaifölddel összekötő Mekong-hidaknál lévő szárazföldi határátkelőhelyeken (Vientiane, Thakaek, Savannakhet) a Tha Naleng vasútállomáson és egyes nemzetközi határátkelőhelyeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Időjárás

Az éghajlat Laoszban trópusi monszun, az esőzések májustól októberig tartanak. A körutazás alatt az átlaghőmérséklet az északi részeken 12-25 °C között várható, eső/zápor előfordulhat. A középső és déli országrészeken egyre melegszik a levegő, 22-30 °C között várható, de akár 35-36 °C is lehet. 

Pénznem, bankkártya használat

Laosz hivatalos pénzneme: kip (LAK)

1 USD = 8 500 kip, 1 euró = 9 600 kip 

A körutazásainkon az érkezés után lesz lehetőség pénzváltásra. Kártyával sok helyen, nagyobb üzletekben lehet fizetni, (MasterCard, Visa…stb) de automatát, vagy bankot nem lesz mindig módjuk keresgélni, ezért legyen mindig maguknál elegendő készpénz. A helyi piacon csak kézpénzzel lehet fizetni.

Fontos, hogy a régi kiadású (2006 előtti) USA dollárokat már mindenhol csak korlátozottan fogadják el. Arra is érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne legyen sérült vagy összefirkált a bankjegy! A szuvenír árusoknál lehet dollárral fizetni, de előfordul, hogy helyi pénzben fognak visszaadni. Viszont az éttermekben, vízárusoknál a helyi pénzt preferálják. 

Laoszban mivel a körutazásaink alatt kevés időt tölt a csoport, nem szükséges a helyi pénzre váltani, mert sok helyen elfogadják a dollárt is.

Internet

Az előfizetéses mobiltelefonok rendesen működnek, a roamingolási tarifákról kérem, hogy mindenki tájékozódjon a szolgáltatójánál. Wifi általában van a szállodákban, de a használatuk esetenként térítésköteles lehet!

Egészségügy

Laoszban megfelelőek a higiénés viszonyok, ennek ellenére előfordulhat pld. hasmenés, amire ajánlott gyógyszert bekészíteni az úti patikába. A csapvíz, valamint a nyers zöldségek, saláták fogyasztása nem javasolt!

Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, kérjük, hogy a kézipoggyászba tegye, ha esetleg lemaradna a bőrönd. 

Az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megkötése ajánlott!

Elektromosság

Az elektromos áram többnyire 220 V, 230 V, 50 Hz. Általában a Magyarországiéval megegyező, de előfordulhat amerikai szabványú konnektor. Érdemes átalakítóval rendelkezni. 

Hasznos holmik

- 1 db színes igazolványkép (világos háttér, előrenéző fotó) a laoszi vízumhoz – intézése a helyszínen

- útlevél fénymásolat

- naptej, napszemüveg, kalap, sapka

- költőpénz: USA dollár, étkezés: kb. 10-15 USD/fő/alkalom,

- telefontöltő, akku és akkutöltő fényképezőgéphez, kamerához, laptophoz

- átalakító néhol szükséges a konnektorokhoz

- kézfertőtlenítő folyadék, spray vagy kendő

- a templomok látogatásához megfelelő ruházat:

         o rövid ujjú felső – fontos, hogy a váll fedve legyen (a kendővel fedett váll nem jó!, ne legyen tapadós),

         o térd alatti nadrág (lehetőleg hosszúnadrág, ami nem tapadós),

         o a templomokba való bejutás csak zárt cipőben engedélyezett, a watokba mezítláb lehet belépni

- gyomorfertőtlenítő: szeszes ital, fogyasztása evés előtt és után ajánlott

- kényelmes zárt cipő, kabát, pulóver, esernyő vagy esőkabát ajánlott

- gyógyszerek (mindenkinek igény szerint)

- a repülőgépen hűvös lehet -> kardigán, kis kabát, zokni, zárt cipő jól jöhet

- „hazai ízek”: ha az ázsiai konyhával mégsem sikerül barátságot kötni, akkor jó, ha van nálunk egy kis „hazai” pl. keksz, esetleg konzerv, csoki

- cigaretta és szeszes ital nehezen beszerezhető

- Ázsiában a higiéniai viszonyok, szagok és a körülmények eltérőek az Európában megszokottól!

- Pénzváltás: 2006 után nyomott USD-ket kérjen, mert azt fogadják el. Jó, ha van nálunk több kisebb címlet is az apróbb szuvenírek, üdítő vásárlásához. Laoszban elfogadják fizetőeszközként az USD-t, de van, hogy helyi adnak vissza.

Kiemelt Laosz ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

16 nap / 13 éj
2021.11.07. - 11.22.

1.040.000 Ft/főtől

16 nap / 13 éj
2021.10.27. - 11.11.

1.090.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin