2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Kőrösi Csoma Sándor emlékutazás

Út típusa:VároslátogatásOrszág:Tibet
Régió:TibetHelység:Nyugat-Tibet, India
Utazás:Ellátás:

14 napos Kőrösi Csoma Sándor (1784 – 1842) emlékutazás Kashmírban és Ladakhban

Utazás: menetrend szerinti járattal, átszállással, a helyszínen belföldi repülőkön és légkondícionált kisbusszal, terepjárókkal

Szállás: Az elérhető legjobb szállodákban, házakban, kempingben és lakóhajón

Ellátás: félpanziós ellátás

 

Program:

1. nap: Elrepülés Delhibe

Reggeli elrepülés menetrendtől függően Delhibe, 1 átszállással. Megérkezés az indiai fővárosba  másnap, a reggeli órákban.

Éj a repülőn.

 

2. nap: Delhi látnivalói

Reggeli érkezés után utazás a szállodába. A szobák elfoglalása a déli órákban. Buszos városnéző túra az indiai fővárosban:

Ó-Delhi: a Vörös-erőd megtekintése kívülről. A főváros mogul erődje az ország összes többi várát maga mögé utasítja méreteivel. Csak az oldalfalai 3 km hosszúak, magasságuk 18-30 méter. (!) A Jama Masjid India egyik legnagyobb mecsete: mintegy húszezren tudnak itt imádkozni imaidőben. 1658-ban fejezték be az építését. Három óriási kapu és négy saroktorony övezi. A két minaret 40 méter magas.

Új-Delhi: A Janpath sugárút megtekintése. Elhaladás a Parlament épülete mellett, majd megnézzük a köztársasági elnöki palotát, számos kormányzati épületet. Végül az India kaput és az I. Világháború emlékművet tekintjük meg közelebbről.

Éj Delhiben

3. nap: Feljutás Nyugat-Tibet központjába, Leh-be

Reggeli után továbbrepülés Leh-be. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd kiadós pihenő. Ismerkedés Nyugat-Tibet természeti földrajzával, a szomszédos, Kínához tartozó Tibet múlt századi eseményeivel. A Dalai Láma és udvartartása menekülése- és Indiába költözése igaz meséjének áttekintése. Rövid közös akklimatizáló séta Leh utcáin, a 3.600 m magasság megszokása. Késő délutáni látogatás a Leh palotában, majd az őstermelői piacon. Lépcsőzés több száz fokon felfelé a Shanti sztúpá-hoz.  A Leh fölé magasodó sztúpa a város legszebb kilátópontján épült. 1985-ben szentelték fel, az ünnepségen Őszentsége a Dalai Láma is jelen volt. Az itt átélt napnyugta egészen különleges élmény, hiszen a környező hegyeket szinte bearanyozzák a lenyugvó nap sugarai. Közös vacsora.

Éj Leh-ben

 

4. nap: A Felső-Indus völgyének buddhista kolostorai

Reggeli után megtekintjük a város fölé magasodó Sztok Palotamúzeumot. Egykor ez a palota volt a ladakhi királyok székhelye. Jelenleg helytörténeti múzeumként működik, tetőiről páratlan kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

Egész napos utazás és látogatás a Felső-Indus-völgyének buddhista kolostoraiban. Utunk során legtávolabb a Lehtől 50 km-re lévő Hemis gompához jutunk el, közben pedig Shey és Thikseykolostorokat tekintjük meg.  Shey egészen a XVI. századig volt Ladakh fővárosa, a királyi család palotájával. A ma kolostorként szolgáló palota-erőd egy tökéletesen védhető oromra épült. Belül a 12 méter magasságú, aranyozott Sakyamuni Buddha szobor vigyázza az Indus völgyét. Utunk következő állomása a festői Thiksey gompa. A 12 emeletes kolostor lenyűgözően magasodik az Indus jobb partján, ma is működik, falai között mintegy 60 láma él. A látogatás után ebéd, majd továbbutazás a Hemisgompá-hoz. A komplexumot 1630-ban építtették Singge Namgyal, híres ladakhi király uralkodása alatt. A Namgyal dinasztia a tibeti buddhizmus Drukpa szerzetesrendjét kedvelte leginkább, ezért válhatott a kolostor hatalmas „spirituális erőddé” az évszázadok során. A fő templom a Tshogkhang a buddhista freskók egyik csodálatos példája. A látogatást az Élet kereke, az imamalmok, az imazászlók, valamint a gompa falai között élő mintegy 400 szerzetes teszi felejthetetlenné. Visszautazás Leh-be, közös vacsora.

Éj Lehben

 

5. nap: Az égig érő Karakoram

Reggeli után utazás a fenséges Karakoram-hegység déli oldalán. Ismertető Földünk egyik legeljegesedettebb, a Himalája után második legmagasabb hegyvidékének természet földrajzáról, különös tekintettel a K2-re (Godwin-Austen), a Karakoram 8.611 m magas tetejére. Ebéd útközben. Látogatás a Karakoram lábainál épült kolostorokban, Alchi gompa-ban.Ladakh egyik legrégebbi kolostora, ezer évvel (!) ezelőtt épült, az Indus-folyó déli partjához egészen közel. A többi ladakhi kolostor komplexummal ellentétben ezt az egyetlen gompát rendhagyó módon, nem hegyoromra építették. A falakon található több ezer miniatűr Buddha ábrázolás megtekintése, majd pihenő a mészkőből faragott, gazdagon festett Buddha szobrok udvarán. Továbbutazás Uley Tokpo irányába, koraesti érkezéssel. Közös vacsora.

Éj Uley Tokpo-ban

 

6. nap: Lamayuru holdbéli tájain

Reggeli után Mulbekh felé vesszük utunkat, délelőtti érkezéssel Lamayuruhoz. A Lamayuru gompa Ladakh legrégebbi kolostora.  Jóval több mint ezer évvel ezelőtt, a buddhizmus ladakhi megjelenése előtt is „bön”, azaz vallási központ volt. Lamayurut a környezete is igen különlegessé teszi: geológiai formációi a Holdra emlékeztetnek – így legtöbbször csak Holdbéli tájként emlegetik. A környék geológiai kialakulása még nem tisztázott – ami további titokzatosságot kölcsönöz a helynek. Ebéd, majd továbbutazás háromezer éves kőfaragványok völgyébe. Ladakh több vidékén is találhatunk sziklafaragványokat, de a Mulbekh határában lévők egészen rendkívüli szépségűek. Megérkezés után rövid séta a falucskában, majd közös vacsora.

Éj Mulbekh falucskában

 

7. nap: Ösvények a Himalájában

Reggeli után „befordulás” a Szuru-folyó völgyébe, majd utazás délnek, a Magas-Himalája vonulatainak tövéhez. Rövid séták és fotószünetek a legfestőibb útszakaszokon.  Közvetlenül az út mellől fotózható két hétezres csúcs is, a Nun (7.135m) és a Kun (7.077m). A két hegy táplálta hatalmas gleccserek megtekintése, megörökítése. Átutazás a Szuru-völgy muszlim lakosságú, eldugott kis falvain, ebéddel útközben. Délutáni érkezés a 3.230 m magasságra települt Rangdumba. Vacsora előtt a falu melletti gompa megtekintése. Erre a vidékre már csak kevés turista érkezik, többen azok, akik Kőrösi Csoma Sándor útját járják. Rangdum kolostorát Kőrösi ittjártakor alapította Gelek Yeshe Takpa láma. Bár a helyi lakosság egy része muszlim vallású, a Rangdum gompa azt jelzi, hogy megérkeztünk Zanszkárba. A kolostor tetejéről kiváló kilátás nyílik a Szuru-völgyére, távolabb pedig már látszik a Penzi-la hágó 4.400 méteres, behavazott hegyoldala.

Éj Rangdumban

 

8. nap: Kőrösi Csoma nyomán Zanszkárba

Utazásunk során ezen a napon érjük el a legmagasabb pontot, a 4.400 méteres Penzi-la hágót. Pihenő,csoportkép készítés a hágón.  A közvetlenül alattunk „csikorgó”, lenyűgöző Drang Drung gleccser és a környező „hatezresek” fotózása. A hágó után leereszkedés a 3.800 m magasságban elterülő síkságra, átkeléssel a Tungri-hídon. Innen már egyenes út vezet Padumba, Zanszkár adminisztratív központjába. Rövid ebéd. Menet közben áttekintés Kőrösi Csoma Sándor tanuló éveiről, s arról, hogyan jutott el a háromszéki székely tudós ide, a Világ tetejére… s annak is az egyik legeldugottabb szegletébe.

Utazás a jakpásztorok, hegyi nomádok, sárból tapasztott falvak vidékén Sunni gompához. Mérkezés Padumba a késő délutáni órákban. Pihenő a hotelben, majd bőséges, finom vacsora.

Éj Padumban

 

9. nap: Csilengi Dásza emlékezete

Padumtól 38 km-re található Zangla, ahol Kőrösi Csoma Sándor (a helyiek számára Csilengi Dásza „az európai tanítvány”) megkezdte nyelvtudományi kutatásait, illetve a tibeti-angol szótár összeállítását. A nap folyamán áttekintjük a híres őshaza kutató itt végzett munkásságát, annak eredményeit.  Közös séta a királyi várhoz, ahol Csoma két éven át tartózkodott, majd meglátogatjuk a Baktay Ervin által beazonosított Csoma szobát, mely a hagyomány szerint a székely tudós dolgozószobája volt. Rövid látogatás a magyar önkéntesek által megépített Nap iskolában. (Szerencsés esetben talán még magával a zanglai királlyal is találkozhatunk!)

Padum felé visszaúton látogatás a Karsha gompá-ban. A kolostor fehérre meszelt vályogtéglából épült. Napjainkban mintegy 150 szerzetes lakik falai között. A gompa felső emeletéről lenyűgöző látvány nyílik a Sztod-folyóra, és a Padum környéki síkságra. A komplexum története messze, a XI. századra nyúlik vissza, valaha itt hozták létre Zanszkár legnagyobb könyvtárát. A kolostor-komplexumban ma nyolc templom található és két hatalmas imaterem. Az ősi falakon számtalan felbecsülhetetlen értékű thangka függ. A komplexumtól kissé távolabb található a női szerzetesek kolostora, a Chomo gompa.

Esti visszaérkezés a hotelünkbe, majd közös vacsora.

Éj Padumban

 

10. nap: Utazás a Kasmír-völgy felé

Reggeli után a 200 km távolság legyűrésének megkezdése, ugyanazon az úton, ahol korábban érkeztünk.  Útközben szemelvények, igaz mesék Kasmír múltjából. Rövid pihenőkkel folyamatos haladás Kargil, a Szuru-folyó torkolatának városa irányába. Áttekintés Babúr (1483–1530) és leszármazottai, a török-mongol Mogul császárok koráról, illetve az iszlám kultúra Észak-Indiában történő elterjedéséről. Megérkezés Kargilba a későesti órákban, vacsora majd szobáink elfoglalása.

Éj Kargilban

 

11. nap: A mesés Srinagar

Reggeli után korai indulás. Rövid pihenő Drass faluban, ahol közösen próbáljuk elhinni / megérteni, hogy miért itt mérték a lakott világ második leghidegebb hőmérsékletét.  (Az első helyezés a szibériai Ojmjakonvárosnak jár) A 3.800 m magas Zoji-la-hágó átlépésével megérkezés a Kasmír-völgybe. Csomagolt ebédünk elfogyasztása útközben. Pihenő Srinagar előtt 35 km-rel, Sonamarg bájos hegyi üdülőfalujában. A név jelentése „Aranymező”, ahol ha nem találkoznánk a sok helyi turistával, valóban olyan érzésünk lenne, Svájc legszebb hegyeiben járnánk. Késő délutáni megérkezés Srinagarba. Szállásunk elfoglalása különleges lakóhajóinkon.(!) A város a Kasmír-völgy központjában, 1.730 m magasságban helyezkedik el, a Jhelum-folyó partján. A lakosság egy része a Dal-tó és a Nagin-tó közepén él, különleges lakóhajókon. Ezt a nem mindennapi életformát egy kicsit mi is kipróbáljuk: Berendezkedés úszó szállodánkban, ahol az utolsó részletig gazdagon faragott bútorok és kasmíri szőnyegek vesznek minket körül. Vacsoránk elköltése valamint éjszakázás a nyaraló mogul császárok módján…

Éj Srinagar-ban

 

12 nap: Srinagar kincsei

Reggeli után látogatás Shankaracharya templomában. Asóka király fia a Kr.e. III. században építtette ezt a különleges szentélyt. A híres mogul-kertek megtekintése: elsőnek a Források kertjébe igyekszünk. A Dal-tóban partján kialakított kert a mogul parkok káprázatos példája. Minden apró részletnek szimbolikus jelentése van. A pázsit, a rózsakert, a csobogók, a teraszok, a szökőkutak mindannyian különös, misztikus jelentéssel rendelkeznek. Átutazás a Shalimar Bagh kertbe. Ezt a kertet Jahangir építtette szeretett felesége számára. A kert olyan, mint egy mesebeli álom. A teraszokon sétálgatva eljutunk a legfelső szintre, melyet egyszerűen csak a „szerelem lakhelyének” neveznek az útikönyvek. Este csónakkirándulás a Dal-tavon.  A kasmíri csónakot itt shikkarának hívják, napernyő védi az utasokat, akik kényelmes párnákon ülnek. A kirándulás közben bejárjuk vízi piacot, valamint a tó lótuszokkal benőtt részét is. Esti visszatérés lakóhajónkra, majd vacsora.

Éj Srinagar-ban

 

13. nap: Kasmírból - Delhibe

Reggeli után szabadidő, majd elutazás repülővel Delhibe.  Érkezés után búcsúvacsora a hotelben.

Fürdés és felkészülés a hazautazásra.  4 fő/szoba elhelyezés este 23:00 óráig.

Éjszakai transzfer a repülőtérre. Elrepülés Budapestre, átszállással a 14. napon a hajnali órákban.

Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre reggel, menetrend szerint.

Kőrösi Csoma Sándor emlékutazás, 2016. augusztus

Kedves Angéla!

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, az út kb. olyan volt, mint amire számítottunk.

Gergő nagyon klassz túravezető volt, mindenben képben volt, mindenkinek segített, nagyon türelmes! Szívesen mennénk vele máskor is! És szívesen mennénk hasonló utakra!

K. J. és H. Zs.

 


 

Kőrösi Csoma Sándor emlékutazás, 2016. augusztus

Kedves Angéla!

Felejthetetlen út volt, én minden percét élveztem.

Összességében elmondhatom, hogy életem talán legjobb útja volt, pedig volt már jó pár utazás az életemben.

Laci

 

Kedves Angéla!

Felejthetetlen, kalandos, csodálatos élmény volt, gyermekkori álmom beteljesülése. Nem hagyományos, kényelmes út, hanem igazi kaland! Nem könnyen járható út még a XXI.században sem, így könnyű elképzelni Körösi Csoma Sándor szenvedéseit, nehézségeit. A magam részéről köszönöm, hogy a nem mindennapi kaland-utat az Iroda megszervezte és kivitelezte. Gergő felkészült volt, minden kérdésre választ tudott adni és az indiai kísérőink, gépkocsivezetőink is felkészültek és

Köszönettel és üdvözlettel:

Bea

 


 

Figyelem!

A nyugat-tibeti Leh tengerszint feletti magassága 3.524 m, vagyis szinte megegyezik a Kínához tartozó Lhásza magasságával. Az érkezést követően itt is 1 nap akklimatizációra van szükség.

 

Ladakh, Kasmír – általános tudnivalók

Földrajzi fekvés

Ladakh, vagy más néven Kis-Tibet nem csak a buddhista és az iszlám vallás, hanem a Himalája és a Hindukus óriáshegységek ütközőzónája is egyben. A Kasmír mélyén fekvő tartomány igazából egy 3600-4000 méter átlagmagasságú felföld, amit a két nagy hegylánc folyói alakítottak ki. Itt nincsenek 8000 méteres hegyóriások, de jellegében a táj ugyanolyan, mint Nepálban, Pakisztánban, vagy Tibet déli határán. Csipkézett és havas hegycsúcsok, a völgyekben gyors folyású folyók, melyek partján kialakult a ladakhi kultúra.

A kalandozás során elsősorban Lehből teszünk meg kisebb-nagyobb csillagtúrákat. Ezek a pár napos kiruccanások arra éppen elegendőek, hogy képet alkothassunk a tibeti kultúra, a buddhista vallás és a velük együtt élő kultúrák csodálatos világáról. Számtalan buddhista lámakolostort, sztúpát, csörtent, emlékhelyet, valamint a Himalája lenyűgöző szépségű táját fogjuk néhány nap során bebarangolni. A buszozás közben számtalan, világtól elzárt aprócska településen keresztül vezet az út. Minden nap találunk valami olyan csodát, amiről azt gondolhatnánk, hogy még senki nem pillantotta meg, ugyanis a turisták nem szívesen távolodnak el a Leh – Kargil – Srinagar főútvonaltól.

 

Éghajlat

Ladakhban van egy mondás: „ha az árnyékban ülsz, de a fejed még a napon van, akkor egyszerre kaphatsz fagyási sérüléseket és napszúrást”. Ezzel az Európában egyáltalán nem mindennapos hasonlattal írható le az itteni éghajlat. A nyári hónapok a legalkalmasabbak a ladakhi kalandozáshoz. Ilyenkor India többi részén a nyári monszun tombol, elviselhetetlen a hőség és a mindennapos záporok. Ladakhba ez nem jut el, mert a Himalája magas vonulatai nem engedik be a nyári monszunt. Lehben a nappali középhőmérséklet 10-15°C körül alakul, de az erős naptól ezt többnek fogjuk érezni. Magasabbra haladva a hőmérséklet csökken, a nappali fagy határa kb. 5000 méter. Nyáron éjszakánként Lehben 10°C várható, de a magashegyi túrázók a Singge La alaptáborban (4800 méteren) néha mínusz 10°C is mérhetnek a nyár közepén. Fontos tehát a meleg holmi és a jó hálózsák. Ladakhi tartózkodásunk során eső nem várható, de 5000 méteren egy kis havazás még július közepén is előfordulhat. A Himalája déli oldalán azonban más a helyzet: itt a nyári monszun erősen érezteti hatását. Naponta néhány órára eleredhet az eső. Ez azonban inkább csak kellemesen hűsíti majd az egyébként forró trópusi meleget.

Kultúra

A ladakhi kultúra a tibeti buddhizmus egyik legcsodálatosabb példája. Tibetben az elmúlt ötven évben a kínai fennhatóság már megtette hatását, Nepálban a turizmus hatására egészen átalakult a helyi kultúra; ezért Bhután mellett Ladakh, és még inkább Zanszkár az, ahol a buddhizmus eredeti fényében maradt fenn. Minden falunál áll egy gompa, csörten, vagy egy Buddha szobor és az út mellett mindenhol találunk un. Mani-falat. Leh a vallási- és kulturális élet központja, Alchí-, Lamayuru- és Hemisz gompák pedig a legcsodálatosabb helyi lámakolostorok iskolapéldái. Lehben évszázadok óta szunnita muszlimok is laknak, 10-15 százalékos az arányuk. Békességben élnek a buddhista többséggel.

Szállás

A túra során egyszerű, de tiszta hotelekben, vendégházakban, kempingben szállunk meg. Mivel ez elsősorban kulturális kalandozás, ezért komolyabb gyalogtúrára, és így szabadban való éjszakázásra, sátorozásra sehol nem kell számítanunk.

Élelem

A civilizációt soha nem hagyjuk el, ezért az élelmiszer beszerzése sehol nem jelent majd gondot. Az élelmiszer európai viszonyokhoz képest nagyon olcsó, napi 5-6 €-ból könnyen ki lehet jönni. Ennél sokkal többet is lehet költeni, hiszen a turizmus fejlődése az elmúlt évtizedben bizonyos helyeken felverte az árakat, de napi 8-10 €-nál többet csak dőzsöléssel tud elkölteni egy-egy étkezésnél az utazó.

Felszerelés

A következő felszereléseket kell magunkkal hozni: Nagyon praktikus egy kb. 50-60 literes hátizsák [nem gurulós bőrönd!], vízálló köpeny, meleg hálózsák. Kényelmes és vízálló túrabakancs. Szél- és vízálló túrakabát és nadrág. Meleg alulöltözetet, kesztyűt, sapkát csak a hágón kell majd viselni, amikor kiszállunk fényképezni alig egy órán keresztül. Fejlámpa, fényképezőgép, elemek fontosak lehetnek napnyugta után, mert közvilágítás nem mindenhol van. Az akkumulátorokat a túra alatt nem mindig lehet feltölteni. Lehben lehet majd ilyesmivel próbálkozni, ha épp nincs áramszünet. Jó segítség lehet esetleg egy napelemes töltő. UV-szűrős napszemüveg, naptej, legalább 50-es UV-faktorral elengedhetetlen! Kulacs, tányér, bicska jó segítség lehet útközben.

Utazás

Budapestről Delhibe, majd Delhiből Lehbe (Ladakh fővárosába) repülővel utazunk. Lehből a továbbiakban mikro busszal. Srinagárból vissza Delhibe szintén repülővel.

Pénz, bank

India pénzneme az indiai rúpia (INR). 1 € = kb. 76 INR, = 4,2 HUF. Delhiben az Indira Gandhi Nemzetközi repülőtér érkezési oldalán csak nagyon kedvezőtlen áron válthatunk Dollárt és Eurót az ottani banki kirendeltségekben. Delhi belvárosában sokkal előnyösebb az árfolyam. Ezen kívül pénzt jóformán csak Lehben lehet váltani. Bankautomata manapság minden városban van, így Lehben is. A Visa-t és MasterCard-ot is elfogadják, de valami miatt a VISA-t jobban szeretik. Utazási csekket néhol elfogadnak, de nagyon rosszul váltják. A közvetlen bankkártyás fizetés meglepő módon egyre jobban terjed, de csak nagyobb értékű cikkek vásárlásánál fogadják el. Magát az indiai rúpiát érdemes minél kisebb címletekben [10-20-50 Rs] magunknál tartani, a távolabbi apró falvakban sokszor nem tudnak visszaadni 500 és 1000 rúpiás bankjegyből.

Áram, kommunikáció

220 Volt az Indiában általánosan használt elektromos feszültség, így a hazai készülékeknek nem kell átalakítót szerezni. A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de használhatóak. A mai modern India egyik legnagyobb átka az áramellátás hiánya. Bármikor kimaradhat az áram, egész városok maradnak áramellátás nélkül, és senki nem tudja, hogy ez meddig tart. A helyiek már alkalmazkodtak, mindenfelé generátorokat lehet látni az épületek mellett. Internet minden utcasarkon van a nagyobb városokban, a kisebb településeken természetesen nincs.

Telefonálni bármelyik főút menti faluból lehet, a kisebb boltokban megengedik, hogy használjuk a bolt saját készülékét. Ha valaki komolyan mobiltelefon-függő, akkor már a Delhi repülőtér egyik kioszkjában érdemes vásárolnia egy indiai SIM-kártyát. Verhetetlen árakon lehet hazatelefonálni és a csoport többi tagját is 1-2 Rúpiával fel lehet hívni, legyenek bárhol is az országban. Használhatjuk persze a saját mobilszolgáltatónk SIM-kártyáját is, de a roaming díjak elképesztően magasak, érdemes ennek utánajárni indulás előtt. Néhány évvel ezelőtt az egyik indiai mobilszolgáltatónál az egyhavi 6 Gb-os internetcsomag 99 Rúpia, azaz mindössze havi 400 Ft volt!

Fényképezés, vásárlás

Delhiben, Lehben, Kargilban és Srinagárban a fotózáshoz minden fontos kellék beszerezhető, tartós elemek, memóriakártyák is kaphatók. Máshol erre nem lesz lehetőség, áram nem biztos, hogy lesz, ezért érdemes pótelemekkel készülni. Esetleg jó segítség lehet a napelemes töltő.

Oltások, gyógyszerek, higiénia

Kötelező oltás nincs, azonban a hepatitis A+B kombinált oltás, valamint a tetanusz elleni védőoltás és diftéria, tífusz, meningitisz beadatása nagyon erősen ajánlott. Ezt legkésőbb 1 hónappal az utazás előtt meg kell kezdeni. Ez ügyben fel kell venni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal. Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809. A legtöbb gondot a hasmenés okozza, de ez kis odafigyeléssel elkerülhető.

Legendásan rossz az élelmiszer biztonság és a víztisztaság. A csapvíz sehol sem iható! A jégkockák az elit éttermekben és bárokban is szennyezett vízből készülhetnek, ezért ezt se fogyasszuk! A saláták mosásánál felhasznált víz is sokszor szennyezett, fertőzött. Kizárólag palackozott ásványvizet szabad inni, az innivaló esetében mindig ellenőrizzük, hogy az ital nem utántöltött-e, vagyis a kupakján vagy a záró fedelén nincs-e sérülés.

Csak olyan gyümölcsöt fogyasszunk, amit meg lehet hámozni, az ételt az étteremben mindig csak jól átsült ételt fogadjunk el. Delhi, Leh, Kargil és Srinagár kivételével csak elvétve lesz olyan szállás, ahol rendesen lehet zuhanyozni. Ahol erre lehetőség van, ott is hideg vízre kell számítanunk. A távolabbi helyeken, néhány kis faluban kívánságra melegítenek egy-egy vödör vizet, azzal egy kicsit könnyebb lehet a tisztálkodás. Ajánlott tisztasági kendőt, vagy fertőtlenítő folyadékot vinni, ami víz nélkül is használható.

A rossz élelmiszerbiztonság és a sokhelyütt fertőzött víz következtében a különböző hasmenéses fertőzések elterjedtek. Az Európában megszokottaktól eltérő mikrobák miatt az első néhány napban nem számít szokatlan tünetnek a hasmenés. Az erősen fűszeres ételek is okozhatnak gyomorpanaszokat. Átmeneti hasmenés minden csoport esetén előfordul. Hasmenés elleni gyógyszer, lázcsillapító hozatala erősen ajánlott. Este és reggel 1-1 korty rum, whisky vagy pálinka, esetleg kóla. Fogmosáskor is csak palackos ásványvizet használjunk!

Magashegyi betegség

A Himalájában, mint minden magashegységben 3000 – 3200 méter fölött bizonyos esetekben előfordulhat enyhe múló rosszullét az oxigénhiány miatt. Ez még a legedzettebb túrázók számára sem ismeretlen. Az esetek 99,99%-ban az enyhe fejfájás, szédülés néhány óra alatt, legkésőbb másnapra elmúlik. Ennyi idő kell egy átlag felnőtt szervezetének, hogy hozzászokjon az alacsonyabb oxigén koncentrációhoz. Mivel utunk során soha nem megyünk 4440 méternél magasabbra, (akkor is csak nagyon rövid ideig), ezért elég kevés az esélye annak, hogy valakin eluralkodjon a magashegyi betegség. Kisebb múló rosszullétek esetleg csak az utazás közbeni zötykölődéstől szoktak előfordulni.

A magaslati betegség nem az abszolút magasságtól függ, hanem attól is, hogy milyen gyorsan jutunk el a helyszínre és milyen gyorsan emelkedünk. Kicsi az esélye, hogy az oxigénhiány semmilyen tünetet nem fog okozni, de vannak olyanok, amelyek normálisak, általánosak, és vannak olyanok, amelyek már a magashegyi betegség egyértelmű tünetei. Míg ez előbbiek kapcsán nincs ok aggódni, addig az AMS tüneteit komolyan kell venni és azonnal jelezni kell a túravezetőnek.

Normál tünetek: enyhe fejfájás, gyorsabb levegővétel, gyorsabb kifáradás, éjjelente periodikus légzés kimaradás (kb. 15 másodpercig nem vesz levegőt, majd hirtelen felgyorsul, szinte kapkod a levegőért – ijesztő, de teljesen ártalmatlan), ezért éjjelente gyakorta felébredünk.

A magashegyi betegség (AMS) tünetei: erős fejfájás, étvágytalanság, hányás, émelygés, szédülés, hirtelen kimerültség, fáradtság.

Kit érinthet a magashegyi betegség? Tulajdonképpen bárkit és bármikor, nem lehet előjelezni, hogy ki, miért és milyen formában fog szenvedni tőle. Érdekes, hogy a nők és az idősebb korosztály kicsit kevésbé érzékeny. Ennek az egyik lehetséges magyarázata az, hogy lassabban, megfontoltabban haladnak, mint a fiatal és erős férfiak.

Vízum

Az indiai beutazáshoz vízum szükséges, melyet irodánk elkészít minden utas részére. Ehhez szükséges vízum kérdőívet indulás előtt kb. egy hónappal küldjük meg e-mailben. Az útlevél a hazautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie!

 

 

 

Hogyan pakoljunk? Mit vigyünk Indiába?

Feladandó a NAGY hátizsákba

 1. Megfelelő, meleg hálózsák (a legjobban felszerelt szállodában is jól jöhet)
 2. Lepedő (nagy segítség lehet a szállodákban egy saját lepedő)
 3. Bicska (lehetőleg több funkciós) esetleg „kanálgép”
 4. Fém bögre (Indiában olcsón kapható)
 5. Vízhatlan esőköpeny, vagy akár poncho,
 6. Polár-dzseki, vagy pulóver,
 7. Meleg sapka, sál, vagy kendő (Indiában olcsón kapható)
 8. Hosszú meleg nadrág (csak a Magas-Himalájában vesszük fel)
 9. Rövid túranadrág,
 10. Pólók, alsóneműk, zoknik, ing,
 11. Jól bejáratott túrabakancs,
 12. Szandál,
 13. Törölköző,
  1. Hasmenés ellen: Lopedium; kiszáradás ellen: Immodium,
  2. Nurofen fájdalomcsillapító,
  3. Leégés ellen legalább 50-es védőfaktorú napozókrém,
  4. Sebtapasz (Indiában olcsón kapható)
  5. Higikendő és/vagy fertőtlenítő folyadék.
  6. Malária ellen: citrom illatú szúnyogriasztó permet, (a Himalájában 2500 méter felett nincs szúnyog)

Gyógyszerek

 

 

Kis hátizsák (ellenőrizni, hogy ne maradjon benne folyadék, vagy éles eszköz)

 1. Fényképezőgép
 2. Mobiltelefon + töltője (esetleg napelemes töltő)
 3. Napszemüveg (komoly UV-védelemmel)
 4. Széles karimájú kalap
  1. Pénztartó ruha alatti titkos övtáska
  2. Útlevél, indiai vízummal
  3. Néhány igazolványkép (csak a biztonság kedvéért… eddig sehol sem kellett)
  4. Bankkártya
  5. Repülőjegyek kinyomtatva
  6. Betegség, baleset-, poggyászbiztosítás
  7. Az összes irat legyen meg beszkennelve PDF-ben a Dropboxon, box.com-on, google drive-on

Iratok

Ehhez a körutazáshoz nem tartozik fakultatív program.

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár

Az ár tartalmazza

 • a megadott szállást félpanziós ellátással
 • a megadott programokat
 • a helyszíni közlekedést
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

 

Külön fizetendő

 • A repülőjegy illetékkel: 190.000 Ft-tól
 • A vízumdíj: 26.000 Ft
 • Egyágyas felár: 185.000 Ft
 • Elvárt borravaló: kb. naponta 3 USD/fő (helyszínen fizetendő)
 • Útlemondási biztosítás: 1,5 %
 • BBP utasbiztosítás

 


Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

 • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
 • Márk László:+36 1 354 3996
 • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

 • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
 • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
 • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

 • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

 • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
 • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!

Térkép nem áll rendelkezésre.

Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte