Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Korea

A koreai demilitarizált övezet választja el Észak- és Dél-Koreát a 38. szélességi foknál.

Dél-Korea ma a világ egyik vezető gazdasági hatalma, fővárosa Szöul.

Észak-Korea legnagyobb városa,fővárosa, valamint gazdasági, kulturális és politikai központja Phenjan.

A Koreai-félszigetet Japán 1910-ben annektálta, és a második világháború végéig uralma alatt tartotta. A Szovjetunió, mely 1945 augusztusában üzent hadat Japánnak, az amerikaiakkal megegyezve a 38. szélességi fokig szállta meg a területet, míg az ettől délre eső részt az amerikaiak. 1948-ra ennek következében két külön kormányzat jött létre, mindkettő Korea legitim kormányának tartotta magát, és egyikük sem tekintette a kialakult határt véglegesnek. A konfliktus akkor vált nyílt háborúvá, amikor 1950. június 25-én az északi csapatok – kínai és szovjet támogatást élvezve – támadást indítottak Dél-Korea ellen. Ugyanezen a napon az ENSZ BT inváziónak minősítette az északi támadást és azonnali tűzszünetre szólított fel. Június 27-én a szervezet 83. számú határozatában döntött egy nemzetközi ENSZ kontingens felállításáról és kiküldéséről, amely 90%-ban az Egyesült Államok, valamint húsz más ország által felajánlott fegyveres erőkből állt össze.

A rosszabbul felszerelt és kisebb létszámú déli haderő súlyos veszteségeket szenvedett a háború első két hónapjában, így az ország nagy részét feladva visszavonulni kényszerült a puszani hídfő területére. A puszani hídfőállás megszilárdítása után az amerikai haderő partraszállást hajtott végre Incshonnál, és a délkeleti erőkkel egyesülve az északi katonák jelentős részét elvágták az utánpótlástól. Az ezután megindított offenzívában elfoglalták az északi fővárost, Phenjant és november végére a kínai határnál lévő Jalu folyóig szorították vissza az északi erőket. Ekkor Kína beavatkozása fordította meg a hadi helyzetet, az eredeti határ közelébe szorítva vissza az ENSZ erőket, ahol állóháború alakult ki a konfliktus elkövetkező két évében. A háború hivatalosan a panmindzsoni fegyverszünet megkötésével ért véget 1953. július 27-én, amelyben a határvonalat az eredetihez közel húzták meg, és létrehozták a koreai demilitarizált övezetet.

 

 

Dél-Korea: Magyar állampolgárok a hazautazástól számítva legalább 3 hónapig érvényes magyar útlevéllel utazhatnak Dél-Koreába.

Vízum beszerzése nem szükséges (90) napot meg nem haladó, turista célú tartózkodás céljából, feltéve, ha a beutazás célja nem jövedelemszerző tevékenység folytatása.

2012. január 1-től minden, az országba beutazó külföldi állampolgárról fénykép készül és ujjlenyomatmintát vesznek, ennek elutasítása esetén megtagadhatják a belépést. 2018. január 1-től az országba érkező külföldi utasok számára (egyelőre csak az Incheon nemzetközi repülőtéren) a korábban az útlevélbe helyezett pecsét helyett egy külön kis papírcédula („Entry confirmation”) igazolja a belépés napját (az igazolás tartalmazza még az utas nevét, útlevélszámát, az ország elhagyására előírt határidőt, a beutazás jogcímkódját, valamint egy QR-kódot). A papír hátoldalán található tájékoztató felhívja a beutazók figyelmét arra, hogy koreai tartózkodásuk idejére mindenki őrizze meg a saját igazolását; elvesztése esetén azonban nincs szükség az igazolás pótlására az ország elhagyásához.

Észak-Korea: Magyar állampolgárok a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevéllel utazhatnak Észak-Koreába.

Üzleti és turista célú látogatás esetén is külön vezető kísér, Phenjanon kívül az ő feladatuk az utazáshoz szükséges engedélyek beszerzése is. A gyakori ellenőrzőpontok miatt személyazonosításra alkalmas igazolványt mindig tartsunk magunknál.

A mobiltelefonokat és GPS készülékeket az országba való belépéskor le kell adni, majd kilépéskor visszaszolgáltatják azokat. Nem tanácsos koreai nyelvű, vagy Dél-Koreában kiadott könyveket vagy egyéb kiadványokat, CD-ket stb. az országba bevinni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kijelölt, illetve a beutazást megelőzően jóváhagyott tartózkodási hely elhagyása tilos, e tilalom megszegése börtönbüntetést is vonhat maga után.

Vízum

Magyar állampolgárok kizárólag érvényes útlevél és vízum birtokában utazhatnak be az országba. Egyes esetekben lehetőség van a vízum helyben történő meghosszabbítására. A beutazóknak rendelkezniük kell a vissza-, vagy továbbutazáshoz szükséges repülőjeggyel, valamint a tartózkodás során szükséges pénzeszközzel. Dél-Koreából nem lehet beutazni az országba. A vízumkérelmek feldolgozása általában legalább négy hetet vesz igénybe. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükség van egy hivatalos koreai meghívólevélre (turisztikai célú beutazás esetén ezt az utazási iroda intézi).

Az észak-koreai hatóságok rövid időn belül változtathatják a beutazásra vonatkozó szabályokat (pl. beutazási korlátozások). A beutazásra vonatkozó legfrissebb tájékoztatásért, ill. a vízumeljárással kapcsolatos információkért javasoljuk, hogy érdeklődjenek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság bécsi nagykövetségén.

Pénzváltás

Dél-korea hivatalos fizetőeszköze a dél-koreai von (KRW), 100 HUF kb. 400 won (KRW)

Pénzváltók nagyon ritkák, így a váltást bankokban a legcélszerűbb intézni, melyeknek korlátozott a nyitva tartása, és hosszabb sorban állás is előfordulhat. Vannak bank automaták, de sok közülük nem kezeli a külföldi bankkártyákat. Bankkártyával sok helyütt fizethetünk, de kisebb vagy közepes boltokban nem valószínű.

Alapvetően USD javasolt (több helyen lehet vele fizetni, de a 2006 előtt kiállított amerikai dollárt nehezen fogadják el.), de EUR is vihető. A bankjegyeknek tisztának kell lennie, nem lehet rajta semmilyen kézzel írt jelzés vagy pecsét, illetve sérülés vagy szakadás. Lehetőleg ne 100-as címleteket vigyünk, javasoljuk az 50 dolláros vagy annál kisebb címletek váltását. A borravalóhoz célszerű 1 dolláros címleteket is vinni.

Néha előfordul, hogy a terminálok nem tudják megfelelően olvasni a hitelkártyákat, ezért javasoljuk, hogy vagy 2 bankkártya vagy inkább készpénz álljon rendelkezésre.

A költőpénz kalkulálásakor érdemes számításba venni, hogy az út során lehetőség lesz ajándéktárgyak, kő- és fafaragások vásárlására.

Észak-korea hivatalos fizetőeszköze az észak-koreai von (KPW), 100 HUF kb. 320 von (KPW)

Az országban helyi valutát (észak-koreai Won) használnak. Kizárólag készpénzes fizetés lehetséges, az euro és a dollár a legelfogadottabb fizetési eszköz, amelyet az üzletekben és éttermekben a hivatalos árfolyamon a helyi valutára váltanak. Sok helyen elfogadják a kínai yüant is.

A helyi valuta behozatala, illetve kivitele tilos. Hitelkártyát és utazási csekket nem fogadnak el.

Elektromosság

Dél-korea: 220 V, C és F típus, az utóbbi mindenekelőtt az irodákban és a hotelekben. 110 V A és B típusú csatlakozókkal (a japán megszállás következtében)

korábban elég elterjedt volt, de ahol nem szükséges, ott folyamatosan történik a kiváltása.  Régebbi házakban még előfordul, egyes hotelekben 110 és 220 V is elérhető.

Észak-korea: 220 V, úgynevezett C típusú csatlakozókkal találkozunk majd, melyek megegyeznek az itthoniakkal.

Telefonálás, internet

Dél-Korea rendelkezik a világ leggyorsabb internethálózatával. Szinte mindenhol lehet ingyen wifit találni; vendéglátó ipari egységekben, tömegközlekedési eszközökön és közterületeken is. De a legtöbb ingyen wifi tulajdonképpen nincs ingyen, hanem szükséges hozzá telefon-szolgáltatói regisztráció. Jó hír, hogy ez potom pénzbe sem kerül, és cserébe bárhol, bármikor stabil és fénysebességű internetet biztosít. Másodszor pedig, az internethasználat korlátozott, ugyanis a kormány nagyon szigorúan cenzúrázza azokat a honlapokat, amiknek tartalma foltot ejthet a nemzet zsenge tagjainak ártatlanságán.

Észak-Koreában a telefonokat telefonálásra nem lehet használni, és internet használatra sincs lehetőség. A mobiltelefonokat és GPS készülékeket az országba való belépéskor előfordulhat, hogy le kell adni, majd kilépéskor visszaszolgáltatják azokat. Nem tanácsos koreai nyelvű, vagy Dél-Koreában kiadott könyveket vagy egyéb kiadványokat, CD-ket stb. az országba bevinni.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás

A csapvíz egyik országban sem iható, kizárólag forralt, vagy palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Dél-Koreában az egészségügyi ellátás magas színvonalú (a korházak a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve). Mivel az ellátás drága, az utazás előtt feltétlenül kössenek biztosítást. Az ellátásra szorulók számára nehézséget okozhat, hogy a korházi alkalmazottak esetenként hiányzó nyelvismerete.

Észak-Koreában Az ellátás alacsony színvonalú, hiányoznak az alapvető gyógyszerek és felszerelések. Bármilyen komolyabb egészségügyi probléma esetén külföldön (Kínában) célszerű kórházi ellátást igénybe venni.

Közbiztonság
Mind két országban nagyon jó, de az értékeire mindenki vigyázzon. (Javasoljuk, hogy az úti okmányokat ne hordják maguknál, hanem biztonságos helyen tartsák, mert ha ellopják, vagy elvész, a pótlással kapcsolatos összes költség a károsultat terheli.)

Védőoltás

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott a tetanusz, Hepatitis A és B. További tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpontban, illetve a www.utazaselott.hu  weboldalon talál.

Fontos tudnivalók Észak-Koreai tartózkodáa alatt

1. Nem lehet publikálni az utazás során gyűjtött tapasztalatokat/élményeket, nyilvános csatornákon: pl. rádió, TV, internet, újság, blog, social media (Facebook, Instagram, stb.) a hivatalos helyi utazásszervező írásos engedélye nélkül.

2. Az előírt útvonalat be kell tartani, módosítás nem lehetséges a helyi utazásszervező engedélye nélkül. Amennyiben az utazásszervező engedélyével bármilyen módosításra sor kerül, az ebből adódó extra költségeket köteles a kérelmező teljes összegben kifizetni az országból való kilépést megelőzően.

3. Tekintettel arra, hogy az ország törvényei és szociális szokásai eltérnek más országokétól, az utazónak figyelemmel kell lennie és tiszteletben kell tartania ezeket az eltéréseket, szokásokat. Kérdéseivel kapcsolatban minden esetben konzultáljon az idegenvezetővel. Az észak-koreai utazás során Ön vállalja, hogy eleget tesz a következő követelményeknek:

• A fényképezés vagy a videofelvétel készítése Észak-Koreán belül nem magától értetődő dolog. Az idegenvezetők tájékoztatni fogják Önt arról, hogy mikor és hol készíthet fényképeket vagy videofelvételeket. Minden más helyen szigorúan tilos!

• A külföldi turistáknak szigorúan tilos elhagyni a csoportot, és mindig a helyi idegenvezetővel együtt kell maradniuk.

• A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban az öltözködésre vonatkozó elvárások gyakran formálisabbak, mint a legtöbb más országban. Különösen, ha kiemelt fontosságú helyszíneket látogatnak meg, mint például a Kumsusan Sun Palota, akkor az alkalomhoz illő ruhát viseljenek. A Kumsusan Sun Palace látogatása során a látogatók nem viselhetnek rövidnadrágot, farmer nadrágot, ujjatlan vagy rövid ujjú inget/pólót, nyitott cipőt (pl. papucsot, szandált). Ezekről az idegenvezetők előzetesen tájékoztatni fogják.

4. Az alábbi dolgokat nem vihetik magukkal Észak-Koreába:

• A politikai rendszert sértő és kritizáló kiadványokat és e-média termékeket (pl. Bradtguide és Lonelyplanet könyvek, és a Dél-Koreában nyomtatott kiadványok)

• Filmeket, USA, Japán és Dél-Korea DVD-ket

• Pornó DVD-ket

• saját laptopot, ipad-ot, Kindle ebook olvasót és mobiltelefont.

5. A vallásos utazók csak a saját használatú vallási könyveket vihetik magukkal, szórólapot vagy bármilyen vallási kiadványt terjesztési céllal az országba vinni szigorúan tilos!

A fentiek betartása a kérelmező felelőssége, ezek elmulasztásából vagy megszegéséből eredő bármilyen következmény a kérelmezőt terheli.

 

Kiemelt Korea ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás