Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Kína

A világ Kína nélkül mára már elképzelhetetlen, de ez volt már évezredek óta. Annyi mindent kapott az idők során Kínától az emberiség, hogy felsorolni is nehéz. Egyik ősünk otthona, innen indult és ide tér vissza selyemút, amelynek során olyan különlegességek jutottak el Európába, mint a selyem, a papír, a porcelán és még sorolhatnánk. Majd változott a világ és ismét az egyik vezető, irányító állam a világban. Természeti szépségei, különleges élmény kínálnak, észak hegyei az egykori Központi vagy Középső Királyság határait védő Nagy fallal, amely ugyan az űrből nem látható, de a földről igenis és varázslatos, ahogy hegyre fel, völgybe áll a fal és vigyázza a mögötte élőket, évszázadok óta. Dél, a mészkő hegyek meseszerű világával Guillinban, felejthetetlen látvány. De, hasonlóak az a Shanghai körüli vízi városok, és maga Shanghai, Hudec László által tervezett épületeivel, emlékeivel, és a Kelet Gyöngyével, vagy Hong Kong, az anyaországhoz visszatért metropolisz, a felhőkarcival. A pekingi Nyári palota és a Tiltott Város, mérete és pompája, vagy a hutongok világa, X’ian várfala, és muszlim negyede olyan emlékek, hogy egy életen át szívesen emlékszünk rájuk.  Az agyag hadseren X’ian-ban századok óta vigyázza uralkodója örök álmát, ám alig néhány évtizede ismert és látogatható.  Az ország állatvilága is különleges, elég csak Dél-Kína bambuszerdeiben élő pandákra gondolni, vagy a világ tetején Tibetben élő jakokra.

Kína gasztronómiája világszerte ismert, de mégsem az. Az igazi kínai konyha más, nem azonos a nálunk is elérhető ételek zömével. A kínai ételek tartományról tartományra mások, egyediek és változatosak. Észak pekingi kacsája, közép húsos vagy zöldséges táskái, dél csípős fűszeres ételei akár egy utazás alkalmával is kipróbálhatóak. De, a hong - kongi konyha ízei is felejthetetlenek, vagy Tibet szűkös alapanyagkeretből épülő ám mégis ízes ételei is élményben, ízben gazdagon hozzájárulnak a látottakhoz.   

Kína mindenképpen hatalmas élmény, akár csak egy néhány napos utazáson veszünk részt akár egy több tartományon keresztül tartó hosszabb utazáson. Ahogy egy régi kínai közmondás is tartja:  A tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.  Kína felé mindenképpen megéri megtenni ezt a lépést.

Turista célú beutazás esetén (KNK szárazföldi területre) vízumra van szükség. További informació kapcsolatban forduljanak kollégákhoz.

Hongkongba és Makaóra a magyar állampolgárok turizmus, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából vízummentesen utazhatnak. A vízummentes tartózkodás belépésenként maximum 90 nap lehet. 

Pénz:

Alapvetően USD (több helyen lehet vele fizetni, az 1998 előtt kiállított amerikai dollárt nehezen fogadják el. A bankjegyeknek tisztának kell lennie, nem lehet rajta semmilyen kézzel írt jelzés vagy pecsét. Lehetőleg ne 100-as címleteket vigyünk, javasoljuk az 50 dolláros vagy annál kisebb címletek váltását), de az EUR-t is váltják.

Néha előfordul, hogy a kínai terminálok nem tudják megfelelően olvasni a hitelkártyákat, ezért javasoljuk, hogy vagy 2 bankkártya vagy inkább készpénz álljon rendelkezésre. Bankkártyára pénzt váltani csak Pekingben és a Nemzeti Bankban lehet!! Vásárolni általában minden boltban lehet vele, kivétel piacokon.

Ivóvíz: 

Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet. (KSZ)

Éghajlat: 

Kína éghajlata a nagy területi kiterjedés miatt igen változatos. Legnagyobb része szárazföldi éghajlatú, de déli területei már a tropikus és szubtropikus övezetben találhatók, míg északi területei a hideg övhöz fekszenek közel. A domborzatnak megfelelően Kínában jócskán találunk magashegységi, valamint sivatagi éghajlatú területeket is. Az ország déli és keleti területei monszun hatás alatt állnak: tavasszal és nyáron a Csendes-óceán felől érkező meleg monszun szelek sok csapadékot hoznak, így a nyár Kína nagy részén meleg és csapadékos. Télen viszont északnyugat felé haladva egyre szárazabb és hidegebb az időjárás. Tehát délkeleten a nyár forró és csapadékos, a tél enyhe és csapadékos, míg északnyugaton a nyár forró és csapadékos, a tél hideg és száraz. Természetesen egyes területeken a domborzat jelentősen módosítja ezeket a tendenciákat.

Ruhaviselet:

A Nagy Fal meglátogatásához sem szükséges túrabakancs, akár félcipőben, papucsban sem probléma felmászni a falra – de kényelmes legyen. A templomokban van öltözködésre vonatkozó megkötés, minden helyszín fedett vállal és fedett térddel látogatható.

Elektomosság:

220 V, de más rendszerű csatlakozók vannak (a hotel recepciójánál beszerezhető átalakító).

Internetezés:

Érdemes felkészülni arra, hogy Kínában korlátozni szokták az internetet, a közösségi és egyéb oldalak nehezen elérhetőek (Facebook, Twitter, Youtube, Google), vagy átvizsgálják a közölt információkat (pl. Skype esetén). A fent felsorolt oldalak csak ún. vpn program használatával érhetőek el.

Védőoltás:

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott a tetanusz, Hepatitis A és B. További tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpontban illetve a www.utazaselott.hu  weboldalon talál.

 

Útjaink Kína

Utazás szűrő: Rendezés:

16 nap / 13 éj
2019.10.20. - 11.04.
Összesen 2 időpontban

665.000 Ft/főtől

8 nap / 5 éj
2020.03.16. - 03.23.
Összesen 3 időpontban

265.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin