Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Katar

Katar a Perzsa-öböl egyik gyöngyszeme, melynek a fővárosa Doha. A piacok még szervesen hozzátartoznak a hétköznapokhoz, melyek visszarepítenek minket az „Ezeregy éjszaka meséibe”: színes kelmék, kézzel csomózott szőnyegek, illatos fűszerek és persze csillogó arany között élhetjük át az arab életérzést. De külön piaca van a madaraknak, tevéknek, lovaknak is.

Ellenpontként a Ferrari szalontól kezdve a legdivatosabb designer boltokon át a legdrágább és legelőkelőbb lakótornyokig minden megtalálható a város legexkluzívabb részén, a Pearl városnegyedben. Tovább haladva láthatjuk a hosszú, pálmafákkal, modern szobrokkal szegélyezett tengerparti sétányt, a Corniche-t, illetve a kikötőt, ahonnan tradicionális fahajókra, ún. dhow-ra szállhatunk.

Az országba való belépéshez az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Katarból történő kiutazás után. Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Katarba belépéshez, ha az ott tartózkodás nem haladja meg a 90 napot.

Katar Állam területére alkohol és sertés eredetű fogyasztási cikkek behozatala tilos, a repülőtéri érkezéskor a kézipoggyász is szigorú ellenőrzés alá kerül, ezért kérjük ne hozzanak magukkal pálinkát és a téliszalámit.

Népesség, nyelv 


Katar népessége kevesebb mint 3 millió fő. A hivatalos nyelv az arab, de az angolt is széles körben beszélik.

Időeltolódás

Az időeltolódás +2 óra. Általában 13:30-16:30 között sziesztát tartanak a boltok és az éttermek, kivéve azok, amik a bevásárló központokban vannak.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Katari Riyal (QAR), 1 QAR = kb. 90 Ft.
A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók, a legfontosabb valutákat mindenhol váltják.

Borravalót nem szokás adni. Az éttermekben általában az itthon megszokott 10%-ot szerviz díjat felszámolják a számlán.

Időjárás

Októbertől májusig kellemes, napközben 15-20 fokos a hőmérséklet, nyáron viszont nagy a hőség, így ilyenkor az emberek általában a légkondicionált bevásárlóközpontokban, éttermekben töltik a szabadidejüket. Fontos: aki a légkondira érzékeny, mindenképpen vigyen magával egy kardigánt vagy kiskabátot.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz Dohában iható, vidéki városokban javasoljuk a palackozott vizet.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el, mert az ellátás nagyon drága.

Elektromosság

A hálózati feszültség és frekvencia megegyezik az otthonival (220-240 V / 50 Hz), azonban az eltérő hálózati aljzatok miatt (D típusú) adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

A Skype és a WhatsApp videohívásai korlátozva vannak központilag.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, az élet nyugodt, az utcák tiszták. Ennek ellenére érdemes betartani az alap biztonsági szabályokat: mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.
Gyalogosként közlekedve nagyon kell figyelni az autókra, mert általában adják meg az elsőbbséget.

Fényképezés

A látnivalók fényképezése, videózása megengedett, de helyi emberekről és főleg nőkről fotót készíteni kizárólag előzetes engedélyüket követően szabad. Fotózás és filmfelvétel a kikötők, katonai objektumok, állami hivatalok, mecsetek, paloták, magán rezidenciák, ipari létesítmények, stb. környezetében illetve a táblákkal vagy feliratokkal jelzett helyeken szigorúan tilos.

Hagyományok, ruhaviselet

A politikai és vallási témákat mindenképpen kerüljük, mert bármilyen kritika szigorúan tilos.

Kérjük, fordítsanak figyelmet a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a tengerparton és az úszómedencénél, de póló és a lábakat takaró nadrág, vagy szoknya viselete kívánatos egyéb helyeken. A jelenlegi katari elvárás az, hogy a hölgyek válltól térdig fedjék testüket. Ugyanakkor szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, vásárterek, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárló központokban - amelyeket az itt tartózkodó külföldi, nyugati állampolgárok többsége látogat - "elfogadott" a lazább, de nem kihívó öltözet viselete.
Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Kiemelt Katar ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

5 nap / 4 éj
2020.04.09. - 04.13.
Összesen 6 időpontban

329.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin

bezárás

 

 

Kedves Utasaink!

Tájékoztatni szeretnénk Önöket arról, hogy megelőzés céljából irodánkban a személyes ügyfélfogadás jelenleg szünetel. Kollégáink továbbra is elérhetők e-mailben és telefonon hétfőtől péntekig 9-18 óra között. 


A részleteket az alábbi linken találják meg: 

http://www.1000ut.hu/kapcsolat


A tájékoztató teljes tartalma ITT olvasható.

 

Megértésüket köszönjük!