2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Kárpátok ízei

Út típusa:VároslátogatásOrszág:Ukrajna
Régió:KijevHelység:.
Utazás:AutóbusszalEllátás:Program szerint

Kivételes találkozás Kárpátalján innen és túl a szívből jövő, természetes vendégszeretettel és az eredeti ízekkel.

Utazás: autóbusszal

Időpont: 2017. május 10., szeptember 13.

Napok száma: 5 nap / 4 éjszaka

1.nap: Budapest – Beregszász, Kápátalja – Huszt – Visk

Reggelautóbusszal indulunk Budapestről, hogy átszeljük Magyarország keleti felét. Beregszászon a városnézés mellett a helyi piacon megkóstoljuk a frissen sütött csebureket, a kvászt, a házilag ütött olajat és a kiváló süteményeket. Majd Nagyszőlős Bartók Béla-emlékei következnek, innen pedig Huszt vadregényes romvárához utazunk. A várhegyre jutva kinyílik előttünk a Tisza völgyénekkáprázatos panorámája. Visken a mesebeli református templomot tekintjük meg, majd este hagyományos, helyi menüvel fogadnak: kakukkfüves borscslevessel és faszénen sült saslikkal, mely mellé az elengedhetetlen fekete kenyér jár.

 

2.nap: Técső – Aknaszlatina –Rahó – Kőrösmező – Jaremcse

Az autentikus vendégház kínálta hagyományos paraszt reggeli össze sem vethető a szállodák büféasztalával. Kirándulunk a Tisza felső folyása mentén, megtekintve a pompás, kazettás mennyezetű técsői református templomot. Aknaszlatinán helyi történeteket hallunk a csempészetről, az illegális pálinkafőzésről és a soha be nem fejezett, hatalmas házakról. Európa közepén a környék helytörténeti emlékei közt kortyolunk kárpáti gyógynövényteát, majd a Tatár-hágón átkelve érkezünk meg a messzi Jaremcsébe. Ebben a hegyi városkában harapni lehet a levegőt – erdei ösvényekkel szabdalt, fenyőfákkal körbevett rönkházak és a huculok vidéke ez. Útközben többek közt varenyikit, vagyis házi, töltött tésztát és uzvart (aszalt gyümölcsökből készült ital) kóstolunk.

 

3. nap: Krivopillija – Kosiv – Kolomiya és a huculok földje

A Krivlopillija nevű faluba tartó hegyi út nagyon látványos. Ez a pásztorok földje, ezen a vidéken máig hagyományosan készül a juhsajt. Hogy hogyan, azt saját szemünkkel láthatjuk, sőt ki is próbálhatjuk. A magasan fekvő területről nagyszerű kilátás nyílik a Kárpátok legmagasabb ormaira, az ukrán és a román oldalon is. A farm, amit meglátogatunk, tiszta levegőjű és érintetlen, emiatt az itt készített javak minősége egyedülálló. Megízleljük a pásztorok ebédjét: erdei gombából készült levest és a rakott puliszkát. Kosiv művészeiről és kézműveseiről ismert, valamint országosan ismert piacáról. Megismerkedünk a helyi meseterek különleges munkáival. Az egyik hegyi, elbűvölő faluban pedig a hagyományos, kovászolt, a kemence kövén sütött kenyér készítését követhetjük figyelemmel. Mindezt kivételes, sehol máshol nem tapasztalható vendégszeretettel kínálja a szívélyes gazda.

4. nap: Kolomya - Beregszentmiklós - Munkács – Ungvár

Reggeli sétánk a Guk-vízeséshez vezet, majd Galícia legfestőibb városába, Kolomyába utazunk. Megtekintjük a néprajzi ihletésű múzeumot, majd megtanuljuk elkészíteni az egyik legjellegzetesebb galíciai édességet, illetve megkóstolhatjuk azokat a fogásokat, melyeket a régi, német kézművesmesterek honosítottak meg a vidéken. Beregszentmiklóson egy misztikus, különleges várban kalauzol minket maga a várúr, itt beregvidéki borral koccinthatunk Zrínyi Ilona egykori hálószobájában. Majd a gazdag történelmi múlttal rendelkező Munkács zárja a napot. Napközben gazdagon kóstolunk: áfonyás teát, aszalt gyümölcsöket, házi kolbászt, havasi mézet – csupa olyan dolgot, melyek gazdag íze csak ezen a tájon érvényesül.

 

5. nap: Ungvár – Budapest

Reggeli után Ungvár óvárosának látnivalóival és remek piacával ismerkedünk meg, ahol a halak, rákok és a kavár minden megjelenési formájával találkozhatunk. Mézes sütemény-kóstolása Medvij kraj kávézóban. Majd az elmaradhatatlan vásárlás következik. Csupa jellegzetes és nagyon finom holmi: szárított erdei gombát, remek mézet, csokoládét végtelen választékban, ízesített halvát – és még sorolhatnánk. Opcionális ebéd egy remek kolibában, vagyis rendkívül hangulatos rönkházban.Történelmileg úgy alakult, hogy Kárpátalján sok nemzetiség él, emiatt a helyi konyha egyedi, és sok olyan ételt tartalmaz, mely az ukrán, magyar, orosz,szlovák, román, zsidó ízvilágot ötvözi, emiatt különlegesen ízletes. A határátlépés után irány Budapest. Érkezés az esti órákban.

Ehhez az úthoz még nem érkeztek vélemények. Ha Önnek van róla beszámolója, küldje el nekünk!

 

 

Ukrajna Kelet-Európa egyik nagy területű állama. Nyugatról Szlovákiával és Lengyelországgal, északról Fehéroroszországgal, keletről Oroszországgal, délnyugatról Moldovával, Romániával és Magyarországgal határos. Déli határát a Fekete-tenger határozza meg. Ukrajna a Szovjetúnió egyik utódállama, a Független Államok Közösségének része. Ukrajna Európa második legnagyobb területű országa (Oroszország után). legnagyobb része teljesen sík terület. Növényzetét tekintve a füves puszta társulás (sztyepp), illetve északi és hegyes vidékein kiterjedt fenyőerdők találhatók. A magyarok által sűrűn látogatott Kárpátalja gyökeresen eltérő domborzattal rendelkezik, legdélebbi, sík részét kivéve magashegyek alkotják. A hegyek másik oldalán, Ukrajna nyugati részén alacsony dombságok a jellemzőek. A hegyekben sűrű, a dombokon ritkás fenyőerdőek a jellemzőek, de az ország északi, sík területét is sűrű fenyőerdő borítja. Magashegyek még a Krím-félsziget déli részén is meghatározóak, és biztosítják a táj az ország többi részén lévő száraz kontinentálistól eltérő mediterrán jellegű éghajlatát.

Tudnivalók

Az Ukrajnába belépni szándékozók útlevelének érvényességére vonatkozó szabály, a belépés és tartózkodás feltételei Az új ukrán vízumkódex előírásai szerint az ukrán külképviseleteken beadott vízumkérelmek (pl. hosszú távú tartózkodás) esetében ukrán részről az eljárás feltételéül szabják, hogy a vízumkérelmező útlevelének időbeli érvényessége legalább három hónappal haladja meg a kiadandó vízum tervezett érvényességét.

Az Európai Unió tagállamai állampolgárainak vízummentes utasforgalmában azonban az ukrán határokon nincs ilyen előírás; a határőrök a józan ész megfontolásai alapján járnak el, főszabályként tekintve, hogy érvényes útlevéllel lehet Ukrajna területére belépni. Ez azt jelenti például, hogy 4 napi érvényességű útlevéllel nem engedik, hogy az utas ukrajnai körútra induljon, de ha vásárlás céljából utazik Munkácsra, akkor beléphet a határon. Érvényes úti okmányokkal (az úti okmány érvényességi idejével kapcsolatos részletszabályok fentebb olvashatóak) rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Ukrajna területére, és ott az első beutazás időpontjától számított 6 hónapon belül összesen, legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak és átutazhatnak.

Az autósoktól a határon kérhetik még a forgalmi engedélyt, a jogosítványt és a kötelező felelősségbiztosítást igazoló zöldkártyát. Aki nem saját autóval utazik, az a tulajdonos írásbeli (a közjegyző által hitelesített) meghatalmazását is hozza magával. Gépjárművel történő beutazáskor nyilatkozatot kell kitölteni a határon a gépkocsi behozataláról, valamint arról, hogy az ukrajnai tartózkodás lejártát követően a gépkocsi is kikerül az országból.

Az Ukrajnába repülőgéppel, vonaton, gépkocsival vagy hajón érkező magyar turista, látogató vagy üzletember kötelező regisztrációját – a korábbi gyakorlattól eltérően – a határőrség, az útlevél ellenőrzésekor helyben végzi el. Ehhez a beutazónak egy adatlapot kell kitöltenie. A huzamosabb ideig Ukrajnában tartózkodó személyeknek regisztráció céljából a helyi idegenrendészeti hatósághoz kell fordulniuk.

Hivatalos pénznem

Ukrajnában 1996 óta a hrivnya a hivatalos fizetőeszköz, egy hrivnya 100 kopijka. 1 hrivnya árfolyamtól függően kb. 10-12 forintnak felel meg. A városokban mindenhol vannak olyan bankok, pénzváltók, ahol eurót és dollárt egyaránt elfogadnak. Forintot csak a magyar határ közelében fekvő városokban, így Beregszászon, Ungváron, Munkácson lehet hivatalosan váltani. A nagyobb városokban a bankautomaták elfogadják a legelterjedtebb bankkártyákat.

Biztonság

Utazás előtt ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
Ukrajnában alapvetően jó a közbiztonság, súlyos bűncselekmények sértettjeivé ritkán válnak magyar állampolgárok, ennek ellenére fontos a körültekintés ukrajnai tartózkodásunk során. Előfordulhat a gépjárműben felejtett értékek, iratok eltulajdonítása, illetve a zsebtolvajlás a zsúfolt helyeken, pl. piacokon (helyi sajátosság, hogy az elkövető gyakran megpróbálja felajánlani a dokumentumok, elsősorban útlevél visszavásárlását). Az Ukrajnába utazó magyar turistáknak azt ajánljuk, hogy értékeik megóvására különösen figyeljenek, irataikat tartsák mindig maguknál.

Nyelvhasználat

Régiónként változó, de Nyugat-Ukrajnában ukránul, keletebbre, illetve az ország középső és déli részén inkább oroszul. Angolul elsősorban a nagyvárosi fiatalok tudnak.

Nyelvhasználat Kárpátalján

Egy kárpátaljai lakos általában legalább három–négy nyelvet ért, illetve beszél (orosz, ukrán, szlovák, magyar). Az orosz nyelv általánosan elterjedt. A határ menti területen sokan beszélnek magyarul. Nem kell kellemetlenséggel számolni, ha valaki magyarul szólal meg Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön, a helyi lakosok megértőek és segítőkészek.

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az egészségügyi ellátás színvonala változó. Az állami intézmények mellett a nagyobb városokban ma már működnek térítés ellenében igénybe vehető, korszerűen felszerelt, európai színvonalú szolgáltatást, kezelést nyújtó magánklinikák. A lakosság központi ivóvízellátása és a csatornázás csak a városokban és néhány nagyközségben megoldott. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Autóbusszal 2017.07.01 2017.07.05 5 nap / 4 éj Program szerint 85 000 Ft
Autóbusszal 2017.09.13 2017.09.17 5 nap / 4 éj Program szerint 85 000 Ft

Az ár tartalmazza

- szállás rendkívül hangulatos, autentikus falusi vendégházakban és panzióban,gazdag helyi reggelivel
- minden nap gazdag kóstoló, gourmet séták költsége
- programok belépőkkel
- magyar nyelvű idegenvezető

Külön fizetendő

- BBP biztosítás:
- útlemondási biztosítás: 1,5% (kötelező)
- vacsorák ára: 18 000 Ft


Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

  • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
  • Márk László:+36 1 354 3996
  • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

  • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
  • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

  • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
  • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!

Térkép nem áll rendelkezésre.

Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte