Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Frissítve: 2021.02.25.

Hova utazhatunk teszttel vagy anélkül?


Nálunk megtalálja a legpontosabb információkat, mivel minden nap frissítjük az aktuális híreket. 

Azt valljuk és tapasztaljuk, hogy az utazásról nem kell lemondani, nem érdemes halogatni. Ha utazni szeretnénk és van rá lehetőség, akkor indulni kell!

Rugalmasság: A repülőjegyet és a szállást ingyenesen módosíthatja a légitársaság és a szálloda feltételei szerint - akár kis idővel az indulás előtt is.

Biztonság: Csak biztonságos úti célokat és kiváló minőségű szállodákat ajánlunk, melyek megfelelnek a jelenlegi higiéniai és egészségügyi követelményeknek.

Részletes információért és bővebb felvilágosításért forduljanak bizalommal kollégáinkhoz a közvetlen elérhetőségükön:

·         Melicher Szilvia: +36 1 207 8226, travel@1000ut.hu
·         Czeisel Vivien: +36 1 301 4996, travel@1000ut.hu

Mi abban segítünk, hogy megmutatjuk hova és hogyan tudnak utazni, elkészítjük a részletes ajánlatot és minden rendelkezésünkre álló információval ellátjuk Önöket, hogy csak a pihenés gondolatával kelljen foglalkozniuk.

 

 

Oltási igazolással beutazható országok

Az alábbi országokba Covid-19 elleni vakcinával beoltatott utasok korlátozás nélkül beléphetnek és kint tartózkodhatnak. Egyes országok viszont egyéb megkötéseket is kérnek, ezt az adott országnál feltüntetjük.
- Grúzia
- Izland
- Lengyelország (ha az oltás az EU-ban elfogadott oltóanyaggal történt)
- Madeira (Portugália többi része nem!)
- Románia (amennyiben már legalább 10 nap telt el a második oltástól számítva)
- Seychelle-szigetek (negatív PCR teszt is szükséges)

Teszt nélkül beutazható országok
Kiemelt úti célok (jelenleg legkeresettebb)

DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG

Beutazás: Nem kérnek tesztet az országba való belépéshez. 

Általános információ: Dominikán a Covid eset számok augusztus óta jelentősen visszaestek. Így kijelenthető, hogy biztonságos úti cél. A szállodák és üdülőhelyek személyzetét folyamatosan tesztelik. 2020 december 31-ig érkező oda utazók számára a kormány ingyenesen biztosít COVID biztosítást, amennyiben az utas szállásfoglalással rendelkezik. A biztosítás a már meglévő betegségekre nem terjed ki.

Dominikai szállás ajánlataink 


MEXIKÓ

Beutazás: Nem kérnek tesztet az országba való belépéshez. 

Általános információ: A nyaralóövezetek már korlátozások nélkül várják a turistákat. A turisztikai látványosságok is látogathatók.  Emellett Mexikó az üdülőhelyeken engedélyt kapott az Utazási és Turisztikai Világtanács által a „Biztonságos úticél” minősítés használatára is. Így számos szálláshelyen garantált a megfelelő higiénia.  

Mexikói szállás ajánlataink


TANZÁNIA - ZANZIBÁR

Beutazás: Nem kérnek tesztet. Azonban az oda utazáskor figyelni kell arra, hogy melyik légitársasággal történik az utazás. Az Emirates légitársaság esetén szükség van negatív PCR teszt felmutatására az odafelé irányban.

Általános információ: Május óta nem regisztráltak az országban COVID19-ben történő megbetegedést, így ebből a szempontból is biztonságosnak mondható ország. A turisztikai látnivalók és boltok is megnyitották kapuikat a látogatók előtt. Illetve a szafari programokon is nyugodtan részt lehet venni Tanzániában, többek között a Serengeti és az Arusha Nemzeti Parkban. 

Zanzibári szállás ajánlataink


JAMAIKA

Beutazás: Nem kérnek tesztet. Azonban az oda utazáskor figyelni kell arra, hogy melyik légitársasággal történik az utazás. A KLM/Air France légitársaság esetén szükség van negatív PCR teszt és antigén teszt felmutatására, Lufthansa légitársaság esetén nem kell teszt. 

Általános információ: A turisztikai látnivalók, hotelek, éttermek és boltok is megnyitották kapuikat a látogatók előtt. 

Jamaikai szállás ajánlataink


COSTA RICA 

Beutazás: Nem kérnek tesztet. Azonban az oda utazáskor figyelni kell arra, hogy melyik légitársasággal történik az utazás. A KLM/Air France légitársaság esetén szükség van negatív PCR teszt és antigén teszt felmutatására, Lufthansa légitársaság esetén nem kell teszt. Érkezés előtt ki kell tölteni egy online egészségügyi regisztrációt és rendelkezni kell utasbiztosítással. 

Általános információ: A turisztikai látnivalók, hotelek, éttermek és boltok is megnyitották kapuikat a látogatók előtt. 

Tranzitálás Ausztrián keresztül

Az Ausztrián keresztül történő tranzitálás, vagyis a bécsi repülőtérre történő érkezés és indulás, Ausztria területének azonnali elhagyása esetén PCR teszt nem szükséges. További részletek a lenti listában.

_______________________________

További úti célok

BULGÁRIA

Beutazás: Magyar állampolgárok főszabály szerint továbbra is korlátozásmentesen, karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Bulgária területére, amennyiben bizonyítottan Magyarországról, vagy az EU valamely országából érkeznek.

Bulgáriai szállás ajánlataink


PORTUGÁLIA

Beutazás: Az Európai Unió és a schengeni térség országaiból szabadon be lehet utazni Portugáliába, sem karantén- sem tesztkötelezettsége nincs az utasoknak. 

Karantén/teszt:
a.) Portugália szárazföldi területén a karantén nem kötelező az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek.
b.) Az Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni.
c.) A Madeirai Autonóm Tartomány:  72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet  felmutató utasok szabadon beléphetnek a Tartomány területére, az evvel nem rendelkezők érkezéskor a helyszínen végezhetik el a tesztelést - ebben az esetben otthonukat avagy a tartózkodásukra szolgáló szállást a teszteredmény megérkezéséig nem hagyhatják el. A tesztelni nem kívánó utazók számára kéthetes karantén kötelező.

Portugáliai szállás ajánlataink


SVÉDORSZÁG

Beutazás: Az Európai Unió és a schengeni térség országaiból szabadon be lehet utazni az országba. Svédország nem alkalmaz reptéri szűrést és nem rendel el hatósági/kötelező karantént a beutazóknak, bárhonnan is érkeztek. Minden beutazóra az általános járványügyi rendelkezések, ajánlások vonatkoznak.


Negatív teszt bemutatása szükséges a belépéshez
Kiemelt úti célok (jelenleg legkeresettebb)

DUBAI

Beutazás:
- Indulás előtt 72 óránál nem régebbi, PCR tesztet kérnek repülőre való beszállás előtt.
- Az Egyesült Arab Emírségek leszállás után teszteli az utasokat - ingyenesen. Az eredményeket a lefoglalt szállodában kell megvárni, ami kb. 12-24 órán belül megvan. A szálloda összes szolgáltatását ez idő alatt is lehet használni. 

12 év alatti gyermekek esetén nincs szükség tesztre. 

Általános információ: A koronavírus felszámolására az Emírségek számos innovatív módszert vezetett be, ezzel is növelve a biztonságot. A boltok, üzletek, éttermek nyitva vannak a turisztikai látványosságokkal egyaránt. Általánosságban elmondható, hogy fejlett arab országra jellemző magas színvonalon több szükséges lépést  tettek, aminek köszönhetően jelenleg Dubai az egyik legbiztonságosabb úticél.
Az Emirates repülőjegyek megvásárlását követően automatikusan kapcsolódik ingyenesen COVID biztosítás, amely december 31-ig vehető igénybe. Mindemellett a repülőjegyek ingyenes Dubai Frame belépést is biztosítanak november 16-ig történő jegyvásárlások esetén.

Dubai szállás ajánlataink


MALDÍV-SZIGETEK

Beutazás: 72 óránál nem régebbi PCR teszt szükséges.

Általános információ: A szállodák felkészülten várják az oda utazókat. Az Utazási és Idegenforgalmi Világtanács (WTTC) elismerte a Maldív-szigetek fokozott egészségvédelmi és biztonsági intézkedéseit. Így elnyerte a  Biztonságos Úticél Bélyegzőt. A bélyegzőt azok a desztinációk kapják meg, amelyek megfelelnek a magas higiéniai elvárásoknak.   

Maldív szállás ajánlataink


LENGYELORSZÁG
 

Beutazás: Az európai uniós állampolgárok - így a magyarok is - egyelőre szabadon beutazhatnak Lengyelország területére. A december 17-én bejelentett, majd január 11-én meghosszabbított új korlátozások fényében azonban december 28 és január 31 közt az országba szervezett módon (repülő, vonat, busz)  beutazó személyek 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel elkerülhetik a karantént. Azok, akik igazoltan rendelkeznek a két oltással, szintén nem kell karanténba vonulniuk. 

Tranzitálás: az EU valamely más tagállamában tartózkodási jogcímmel rendelkező személyek személygépkocsival tranzitálhatnak Lengyelországon keresztül, azonban repülőgéppel, lengyelországi átszállással utazók a tranzit zónát nem hagyhatják el, illetve az abból történő kilépés esetén Lengyelországban karantén-kötelezettség vonatkozik rájuk. 

Lengyelországi körutazásaink


CIPRUS

Ciprus 03.01-én újranyitja a határait. 

Beutazás: Magyarországról érkezőknek 2 negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk: az első nem lehet az induláshoz képest 72 óránál régebbi, a másodikat pedig Ciprusra érkezéskor kell elvégezni; mindkettőt saját költségen. A két negatív PCR-teszt ugyanakkor mentesíti az utazót a 14 napos kötelező karantén alól. Ezenkívül előfordulhat, hogy a ciprusi hatóságok egy-egy véletlenszerűen kiválasztott utazón plusz tesztet végeznek érkezéskor, de ennek költségeit a kormány fizeti.

FONTOS: A fogadóország vírusvédelmi előírása megköveteli, hogy az utazók rendelkezzenek ún.  CyprusFlightPass engedéllyel melyet utazáskor be kell mutatni. A nyomtatvány - költségmentes - egyéni regisztrációt követően az elutazás előtti napon online kitöltendő a https://www.cyprusflightpass.gov.cy oldalon.  A nyomtatvány a helyszínen is kitölthető azonban ebben az esetben a hatóságok akár 300 EUR késedelmi bírságot is kiszabhatnak.

Észak-Ciprusra jelenleg NEM LEHETSÉGES utazni!

Ciprusi szállás ajánlataink


KUBA

Beutazás: 2021. január 1-től az utasoknak egy 72 órán belül készített, az indulási országban hitelesített intézetben készített PCR teszttel kell érkezniük. A szigetországba belépéskor még egy tesztet végeznek a repülőtéren, a teszt díja 30 USD/fő. 

Kubai szállás ajánlataink


SEYCHELLES-SZIGETEK

Beutazás: A seychelle-i hatóságok legutóbbi közlése szerint azon beutazók esetében, akik hiteles papírokkal tudják igazolni, hogy a Covid-19 elleni oltás mindkét adagját megkapták, és a második oltást követően minimum 2 hét eltelt, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet is fel tudnak mutatni, - állampolgárságuktól és érkezési országuktól függetlenül - szabadon és karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak az országba. 

Seychelles-szigetek szállás ajánlataink


SRÍ LANKA

Beutazás: Srí Lanka 2021.01.21-től megnyitott a magyar állampolgárok számára is. 

Ennek megfelelően a vízumigénylés is lehetséges. Az utasoknak a PCR tesztet még az utazás előtt (max. 96 órával korábban) el kell végezniük, csakis így tudnak majd  repülőgépre szállni. 7 napos tartózkodás esetén minimum 2 PCR teszt elvégzése kötelező. Az első tesztet az érkezés napján kell elvégezni, a második PCR tesztet pedig 5-7 nap között a szállodában. Hosszabb ideig történő tartózkodás esetén további PCR tesztet kell elvégeznie a Srí Lanka-i érkezés napjától számított 10–14 nap között. Minden teszt a beutazót terheli, melynek helyszíni költsége 40 USD/fő/teszt.
Kötelező rendelkezni olyan utasbiztosítással, amely COVID-19 biztosítási fedezetet nyújt az esetleges kiadások fedezésére! Ilyen biztosítás 12 USD értékben vízumigényléskor köthető, mely 50.000 USD értékhatárig térít. 

Általános információ: Srí Lankán a kijelölt hotelekben lehet csak megszállni, melyek több kategóriában is elérhetőek a vendégházaktól az 5 csillagos hotelekig. A kijelölt szálláshelyen minden szolgáltatás szabadon használható: nyitva vannak a medencék, wellness központok, éttermek is.
A szigeten 15 kijelölt látnivaló fogadja a turistákat, köztük több nemzeti park, állatkert és a legismertebbek: Pinnawala és Sigirya is. 

Srí Lankai szállás ajánlataink


EGYIPTOM

Beutazás: 72 óránál nem régebbi, PCR tesz szükséges a belépéshez. Lényeges: a 72 óra a mintavételtől számítódik! Budapesti indulás esetén az EgyptAir előre kéri a negatív eredményt.

Általános információ: A bárok, üzletek várják az idelátogatókat, a turisztikai látványosságokkal egyaránt.

Egyiptomi szállás ajánlataink

_______________________________

További úti célok

BRAZÍLIA

Beutazás: 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges. Illetve minden utasnak alá kell írnia egy egészségügyi nyilatkozott nyomtatott vagy digitális formában.

Általános információ: A turisztikai látványosságok megnyitották kapuikat. A szálláshelyek és szolgáltatók kiemelten figyelnek a megfelelő higiénia betartására. Ez vonatkozik szállodai szobák fertőtlenítésére, légkondicionáló tisztítására és közhelyeken való távolságtartásra, tehát az európai országokhoz hasonló óvintézkedésekre számíthatunk. A köztereken maszk viselésre kötelező.

Brazíliai körutazás ajánlataink


AUSZTRIA

Beutazás: Február 10-től a belépéskor negatív PCR vagy antigénteszt szükséges, amely 72 óránál nem régebbi. A teszt 24 órán belül Ausztriában is elvégezhető. 2021. január 15. óta előzetesen regisztrálnia kell ("Utazás előtti engedély"), mielőtt Ausztriába utazna. Határátlépéskor a regisztráció visszaigazolását elektronikusan vagy nyomtatott formában be kell tudni mutatni.
Ez alól kivételt képeznek az előre nem látható, nem halasztható, különösen figyelembe veendő okok családi körben, az átszálló utasok és az egyéb egyedi esetek. A bejegyzett adatokat a beutazást követően 28 napon belül töröljük. Az ingázókra vonatkozó kivétel február 9-ig érvényes, ezt követően az ingázóknak is regisztrálniuk kell (hetente egyszer).
Az utazás előtti engedélyről további információt itt talál. A beutazáshoz szükséges nyomtatványt itt érheti el.
Jelenleg 10 napos karanténkötelezettség vonatkozik azokra, akik biztonsági kockázatot rejtő térségből érkeznek. Biztonsági kockázatot rejtő térség jelenleg Európa összes országa, kivéve Finnország, Görögország, Izland, Norvégia és a Vatikán. A karatén alól 5 nap után lehet felmentést kapni, saját költségre elvégeztetett PCR- vagy antigén-teszteredmény birtokában. A mintaadás idejére elhagyható a karantén.
A fenti szabály alól van néhány kivétel: többek között az országon (megállás nélkül) átutazók. Ezen személyek negatív teszteredmény és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be az országba. A rendszeres ingázókra (legalább havonta, munkavállalás, valamint család-, élettárs- vagy iskolalátogatás céljából) vonatkozó kivétel február 9-ig érvényes. Ezt követően számukra is negatív PCR vagy antigénteszt szükséges, amely 7 naptól nem régebbi.


GRÚZIA

Beutazás: Oltási igazolással nemzetiségre való tekintet nélkül mindenki beléphet Grúziába karanténkötelezettség nélkül. Oltás hiányában a magyar állampolgárok
72 óránál nem régebbi PCR teszt bemutatásával, majd a belépést követő 3 nap múlva saját költségen újabb PCR bemutatása ellenében karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Grúziába.

Általános információ: 2021. február 1-jétől megszűnt az általános tilalom az országba érkező és innen induló nemzetközi légi járatok tekintetében, így ettől a naptól visszaállhat a menetrend szerinti légi személyforgalom. A szárazföldi határok továbbra is minden desztinációba zárva maradnak.

Grúziai körutazás ajánlataink


HORVÁTORSZÁG

Beutazás: Horvátország szigorít beutazási feltételein, 2020. december 2-tól csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni az országba.
Azon európai uniós országok állampolgárai, amelyek zöld besorolású tagállamból érkeznek Horvátországba, továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt. Jelenleg azonban ebbe a kategóriába csak Finnország tartozik. Az új szabály alól kivételt képeznek az átutazók, az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a fuvarozók, a diplomaták és határmenti ingázók, abban az esetben, ha 12 óránál nem hosszabb időre hagyják el Horvátországot, vagy tartózkodnak az országban.

Horvátországi szállás ajánlataink


OLASZORSZÁG

Beutazás: A Magyarországról és az EGT tagállamokból Olaszországba belépő személyek 2020. december 10-től kötelesek a belépést megelőző 48 órán belül elvégzett negatív eredményű SARS-CoV-2 PCR teszt bemutatására. Ennek hiányában a beutazó személy 14 napos karanténkötelezettség alá esik. A karantén helyszíne az érintett lakó-vagy tartózkodási helye. 

Olaszországba beutazók számára az alábbi linken elérhető adatlap kinyomtatása és kitöltése kötelező, a reptereken ennek alapján léptetik be az országba érkezőket.

Olaszországi körutazásaink
Olaszországi szállás ajánlataink


FRANCIAORSZÁG

Beutazás: Január 24-e éjféltől a Franciaországba Európai Unión belülről érkezőknek is negatív, 72 óránál nem régebbi PCR teszttel kell rendelkezniük. Ez alól egyelőre kizárólag a kishatármenti és teherforgalom a kivétel. Karanténkötelezettség egyelőre nincs.

Franciaországi szállás ajánlataink


HOLLANDIA

Beutazás: az EU-ból vagy a schengeni térségből Hollandiába vagy azon keresztül történő beutazáshoz szükséges: egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt és egy 4 órán belüli antigén teszt, RT-LAMP teszt, molekuláris teszt, NAAT teszt, TMA teszt vagy ID NOW teszt. 
Az EU-n vagy a schengeni térségen kívülről Hollandiába vagy azon keresztül történő utazás esetén szükséges: egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt és egy 4 órán belüli antigén teszt, RT-LAMP teszt, molekuláris teszt, NAAT teszt, TMA teszt vagy ID NOW teszt egy egészségügyi nyilatkozat


JORDÁNIA

Beutazás: Jordánia újra indította légi közlekedését: az ammani (QAIA) és aqabai (KHIA) nemzetközi repülőterek korlátozott számban ismét fogadnak menetrendszerinti járatokat. Külföldi állampolgárok az alábbi feltételekkel léphetnek be Jordániába: 
- A Jordániába érkezést megelőző 3 napon belül elvégzett, negatív PCR teszt igazolásának felmutatásával, melyet  érkezéskor a repülőtéren újabb tesztelés követ, költsége 28 JOD (kb. 40 USD)
- Ezen kívül egy egészségügyi nyilatkozat kitöltése is szükséges, melyet induláskor, a check-in pultnál kell az utasnak leadnia. A beszállókártya kiadása a nyilatkozat kitöltéséhez és leadásához kötött.
- A beutazás további feltételei  olyan egészségbiztosítás, amely az esetleges COVID ellátás költségeit is fedezi, valamint a Aman nevű mobil applikáció telepítése.

Megszűnt az előzetes regisztrációs és az érkezést követő 7 napos házi karantén kötelezettség.

Jordániai körutazásaink


MADEIRA

Beutazás: 72 óránál nem régebbi PCR teszt szükséges.
Annak hiányában belépéskor ingyenesen tesztelik az oda érkezőket. 

Általános információ: Madeira az egyik legbiztonságosabb célpont, akár karácsonyi és szilveszteri utazáshoz! Európában, sőt a világon jelenleg a legalacsonyabb a fertőzöttek száma, emiatt az éttermek, bárok változatlanul működnek, a múzeumok nyitva vannak és a szilveszteri tüzijáték is meg lesz tartva! Az örök tavasz szigete továbbra is várja az ide érkezőket. 

Madeirai szállás ajánlataink 


KANÁRI-SZIGETEK

Beutazás: 72 óránál nem régebbi PCR teszt szükséges.

Általános információ: A turisztikai látványosságok megtekinthetők, nincsenek lezárások/korlátozások. A Kanári-szigeteken az elmúlt hónapokban szüntelenül azon dolgoztak, hogy ellátogathassunk a szigetekre és maximális biztonságban élvezhessük a szabadságunkat. Ahogy ez Európa más részein is elvárható itt is kiemelten figyelnek a tisztaságra. 

Tenerifei szállás ajánlataink 


KENYA

Beutazás: 96 óránál nem régebbi PCR teszt szükséges. 

Általános információ: Az ország szabadon utazható. A Szafari jeepes programokon is kiemelten ügyel a személyzet az utasok biztonságára, az autókban csak egy család utazhat. Emellett a szállodák is nagy hangsúlyt fektetnek az előírásoknak és felkészülten várják az oda utazókat. 

Kenyai szállás ajánlataink 


TÖRÖKORSZÁG

Beutazás: Törökországba légi úton belépni kívánó utasok 2020. december 28-án 00:00-órától, a tengeri/közúti határátkelőn belépni szándékozók 2020. december 30-án 00:00 órától 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kötelesek bemutatni! Ennek hiányában az általuk megadott törökországi szálláshelyen kötelesek karanténba vonulni, amelynek során a hetedik napon a török Egészségügyi Minisztérium PCR-tesztnek veti alá az utazót. Az intézkedés várhatóan 2021. március 1-ig marad érvényben. 

Általános információ: A turisztikai látványosságok elérhetőek. A boltok és éttermek várják az odalátogatókat. Törökország egész időszak alatt fogadta turistákat, minden óvintézkedés mellett. 

Törökországi szállás és körutazás ajánlataink 


UGANDA

Amennyiben Emirates légitársasággal történik a repülés, a felszálláshoz 72 óránál nem régebbi negatív teszt szükséges. 

 

A legtöbb ország belépéskor egy formanyomtatvány kitöltését kéri.

**Bővebb információkért keressék munkatársainkat a + 36 1 207 8226-os telefonszámon vagy a travel@1000ut.hu  e-mail címen. **

 

Safe Travels Stamp

SafeTravels bélyegzőt azok az úticélok ill. vállalatok (pl.: szállodák, éttermek, légitársaságok, repülőterek, külföldi utazásszervezők) érdemlik ki amelyek a WTTC (World Travel & Tourism Council) által felvázolt, globálisan szabványosított egészségügyi és higiéniai protokolloknak megfelelnek.  Az előírások a WHO (World Health Organization) és CDC (Centers for Disease Control and Prevention) irányelveit is követik. A bélyegző a biztonságos, zökkenőmentes utazás körülményeit hivatottak hirdetni és megteremteni.

Légitársaságok szabályai

LUFTHANSA, EUROWINGS

2021. február 1-től szigorítják a maszkokra vonatkozó szabályokat, ezért a fedélzeten csak orvosi maszkot, FFP2 vagy KN95/N95 jelölésű maszkot lehet hordani. Ettől eltérő pl. textil maszk, szelepes maszk, sál vagy kendő nem horható repülés közben. 

 

Hazaérkezés utáni hatósági házi karantén alóli mentesítéshez szükséges kérvény benyújtásának menete.

Utazni szeretne de nem akar karanténba kerülni a hazaérkezés után? Az alábbi lépésekkel könnyen mentesülhet a karantén alól.


Az országba való belépéskor a rendőrség az ideiglenes intézkedés során kiállít egy dokumentumot. Ország átlépés után Ön szabadon és bármilyen közlekedési eszközzel továbbhaladhat és köteles házi karanténba vonulni.

A rendelet hatálya nem terjed ki 

c) arra a  személyre, aki a  Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja (eredeti pozitív teszteredmény és az orvosi igazolás a gyógyulásról), hogy a  határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen (a továbbiakban: fertőzés) átesett. 


A házi karantén alóli mentesítéshez szükséges kérvényt az alábbi formában lehet benyújtani:
        - E-mailen (ugyintezes.police.hu)
        - Kézbesítő segítségével (családtag, ismerős)
        - Ügyfélkapu segítségével (E-papír)

1. lépés
A kérvény illetékköteles, díja 3.000 Ft, amelyet a Magyar Államkincstár felé kell megfizetni (számlaszám: 10032000-01012107; közlemény rovatba tüntesse fel, hogy „KÉRELEM”) (befizethet Ön vagy családtagja, vagy más személy)

2. lépés
A mintavétel céljából szükséges felvenni a kapcsolatot a kijelölt intézményekkel, amelynek tételes listája az alábbi linken tekinthető meg.

3. lépés
Az elkészült eredmények az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) felületén keresztül vagy e-mailben kerülnek kiküldésre.

4. lépés
A kérvényben az alábbi dokumentumokat mindenképpen csatolni szükséges:
- Az ideiglenes intézkedés során kiállított dokumentum (határátlépés során)
- 3.000 Ft-os illeték befizetéséről szóló igazolás
- Negatív PCR típusú koronavírus-teszt eredmények ( 2 db, 48 órás különbséggel)
Ha az egészségügyi vizsgálat eredményeként a karanténkötelezett a hatósági házi karantén alól mentesülhet, ha az egészségügyi vizsgálat eredményét (2 db negatív teszt) a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság részére a Karanténkötelezett személy negatív PCR teszt eredményének beküldése karanténkötelezettség alóli jogszabályi mentesülés érdekében elektronikus űrlap benyújtásával jelenti be.
Az űrlap letölthető innen: https://ugyintezes.police.hu/negativ-pcr-eredmeny oldal alján található COVID-07 (ügyfélkapun keresztül) vagy COVID-08 nyomtatvány (bejelentkezés nélkül)

5. lépés
Emailben küldik el a karantén alól mentesítő határozatot. Ha nem érkezik meg az email, akkor telefonálni kell a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányságra.


További részletes információkért a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos oldalára javasolt ellátogatni www.nnk.gov.hu

A fenti ügyintézésben kérésre segítséget nyújtunk.

 

Liszt Ferenc repülőtéri tesztközpont
Hazaérkezés utáni első PCR teszt elvégzése
Indulás előtti 4 óránál nem régebbi antigén teszt

December óta már működik a Liszt Ferenc repülőtéren is az új tesztközpont, a 2B Terminál érkezési szintjén, így hazaérkezést követően az első tesztet már a repülőtéren el lehet végeztetni. A KLM légitársasággal történő utazáshoz szükséges 4 órával indulás előtti antigén tesztet is végeznek.

A tesztközpont nyitva tartása: mindennap 3:00-20:00 (A nyitva tartás a menetrend, továbbá a megnövekedett igények tükrében bizonyos napokon változhat/hosszabb lehet.)

Nem kell előre időpontot kérni, csak egy online regisztráció szükséges: https://bud.umedhub.com/ 

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

 

Üzleti utazás

Az üzleti, illetve gazdasági célú utazásra vonatkozó rendelkezések

10/A. § (1) Ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Az itt elérhető hivatalos dokumentumsablont javasoljuk kitölteni a mentességhez. 

(2) Ha a magyar állampolgár Magyarországra történő belépése során az (1) bekezdés szerinti indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, a 2–4. § szerint kell eljárni, azaz vizsgálat alá kell vetnie magát a magyar állampolgárnak és 10 nap karanténba kell vonulnia. Kérelmére  engedélyezheti a járványügyi hatóság a  karanténban elhelyezett személy számára, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton (SARS-CoV-2 PCR teszt) vegyen részt a felmentés megadása érdekében, negatív teszt esetén a karantént előíró rendelkezés alól az illetékes járványügyi hatóság felmentést ad. SARS-CoV-2 PCR tesztként azt a  vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.

Ha a két alkalommal elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, a karantént előíró rendelkezés alól a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

Felhívjuk utasaink figyelmet arra, hogy a cikkben felsorolt információk hiteles forrásból származnak, ugyanakkor idővel elavulhatnak. Kérjük, utazástervezéskor mindig tájékozódjon az aktuálisan hatályban lévő szabályozásokról, úgy a célországban, mint Magyarországon érvényes szabályokról és ezeknek megfelelően mérlegeljen.

Beutazási feltételekről való tájékozódáshoz a Magyar Konzuli Szolgálat hivatalos felületét javasoljuk, ahol országonként megtalálható minden hatályban lévő szabály, korlátozás és ajánlás.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/besorolasok