Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Kambodzsa
 
 
 

Főváros: Phnompen (Phnum Pénh)
Területe: 181 035 km²
Államforma: alkotmányos monarchia
Lakossság: 15 135 169 fő (2013)
Időzóna: UTC+7
Pénznem: Riel. 1 KHR = 100 sen. 
Nyelv: Az ország hivatalos nyelve a khmer, ami az ausztroázsiai nyelvcsalád mon-khmer ágába tartozik. Beszélik még a franciát, ami a gyarmati időszakban az Indokínai-félsziget lingua francája volt, és az angolt is, ami a diákok és az üzletemberek körében egyre népszerűbb.
Népcsoport: A lakosság 90%-a khmer nemzetiségű. Vietnami 5%, kínai 1%, egyéb 4% (indiai, lao, thai, nyugati).
Vallás: Az ország lakosságának 93%-a a buddhista vallás khmer változatát gyakorolja; a muszlimok száma 5%, a keresztényeké 2%.)WIKI)

Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. A turista célú beutazásra szóló vízum egyszeri belépésre jogosít, érvényességi ideje 30 nap.

Pénz:

Az ismert, főbb külföldi valutákat, USD-t, thai bahtot szinte mindenütt elfogadják, váltani nem szükséges. Az utazási csekkek beváltása azonban nehézségekbe ütközik, gyakorlatilag csak Phnom Penhben lehetséges. Hitelkártyát nem fogadnak el. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele tilos.  

Környezet, éghajlat: 

A trópusi monszun övezetben fekszik. A medence évi középhőmérséklete 27-28 °C, 3-4 °C évi ingadozással. A nappali maximumok: 30-35 °C, az éjszakai minimumok: 20-25 °C. A délnyugati monszun csapadékban gazdag levegőt hoz India és a Thai-öböl felől május és október között. A legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október. A száraz évszak novembertől márciusig tart, ekkor az északkeleti monszun alig hoz csapadékot. A legszárazabb hónapok a január és a február.

Ivóvíz: 

A csapvíz nem iható.

Közlekedés: 

A közúti közlekedésben egyre inkább kezd helyet kapni az autók és motorbiciklik használata, de még mindig fontos eszköz a hagyományos riksa. Ezt nemcsak a helyiek, hanem egyre többször a turisták is használják.
Vasúti közlekedés: az országnak kettő, összesen 612 km hosszúságú egyvágányú, 1 méter nyomtávú vasútvonal van. Az egyik vonal Phnompenből Kampongszomba tart, a másik úgyszintén Phnompenből Sziszophonba, de gyakran csak Battambangig megy. Légi közlekedés: két nemzetközi repülőtere van: a Pochentong Phnompen közelében, a másik pedig az Angkor nemzetközi repülőtér Angkorvatban (Sziemreap), a turisták áltál gyakran látogatott romvárosban. Vízi közlekedés: a folyami hajózás is jelentős a közlekedésben. Két hajózható folyó van, a Mekong és a Tonle Szap, 2 fő kikötő van, Phnompenben és Kampongszomban, ezenkivül van még néhány kisebb kikötő is a folyó mentén. 

Útjaink Kambodzsa

Utazás szűrő:Rendezés:

16 nap / 13 éj
2017.11.18. - 12.03.

399.000 Ft/főtől