Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Jordánia

Magyar állampolgárok a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevéllel, vízummal utazhatnak Jordániába.

Egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammani repülőtéren, az aqabai közúti és tengeri határátkelőhelyen (díja 40 jordán dínár), valamint az aqabai repülőtéren (díjmentes). A vízum egy hónapos tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén a helyi rendőrségen a vízum érvényességét annak lejárta előtt meg kell hosszabbítani. 

Az aqabai közúti és tengeri határátkelőhelyen történő kilépés esetén 10 jordán dínár kilépési illetéket kell fizetni.

Azoknak az aqabai turistáknak, akik nem töltenek ott legalább két éjszakát vagy nem tudják bemutatni petrai belépőjegyüket, elutazáskor 20 jordán dínárt kell fizetniük az Aqabai Különleges Gazdasági Övezet Hatóság (ASEZA) számára. 

Azoknak a turistáknak, akik Jordániából kívánnak ellátogatni Izraelbe illetve a Palesztin Hatóság területére, majd visszatérnének Jordániába, kétszeri/többszöri belépésre jogosító vízummal kell rendelkezniük. Ilyen vízumot a Jordán Hásemita Királyság budapesti konzulátusán lehet beszerezni. 

Ruhaviselet

A Jordániába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. A külföldi turisták által látogatott tengerpartokon illetve szállodai úszómedencék esetében elfogadott ugyan a fürdőruha vagy bikini viselete, de egyéb helyszíneken a könnyű pamutruha viselete célszerű. A hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat, póló, és lábakat takaró nadrág vagy háromnegyedes szoknya viselete az elfogadott.

Időjárás és éghajlat

Jordániában az éghajlat szbtrópikus száraz és a Földközi – tenger által befolyásolt. Nyugaton az éghajlat inkább földközi – tengeri, keleten pedig sivatagos. A telek itt hidegek, a nyarak pedig tényleg forróak és szárazak. Nyáron a völgyekben a hőmérő elérheti a 48 ˚C fokot, Ammánban a 26 ˚C. A legmelegebb hónap az augusztus. A sivatagokban az időjárás sokszor változékony. A hihetetlenül magas hőmérséklet könnyen át tud változni fagyasztó széllé. Télen az átlaghőmérséklet 8 ˚C, néha a hőmérséklet nulla fok alá is süllyedhet, máshol érezhetően melegebb. Természetesen a Vörös – tenger és az Aqabe partján kellemes az időjárás még télen is. November és április között esős időszak uralkodik. Jordániában évente körülbelül 20 cm csapadék esik. Általánosságban érvényes, hogy a csapadék mennyisége a szárazföld belseje felé egyre csak csökken. Üdülésre a legideálisabbak a tavaszi és az őszi hónapok, amikor is nincs hideg és a meleg is elviselhető.

Pénz, bankkártya használat

Jordánia hivatalos fizetőeszköze a jordán dinár (JOD).

1 USD = 0,709 JOD       1 JOD = 1.41 USD

1EUR = 0,781 JOC         1 JOD = 1.279 EUR

Itthon nem lehet jordán dinárt válltani, célszerű eurót vagy dollárt vinni. A jelentősebb bankkártyákat (Visa, American Express) elfogadják a szállodákban és a komolyabb üzletekben. Bank automaták vannak Ammanban, Petrában és Aqabában. Javasoljuk, hogy indulás előtt bankjuknál érdeklődjenek a kártyának a régióban történő felhasználhatóságáról. A bankok általában vasárnaptól csütörtökig vannak nyitva, pénzváltók még szombaton is.

Közbiztonság

Jordániában kifejezetten jó a közbiztonság, nagyon ritkán vállnak turisták bűncselekmények áldozatává. A jordán hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a hotelek és a turistás helyek biztonságának fenntartására. A turisták által sűrűn látogatott nevezetességeknél, a szűk utcákban kell leginkább elővigyázatosnak lenni, mert nagyon elvétve azért előfordul, hogy a turistát kizsebelik, lekapják a táskáját. Rablás, kifejezetten erőszakos bűncselekmény nincs. A fővárosban, Ammanban az óváros bizonyos területein, így a Hashimiyah tér és a Római színház környékén tanácsos a turistának egy kicsit jobban odafigyelnie az értékeire. Némileg veszélyesek még a szegénynegyedek, de itt a turistának semmi keresnivalója nincs. Férfi kíséret nélkül utazó turista lányoknak, nőknek tanácsos némi elővigyázatossággal beülni a taxiba.

Egyedül az iraki és szíriai határterületeket érdemes elkerülni, de a két határszakaszt a jordán hadsereg amúgy is zárt katonai övezetté nyilvánította.

Egészségügyi tudnivalók, utas biztosítás

Csapvíz fogyasztása nem javasolt, csak palackozott vizet igyunk és a fogmosáshoz is ezt használjuk.

Kötelező védőoltás nincsen, ajánlott a Hepatitis A és B oltások.

A közegészségügyi helyzet a régió országai közül a legjobb. A nagyobb városokban biztosított a modern orvosi ellátás, bel- és külföldi gyógyszerek beszerezhetők. Az orvosi és kórházi kezelés költségeit általában azonnal és készpénzben kell kifizetni. Elsősorban a fővárosban és környékén - több Magyarországon végzett orvos praktizál, akiket az ammani nagykövetség, szükség esetén ajánlani tud. A két ország között 1981 óta, elsősorban a sürgősségi ellátást szabályozandó, egészségügyi megállapodás van hatályban. Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megkötése ajánlott!

Útjaink Jordánia

Utazás szűrő: Rendezés:

8 nap / 7 éj
2020.05.03. - 05.10.
Összesen 2 időpontban

275.000 Ft/főtől