Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Izrael

Izrael... mindenki azonnal asszociál, igen, a Szentföld! Az „Ígéret földje”! A kezdetekkor ez volt - Mózesnek és népének - az „Ígéret földje”, ma már ennél több, sokkal több és sokkal összetettebb.
A mai utazó joggal várja el, hogy lásson kulturális emlékeket, UNESCO listás világörökségeket, szép tájakat, különlegességeket, kóstolhasson és kipróbálhasson egyedi csak az országra jellemző ízeket, helyi termékeket. Mindezeken felül kaphasson szellemi, lelki muníciót is. Izrael mindezt az év bármelyik időszakában tudja nyújtani. A három vallás szent helyei itt találhatóak, érezhető a szent helyek különleges atmoszférája, a szentírások itt elevenednek meg és válnak valóssá, kézzelfoghatóvá a szent helyek. Érezhető a múlt, a történelem, az ősidőktől, napjainkig. Itt minden város, falu rom, táj, egyik-másik világvallás része, vagy épp nevezetes történelmi esemény kötődik hozzá. A világ különleges helyei találhatóak itt, alig egy másfél órás távolságra egymástól. Délelőtt a Galileai-tavon hajózhatunk, Jézus és apostolai nyomát követve, délután már Akko az egykori keresztes város és erőd, világörökségi helyszínen járhatunk. Este már akár Jeruzsálemben, Dávid városában lehetünk.
A látványosságok hihetetlen gazdagsága társul a különleges tájakhoz, a Holt-tenger egyediségét nem kell hangsúlyozni, vagy a Jordán folyó különlegességét, szerepét. Jezréel–völgye a termékeny táj és a szorgos helyiek szinonimája is lehetne. Ha pedig este fáradtan leül a vándor, változatos ételeket fogyaszthat, a keleti konyhák mindén ízért fel tudja fedezni és mellé pedig izraeli bort is kortyolhat. Ha mindez nem elég, vagy elfáradt az utazó, megpihenhet a Vörös-tenger partján, Eilatban, vagy a Földközi-tenger napsütötte partján a „fehér városban” Tel Avivban. Izrael nem csak egy útra ad élményt, egy életre el tudja varázsolni a látogatót, mindig újabb és újabb oldalát mutatva meg ennek a látnivalókban, élményekben hihetetlen gazdag országnak.

Magyar állampolgároknak Izraelbe történő beutazáshoz vízum nem szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési külön lapot kap a külföldi beutazó, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni. Előfordulhat, hogy a határrendészet továbbra is hagyományosan, pecséttel regisztrálja az útlevélbe az Izraelbe történő belépést. A beutazó útlevelében található arab vagy más muszlim országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt, ugyanakkor az ezekkel rendelkező utazók alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthatnak. Az ellenőrzés mélysége az egyéni körülmények mellett függ attól is, hogy a szóban forgó arab vagy muszlim országgal éppen milyen viszonyban van Izrael. Jordániából és Egyiptomból a turista célú beutazás jelenleg folyamatos és akadálymentes. (Megjegyzés: az útlevélben lévő bármilyen izraeli pecsét Iránba és Libanonba, valamint a legtöbb közel-keleti muszlim országba való belépést meghiúsíthatja.)

 

 

 

 

Pénznem, bankkártya használat

Hivatalos pénznem: shequel (₪) (ILS)

1 USD ~ 3,6 ILS
1 EUR ~ 4 ILS
1 ILS ~ 78-79 Ft

A bankkártyákat és hitelkártyákat sok helyen elfogadják. De mindenképpen érdemes USD-t (2006 utáni) vagy EUR-t vinni, és a helyszínen átváltani a helyi valutára, mivel a kisebb boltokban, piacokon csak azt fogadják el.

Vásárlás

Minden óvárosban van bazár, ezek közül a legkiemelkedőbb a jeruzsálemi óvárosban található. Finom bőrárut, cserépedényeket, kézműves termékeket, olajfa faragványokat, kézzel fújt üveget szokás vásárolni, a piacokon lehet alkudni.

Gasztronómia

Az izraeli konyha sokszínűségén a bevándorolt hetven országból érkező zsidóság konyhájának változatossága mellett jelentősen érződnek a palesztin, az orosz és a fekete-afrikai konyha hatásai. A zsidó étkezési törvények (kasrut) szigorú szabályainak és a zsidó ünnepeknek köszönhetően azonban új ételek is születtek az idő folyamán.  Izrael nem szűkölködik a kulináris élvezetekben, kitűnő éttermek, a közel-keleti konyha különlegességei, halételek, saláták, különféle előételek hatalmas választéka, tahina, humusz, arab pékségek gusztusos kínálata csábítja evésre az utazót. A piacok polcai ínycsiklandó gyümölcsválasztéktól, olajos magvaktól roskadoznak. A bőséges izraeli reggeli hagyománya a kibucok idejéből származik. A kóser étkezési szabályok miatt húst nem tartalmaz, azonban a svédasztal roskadásig van különböző sajtokkal, joghurtokkal, tojásételekkel, salátákkal, helyben sütött kenyerekkel, olíva bogyóval és magvakkal, valamint csodás gyümölcsökkel.

Elektromosság

Hálózati feszültség: 230V
Csatlakozó és aljzat: C, D, H

Ivóvíz, higiénia, egészségügyi ellátás

Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet jó. A vezetékes ivóvíz iható, de erősen klórozott. Közterületeken bent és kint egyaránt elterjedt a hűtött vizű ivókút.

A kórházi ellátás magas színvonalú és fizetős tulajdonostól és üzemeltetőtől függetlenül. A magán és állami szféra egymás mellett és egymást kiegészítve működik. A sürgősségi ellátás magas színvonalú. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Minden egészségügyi szolgáltatás és gyógyszer ára magas.
Minden Izraelbe látogató külföldi állampolgárnak Izraelben érvényes teljes körű egészségbiztosítással (azaz teljes körű balesetbiztosítást is magában foglaló utasbiztosítást) kell rendelkeznie itt-tartózkodása időtartamára. Ennek hiányában az esetleges baleset vagy megbetegedés, illetve elhalálozás esetén felmerülő minden egészségügyi és egyéb szolgáltatás költségét saját forrásból kell fizetni.

Telefonálás, internet

Izraelben mindhárom magyar mobilszolgáltató mobiltelefonjai működnek. A roaming díjakról utazás előtt érdeklődjenek szolgáltatójuknál. A Wi-Fi lefedettség részleges az országban.

Időjárás

A Földközi-tenger menti partvidéki területein meleg nyarú mediterrán klíma alakult ki. A tél rövid, csapadékos, a nyár forró és száraz. A belső területekre a hidegebb szubtrópusi sztyeppe éghajlat jellemző. November és március között esik le az évi csapadékmennyiség 85-95 %-a. A déli területek a trópusi sivatagi övezethez tartoznak. A Jordán-folyó mentén és a Holt-tenger vidékén nagy a forróság, a téli hónapokban sem csökken a hőmérséklet 20°C alá, az esték és az éjszakák viszont hidegek. Tel-Avivban a leghidegebb hónap a január (középhőmérséklet: 12°C; maximum: 27°C; minimum: 1°C), a legmelegebb pedig az augusztus (középhőmérséklet: 26°C; maximum: 38°C; minimum: 14°C). A legcsapadékosabb hónap a január, amikor a csapadékos napok száma 10. A legszárazabb időszak júniustól szeptemberig tart, ekkor egyáltalán nem hullik csapadék. További információk: www.accuweather.com

Ruhaviselet, helyi szokások

A programokon napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat és kényelmes (túra-) cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb, tavaszi és késő őszi hónapokban kabátra, esőkabátra és néhol melegebb ruhára is szükség lehet. Fürdőruhát és fejfedőt (kendő, sapka) érdemes vinni.

Vallási és viselkedési kultúra: A zsidó naptár luniszoláris naptár, ezért a helyi ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden sabbat kezdeti napján (sabbat esetén pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik, az iránytaxik és egyes buszjáratok kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki. 

Dohányzás: Izraelben tilos a dohányzás a publikus helyeken, hivatalokban, kávézókban, éttermekben, szórakozóhelyeken, állomásokon és buszmegállókban.

Közlekedés

Izraelen belüli repülőutak a kis távolságok miatt nincsenek, vasútvonalból is csak egy van, ezen napi egy járat közlekedik Haifa és Tel-Aviv között. A legegyszerűbb és legolcsóbb közlekedési módot a világ második legnagyobb busztársasága, az Egged nyújtja.

Közbiztonság

Nyilván a közbiztonság említésénél nem felejthetjük el az ország geopolitikai helyzetét és történelmét, de jelenleg semmilyen, a biztonsági helyzetet befolyásoló esemény nincs. A közbiztonság nem rosszabb, mint más – akár európai – nagyvárosokban, de az értékeire mindenki fokozottan vigyázzon, és lehetőleg kerüljön minden nagyobb helyi csoportosulást.  A nagyobb boltok és pályaudvarok bejáratánál biztonsági ellenőrzés van, de ez csak egy pár másodperces rutin csomagellenőrzés.

Azt érdemes tudni, hogy Izraelben általános hadkötelezettség van férfiak és nők számára egyaránt. Gyakran találkozni gépfegyveres fiatal katonákkal az utcán, de ez a látvány csak elsőre ijesztő. Számukra ez éppúgy a hétköznapi élet része, mint számunkra az érettségi. Az izraeli emberek kedvesek, nyugodtak, nem találkoztunk turista-nyaggatással, lehúzással, átveréssel, tukmálással, politizálással, vallási fanatizmussal.

Viszont kíváncsiságból sem ajánlatos felkeresni az ultra-ortodox zsidónegyedeket (Mea Shearim a leghíresebb Jeruzsálemben), nem nézik ugyanis jó szemmel a nem megfelelően öltözött turistákat, ha pedig szombaton vagy valamilyen ünnepkor megyünk (ebből pedig, számos van az év során) akkor atrocitás érhet minket dohányzás, mobil használat vagy a fotózás miatt.

Kérjük, hogy kövessék helyi idegenvezetőnk utasításait, tanácsait.

Kiemelt Izrael ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

4 nap / 3 éj
tetszőleges időpont

145.000 Ft/főtől

9 nap / 8 éj
2022.03.20. - 03.28.

525.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
2022.03.06. - 03.13.
Összesen 3 időpontban

585.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin

Vélemények útjainkról

Izrael - Tájak,ízek,vallások,történelem

Kedves Gabriella!

2016-ban a Kaukázusban voltam az 1000 Út szervezésében. Akkor elhatároztam, hogy figyelemmel kísérem utazási kínálatukat. Akkor is, most is vonzó volt számomra az idegenvezetők felkészültsége, igyekeztek megmutatni a legtöbb nevezetességet, bár Izraelben a csúcsforgalom ezt néha megnehezítette. Tetszett Andrea alapossága, történelem tudása, Bibliai idézetei, tetszett, hogy Judit helyi tapasztalata az utikönyvben olvasható infókkal ellentétben élővé varázsolta az utat, igaz, mi is kíváncsian faggattuk még a hétköznapi életről is. Ha az eredeti programot akadályozta valami, gyorsan találtak, szerveztek helyette mást.
Örömmel vettem az utastársítás lehetőségét is.A szállodák tetszettek, a gasztronómiai kínálat ízletes, bőséges volt.
Van még néhány utitervem, biztos, hogy fogok jelentkezni.

Köszönöm az élményeket!

Éva, 2018.március

Izrael - Tájak,ízek,vallások,történelem

Kedves Gabriella!

Az izraeli körút nagyon jól sikerült!Több utastárssal beszéltem azóta az útról,ugyanaz a véleményük. Mind Andrea,mind Judit jól felkészültek voltak,erejükön felül szervezték,hogy a lehető legtöbb látnivalót meg tudjuk nézni.A szentföldi helyek páratlanok,csodálatosak! Az autóbuszunk mindig tiszta volt,a sofőrök igen ügyesen tették a dolgukat.

Mindkét hotel kiváló,a reggeli,esti svédasztalos választék párját ritkította! A pincérek nagyon udvariasan,gyorsan tették a dolgukat.Az egyik utastársunk szülinapi zsúrjához még tortát is biztosítottak sec perc alatt. Nagyon jól sikerült,hogy Betlehemben /Palesztin terület/ volt négy éjszakánk.Szinte minden este sétáltunk a városba,gond nélkül. Igen sokan tudnak angolul,és jól esett,hogy szeretik a magyarokat. Mindent összevetve,csak jó emlékek maradtak bennem az utazással kapcsolatosan.

Ú László,2018.március

Izrael – tájak,ízek,vallások,történelem

Nagyon jól éreztem magam, számomra minden felejthetetlen, maga az út és a program is.Külön tetszett, hogy pl. a masadai programot rögtön az elejére tették, mert a nagy meleg miatt ( amiről azért az iroda nem tehetett, hogy augusztusi időjárást fogtunk ki) ezt az utolsó napok valamelyikén nem tudtuk volna végig csinálni.Barátaimnak és ismerőseimnek ajánlani fogom az Önök irodáját.

F. Imréné 2018. május

Izrael

Csodálatos utam volt Izraelben, az 1000út Kft. minden programot megvalositott, sőt még plusz programokra is elvitte a csoportot! Mindkét idegenvezető jól felkeszült, Bibliából, irodalomból, történelemből. A “társítas” tökéletesen működött, minden nagyon jó volt.

Utas vélemény, 2019. március

Izrael

Nem is tudom szavakba foglalni, annyira fantasztikus volt! Tényleg felemelő érzés, teljesen magával ragadott az egész légkör, nem gondoltam volna, hogy pont ott fogom ilyen erőteljesen érezni a nyugalom és béke jelenlétét. Jeruzsálem engem teljesen lenyűgözött, imádtam a kis sikátorokat, a piacot, a templomokat és hogy érezni a Szentlélek erejét, hogy ott sétálhattam Jézus lábnyomaiban. Az időjárás tökéletes, a csapat nagyon jó volt, senki nem késett és senki nem morgolódott, 4 olyan programot is beiktattak, mi amúgy a kiírásban nem volt bent, szóval sokkal többet kaptunk, mint ami a programban volt. Nem vagyok kajacentrikus egyáltalán, de ott olyan finomakat ettünk, és a piacon mindig lehetett kóstolgatni, amit ki is használtunk minden alkalommal, hogy az ottani ízeket megkóstoljuk és megszeressük. Teljesen elbódítja az embert a piacon a fűszerek és gyümölcsök illata. A képek, amiket a facebookon láthattál, szinte alig adnak vissza valamit abból, amit mi ott átéltünk, és a Szent helyeken nem is lehetett mindig fényképezni, de pont olyankor tudtak az érzések elragadni minket. Nagyon köszönjük!

Zita, 2019. április

Izrael

Kedves Krisztina!
Az izraeli úttal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy én alapvetően azért jelentkeztem az útra, mert a program elsősorban a Szent Föld szent helyeinek meglátogatására adott lehetőséget számomra. Az egyéb programokat levezetésként fogtam föl, ezek nélkül túlságosan tömény lett volna az út. Nagyon meg voltam elégedve a helyi idegen vezetővel, Dan-nel, minden esetben elegendő és korrekt információkat igyekezett részünkre átadni. Ezt a hozzáállását Andrea jól támogatta és egészítette ki.
Köszönöm ezt az utat Mindannyiuknak!

Sz.A., 2019. április

Izrael - Tájak, ízek, vallások, történelem

 

 Kedves Jaroszlav!

 

 Szeretném köszönetünket tolmácsolni a baráti társaságunk nevében az irodájuk által szervezett izraeli utunkért! Rokolya Péter volt az idegenvezetőnk, aki mindent megtett, hogy sok szép élménnyel gazdagon térhettünk haza. Az irodájuk sokadik alkalommal bizonyította kiválóságát, amihez gratulálunk.

Májusi csoport, 2019. május 16.

Izrael - Tájak, ízek, vallások, történelem

 

Kedves Andrea!

 

Nagyon jól éreztük magunkat az izraeli úton. Jó volt a szervezés és a program. Az idegenvezetők (Andrea, Dan) nagyon jó munkát végeztek, körültekintőek, gondosak, kedvesek voltak. Köszönet jár nekik ezért.

 

Üdvözlettel

Sembery Kati és Péter, 2019. május 26.

Izrael - Tájak, ízek, vallások, történelem

 

Kedves Andrea!

Ami az izraeli utazást illeti, mindkettőnk nevében mondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat. Azt hiszem, Izrael az emberek többségének utazási célpontja, így ennek megfelelően komoly elvárásokkal érkeznek ebbe az országba. Ennek nem könnyű megfelelni.

Az utazás során végiglátogattuk a legjelentősebb emlékhelyeket, városokat, bibliai tájakat és még a Holt-tenger is belefért a programba. Andrea idegenvezetőnk jól összetartotta az amúgy is nagyon együttműködő csoportot. Külön előny volt a csoport kis létszáma.

Külön szeretném megemlíteni helyi idegenvezetőnket, Dan Diamant-ot is. Fáradhatatlanul és hozzáértően vezette az utat. Mindenben a segítségünkre volt. Külön tetszett emberközeli és minden esetben tapintatos megközelítése a történelmi, politikai és vallásos kérdésekhez. 

Üdvözlettel,

Tímár Éva, 2019. május 26.

Izrael-tájak,ízek,vallások,történelem 

 

Kedves  Gabriella, 

Véleményünk az utazással kapcsolatban nagyon pozitív. A szervezés, valamint a programok összeállítása számunkra ideális volt, hiszen az alatt az idő alatt, ami a rendelkezésünkre állt sok mindent meg tudtak mutatni. Az idegenvezetőnk, Ágnes felkészültsége kiemelkedő volt, sikerült valóban olyan színesen és sokoldalúan bemutatnia az országot, mint ahogy vártuk. A szállodákban jól éreztük magunkat, és lehetőségünk volt arra, hogy jól kipihenjük a napi fáradalmakat, amik a programok természetes velejárói.  Nagy szeretettel köszönjük a mindenre kiterjedő figyelmességet és gondoskodást, nagyon jól éreztük magunkat!

Jó munkát és szép napot kívánunk!    

K.György és felesége, 2019.szeptember

Izrael- tájak, ízek,vallások, történelem

 

Kedves Gabriella!

Az izraeli úttal teljes mértékben elégedettek vagyunk. A legjelentősebb bibliai emlékhelyek, városok (különösen Jeruzsálem, Názáret, Betlehem) mély benyomást tettek Ránk. A Holt-tengeri lebegés, strandolás szintén felejthetetlen élmény marad. Ági körültekintően, nagy hozzáértéssel, profin vezette a kis csoportunkat. A szervezés és a program kitűnő volt, Madlen a helyi iroda idegenvezetője szintén profi hozzáállással segítette Ági munkáját, mindenhol gyorsan és akadálytalanul tudtunk bejutni a látnivalókhoz. A szállás és az étkezés kifogástalan volt. Sok szép élménnyel és emlékkel gazdagodva térhettünk haza. Barátainknak és ismerőseinknek bátran fogjuk ajánlani az iroda útjait, ha még lesz lehetőségünk mi magunk is igénybe fogjuk venni a jövőben is szolgáltatásaikat.

K.S , és neje szeptember

Izrael - tájak, ízek, vallások, történelem

Kedves Krisztina! Ez az utunk is tökéletesre sikeredett, hála a jó program összeállításnak, bár nagyon sűrű volt, de sok csodálatos dolgot tudtak belesűríteni. Ismét nagyon, de nagyon felkészült idegenvezetőt (György  Péter) kaptunk, aki nemcsak kedves, de mindenkire nagyon odafigyelő volt, valamint a program szervezésében is sokkal több energiát fektetett, mint a helyi vezető. Összességében csodálatos út volt és már keresem a jövő évi programjukban, (ami meg van) a számunkra még ismeretlen terület felfedezését. Szívből kívánom, hogy irodájuk továbbra is ilyen sikeres legyen. Szavaim szívből jövők és őszinték.

Dr. E. Józsefné, 2019. október

 Izrael - tájak, ízek, vallások, történelem

Kedves Éva! 

A program, és a szállások színvonala megfelelt a várakozásomnak. Rengeteget tanultam. Csodálatos élményekkel lettem gazdagabb.Az idegenvezetés a vártnál sokkal magasabb szintű volt. A csoportvezető szívét - lelkét kitette értünk. Tudása, tájékozottsága mindenkit lenyűgözött. Tavasszal Kínába utazunk, majd terveink szerint ősszel részt veszünk egy Grúzia - Örményország látogatáson is az 1000 úttal. Köszönöm az élményeket.

Sz.E., 2019. November

Izrael - tájak, ízek, vallások, történelem

Kedves Éva! 

Az út nagyon izgalmas jó volt, hiszen sok olyan helyet látogattunk meg, amiről egyébként már sokat hallottunk, de annak ellenére, hogy nincs messze, élőben még nem láttuk. Az ország történelme önmagában egy tanulmány, amely meghatározza a mindennapokat. Izgalmas volt látni, hogy fegyveresek vannak az utcán és milyen nagy a biztonságot fenntartó erők létszáma és figyelme. A helyszínek varázslatosak voltak, gyakorta rácsodálkoztunk a turisták számára. :-) Az út jól szervezett volt. A magyar és külföldi idegenvezető nagyon jól együtt tudott dolgozni. Az izraeli hölgy nagyon profi volt, óriási tapasztalattal, amely nagyon jól segítette azt, hogy ne kelljen sokat várakozni, minden igazán jól ment. A magyar idegenvezető az utazás közben - természetesen a helyszínen is - nagyon sok információval látott el bennünket. Felkészültsége nagyon jó! A csoport érdekeit szem előtt tartva nem rivalizálva a helyi idegenvezetővel - kellő rutinnal és megfontoltsággal - támaszkodott a helyi viszonyokra. Ez nagyon segítette és kellemessé tette az utazásunkat. Minden kérdésünkre választ kaptunk, segített mindenkit az úton, minden rendben volt. Végül, de nem utolsó sorban kiemelném a buszsofőrunk munkáját is, aki hatalmas rutinnal és biztonságosan minden kis zugba elvitt bennünket. Rugalmas,mosolygós, jó kedvű volt. Örültünk, hogy vele utazhattunk. 

Összességében remek utunk volt, és már alig várjuk, hogy jövő évben ismét az 1000 Úttal fedezzük fel a Világot! :o)

J. és A., 2019. November

Izrael -Tájak, ízek, vallások, történelem

Kedves Kovács Andrea!

2019. november 17 – 24 között az 1000 út utazási iroda szervezésében Izraelben töltöttünk el egy szép és tartalmas hetet. A programok minősége, tartalma, az időbeosztás kifogástalanok voltak. Mindez párosult egy kiváló idegenvezetéssel. Simigh Ágnes nagy szakmai hozzáértéssel, alapos felkészültséggel és minden igényt kielégítő információ-áradattal kalauzolta a csoportunkat. Kiváló munkát végzett, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.

Úgy gondoljuk, fogunk még az 1000 út utazási irodával, és reményeink szerint Simigh Ágival is utazni!

P.G. 2019. Nov.