2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Irán: a mesés Perzsia

Út típusa:VároslátogatásOrszág:Irán
Régió:IránHelység:Irán
Utazás:RepülövelEllátás:Reggeli

Siráz, Narenjestan kert, Eram kert, Persepolisz, Yazd, Abarkou, Pasargadae, Perzsa kert, Teherán, Kashan... GARANTÁLT INDULÁS!

GARANTÁLT INDULÁS!

Miért éppen Irán?

1. Irán az egyik legősibb civilizáció, a Perzsa Birodalom hona. Ennek nyomai még mindig megtekinthetők Persepolisban és Pasardaban, ahol a bibliai Kürosz király történetei megelevenednek.

2. Irán egy vendégszerető és nyugodt nép otthona. Aki egyszer megtapasztalja, az sosem felejti el az irániak kedvességét.

3. Iszfahán a középkori Perzsia egyik legszebb városa, ahol a világ egyik legnagyobb terén az Ezeregyéjszaka hangulata vegyül a keleti építészet legszebb alkotásaival. Nem csoda, hogy az UNESCO Világörökség része.

4. Teherán 15 milliós nyüzsgő nagyvárosa bepillantást enged a modern Közel-Kelet legfontosabb eseményeinek helyszíneibe. A Golesztán palotától a Történeti Múzeumig semmi nem olyan lenyűgöző, mint ez az óriási, nyüzsgő, keleti pompájában is rendezett metropolisz.

 

 

Utazás: Budapest – Shiraz / Teherán – Budapest útvonalon átszállással menetrend szerinti repülőjárattal, az országon belül légkondicionált autóbusszal.

Elhelyezés: helyi besorolás szerinti 3* -os szállodákban

Ellátás: reggeli, igény szerint félpanzió

 

1. nap: BUDAPEST-SHIRAZ

Utazás Budapestről átszállással Shirazba.

2. nap: SHIRAZ

Kora hajnali érkezés után transzfer a szállodába. Reggeli után városnézésünket a Narenjestan kertben kezdjük. A kertben található épületet a 13. században kezdték építeni és a kezdetekben adminisztrációs feladatokat látott el. Saadi, középkori perzsa költő sírját tekintjük meg ezután, mely a róla elnevezett mauzóleumban található. Következik a Karim Kán citadella, mely egykoron börtönként működött, ma múzeum található benne. Városnézésünket Irán egyik legrégebbi mecsetjénél, a Naser Ol-Molk mecsetnél folytatjuk, melyet a 9. században építettek. Befejezésként a bazárt keressük fel. Szállás Shirazban.

3. nap: SHIRAZ-PERSEPOLIS

Reggeli után Hafez, perzsa költő sírját, majd az Eram kertet nézzük meg. Az Eram szót a Koránban említik, és a Mennyországot jelenti. Bár a kertet többször is átépítettek, de jelenlegi formájában is csodálatos. Shiraztól a Korán kapunál tett látogatással búcsúzunk és utunkat Persepolis felé folytatjuk (UNESCO Világörökség része), mely palotáinak építése 2500 évvel ezelőttre tehető. Naqsh-e Rostam sziklába vájt sírjai után Naqsh-e Rajab következik, majd utazás a Persepolis-i szálláshelyre. Szállás Persepoliban.

4. nap: YAZD-PASARGADAE-ABARKOU

Reggeli után Yazd városa felé indulunk, de útközben felkeressük a Nagy Kürosz király monumentális síremlékét és palotájának romjait Pasargadae-ban (UNESCO Világörökség része). A kirándulás Abarkou-ban folytatódik, ahol Irán legöregebb ciprusfája található. Szállás Yazdban.

5. nap: YAZD-NAEIN-ISFAHAN

Reggeli után városnézés Yazdban, mely a ma is létező zoroaszter vallás központja. Főbb látnivalói a a Perzsa kert, Tűz temploma, Péntek mecset (14. századból). Délután Isfahan felé indulunk, de menet közben Naein városkában megtekintjük a mecsetet. Szállás Isfahanban.

 

6. nap: ISFAHAN

Reggeli után elkezdjük az ismerkedést Irán 3. legnagyobb városával, mely a 17. század elejétől több mint 100 évig Perzsia fővárosa is volt. Megtekintjük a Vank (vagy Szent nővérek) katedrálist az örmény negyedben, majd következik a Világörökség részét képző Naqsh-e Jahan tér (más néven Imam tér), mely a világ egyik legnagyobb tere. A tér több mint fél kilométer hosszú! Imam és Lotfollah Sejk mecsetek, Ali Qapou Palota, Nagybazár, Chehel Sotoun (40 oszlop) palota. Szállás Isfahanban.

7. nap: KASHAN-TEHERÁN

Reggeli után utunkat Teherán felé folytatjuk. Első megállónk Kashan városa a sivatag peremén. Az óváros felújított házai egykor gazdag kereskedők lakhelyeként szolgáltak. Először a Fin (Perzsa) kerttel ismerkedünk meg, melyhez az életet adó vizet egy közelben fakadó forrásból vezetik el csatornákon keresztül. A Tabatabeai család háza 4 udvarával, csodás falfestményeivel, díszes üvegablakaival kiváló példája a perzsa építészetnek. Az Agha Bozorg mecset és medresze a 18. században épült, így Kashan városközpontjának ékessége. Szállás Teheránban.

8. nap: TEHERÁN

Reggeli után városnézésünket az egykori uralkodói rezidencia, a Golestan (Rózsakert) Palota megtekintésével kezdjük, mely Teherán egyik legrégebbi műemléke. A komplexum 17 épülete palotákból, múzeumokból és különböző csarnokokból áll. Utunkat a Nemzeti Múzeumban folytatjuk, melynek 2 épületéből az egyik, az Archeológiai Múzeum mutatja be az ókori Perzsia kincseit. Folytatásként a Szőnyeg Múzeumba látogatunk, melynek épülete egy szőnyegszövő széket formáz. Szállás Teheránban.

9. nap: TEHERÁN-BUDAPEST

Kora hajnalban transzfer a repülőtérre, hazautazás átszállással, érkezés a déli órákban.

 

UNESCO Világörökségi helyszínek:

Persepolis romjai

Pasargadae

Isfahan - Imam tér és Péntek mecset

 

Az út idegenvezetője: Sógor Dániel

Arabista, történész, gyerekkora óta a történelem szerelmese. 2000-ben még az Egyesült Államokban érettségizett, majd az ELTE arab és történelem szakán szerzett diplomát, ahol két évig perzsát is tanult. Egyetemi évei alatt egy évet Szíriában egy évet Kuvaitban tanult ösztöndíjjal. Kuvaitból látogatott először Iránba is, ahová nyaranta azóta is rendszeresen visszalátogat, főként nyelvet gyakorolni. Az arab világ mellett Iránnak is szerelmese, ahová családját is szívesen viszi el.

Perzsa és arab tudását tanításban kamatoztatja, hiszen elsősorban nyelvtanításból él. Emellett az ELTE társadalomtudományi karán, a nemzetközi kapcsolatok terén tanít, elsősorban Szíria, Libanon, Irak és Irán modern történelmét, illetve társadalomrajzát kutatja. PhD disszertációját is ebben a témában, Szíria modern problémáiból írja. Hobbi szinten is szeret nyelvet tanulni, illetve a perzsa gasztronómia komoly megszállottja.

gogos_norbert_mh1_01.JPG

A mesés Perzsia, Irán, 2015. március 5.

Tisztelt Bartos Szilvia!

Iráni csoportos utazásunkról hazatérve – bár kitöltöttük az utazás értékelésével kapcsolatos űrlapot is –, szeretnénk kifejezni elégedettségünket Sógor Dániel úr idegenvezetői munkáját illetően. Iránnal kapcsolatos hatalmas ismeretanyaga, a téma iránti lelkesedése, jó szervezőkészsége és határozottsága, szolgálatkészsége tette igazán lehetővé, hogy az út az számunkra élvezetes és emlékezetes legyen. Ezúton is köszönjük a munkáját!

Köszönettel: Dr. V. Z.

Várható menetrend:

Október 20. Budapest - Isztambul  13:50  16:55

Október 20. Isztambul - Shiraz      20:40  01:00 (másnap)

Október 28. Teherán - Isztambul    06:25   09:20

Október 28. Isztambul - Budapest  11:55   12:55

 

Irán ország Leírás,  Utazás Iránba

Irán

Irán közel-keleti ország, mely Délnyugat-Ázsiában található. Szomszédai északon AzerbajdzsánÖrményországTürkmenisztán, keleten Afganisztán és Pakisztán, nyugaton pedig Irak és Törökország. Noha az országot a helyiek már legalább az Akhaimenida-időszak óta Iránként is ismerik, nyugaton 1935-ig csak Perzsiaként ismerték. 1959-ben Mohammad Reza Pahlavi iráni sah bejelentette, hogy mindkét megnevezés használható. A Khomeini ajatollah vezette 1979-es forradalmat követően az országot átnevezték Iráni Iszlám Köztársasággá, mellyel Irán államformája teokratikus (iszlám) köztársasággá alakult. Az Irán szó jelentése: „Az árják földje.”

 

Időjárás

Az ország nagy kiterjedése ellenére az éghajlat viszonylag egységes, 4 évszak különíthető el. Irán területének mintegy kilenctizede fennsík, ami mérsékli a nyári meleget, a telet viszont meglehetősen hideggé teszi. A legmelegebb nyári hónapok középhőmérséklete ezeken a területeken 25-32°C között változik, a nappali forróság azonban a levegő alacsony páratartalma miatt könnyebben elviselhető. Télen gyakori a hó, ami a magasabban fekvő területeken március-áprilisig megmarad. A 100-400 mm csapadék legnagyobb része november és május között hullik le, miközben júniustól októberig szinte egyetlen csepp eső sem esik.

Weather in Tehran

Gismeteo2-week forecast

 

Közlekedés

Ha Iránba érkezik az ember, igen könnyen el tud tájékozódni, hiszen az ország minden nagyobb városában, főútjain, repterein a perzsa mellett angolul is talál információkat. Az iráni közlekedési szokások jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. A 15 millió lakosú Teheránban 3-4 millió gépjármű (és egymillió motorkerékpár) közlekedik. Az úthálózat minősége általában jó, és a városokon kívül viszonylag gyér az autóforgalom.

 

Egészségügyi helyzet

A közegészségügyi és higiéniás viszonyok kielégítőek. Az egészségügyi ellátás elérhetősége és színvonala a nagyobb városokban megfelelő, vidéken nehezebb jó minőségű orvosi ellátást találni. Kötelező védőoltás nincs. Bár a csapvíz az ország nagy részén egészségesnek mondható, az utazóknak fogyasztásra mégis inkább a palackozott víz ajánlott. A nagyvárosok légszennyezettsége miatt a légúti betegségekben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük esetleges nehézségekre. 
Iránban a csapvíz iható, bárki nyugodtan fogyaszthat belőle. Melegebb időszakban ez nagyon fontos. A városokban mindenhol vízautomatákból vételezhetünk friss vizet. Ugyanígy bátran ehetünk minden helyi ételt és gyümölcsöket is (természetesen mosás után).

 

Pénz

Iránban nem használhatók a nemzetközi bankkártyák. Hivatalos pénznem: riál Az iráni Központi Bank új szabályt vezetett be a külföldi valuta importjával kapcsolatosan. Ha az Iránba utazók 5000 USD vagy ezen felüli összeget szeretnének külföldi valutában bevinni az országba, bejelentési kötelezettségük van és érkezéskor a repülőtéren (határon) egy külön nyomtatványt, valuta behozatali nyilatkozatot kell kitölteniük. Az országból történő kiutazás alkalmával a repülőtéren (határon) be kell mutatni ezt a nyilatkozatot, valamint – amennyiben a kivinni szándékozott összeg a bejelentettnél kevesebb - pénzváltási nyugtával igazolni kell a különbözet átváltását.

 

Elektromosság

220 – 230 V /50 Hz (európai szabvány)

 

Infrastruktúra

Iránban az internet-hozzáférés igen könnyen megoldható. Minden nagyobb hotelben, de netcafékban, boltokban is sok helyütt van internet.
Vonalas telefonról bárhol bármikor hívhatóak hazai számok.

 

Biztonsági szabályok

Az iszlám vallás miatt szigorúan tilos alkohol és disznóhús bevitele! A vallási előírásokat sértő tartalmú könyveket, újságokat, videokazettákat elkobozzák. Javasoljuk, hogy az utazók tartsák tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerüljék a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében, de adódhatnak problémák, félreértések az utcán való fotózásból is, ezért azt javasoljuk, hogy csak a turista látványosságokat fényképezzék. 
Az ország a turisták által látogatott helyeken európai összehasonlításban is átlagos biztonságúnak tekinthető. Problémaforrás lehet azonban a kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások esetleges megsértése. A forgalmasabb, nyüzsgőbb helyeken figyeljünk oda értéktárgyainkra.

Iráni szokások

Iránban mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, akár iráni, akár külföldi állampolgár. Ez az iráni felségterületre lépéstől kezdve érvényes. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Különösen szigorúan tiltják és az európai gyakorlathoz viszonyítottan a legkeményebb szankciókkal sújtják a kábítószerrel való visszaélést. Tilos bármilyen pornográf kiadvány (könyv, magazin, Videó, DVD, stb.) bevitele, továbbá tilos a házasságon kívüli szexuális kapcsolat. Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. A lekezelő vagy leereszkedő magatartást nem tolerálják. Nagyra értékelik viszont az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet. A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.). A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing, póló ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. A külföldi hölgyek nem mutatkozhatnak fedetlen fővel (itt elég egy akár színes kendő a közvélekedésben ismert csador helyett), és egyéb téren sem szabad fedetlenül lenniük. A csador helyett megfelel egy nagyobb kabát vagy sötétebb ing vagy szövetből készült ruha, mely vagy csuklóig, bokáig vagy combközépig ér, és alatta farmer vagy más nadrágféleség ill szoknya kényelmesen viselhető.
Néhány mecsetben, melyek nagyobb zarándokhelyek nem lehet bemenni, vagy csak helyi kísérettel lehet korlátozottan sétát tenni az adott mecset területén. Mindig tartsuk szem előtt, hogy Irán mélyen vallásos ország, ahol a vallásosság és a vendégszeretet kéz a kézben jár! Ha hitünk, vallásos meggyőződésünk felől érdeklődnek, az a helyi emberek kultúrájából fakad, nem pedig az okvetlen kíváncsiskodás jele.
Iránban a péntek szabadnap, ilyenkor minden be van zárva kivéve az éttermeket, zöldségeseket. A múzeumok, egyéb turisztikai lehetőségek azonban tárt karokkal várnak ilyenkor is bennünket.

 

Vásárlás

Iránban számos érdekes apróság, szép ajándék várja a külföldi vendéget.
A legismertebb, leghíresebb ajándék a szőnyeg. Az iráni szőnyegek fajtái, típusai, mintázata régiónkét különböző. Hihetetlen változatosság jellemzi őket. Alapvetően két fajta szőnyeget különböztethetünk meg: a gyapjú szőnyeget és a selyemszőnyeget, ill. a kettőnek a keverékét. Iránban a bazár a szőnyegvásárlás legfontosabb színtere. Külön szőnyegbazárok állnak rendelkezésünkre a vásárlóknak kilométerhosszú választékkal!
A bazárban emellett érdemes vásárolni ízléses fémműves termékeket, bronz, ón és réztárgyakat.
Az iszfaháni bazár megkerülhetetlen részei a miniatúrakészítő mesterek boltjai, ahol csiszolt tevecsontra készült tusrajzokat vagy szafavida stílusú festett miniatúrákat árulnak intarziás keretbe foglalva. Feltétlenül érdemes ezeket kipróbálni!
Szép ajándék a fából faragott Korántartó vagy az Iránban is igen népszerű vízipipa. Ezekből különféle méretekben és színekben lehet válogatni kedvünk, ízlésünk szerint.
Ne feledjük el gyomrunkat sem! Szárított gyümölcsből, pisztáciából, kesudióból, mandulából, rózsavízből, édességből, a bazár fűszerforgatagából érdemes haza is hozni és itthon elspájzolni belőle. Sokáig eláll és bármikor elő lehet venni, egy-egy sült, torta vagy gyümölcsleves sajátos bukét kap az iráni ízekkel megspékelve!
Idegen nyelvű könyvek, turisztikai kiadványok, albumok, DVD-k szép számmal állnak rendelkezésünkre az ország egész területén igen alacsony áron.

Ehhez a körutazáshoz nem tartozik fakultatív program, a részvételi díj minden programot tartalmaz.

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Repülövel 2017.10.20 2017.10.28 9 nap / 8 éj Reggeli 327 000 Ft

Az ár tartalmazza

a megadott szállásokat reggelis ellátással, a repülőjegyet, a szükséges transzfereket légkondicionált autóbusszal és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Külön fizetendő

a repülőtéri illetéket (kb. 127.000 Ft), a vízumdíjat (kb. 27.500 Ft), belépőket (55 USD), az útlemondási biztosítást (1,5%) és a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást

 

Félpanzió igényelhető: 29.000 Ft/7 alkalom

Egyágyas felár: 63.000 Ft/7 éj

 

Vízum

A vízumoztatást irodánk végzi, melyhez szükséges: a hazaút dátumához képest min. 6 hónapig érvényes útlevél, 2 db színes igazolványkép, kitöltött vízumkérdőív

 

 


Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

  • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
  • Márk László:+36 1 354 3996
  • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

  • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
  • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

  • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
  • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte