Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Irán
 
 
 

Irán, „Az árják földje” a közel-kelet több ezer éve létező országa, az egykori perzsa birodalom óta a térség meghatározó állama. Az emberiség történelmének egyik meghatározó és különleges szereplője. Az 1979-es forradalmat követően Irán államformája teokratikus (iszlám) köztársasággá alakult. Az iszlám vallás siíta ágához tartozik a lakosság közel 90%-a. Egykoron a sah idejében szinte előbb hordták az iráni hölgyek a legfrissebb párizsi divatot, mint a nyugat más városaiban, a forradalom óta ez megváltozott. Azért az elegancia, a stílus még mindig az iráni nők sajátja, ha nem is tűnik fel elsőre a kendők (hejab) miatt, de ezek is gyakorta félrecsúsznak... Irán a látnivalók tárházát kínálja, ad mindent mi szemnek és szájnak ingere és persze a léleknek is. A perzsa költészet különleges alakjai, mint Hafiz, Szádi versei különleges tartalmat nyernek Iránban, Shirázban olvasva. Irán mesés kelet legszebb emlékeit nyújtja. A perzsa birodalom emlékei Dareiosz, Xerxész „lábnyoma”, Perszepolisz palotája az ország legkülönlegesebb helyei. De, csodálatosak az iszlám építészet emlékei, a régi városok, és nem mehetünk el a zoroaszter vallás mellett sem említés nélkül, hiszen ennek a vallásnak a bölcsője Iránban volt. Yazdban, a hallgatás tornyai, a tűztemplom egy különleges máig élő hitvilág látnivalói. A széltornyok, a föld alatti vízellátó csatornák a qanatok, a félig földbe süllyesztett házak mind egy nép élni akarásának emlékei. Iszfahan, az ország egyik gyöngyszeme, az Imám tér a világ egyik legnagyobb tere, körbevéve szebbnél szebb épületekkel, mecsetekkel, nem véletlen, hogy az UNESCO világörökség. Végül, a látnivalók sorában Teherán, a főváros, a Golestan Palota, a Régészeti Múzeum páratlan gazdagságú kiállítása.  Irán hihetetlenül gazdag műemlékekben és látnivalókban, nagyon tartalmas és sűrű programot ígér, melynek során képet kaphatunk a kelet történelméről, művészetéről, irodalmáról, gasztronómiájáról.              

Iránba történő beutazáshoz vízum szükséges, valamint az útlevélnek a hazautazáshoz képest még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
A vízumot irodánk intézi a csoport részére, melyhez az alábbiak szükségesek:

  •  2 db színes, fehér hátterű igazolványkép, mely mostanában készült
  •  útlevélre, mely a hazautazástól minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie
  •  útlevélben nem lehet izraeli pecsét!

Biztonsági szabályok:

Az iszlám vallás miatt szigorúan tilos alkohol és disznóhús bevitele! A vallási előírásokat sértő tartalmú könyveket, újságokat, videokazettákat elkobozzák. Javasoljuk, hogy az utazók tartsák tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerüljék a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében, de adódhatnak problémák, félreértések az utcán való fotózásból is, ezért azt javasoljuk, hogy csak a turista látványosságokat fényképezzék.
Az ország a turisták által látogatott helyeken európai összehasonlításban is átlagos biztonságúnak tekinthető. Problémaforrás lehet azonban a kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások esetleges megsértése. A forgalmasabb, nyüzsgőbb helyeken figyeljünk oda értéktárgyainkra.

Időjárás:

Az ország nagy kiterjedése ellenére az éghajlat viszonylag egységes, 4 évszak különíthető el. Irán területének mintegy kilenctizede fennsík, ami mérsékli a nyári meleget, a telet viszont meglehetősen hideggé teszi. A legmelegebb nyári hónapok középhőmérséklete ezeken a területeken 25-32°C között változik, a nappali forróság azonban a levegő alacsony páratartalma miatt könnyebben elviselhető. Télen gyakori a hó, ami a magasabban fekvő területeken március-áprilisig megmarad. A 100-400 mm csapadék legnagyobb része november és május között hullik le, miközben júniustól októberig szinte egyetlen csepp eső sem esik.

Közlekedés:

Ha Iránba érkezik az ember, igen könnyen el tud tájékozódni, hiszen az ország minden nagyobb városában, főútjain, repterein a perzsa mellett angolul is talál információkat. Az iráni közlekedési szokások jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. A 15 millió lakosú Teheránban 3-4 millió gépjármű (és egymillió motorkerékpár) közlekedik. Az úthálózat minősége általában jó, és a városokon kívül viszonylag gyér az autóforgalom.

Egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi és higiéniás viszonyok kielégítőek. Az egészségügyi ellátás elérhetősége és színvonala a nagyobb városokban megfelelő, vidéken nehezebb jó minőségű orvosi ellátást találni. Kötelező védőoltás nincs. Bár a csapvíz az ország nagy részén egészségesnek mondható, az utazóknak fogyasztásra mégis inkább a palackozott víz ajánlott. A nagyvárosok légszennyezettsége miatt a légúti betegségekben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük esetleges nehézségekre. 
Iránban a csapvíz iható, bárki nyugodtan fogyaszthat belőle. Melegebb időszakban ez nagyon fontos. A városokban mindenhol vízautomatákból vételezhetünk friss vizet. Ugyanígy bátran ehetünk minden helyi ételt és gyümölcsöket is (természetesen mosás után).

Pénz:

Iránban nem használhatók a nemzetközi bankkártyák. Hivatalos pénznem: riál Az iráni Központi Bank új szabályt vezetett be a külföldi valuta importjával kapcsolatosan. Ha az Iránba utazók 5000 USD vagy ezen felüli összeget szeretnének külföldi valutában bevinni az országba, bejelentési kötelezettségük van és érkezéskor a repülőtéren (határon) egy külön nyomtatványt, valuta behozatali nyilatkozatot kell kitölteniük. Az országból történő kiutazás alkalmával a repülőtéren (határon) be kell mutatni ezt a nyilatkozatot, valamint – amennyiben a kivinni szándékozott összeg a bejelentettnél kevesebb - pénzváltási nyugtával igazolni kell a különbözet átváltását.

Elektromosság:

220 – 230 V /50 Hz (európai szabvány)

Infrastruktúra:

Iránban az internet-hozzáférés igen könnyen megoldható. Minden nagyobb hotelben, de netcafékban, boltokban is sok helyütt van internet.
Vonalas telefonról bárhol bármikor hívhatóak hazai számok.

Iráni szokások:

Iránban mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, akár iráni, akár külföldi állampolgár. Ez az iráni felségterületre lépéstől kezdve érvényes. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Különösen szigorúan tiltják és az európai gyakorlathoz viszonyítottan a legkeményebb szankciókkal sújtják a kábítószerrel való visszaélést. Tilos bármilyen pornográf kiadvány (könyv, magazin, Videó, DVD, stb.) bevitele, továbbá tilos a házasságon kívüli szexuális kapcsolat. Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. A lekezelő vagy leereszkedő magatartást nem tolerálják. Nagyra értékelik viszont az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet. A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.). A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing, póló ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. A külföldi hölgyek nem mutatkozhatnak fedetlen fővel (itt elég egy akár színes kendő a közvélekedésben ismert csador helyett), és egyéb téren sem szabad fedetlenül lenniük. A csador helyett megfelel egy nagyobb kabát vagy sötétebb ing vagy szövetből készült ruha, mely vagy csuklóig, bokáig vagy combközépig ér, és alatta farmer vagy más nadrágféleség ill szoknya kényelmesen viselhető.
Néhány mecsetben, melyek nagyobb zarándokhelyek nem lehet bemenni, vagy csak helyi kísérettel lehet korlátozottan sétát tenni az adott mecset területén. Mindig tartsuk szem előtt, hogy Irán mélyen vallásos ország, ahol a vallásosság és a vendégszeretet kéz a kézben jár! Ha hitünk, vallásos meggyőződésünk felől érdeklődnek, az a helyi emberek kultúrájából fakad, nem pedig az okvetlen kíváncsiskodás jele.
Iránban a péntek szabadnap, ilyenkor minden be van zárva kivéve az éttermeket, zöldségeseket. A múzeumok, egyéb turisztikai lehetőségek azonban tárt karokkal várnak ilyenkor is bennünket.

Vásárlás:

Iránban számos érdekes apróság, szép ajándék várja a külföldi vendéget.
A legismertebb, leghíresebb ajándék a szőnyeg. Az iráni szőnyegek fajtái, típusai, mintázata régiónkét különböző. Hihetetlen változatosság jellemzi őket. Alapvetően két fajta szőnyeget különböztethetünk meg: a gyapjú szőnyeget és a selyemszőnyeget, ill. a kettőnek a keverékét. Iránban a bazár a szőnyegvásárlás legfontosabb színtere. Külön szőnyegbazárok állnak rendelkezésünkre a vásárlóknak kilométerhosszú választékkal!
A bazárban emellett érdemes vásárolni ízléses fémműves termékeket, bronz, ón és réztárgyakat.
Az iszfaháni bazár megkerülhetetlen részei a miniatúrakészítő mesterek boltjai, ahol csiszolt tevecsontra készült tusrajzokat vagy szafavida stílusú festett miniatúrákat árulnak intarziás keretbe foglalva. Feltétlenül érdemes ezeket kipróbálni!
Szép ajándék a fából faragott Korántartó vagy az Iránban is igen népszerű vízipipa. Ezekből különféle méretekben és színekben lehet válogatni kedvünk, ízlésünk szerint.
Ne feledjük el gyomrunkat sem! Szárított gyümölcsből, pisztáciából, kesudióból, mandulából, rózsavízből, édességből, a bazár fűszerforgatagából érdemes haza is hozni és itthon elspájzolni belőle. Sokáig eláll és bármikor elő lehet venni, egy-egy sült, torta vagy gyümölcsleves sajátos bukét kap az iráni ízekkel megspékelve!
Idegen nyelvű könyvek, turisztikai kiadványok, albumok, DVD-k szép számmal állnak rendelkezésünkre az ország egész területén igen alacsony áron.

Útjaink Irán

Utazás szűrő:Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás