Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Indonézia
 
 
 

 

 

Bali a dél-kelet ázsiai szigetvilág gyöngyszeme. Pálmafás
tengerpartok, többszáz éves templomok, meseszép tájak
várnak felfedezésre, ha idelátogatunk. Finom tengeri halak,
és friss gyümölcsök közt válogathatunk kedvünkre, vagy coktailozhatunk
Kuta tengerpartján, miközben a naplementét
nézzük valamelyik négy-, vagy ötcsillagos szállodából.
Az indonéz konyhaművészet igen gazdag és változatos. Az
ősi indonéz és a jövevény kínai, illetve európai konyha ötvözete.
Ételeik fűszeresek, de nem túl erősek. Az egyik legkedveltebb
indonéz étel a száté (sate), a pálcikára tűzött, parázs
felett sütött húsdarabok, amit fűszeres mogyorószósszal és
főtt rizzsel (nasi putih) kínálnak.

 

 

30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. 30 napnál hosszabb időre tervezett tartózkodás esetén a határátlépéskor érkezési vízum (Visa on Arrival) igényelhető, mely 30 nap érvényességi idejű.

Időeltolódás: 

Magyarországhoz képest Jáva szigetén +6 óra, a többi szigeten +7 óra.

Pénznem:

Nemzeti valuta: indonéz rúpia (IDR), árfolyam 1 USD = kb. 13000 IDR (erős az árfolyam-ingadozás).

Malájzia: Ringgit. 1 MYR=100 sen. Pénzváltáskor a bankok 2-3 USD kezelési költséget számolnak fel. Az egyéb pénzváltók nem számítanak fel kezelési költséget, de eltérő árfolyamokkal dolgoznak. A nagyobb szállodák és éttermek elfogadnak hitelkártyát is, bankautomaták is működnek több helyütt. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.

Egészségügyi előírások:

Kötelező védőoltás nincs. Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Közbiztonság:

A közbiztonság nem rosszabb az európai átlagnál, ugyanakkor különösen a turisták ellen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények (lopások, zsebtolvajlás, rablások, autófeltörések) gyakoriak.

A zsebtolvajlások, utcai rablások miatt javasoljuk, hogy utazás előtt készítsenek fénymásolatot úti okmányuk arcképes oldaláról, és szálláshelyüket csak ezekkel a másolatokkal, illetve csak az adott úthoz feltétlenül szükséges készpénzzel hagyják el, eredeti úti okmányaikat, egyéb értékeiket helyezzék letétbe szállodai értékmegőrzőben. (A szállodai szobákban hagyott okmányokért, értéktárgyakért a szállodák nem vállalnak felelősséget.)

Malajzia nagyvárosaiban gyakori bűncselekmény az ún. motoros rablás. Elkövetési mód: a motoros az úttesten, vagy az út menti járdán közlekedő, vagy a zebránál várakozó gyalogos mellett elhaladva annak válltáskáját, retiküljét szíjánál fogva megragadja és elrabolja. A bűncselekmény során az elkövető el is sodorhatja, el is ütheti, illetve magával is ránthatja a gyalogost súlyos vagy halálos sérüléseket okozva neki.

Környezet, éghajlat:

Trópusi.Esős időszakok: augusztus-szeptember a félsziget nyugati partján, október-február a félsziget keleti részén és Kelet-Malajziában. Egész évben meleg és párás a levegő. A hőmérséklet általában 20-30°C között van, a páratartalom pedig 90%-os. A monszun hatása igazán csak a félsziget keleti részén érezhető, itt van igazi esős évszak, de ekkor az eső csupán rövid időre szakítja meg a napsütést, inkább a futó záporok jellemzőek.

 

Közlekedés: 

Az országban balra tartás van, gépjármű vezetéséhez, illetve bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Forgalmasabb városok egyes útvonalain csúcsidőben a „three in one” (egy gépjárműben legalább három személynek kell utaznia) és a páros–páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozás van érvényben. 

A félsziget gyors, A MAS (Malaysian Airline System) a belföldi közlekedésben a legjelentősebb légitársaság. A félsziget gyors, gazdaságos és kiterjedt buszhálózattal rendelkezik. A vonat szintén kényelmes és gazdaságos megoldást jelent, de csupán két vonalon közlekedik.

Nincs vizi összeköttetés a sziget és a félsziget között, így ezt a távolságot repülővel kell megtennünk.

Vallási és viselkedési kultúra:

Malajzia legnagyobb vallási felekezete az iszlám, a lakosság 60%-a muzulmán, az állam hivatalos vallása az iszlám, de az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, és több különböző felekezetű közösség él az országban. A turista látványosságként is funkcionáló szent helyek csak zárt öltözetben látogathatóak.

Öltözködés:

Malajzia muzulmán ország, ezért a hölgyvendégek lehetőleg ne fürdőruhában látogassanak el a halászfalvakba és a kisvárosokba. Egyébként a nyaralóöltözet mindenhol megfelel, ám néhány étteremben és éjszakai szórakozóhelyen elvárják az elegánsabb megjelenést.

Nem könnyű kifejezetten maláj ételt találni, bár választhatunk a kínai, a nyonya (kínai alapanyagok, helyi fűszerezéssel), az indiai, az indonéz és néhol a nyugati konyha remekeiből is. A satay (húsos kebab fűszeres mogyorószószban) viszont maláj találmány, és mindenhol megtaláljuk. A gyümölcsök szerelmesei is kedvükre csemegézhetnek az óriási déligyümölcs választékból.

Útjaink Indonézia

Utazás szűrő: Rendezés:

16 nap / 13 éj
2020.01.12. - 01.27.
Összesen 2 időpontban

615.000 Ft/főtől

12 nap / 10 éj
tetszőleges időpont

125.000 Ft/főtől

10 nap / 7 éj
tetszőleges időpont

65.000 Ft/főtől

12 nap / 10 éj
tetszőleges időpont

230.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont

125.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin