Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

India

A hasonlat már régi, de mégis helytálló: kontinensnyi ország, tengernyi látnivalóval. Ezért szoktuk mondani, ha valaki eljut Indiába és ráérez az ízére, megkedveli az országot, biztosan visszatér. Aki nem tér vissza, annak is életre szóló élmény marad.

Az indiai kultúra olyan hatással volt a világra az élet számtalan területén, hogy egy - egy utazás alkalmával csak épp betekintést tudunk tenni.

Különleges és egyedi az építészete, vallása. Ezen belül más stílusúak a hindu építészeti emlékek, a mogul és a gyarmati idők emlékei. Az indiai zene egyedülálló és különleges hangzású, hasonlóképpen a gasztronómia. Ezen felül még számtalan érdekes és különleges dolog (népviseltek, szokások, mesterségek, népek), amellyel mind- mind találkozhatunk az utazásunk során.

Az utazás alatt mindent megteszünk, hogy a lehető legtöbbet megtudjanak nézni, illetve kóstolni a helyi ízekből. Igyekszünk minél többet kapcsolatba lépni a helyiekkel, akik örömmel látják a vendégeket az országukban. Szívesen megörökítik a friss barátaikat a családi fotókon, legyen az a Taj Mahal tövében vagy egy utcán.  Mit is láthatunk, mit érdemes megnézni? Indiába az Arany háromszög (Delhi, Agra, Jaipur) az úgynevezett” belépő út”. Ezen program az, amely észak - India, ikonikus helyszíneit járja végig és a legismertebb legszebb látnivalókat mutatja meg.Természetesen a Taj Mahal mindenki bakancslistás álma is szerepel a programban. Mindemellett még számos más, amitől kerek és tartalmas lesz az utazás. Nálunk természetes, hogy megállunk, ha valami érdekes történik egy faluban, bemegyünk a szikh templom ingyen konyhájára és segítünk egy kicsit. Olyan különlegességet is megnézünk, mint Abhaneri lépcsős kútja vagy egy madárrezervátum.      

A fentiek egy program főbb elemei, de India ennél több, sokkal több. Érdemes felkeresni északot, a Himalájai régiót, Darjeelinget vagy épp dél számtalan csodáját, Kerala bámulatos vízi világát. Akinek mindez nem kielégítő,még szafari programokon is megismerkedhet India egyedi állatvilágával,a gasztronómia különböző ágaival, ízekkel vagy épp  a jógával és az ajurvéda ősi módszereivel.

Ezért mondják azt, hogy India hihetetlen, mert tényleg az.

Az Indiába utazó magyar állampolgároknak valamennyi beutazási forma esetén vízummal kell rendelkezniük. A rövid távú tartózkodást lehetővé tevő vízum érvényességi ideje 90 vagy 180 nap, ami Indiába való egyszeri vagy többszöri belépést tesz lehetővé. További információ kapcsán, forduljanak a kollégákhoz bizlommal. 

Pénzváltás, árak 

A helyi fizetőeszköz: indiai rúpia (INR), 1 rupia = 100 paisa, 1 EUR = kb. 83.44 INR, 1 USD = kb. 73.26,- INR, INR = kb. 3,86 Ft

A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Delhiben javasolt a valutaváltás vagy kérjék idegenvezetőnk segítségét.

VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, nagyobb boltokban és színvonalas éttermekben. A hétköznapi terepen ajánlatosabb készpénzben fizetni.Éttermekben, külön étkezés vagy fogyasztás esetén szokás borravalót adni, mértéke a Magyarországon megszokott: 10%. Az árak helyszínenként eltérők - vagy megegyeznek a magyarországi árakkal vagy a magyarországi árak 40-50 % - a. A külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Időjárás

India éghajlata szerint a trópusi-szubtrópusi övben helyezkedik el, az Egyenlítőtől északra. Alapvetően három évszakot különböztetünk meg Indiában. A tél vagyis a száraz, hideg évszak novembertől februárig tart. Ekkor az északkeleti eredetű száraz, hűvösebb légtömegek határozzák meg az időjárást.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható! A jégkockák az elit éttermekben és bárokban is csapvízből készülhetnek, ezért ezt se fogyasszák! Kizárólag palackozott ásványvizet igyanak, az innivaló esetében mindig ellenőrizzék, hogy az ital nem „utántöltött”-e, vagyis a kupakja vagy a záró fedele nem sérült-e. Csak megfelelő színvonalú éttermekben, frissen készült sütött/főtt ételeket fogyasszanak, ebben idegenvezetőnk is a segítségükre lesz. Kerüljék az utcán való étkezést.

A rossz élelmiszerbiztonság és a sokhelyütt fertőzött víz következtében a különböző hasmenéses fertőzések elterjedtek. Továbbá az erősen fűszeres ételek is okozhatnak gyomorpanaszokat.

Hasmenés elleni gyógyszer, lázcsillapító hozatala ajánlott. Tipp: este és reggel 1-1 korty whisky vagy pálinka, a gyümölcsöket fogyasztás előtt hámozzák meg, fogat is csak palackos ásványvízzel mossanak, étkezések után szénsavas üdítőital fogyasztás is segítheti az emésztést. A szállodákban a higiénia kifogástalan, az utcán azonban sok kívánnivalót hagy maga után. Javasoljuk itthonról vinni a drogériákban kapható „higikendőt” és/vagy fertőtlenítő folyadékot. (Néhány mostanában forgalmazott kézfertőtlenítő folyadék 110 ml-es flakonban van, így ha azt a kézipoggyászban viszik, akkor elveszik a biztonsági ellenőrzésnél – nem a benne lévő folyadék mennyisége számít, hanem a flakon/üveg űrtartalma.)

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Kétféle rendszer (s ezek keverékei!) használatos: europlug (európai típusú, kétágú konnektorok), three pin (3 ágú konnektorok). Elektromos átalakító hozatala ajánlott. Átalakító a repülőtereken és Indiában olcsón vásárolható. Hálózati feszültség: 220-240 Volt.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában jó minőségű ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +30 20 vagy 30 vagy 70. Fontos kártyás készülékek esetében nem alkalmasak rooming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

Műemlékeknél külön fényképezőjegy váltása a helyszínen lehetséges, tehát a belépőjegyek ára nem tartalmazza az ún. kamera jegyeket. Ezek megváltásában idegenvezetőnk készségesen segítségükre lesz. A helyi emberek, viselet, szerzetese, gyerekek számtalan témát kínálnak megörökítésre, kérjük a megkérdezésük nélkül közeli képet ne készítsenek róla. A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de egy kéréssel tiszteljük meg őket.  Vannak, akik kifejezetten üzleti céllal öltöznek népviseletbe, bűvölnek kígyót stb. őket némi adomány ellenében korlátlanul lehet fényképezni.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, de a sok turista miatt az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Az indiai szállodákban nem minden esetben találunk értékmegőrzőt, mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát. A szállodába érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapnak. Sötétedés után egyedül ne induljanak sétálni.

Indiában az utcán

Ha a belvárosban sétálnak - bárhol is legyen az - mindjárt fogadatlan " idegenvezetők " szegődnek a turisták nyomába, akik igazolványaikat mutogatva próbálnak elcsábítani egy privát városnézésre. A barátkozás mögött azonban mindig érdek húzódik, a válasz határozott, de barátságos nem legyen.

Ruhaviselet

Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése szükséges. Az öltözködésben tavasziasan-nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott. A vallási helyszíneken városi öltözék kell (uraknál: hosszú nadrág, ing; hölgyeknél: vállakat és térdet elfedő öltözék), itt a látnivalókat cipő nélkül lehet megnézni, tartalék zokni legyen bekészítve! Fontos: lesznek templomok ahova csak mezítláb (zokni-harisnya nélkül) lehet bemenni, ilyenkor kilépéskor mindenkinek adunk fertőtlenítő törlőkendőt. Mohamedán templomokba, kegyhelyeken javasolt viseletet a mellékelt táblázatunk tartalmazza, ez nem csak az Emirátusban, hanem Indiában is az elvárt viselet.

Általános viselkedési szabályok Indiában

Az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.

Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális. Ha egy nyugati nő egyedül vagy női csoportban utazik, azt egyértelmű szexuális felhívásnak tekintik.

A kasztrendszer mellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok erőteljesen meghatározzák az indiaiak viselkedését, európaiak számára szokatlan, értelmezhetetlen magatartását. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amilyet szerintük beszélgetőpartnerük elvár.

Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet. Az indiaiak a külföldiek iránt nem önzetlenül érdeklődnek, meghívásuk sok esetben hátsó szándékot rejthet.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: diftéria, hepatitis A és B, tetanusz, tífusz, meningitisz. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

 

Kiemelt India ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kapcsolódó magazin