Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

India

A hasonlat már régi, de mégis helytálló: kontinensnyi ország, tengernyi látnivalóval. Ezért szoktuk mondani, ha valaki eljut Indiába és ráérez az ízére, megkedveli az országot, biztosan visszatér. Aki nem tér vissza, annak is életre szóló élmény marad.

Az indiai kultúra olyan hatással volt a világra az élet számtalan területén, hogy egy - egy utazás alkalmával csak épp betekintést tudunk tenni.

Különleges és egyedi az építészete, vallása. Ezen belül más stílusúak a hindu építészeti emlékek, a mogul és a gyarmati idők emlékei. Az indiai zene egyedülálló és különleges hangzású, hasonlóképpen a gasztronómia. Ezen felül még számtalan érdekes és különleges dolog (népviseltek, szokások, mesterségek, népek), amellyel mind- mind találkozhatunk az utazásunk során.

Az utazás alatt mindent megteszünk, hogy a lehető legtöbbet megtudjanak nézni, illetve kóstolni a helyi ízekből. Igyekszünk minél többet kapcsolatba lépni a helyiekkel, akik örömmel látják a vendégeket az országukban. Szívesen megörökítik a friss barátaikat a családi fotókon, legyen az a Taj Mahal tövében vagy egy utcán.  Mit is láthatunk, mit érdemes megnézni? Indiába az Arany háromszög (Delhi, Agra, Jaipur) az úgynevezett” belépő út”. Ezen program az, amely észak - India, ikonikus helyszíneit járja végig és a legismertebb legszebb látnivalókat mutatja meg.Természetesen a Taj Mahal mindenki bakancslistás álma is szerepel a programban. Mindemellett még számos más, amitől kerek és tartalmas lesz az utazás. Nálunk természetes, hogy megállunk, ha valami érdekes történik egy faluban, bemegyünk a szikh templom ingyen konyhájára és segítünk egy kicsit. Olyan különlegességet is megnézünk, mint Abhaneri lépcsős kútja vagy egy madárrezervátum.      

A fentiek egy program főbb elemei, de India ennél több, sokkal több. Érdemes felkeresni északot, a Himalájai régiót, Darjeelinget vagy épp dél számtalan csodáját, Kerala bámulatos vízi világát. Akinek mindez nem kielégítő,még szafari programokon is megismerkedhet India egyedi állatvilágával,a gasztronómia különböző ágaival, ízekkel vagy épp  a jógával és az ajurvéda ősi módszereivel.

Ezért mondják azt, hogy India hihetetlen, mert tényleg az.

Az Indiába utazó magyar állampolgároknak valamennyi beutazási forma esetén vízummal kell rendelkezniük. A rövid távú tartózkodást lehetővé tevő vízum érvényességi ideje 90 vagy 180 nap, ami Indiába való egyszeri vagy többszöri belépést tesz lehetővé. További információ kapcsán, forduljanak a kollégákhoz bizlommal. 

Ivóvíz:

Indiában ne igyanak csapvizet és még a fogmosáshoz, a fogkefe leöblítéséhez is palackozott vizet használjanak. Ezt általában a szobába bekészítve találják, de fillérekért a boltban is megvásárolhatják. Arra figyeljenek, hogy a palack mindig gyárilag perforált legyen. A vízfogyasztási tilalom a jégkockára is vonatkozik! Dobozos italokat ne fogyasszanak, mivel biztosan szennyezett a teteje, helyette a kupakos innivalókat válasszák. Ne feledkezzenek meg a kézfertőtlenítő kendőről vagy zseléről, ezek hasznosak lesznek az út során.

Közlekedés:

Indiában a tömegközlekedés Delhit kivéve a városok területén " kissé " szervezetlenek, s mi több kaotikusnak tűnik. Ne akarjanak menetrend szerint közlekedő járatokra fölkéredzkedni, viszont ne hagyják ki a riksát, illetve a tuc-tuc-ot. Egy élmény, bár ijedősebbek néha menet közben hunyják be a szemüket. Ami viszont fontos, hogy a viteldíj tekintetében minden esetben előre meg kell állapodni, ez általában a riksás által mondott összeg harmada legyen. A belvárosi riksázás során - pl. Delhi régi központjában - itt-ott megáll, és bekíséri egy fűszer vagy teaboltba, esetleg egy szőnyegeket árusító üzletbe. Ne lepődjön meg, megfogja Önt várni, de éppen ezért csak a fuvar végén fizessen.

Hálózati feszültség:

220-240 Volt (50Hz). A hálózati csatlakozók helyenként a magyar szabványtól eltérő rendszerűek (pl. brit típusú 3 pólusú) ezért elektromos eszközeink használatához szükség lehet átalakítóra, melyek  helyi elektronikai szaküzletekben szerezhetőek be.

Internet és mobiltelefon:

Indiában a nagyobb szállodák általában rendelkeznek szélessávú internetszolgáltatással, a nagyobb városokban pedig jó néhány internet kávézó található. A legtöbb nemzetközi mobiltelefon társaság rendelkezik roaming megállapodással a helyi szolgáltatókkal. Utazása előtt tájékozódjon telefonja működőképességéről, a roaming szolgáltatások elérhetőségéről és díjairól.

Fényképezés:

Indiában a nemzeti műemlékeknél a fotózásért általában külön díjat kell fizetni. Katonai jellegű objektumoknál, repülőtereken és vasútállomásokon tilos fényképezni.

Közbiztonság:

Indiában a nagyvárosokban, különösen Delhiben a turisták sérelmére leggyakrabban elkövetett bűncsleekmény a lopás, az úti okmányok, pénz eltulajdonítása. Női utazóknak egyedül, különösen sötétedés után nem javasolt a főváros utcáin tartózkodniuk. A zsúfolt helyeken fokozott elővigyázatosság javasolt. Idegenektől soha ne fogadjunk el ételt vagy italt.

Indiában az utcán:

Ha a belvárosban sétálnak - bárhol is legyen az - mindjárt fogadatlan " idegenvezetők " szegődnek a turisták nyomába, akik igazolványaikat mutogatva próbálnak elcsábítani egy privát városnézésre. A barátkozás mögött azonban mindig érdek húzódik, a válasz határozott, de barátságos nem legyen.

Öltözködés Indiában:

India hatalmas területének köszönhetően különböző éghajlati zónákat fed le. Javasoljuk, hogy vigyen magával az útra pamutruházatot, zakót, blézert, egy könnyű kardigánt vagy kabátot, napszemüveget, kalapot, zárt és nyitott cipőt, szúnyogirtó krémet, hidratáló testápolót és fényvédő krémet. Amennyiben útja során hegyvidék meglátogatását tervezi, legyen Önnél meleg gyapjúruházat. A hölgyek öltözködjenek diszkréten, kerüljék a miniszoknyák, illetve a feszes vagy mélyen kivágott ruhák viselését. Indiában a templomok és szent helyek területére kizárólag megfelelő öltözetben (fedett váll és hát, hosszú nadrág vagy szoknya) lépjen be. A szent helyek látogatása során a cipőket le kell vetni.

Általános viselkedési szabályok Indiában:

Az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.

Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális. Ha egy nyugati nő egyedül vagy női csoportban utazik, azt egyértelmű szexuális felhívásnak tekintik.

A kasztrendszer mellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok erőteljesen meghatározzák az indiaiak viselkedését, európaiak számára szokatlan, értelmezhetetlen magatartását. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amilyet szerintük beszélgetőpartnerük elvár.

Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet. Az indiaiak a külföldiek iránt nem önzetlenül érdeklődnek, meghívásuk sok esetben hátsó szándékot rejthet.

OLTÁSOK

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: diftéria, hepatitis A és B, tetanusz, tífusz, meningitisz. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

PÉNZVÁLTÁS, ÁRAK

A helyi fizetőeszköz: indiai rúpia (INR), 1 rupia = 100 paisa, 1 EUR = kb. 71 INR, 1 USD kb: 62,- INR, INR = kb. 4,5 Ft

A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Delhiben javasolt a valutaváltás vagy kérjék idegenvezetőnk segítségét.

VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, nagyobb boltokban és színvonalas éttermekben. A hétköznapi terepen ajánlatosabb készpénzben fizetni.Éttermekben, külön étkezés vagy fogyasztás esetén szokás borravalót adni, mértéke a Magyarországon megszokott: 10%.  

Az árak helyszínenként eltérők - vagy megegyeznek a magyarországi árakkal vagy a magyarországi árak 40-50 % - a. A külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Útjaink India

Utazás szűrő: Rendezés:

8 nap / 7 éj
2019.12.08. - 12.15.
Összesen 5 időpontban

2.100.000 Ft/főtől

16 nap / 14 éj
2020.03.10. - 03.25.
Összesen 2 időpontban

535.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin