2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Hajóút a Lénán az Északi-sarkkörig

Út típusa:HajóutakOrszág:Oroszország
Régió:SzibériaHelység:Jakutszk
Utazás:EgyénilegEllátás:Teljes panzió

A Léna Kelet-Szibéria legnagyobb folyója, amely a Bajkál-hegység lejtőjén, a Bajkál-tó nyugati partjától 7 km-re ered. Alsó szakasza az Irkutszki területen, további része - egészen a torkolatig - Jakutföld vidékein folyik keresztül...

Jakutföld fő közlekedési útvonala maga a folyó, amely nyáron csaknem teljes hosszában hajózható, de a komolyabb hajóforgalom csak Kirenszk város alatt kezdődik. Alsó szakasza a Bajkáltól északra húzódó hegyvidéken át északkelet felé tart. Középső folyását a Viluj torkolatától számítják, ahol a Léna medre kiszélesedik, mélysége a 10-12 m-t is eléri. Az Aldan, majd a Viluj torkolata után a Léna hatalmas víztömege már alig fér el medrében, gyakran mellékágakat, szigeteket alkot, medre 16-20 m mély, 10 km széles, de akár 20-30 km-re is szétárad.

Legalsó szakaszán a folyó ismét sziklás hegyek között folytatja útját, majd 150 km-rel a tenger előtt számtalan kisebb-nagyobb ágra szakad. A Léna-menti területek jelentős része az örök fagy zónájába tartoznak. A folyó október második felében csaknem végig befagy. A Léna partjai ritkán lakottak. Egy-egy település között akár száz kilométereken át húzódik a tajga.

1. nap: Menetrendszerinti repülőjárattal érkezés Jakutszkba. Transzfer a kikötőbe. Elhelyezkedés a hajón. Majd városnézés, a Néprajzi Múzeum megtekintése. Jakutföld fővárosa, Jakutszk, Oroszország szibériai területén, a Léna-folyó bal partján fekszik. A föld legnagyobb városa az örök fagy körzetében. Az ősi város 1632-ben, a Léna jobb partján épített cölöpvárból és a cölöpvár körüli lakóházakból alakult ki. Az alapítást követő első évszázadban a településen szinte kizárólag orosz telepesek éltek. A jakutok letelepedése csak a XVIII. század végén indult meg. Este kihajózás.

2. nap: Érkezés a Léna mentén található Lenszkie Tolbi Nemzeti Parkba, ahol egyedülálló természeti jelenségként csodálhatjuk meg a folyóparti 200 méter magas sziklaormokat, amelyek mintegy 40 km hosszan húzódnak a folyó mentén. A nem szokványos sziklafal különböző formákra emlékeztet bennünket - láthatunk oszlopos, árkádos vagy csipkés szerkezetű sziklákat. Ezen a csodálatos helyen fantasztikus élmények várnak Önökre!

A tánccal egybekötött üdvözlés után következhet a kirándulás a sziklaszirtek birodalmába. Fentről hatalmas panoráma tárul elénk, amely a végeláthatatlan folyót, a nagy tajgát és a sziklaszirtek váltakozó együttesét tárja elénk.

3. nap: Továbbhajózva a Lénán, egy hatalmas síkságra érkezünk, ahol a folyam elterül. Itt a folyó akár a 20-40 km-es szélességet is elérheti, 7-15 km árteret parancsolva magának. Az ártérben a tavak és a mocsarak vad sziklaszirtekkel váltakoznak. Útközben elhaladunk az Aldan-folyó mellett, mely a Léna egyik legnagyobb mellékfolyója.

4. nap: Érkezés a Viluj-folyó torkolatához, mely a Léna egyik legnagyobb és legbővizűbb mellékfolyója. Hosszúsága: 2650 km. Felső szakaszán mocsaras, tavakkal borított síkságon halad, majd a hegyek közé érve meredek, erdőkkel borított partok között, szurdokvölgyben kanyarog. Lejjebb a hatalmas Viluji-víztározón folyik végig. Alsó szakaszán a mocsaras Közép-jakut-medence folyóinak vizét gyűjti össze. Vilujszk városától a torkolatig völgye kiszélesedik, medre ágakra bomlik, így éri el a Lénát.

5. nap: Érkezés Zsiganszkba, mely az első település a Sarkkörön túl, amelyet ugyanúgy, mint Jakutszk városát, szintén 1632-ben alapítottak. A több mint 3 ezer lakosú településen az emberek ősidők óta vadászattal és halászattal foglalkoznak. Mivel itt nem túl mély a folyó, így a hajónk horgonyt ereszt, és egy kisebb hajón közelítjük meg a partot. Városnézés: múzeum, ortodox templom.

6. nap: A mai napon megállunk Kjuszjurban, az Északi-sarkkör egyik kis településén, ahol a férfiak rénszarvasvadászattal foglalkoznak, a nők pedig ruhákat varrnak, amelyeket prémmel és szőrmékkel díszítenek. A város egy igazi északi vidéki település, ahol az emberek a természettel harmóniában élnek, kitéve az időjárás szeszélyes és sokszor vad szélsőségeinek. Itt akár -40 fok, akár hatalmas szél vagy meleg is előfordulhat. Helyi népművészek zenés előadását hallgathatjuk meg.

7. nap: A Neelovo-öbölből buszokkal kirándulunk Tikszibe, az északi-tengeri kikötőbe. A város Jakutföld legészakibb részén, az Északi-tenger partján, a Léna folyó torkolatában helyezkedik el, és csak 2,5 hónapig hajózható. 9-10 hónapon keresztül a tengert 1,5-2 méteres jégtakaró fedi, és hónapokon keresztül sötétség uralkodik a tájon.

8. nap: Az éjszaka folyamán a hajó eléri az Ust-Lenszkij természetvédelmi területet: a Léna-folyó deltáját, nemzetközi biológiai állomásokat és Stolb szigetét. Láthatjuk az úgynevezett Lenszk síp szikla képződményeket, melyek 400 m magas sziklaszigetek. A folyómeder csupán 2 km távolságra szűkül le, így még félelmetesebb a sziklák látványa.

9. nap: Ezen a napon a Natara-folyó torkolatánál állunk meg, egy régi település maradványainál, ahol egy ősi temetőt és néhány öreg házat láthatunk. Nyáron csupán egyetlen család él a településen, akik halászattal és vadászattal foglalkoznak. Itt nem hallunk telefoncsörgést és nem látunk autókat. Olyan érzésünk támad, mintha megállt volna az idő. Ezen a helyen megérezhetjük az ősi, egyszerű életmód atmoszféráját. A Natara-folyó a Léna egyik legkülönlegesebb helye, ahol a természet északi jellemvonásait és érintetlen szépségét fedezhetjük fel.

10. nap: Ezen a napon a hajónk eléri az Északi-sarkkört. Az Északi-sarkkör egy azon öt nevezetes szélességi kör közül, amit a Föld térképeken is jelölnek. Az Északi-sarkkörön belül mindenhol előfordul a nyári napforduló során egy legalább 24 órás nappal, a téli napforduló során pedig egy legalább 24 órás éjszaka. Ennek oka az, hogy a Föld forgástengelye 23,5°-os szögben megdőlt. Így a téli napforduló alatt az északi félgömb a Naptól távolabbra, a déli félgömb pedig a Nap felé esik. Ennek eredménye a 24 órás éjszaka. A nyári napfordulókor ugyanez a folyamat játszódik le fordítva. Ez az időtartam észak felé haladva nő, így az Északi-sarkon nyáron hat hónap nappal, míg télen hat hónap éjszaka van.

11. nap: Túlhaladva a Sarkkörön, hatalmas sík területen visszafelé vezet az utunk. Ezen a partszakaszon a víz hatalmas méretekben terül szét és hoz létre vagy semmisít meg szigeteket és zegzugos helyeket. Itt valóban érezhetjük a természet igazi, ősi erejét! Felejthetetlen fényképeket készíthetünk.

12. nap: A mai napon a Lénán található egyik legérintetlenebb helyet látogatjuk meg. Egy festői zöld helyet csodálhatunk meg. Valódi vad partszakasz lélegzetelállító látványában lehet részünk. Este hangulatos tábortűz, éneklés.

13. nap: Kirándulás a Jakutszk mellett lévő szabadtéri Druzsba Múzeumba, amely azon a területen fekszik, ahol a város őslakosai valaha éltek. A múzeumban a régi orosz és jakutszk építészet motívumait, népi öltözékeket, fából készült használati tárgyakat és orosz vallási emléktárgyakat tekinthetünk meg.

14. nap: Transzfer a repülőtérre. Hazautazás Budapestre menetrendszerinti repülőjárattal.

2011. július 19-augusztus 01., Hajóút a Léna folyón.

Kedves Péter és Jaroszlav!

Épségben hazaérkeztünk a több mint 4000 km-es hajóútról a Léna folyón. Amikor megérkeztünk Jakutsk-ba éppen megdőlt az évszázados meleg rekord, +42 C fokos hőség és 80%-os páratartalom fogadott bennünket A téli és nyári hő különbség több mint 100 fokos. Szibériában a Tajgán mindenütt rengeteg szúnyog van. A németek egy speciális fejvédővel, amilyet a méhészek is használnak, védekeztek ellene, ahogyan a képeken is látszik. Ajánlatos mindenféle védőoltást hónapokkal az indulás előtt beszerezni (kullancsveszély). Ha valaki ki akar szakadni a rohanásból itt megteheti, nem működnek a mobil telefonok csak a nagyobb településeken, de ott sem minden szolgáltató fogadja el a roamingot.

Több száz kilométeren keresztül egy lélekkel sem találkoztunk. Bank és bankjegykiadó automata csak a fővárosban, Yakutsk-ban van. A Lenából, ha bárhol kiköt a hajó óriási halakat lehet fogni, amit a hajó szakácsai szívesen elkészítenek és feltálalnak. Yakutia (SAKHA Republic) majdnem akkora mint India, 3 millió négyzetkilométer, a lakosság lélekszáma kevesebb mint 1 millió. Élnek az ősi hagyományok, a sámánizmus elfogadott vallás. A természet gyönyörű. Rénszarvasokat nem láttunk, mert hidegebb tájakra vonultak. Találkoztunk olyan őslakos családdal, ahol a családfő 80 medvét ölt meg eddig. Mamutok a múzeumban vannak. A Permafrost (nyáron is fagyos talaj, a felső réteg ingoványos) miatt a házak cölöpökre épülnek. Emiatt a vezetékek és csatornák mindenütt a föld felett vannak. Egy holland házaspárral és egy moszkvai orosz családdal együtt alkottunk egy kis csoportot a hajón. Az angol nyelvű idegenvezetőnk Julia Nikonova fantasztikusan felkészült egyetemi oktató volt. Átléptük kétszer a sarkkört. Tiksi-be nem jutottunk el, mert a viharos időjárás és a nagy hullámok miatt a hajó kapitánya veszélyesnek tartotta a Lena Deltájában a csatornán való áthaladást. http://en.wikipedia.org/wiki/Tiksi Itt lehet megnézni milyen ma Tiksi egy orosz turista szemével: http://kitv.livejournal.com/2527.html Üdvözlettel, Z.

A hajó három emeletes, 90 méter hosszú, "business class" kategóriájú folyami hajó, mely 71 kabinnal rendelkezik és kb. 300 ember befogadására alkalmas.

Minden kabin légkondicionált, zuhanyzóval, WC-vel, rádióval felszerelt. A hajón étterem, bár, mozi, elsősegélynyújtó hely, szauna és vasaló helyiség áll az utasok rendelkezésére.

 

Oroszországba való belépés vízumköteles. A vízumügyintézést irodánk végzi el.
A vízumhoz szükséges: a hazautazás dátumához képest minimum 6 hónapig érvényes útlevél, 1 db színes igazolványkép, illetve Oroszországra is érvényes betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás. Ügyintézési idő: 1,5 hét.
A vízumoztatásról bővebben utazása lefoglalásakor tájékoztatjuk.

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Egyénileg 2013.07.26 2013.08.08 14 nap / 13 éj Teljes panzió 758 400 Ft
Egyénileg 2013.08.10 2013.08.23 14 nap / 13 éj Teljes panzió 758 400 Ft
Egyénileg 2014.07.22 2014.08.04 14 nap / 13 éj Teljes panzió 805 000 Ft
Egyénileg 2014.08.06 2014.08.19 14 nap / 13 éj Teljes panzió 805 000 Ft
Egyénileg 2014.08.21 2014.09.03 14 nap / 13 éj Teljes panzió 805 000 Ft

Az ár tartalmazza

Az elhelyezést kétszemélyes kabinokban, a teljes ellátást, a program szerinti kirándulásokat, az animációs, illetve változatos szórakoztató programokat végig a hajóúton (orosz nyelven) és a szükséges transzfereket.

Külön fizetendő

A repülőjegyet (kb. 295.000 Ft-tól repülőtéri illetékkel együtt), a vízumdíjat (15.000 Ft), és az útlemondási biztosítást (1,5 %).

A vízumhoz szükséges Oroszországra is érvényes betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás (Atlasz Classic 560 Ft/fő/nap, Atlasz Premium 740 Ft/fő/nap, Atlasz Privileg 1.040 Ft/fő/nap), illetve a hazautazás dátumához képest minimum 6 hónapig érvényes útlevél.


Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

  • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
  • Márk László:+36 1 354 3996
  • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

  • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
  • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

  • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
  • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!

lena.jpg


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte