2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Goroka fesztivál Pápua-Új-Guineában

Út típusa:VároslátogatásOrszág:Pápua Új-Guinea
Régió:Pápua Új-GuineaHelység:Pápua-Új-Guinea
Utazás:RepülövelEllátás:Program szerint

Pápua-Új-Guinea egy nagyon különleges ország Ausztrália felett, kevesek kiváltsága eljutni ebbe a modern civilizáció által éppen csak megérintett országba.

Utazás: repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással

Elhelyezés: 3-4*-os szállodákban, hostelekben, a folyami túrán családi vendégszállásokon

Ellátás:a szállodákban reggeli, a folyami túrán önellátás

 

Új-Guinea Ausztráliátólészakra található sziget, a világ második legnagyobb szigete. Területén két állam osztozik: keleti részén Pápua-Új-Guinea, míg a nyugati részén Indonézia tartománya, Nyugat-Pápua található. Pápua-Új-Guinea egy nagyon különleges ország Ausztrália felett, kevesek kiváltsága eljutni ebbe a modern civilizáció által éppen csak megérintett országba. Utunk fókuszában a Goroka fesztivál lesz, amikor a hegyekből 70 törzs jön le a völgybe, hogy megtartsák éves összejövetelüket. Ennek az izgalmas szín- és hangkavalkádnak leszünk szerencsés részesei, ha velünk tartanak erre a különleges utazásra. A program részeként elutazunk a Bismarc-tenger felé pár napra, majd a híres Sepik folyón teszünk több napos hajós kirándulást. Többször megállunk a törzsi falvakban, ismerkedve a helyiek életével, kultúrájával s a csodálatos környezettel, amelyben élnek.

 

A részletesebb programleírásunkat levelünk alatt találja!

 

Tisztelt leendő utasunk,

Mielőtt végleg döntene Pápua utazásáról, kérjük, feltétlen olvassa el tájékoztatónkat, illetve a weblapon is kitett tudnivalókat.

Pápua Új-Guinea sokak vágyálma, látni a színes törzsi kavalkádot, hallani zenéjüket és a nyelvi sokszínűséget, velük táncolni, vagy utazni érintetlen természeti környezetben, részt venni a máig létező több ezer éves élő kultúrájukban, átérezni az ősközösségi társadalom struktúráját a saját bőrünkön keresztül. Ez mind egzotikus, vonzó, csábító, érdekes, különleges, de ugyanakkor megélni személyesen az ottlétet nem ilyen idealizált állapot! Ezt tudni kell. Ez nem egy film, ez nem virtuális regény, ez egy ott megélt nehéz, kalandos utazás lesz.

Ezekre szeretnénk felhívni az utazni vágyók figyelmét, mielőtt döntenek, hogy tudják mire is vállalkoznak azok, akik mégis úgy döntenek, hogy belevágnak velünk ebbe az egzotikus, különleges, de kalandos és nehéz utazásba.

Mint a fentiekből kitűnik, ez egy olyan régiója a világnak, ahol az európai, sőt ázsiai sztenderdek sem működnek. Sem higiéniában, sem étkezési sokszínűségben, sem infrastruktúrában.  Előfordulhat, hogy a beígért szállás minősége nem az, amit elvártunk és befoglaltunk, a területből adódóan nem is lehet sokszor jóval előre befoglalni. Előfordul gyakran áramszünet, vagy a Sepik-folyó környékén egyáltalán nem is létezik áram. Generátor lehet pár órára, de erre megint nem lehet mindig számítani. Sepik-folyónál a törzsi faluban matracon lesz alvás, s adnak szúnyoghálót is, de a mosdás vagy a folyóban, vagy a pottyantós wc mellett vödörből.

Klímában is meleg és párás időre számíthatunk, de a száraz évszak ellenére rövid záporok előfordulnak.  A tudnivalókban leírtuk, milyen felszerelés szükséges, mennyi csomag, s ezt utas találkozónkon is el fogjuk mondani. Szúnyogok lesznek, hisz ők is a természet részei a folyóvölgyeknek, de szúnyoghálóval és riasztókkal a kellemetlenségek csökkenthetőek.

Fizikai megerőltetés, túrázások nem lesznek, többnyire kisebb sétákat, pár kilométeres kirándulásokat teszünk csak, igaz, lehet néha sáros talajon, de ez több ezer éve sem volt másképpen.

Higiénia pont annyi, mint egy nomád vízitúrán lenne, tehát folyó csapvízre nem számítsanak a Sepik környéki falvakban, mert ott kutak és források vannak inkább.

Étkezésnél se számítsunk nagy változatosságra, jórészt az édes krumpli, ságó, kukorica, fánk, banán, bétel dió, s hal a folyók mentén, illetve pár szezonális gyümölcs lesz, amin a helyiek élnek. Ha városban leszünk, lesznek drága szupermarketek, melynek választéka elég szegényes, de hal, paradicsom és húskonzerv, rizs, tészta, levespor, keksz és esetleg kenyér az szokott lenni.  Főtt ételeket készíthetünk, amikor olyan szállásunk lesz. Zöldség választék is szegényes, és ha van az is drága. (gyümölcs 1000 Ft / kg, 1 kis szem hagyma 100 Ft.). Éttermek gyakorlatilag nem lesznek utunk során.

A váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel adott esetben. A váratlan körülmények, útlezárások, késések, forgalmi, szervezési nehézségek előfordulhatnak. Partnereink nem a világ többi részén megszokott megbízhatósággal működnek, gyakran lemondanak foglalásokat az utolsó pillanatban, ezek mind előfordulhatnak.  Természetesen nem erre készülünk, de előfordulhat. Ezért lesz ott tapasztalt túravezetőnk, aki már járt ott, ismeri a körülményeket, konfliktus helyzeteket tudja kezelni, és hogy az ilyen helyzetekre is találjon megoldást. De sajnos az európaitól eltérő gondolkodások, szokások, mind megnehezítik egy társas út zökkenőmentes lebonyolítását, ezért olyanok jelentkezését várjuk, akik rugalmasak és ezt tudják vállalni.

Az előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori résztvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Akik eddig jártak ott korábban, különösen, ha van szerencséjük egy évente megrendezendő törzsi fesztiválra eljutni, azoknak mind-mind örök és megismételhetetlen élmény volt az utazás. Nem eltántorítani akarjuk Önt ettől, csak hogy ne legyenek olyan elvárásai, amiknek a térség nem tud megfelelni. Ezért feltétlen érdemes utána olvasni a területnek, kérdezni minket, ha bizonytalan valamiben. Viszont ha valaki rugalmas, az élményért és egy teljesen más világ megismerésére nyitott, akkor hatalmas élményekkel tér haza, ebben biztosak vagyunk.

 

Programleírás:

 

1. nap   indulás Budapestről

 

2. nap repülés – tranzit Szingapure-ban

A mai nap egész napos hosszú repülés a kontinensek felett, több átszállással. Másnap hajnalban érkezünk meg Pápua Új-Guinea fővárosába.

 

3. nap Port Moersby

Miután hajnalban landoltunk Port Moresby-ben, az egzotikus Pápua Új-Guineában, elintézzük a vízum formalitásokat, majd pénzt váltunk. Bérelünk egy kisbuszt, s körbenézünk.

Egy kis városnézést teszünk Port Moresbybe, Pápua Új Guinea fővárosába. Elmegyünk a parlamentjükhöz, amely a hagyományos szellem házat (longhouse) utánozza gazdagon díszítve.  A legérdekesebb látványosság a Nemzeti Botanikus kert, ahol láthatjuk az őshonos növényeket illetve állatokat, köztük a fakúszó kengurut és egyéb különleges madarakat, állatokat. A Szent Mária katedrálist és az Ela beachet, illetve a cölöpökre épült Koki falut akkor nézzük meg, ha a csoportot érdekli az igazi élet. Este végre lepihenünk, s nyugodtan alhatunk egy kényelmes lodge-ban.

Alvás Port Moresby-ben egy szállóban

 

4. nap   Port Moresby - Goroka

Ma délelőtt elrepülünk Gorokáig. Ez körülbelül 1 óra utazás repülővel dzsungelek felett, az autóval nem átszelhető hegyvidéken keresztül. Délután érkezés a fesztivál helyszínére, amely már lázasan készül az eseményre. Kinézünk a helyi piacra, sagó, édes krumpli, cukornád, kukorica a klasszikus kínálat. Láthatjuk itt is milyen egyszerűen élnek a helyiek. Az utcai árusok megszaporodnak, dart és egyéb ügyességi játékok kirakva, s beindul az éjszakai élet is.

Szállásunk Gorokában egy hostelben

 

5. nap Goroka fesztivál

A leglátványosabb fesztivál Pápuáknál, 70 törzs jön le a hegyekből erre az eseményre hosszú évek óta. Az egész napos rendezvényen a törzsek, falvak képviselői hagyományosan feldíszítve dob és tánc kíséretében vonulnak fel a fesztivál helyszínére, ahol mindenki kedvére fotózhatja őket, vagy becsatlakozhat a táncosok közé. Több ezer képet készítettem a nap folyamán, törzsi táncokat lejtve érkeztek a csoportok egymás után a stadion közepébe.

Szállásunk Gorokában egy hostelben

 

6. napGoroka - Madang

Ddélután busszal indulunk el Madang felé, hogy egy kicsit lássunk a vidékből is. Ezért saját busszal megyünk, hogy bárhol megállhassunk fotózni a hegyeket, völgyeket. Estére Madang tengerparti városába érkezünk, mely állítólag a Csendes óceáni térség legszebb városa, s a világháború alatt a Japánok ellen komoly harcok folytak ezen a részem, melynek roncsait ma is lehet látni. Másnap sétálunk a városkában, mely inkább mediterrán hangulatú, az emberek lágyabbak.

Szállásunk Madangban egy szálloban

 

7. napMadang

Balek vadrezervátum lesz  reggel az  úticélunk Madang városkától nem messze, ahol a Robinson Crusoe című filmet forgatták. Mészkő formációk, kénes folyócska, melyben szellemek laknak, s gyógyhatású a vize. Angolnákat és teknősöket lehet etetni. Elmegyünk  az esőerdő múzeumba, ahol elmondják, hogy mire lehet használni az erdő növényeit, hogyan csinálnak ragasztót vagy fogamzásgátlót növényekből és nedveikből. Elmegyünk Ohuba is ha marad idő meg érdeklődés, ahol pillangó élőhely található, s madarászok is előszeretettel látogatják madarai miatt. Avagy délután ha marad időnk áthajózunk egy szigetre, ahol lehet kicsit lazítunk a tengerparton, fogunk úszni  a meleg türkizkék tiszta tengerben.

Majd 16.40- kor átrepülünk Wewakba.

 

8. nap        Pagwi - Sepik Folyó

Innen lesz kiindulópontunk a legendás Sepik folyón, mely utunk másik fénypontja és legizgalmasabb eseménye.  Kísérteties lagúnák, mocsarak, esőerdők, távolban hegyek, madárvilág, törzsek, szellem házak. Meg megállunk falvakban, sétálunk, beszélgetünk helyiekkel, kézműves termékeket és maszkokat vehetünk.

Szállásunk a folyó mellett egy helyi házból átalakított szállóban lesz.

 

9. nap             Sepik Folyó

Ma kezdődik igazi utazásunk a vadregényes kanyargó Sepik folyón. Nagy motorcsónakunkal a vízen közlekedünk, ahogy évezredeken keresztül közlekedtek itt az őslakosok, hiszen nincsenek utak. Élvezzük a menetszellőt a forró napon, s meg-megállunk falvaknál. Ott vagy elsétálunk, max 40 percre levő falvakig, vagy ha a folyó mellett laknak, akkor körbesétálunk: megnézzük cölöpökre épült házaikat, kertjeiket, hogyan élnek, s milyen kézműves termékeket faragnak és szőnek. A falvak legérdekesebb pontjai mindig a szellemházak, mely gazdagon vannak díszítve faragva, s ahol tartják törzsi szertartásaikat is, illetve itt mindig van lehetőség maszkokat vásárolni tőlük. Ha összedobunk pénzt, akkor maszkba /maskarába öltöznek a helyiek s eljárják őseik harci táncát számunkra. Miután kisétáltuk magunkat egy faluban, újra vízre szállunk s élvezzük a tájat és a folyó menti állatvilágot.

Este ismét egy lagúna mentén fekvő rendezett szép faluban fogunk megszállni megint egy családi vendégszállóban, egyszerű körülmények között. (Matrac, szúnyogháló. Wc kint, ’zuhany’ a folyóban, vagy hoznak vizet onnan.)

 

10. nap           Sepik Folyó

Ma is a vízen leszünk javarészt, s környező folyó menti falvakba látogatunk el, s kis szerencsével valahol lesz esküvő, ünnep, beavatás, vagy háborúskodás. Ha nem, akkor a szállásunk falujában lehet kérni külön szellemtáncot, s kicsit belekóstolunk a múlt miliőjébe, amikor a beavatásra váró fiatalok ehettek egy falatot a szomszéd törzs elesett harcosából a szertartás után. A rituális kannibalizmus már a múlté, de az élmény, hogy részesei vagyunk ennek az eseménynek, felemelő. Ma már visszatérünk Pagviba.

Ismét egy helyi vendégházban leszünk éjszakára.

 

11. nap            Pagvi - Wewak - Wanimo

Ma Pagwiból reggel járművel visszaindulunk Wewak városába.

A verzió:   A délutáni repülővel indulunk tovább Wanimóba. (még nincs kint menetrend, mert felújítják a repteret, tehát ha csak másnap indul járat akkor B verzió: itt a buffer nap, ezt látom majd áprilisban))

Bevásárolunk, eszünk, majd tovább utazunk a tengerparti övezetbe bungallós szállásainkhoz. Igazi trópusi klíma, élvezzük az álomszép tengerpartot, trópusi környezetet. Kipihenjük az utazás fáradalmait, bambusznád majomkenyérfák…

Szállásunk Wanimó mellett egy tengerparti bungalowban

 

12. nap Vanimo - Indonéz határ - Jayapura

Ma kialusszuk magunkat, megreggelizünk, fürdünk még egyet a tengerben, majd irány az Indonéz Pápua.  (A verzió esetén wanimo vagy Jayapuraban leszünk egy bónusz napot)

Átlépjük a határt, s a Nyugat Pápuákhoz érkezünk, mely hasonlóan gazdag, törzsileg diverz, csak a történelem szele Indonéziához csatolta. Saját járművel tesszük meg ezt a 100 km-t, s miután letettük csomagunkat a szállodában, elindulunk felfedezni a város melleti cölöpökre épült városrészt, áthajózhatunk egy közeli szigetre is. Este pedig jókat eszünk, élvezzük a gazdag  változatosságot s a kényelmes ágyat. Szállásunk Jayapurában egy szállodában.

 

13. nap Jayapura – Budapest

 

14. napérkezés Budapestre

 

 

 

Ehhez az úthoz még nem érkeztek vélemények. Ha Önnek van róla beszámolója, küldje el nekünk!

Tisztelt leendő utasunk

 

Mielőtt végleg döntene Pápua utazásáról, kérjük, feltétlen olvassa el tájékoztatónkat, illetve a weblapon is kitett tudnivalókat.

Pápua Új-Guinea sokak vágyálma, látni a színes törzsi kavalkádot, hallani zenéjüket és a nyelvi sokszínűséget, velük táncolni, vagy utazni érintetlen természeti környezetben, részt venni a máig létező több ezer éves élő kultúrájukban, átérezni az ősközösségi társadalom struktúráját a saját bőrünkön keresztül. Ez mind egzotikus, vonzó, csábító, érdekes, különleges, de ugyanakkor megélni személyesen az ottlétet nem ilyen idealizált állapot! Ezt tudni kell. Ez nem egy film, ez nem virtuális regény, ez egy ott megélt nehéz, kalandos utazás lesz.

Ezekre szeretnénk felhívni az utazni vágyók figyelmét, mielőtt döntenek, hogy tudják mire is vállalkoznak azok, akik mégis úgy döntenek, hogy belevágnak velünk ebbe az egzotikus, különleges, de kalandos és nehéz utazásba.

Mint a fentiekből kitűnik, ez egy olyan régiója a világnak, ahol az európai, sőt ázsiai sztenderdek sem működnek. Sem higiéniában, sem étkezési sokszínűségben, sem infrastruktúrában.  Előfordulhat, hogy a beígért szállás minősége nem az, amit elvártunk és befoglaltunk, a területből adódóan nem is lehet sokszor jóval előre befoglalni. Előfordul gyakran áramszünet, vagy a Sepik-folyó környékén egyáltalán nem is létezik áram. Generátor lehet pár órára, de erre megint nem lehet mindig számítani. Sepik-folyónál a törzsi faluban matracon lesz alvás, s adnak szúnyoghálót is, de a mosdás vagy a folyóban, vagy a pottyantós wc mellett vödörből.

Klímában is meleg és párás időre számíthatunk, de a száraz évszak ellenére rövid záporok előfordulnak.  A tudnivalókban leírtuk, milyen felszerelés szükséges, mennyi csomag, s ezt utas találkozónkon is el fogjuk mondani. Szúnyogok lesznek, hisz ők is a természet részei a folyóvölgyeknek, de szúnyoghálóval és riasztókkal a kellemetlenségek csökkenthetőek.

Fizikai megerőltetés, túrázások nem lesznek, többnyire kisebb sétákat, pár kilométeres kirándulásokat teszünk csak, igaz, lehet néha sáros talajon, de ez több ezer éve sem volt másképpen.

Higiénia pont annyi, mint egy nomád vízitúrán lenne, tehát folyó csapvízre nem számítsanak a Sepik környéki falvakban, mert ott kutak és források vannak inkább.

Étkezésnél se számítsunk nagy változatosságra, jórészt az édes krumpli, ságó, kukorica, fánk, banán, bétel dió, s hal a folyók mentén, illetve pár szezonális gyümölcs lesz, amin a helyiek élnek. Ha városban leszünk, lesznek drága szupermarketek, melynek választéka elég szegényes, de hal, paradicsom és húskonzerv, rizs, tészta, levespor, keksz és esetleg kenyér az szokott lenni.  Főtt ételeket készíthetünk, amikor olyan szállásunk lesz. Zöldség választék is szegényes, és ha van az is drága. (gyümölcs 1000 Ft / kg, 1 kis szem hagyma 100 Ft.). Éttermek gyakorlatilag nem lesznek utunk során.

A váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel adott esetben. A váratlan körülmények, útlezárások, késések, forgalmi, szervezési nehézségek előfordulhatnak. Partnereink nem a világ többi részén megszokott megbízhatósággal működnek, gyakran lemondanak foglalásokat az utolsó pillanatban, ezek mind előfordulhatnak.  Természetesen nem erre készülünk, de előfordulhat. Ezért lesz ott tapasztalt túravezetőnk, aki már járt ott, ismeri a körülményeket, konfliktus helyzeteket tudja kezelni, és hogy az ilyen helyzetekre is találjon megoldást. De sajnos az európaitól eltérő gondolkodások, szokások, mind megnehezítik egy társas út zökkenőmentes lebonyolítását, ezért olyanok jelentkezését várjuk, akik rugalmasak és ezt tudják vállalni.

Az előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori résztvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Akik eddig jártak ott korábban, különösen, ha van szerencséjük egy évente megrendezendő törzsi fesztiválra eljutni, azoknak mind-mind örök és megismételhetetlen élmény volt az utazás. Nem eltántorítani akarjuk Önt ettől, csak hogy ne legyenek olyan elvárásai, amiknek a térség nem tud megfelelni. Ezért feltétlen érdemes utána olvasni a területnek, kérdezni minket, ha bizonytalan valamiben. Viszont ha valaki rugalmas, az élményért és egy teljesen más világ megismerésére nyitott, akkor hatalmas élményekkel tér haza, ebben biztosak vagyunk.

 

Az utazás nehézségei

Pápua Új-Guineáról információkat szerezni nehéz, főleg hiteles, részletes információkat. Jellemző, hogy email címek, tel. számok már nem működnek, vagy nem válaszolnak hetekig, a beígért szolgáltatások pedig nem léteznek, vagy nem úgy ahogy azt leírták, befoglalták, megígérték. Az általunk kínált utat túravezetőnk bejárta, feltérképezte, s frissített információkkal rendelkezik, ismeri a terepet és embereit.

Célunk ezzel az utazással bemutatni a Pápua kultúrát s azt a diverzitást amit képviselnek, megismertetni szokásaikkal, s utazni csodálatos tájakon vissza az időben.

Az utunk során pár kisebb sétán kívül nem lesz megerőltető kirándulás. A kihívás inkább az egyszerű körülmények, az európaitól eltérő mentalitás lesz. De, ha Ön, az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, az emberi mentalitás másságát, akkor biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni, rengeteg élménnyel gazdagodik!

Az utazás alatt a trópusi táj, hegyek, a tiszta tenger, a látvány élvezete dominál, illetve egy ősi civilizáció máig fennmaradt nyomainak a megtapasztalása. Ez utóbbi viszont, a fesztivál pezsgésén túl nem könnyű a hétköznapokban. Ezt fontos figyelembe venni. Az európai terminus szerinti szegénység, rossz infrastruktúra, higiénia hiánya, kisebb választék az üzletekben, elég egyhangú táplálkozás, lopások, emberi nyersesség, mind szokatlan nekünk, tehát mindenképpen kövessék a tapasztalt túravezető útmutatásait, kérdezzék őt, akkor nem lesz gond. Este ne mozogjunk egyedül az utcán, tömegben figyeljünk oda egymásra, értékeinket ne tartsuk mások szeme előtt, ne hagyjuk a szobáinkban vagy a buszon őrizetlenül, s a nagyobb pénzek legyenek ruhánk alatt elrejtve!

Pápuák fél lábbal a kőkorban, fél lábbal a repülőgépek korában élnek. A törzsközösség, kiterjedt család még fellelhető magatartásukban, életvitelükben, miközben már a pénz kultúra, mobil telefon már életük része.

A dolgok sokszor nem úgy történnek, ahogy azt elvárjuk tőlük, ahogy azt ígérik, az idő koncepciójuk és az egzakt tudományok, pld. számok, árak, km, is inkább szubjektívek, intencionálisak. A kommunikációjuk lassú, pontatlan. Ezekkel jórészt a túravezető foglalkozik majd, de ez gyakran okozhat európaiaknál frusztrációt. Ezért jól jön a pozitív lelki hozzáállás, kitartás és a rugalmasság utunkon!

Cserébe életre szóló élményben lesz része, bepillanthat az emberiség korábbi állapotába, törzsi kultúrájukba, változatos természeti környezetükbe, vissza az időben megélése, miközben megtapasztalhatja gondolkodás módjukat, életüket testközelből, saját kezűleg, saját szeműleg. Még gyalog járnak falvak között, piac napra akár napokat is gyalogolva, viszik a kis elemes tranzisztoros rádiójukat és hallgatják az utcán, láttunk pillangó fejdísszel és törzsi öltözetben közlekedőket spontán a hegyekben. A barter társadalma is nagyon élő. A kommunikációt és a dolgokat jó irányba tereli, ha vannak nálunk apróbb ajándékok, amiket be tudunk cserélni ételre, mint öngyújtó, elemek,

Tehát egy átmeneti időszakban van szerencsénk meglátogatni ezt a kultúrát. A helyiek egyébként nagyon kedvesek, érdeklődőek, barátkozóak, kíváncsiak, sokszor gyerekesen őszinték, s ez egy olyan élmény viszont, amit a bolygónkon csak nagyon kevés helyen tud megtapasztalni, s ezért is ilyen egyedülálló az utazásunk. Viszont ezért olyan nehéz is, nincsenek olyan rendszerek, amit mi megszoktunk, és értünk. Ezért csak olyanoknak ajánljuk ezt az utat, akik rugalmasak, megértik, hogy ott így élnek az emberek, s vállalják azt, hogy ilyenek a körülmények, s a dolgok változhatnak egyik percről a másikra.

A területről

Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy Pápua Új Guineában fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra, a városi közlekedési eszközök színvonalát illetően is. Legtöbbször saját bérelt járművünk lesz, de néha igénybe vesszük a helyi közlekedési eszközöket is. Ez érdekes, lehetőséget ad interakcióra helyiekkel, színes, talán kicsit kényelmetlenebb, de ezt megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne!

Hajó utunk motoros csónakkal történik, kb. 10 ember fér el rajta, zajos, viszont a menetszél segít elviselni a tűző napot. Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programot maximálisan teljesítsék. A területből és a helyiek mentalitásából kifolyólag kényszerű apróbb változtatások lehetségesek, megfelelő alternatív programokról gondoskodunk, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

Pápuáknál az időt sajátosan értelmezik, a dolgok legtöbbször nem úgy történnek, ahogy elképzelik és mondják, vagy meg sem történnek. A váratlan körülmények, pl. gyakori a repülők menetrendjének változása, járatok késése, csomagok lemaradása, törzsi háborúskodás (nem minket érintenek, csak hatással vannak úti tervünkre) miatt útlezárások és késések lehetnek a felföldön és ezekből eredő szervezési nehézségek előfordulhatnak. Tehát az egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt eseményekre fel kell készülni, s az esetleges extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértésüket köszönjük!

 

Az országról

Pápua Új-Guinea Óceánia egyik állama, mely a Föld második legnagyobb szigetének keleti felén fekszik. 7 millió a lakossága, alacsony népsűrűséggel.

Fővárosa Port Moresby, csak 300 ezer fő lakja. Csupán a népesség 18%-a él városokban, ez mutatja relatíve fejletlenségét és szegénységét. Gazdasága – ipara - kőolaj, gáz, arany, fakitermelés. Mezőgazdasága: pálma olaj, kókusz, édesburgonya, szágó termelés.

Az ország egyike a legkevésbé felfedezetteknek - kulturális és földrajzi értelemben is, és vélhetően számos ismeretlen növény- és állatfaj él Pápua Új-Guinea belsejében.

850-féle bennszülött nyelv és legalább ennyi törzsi népcsoport létezik. A nevét részben őslakóiról, a pápuákról kapta, akiket a malájok ragasztottak rájuk, mely szó jelentése: „göndör hajú”.

 

Földrajza:

Új-Guinea szigete geológiai szempontból fiatal képződmény. Legmagasabb pontja a 4694 méter magas Mount Wilhelm. A szigeteken sok a még ma is aktív működő vulkán. Új-Guinea szigetét alig 20-50 méter mélységű sekély tenger választja el Ausztráliától.  A Maláj-szigetek közelsége ellenére Új-Guinea sohasem volt Ázsia része. Új-Guinea szigetét alig 20-50 méter mélységű sekély tenger választja el Ausztráliától, mellyel a jégkorszakban szárazföldi összeköttetés volt. Ennek következtében élőviláguk rokon.

 

Élővilága:

Pápua Új-Guinea nemzeti állatának számít az igen elterjedt  a paradicsommadár, a helyiek nyelvén a kumul. A paradicsommadarak családjának legtöbb faja Új-Guineán őshonos. Elterjedt állatok még a fakúszó kenguru, a foltos kuszkusz, a kazuárfélék, kígyók, krokodilok, változatos lepkék és varánuszfélék számos faja.

 

Történelme:

Pápua Új-Guinea területén már az őskorban is éltek emberek. Kb. 60 000 évvel ezelőtt - az Afrikából kirajzó első emberek csoportjai között - érkeztek a pápuák a térségbe. A sziget belsejében levő felföldön önállóan háziasítottak növényeket.

Már 5000 éve kereskednek velük Délkelet-ázsiai kereskedők. A sziget partvidékét a portugál és spanyol hajósok a 16. század első felében derítették fel. Ekkor kezdődött Új-Guinea írott történelme és a lakósság növekedése, mert az édesburgonya meghonosításával kiszámíthatóbb lett az ott élők élete.

A 18. század-ban már az angolok is elkezdenek érdeklődni a szigetek iránt. Hollandia és Anglia megegyezett Új-Guinea felosztásában. 1873-ban Új-Guinea keleti felét a britek és a németek gyarmatosították. Az első világháborúban az ausztrálok elfoglalták, 1919-ben védnökségük alá került. 1941 decemberében a japán seregek hatoltak be a sziget északi részére, majd az amerikaiak kiverték őket. A ország felszabadult a japán megszállás alól és ismét Ausztrália igazgatja tovább.

1972-ben választásokat tartottak, amelyben a szavazók függetlenségre szavaztak. 1973 decemberében Pápua Új-Guinea autonómiát, 1975. szeptember 16-án függetlenséget kapott az ausztrál kormánytól.

 

 

Lakosai:

Lakossága 7 millió, s egy országon belül itt beszélik a legtöbb különböző nyelvet: az országban a jelenlegi ismeretek szerint 841 nyelvet.

Az országban három hivatalos nyelv van: az angol, mely a kormányzat és az oktatás nyelve, de ezt mégis kevesen beszélik. Az elsődleges közvetítőnyelv a tok pisin (talk pidzsin) , ami egy kevert angol: új-guineai és melanéz nyelvek keveréke.

A lakosság rendkívül heterogén, több mint hétszáz különböző törzs él az országban. Az ország névadói a pápuák nyolcvan százalékot tesznek ki az ország lakosságán belül.

 

Nyelv:

A pápua nyelvek nem egységes nyelvcsalád. Teljesen eltérnek a melanéz (ausztronéz) nyelvektől. A pápuán kívül a másik nagy nyelvcsalád a melanéz, melyet az ausztronéz nyelvekhez sorolják.

 

 

Vallásuk:

A lakosság 92 % hivatalosan keresztény, de értelemszerűen az animizmus, a hagyományok és törzsi szokások, kapcsolatok, törvények még nagyon is élők ezzel párhuzamosan. Így a szigeten lakók legnagyobb része törzsi vallású is (35%). A legnagyobb keresztény egyház az országban a római katolikus egyház (27%). Az országban megtalálhatjuk még a református (20%), adventisták (10%) és anglikán (4%) illetve egyéb felekezeteket (30%), valamint egyéb vallásokat (6%).

Jellemzője a pápua közösségeknek a természetvallás és az animizmus. A pápua falvak vallási központja a szellemház. Az ősök tisztelete igen fontos része a pápua hitvilágnak. Fából faragják ki az ősöket ábrázoló szobrokat és a szellemházban helyezik el, ott tartják szertartásaikat.

 

Időjárás

Klímáját két passzát szél is alakítja, így régionként is változatos a klíma egy időszakon belül. Utazásunk a rövid száraz évszakban lesz, de ettől függetlenül rövid ideig tartó záporok mindig előfordulnak, napi 1-2 alkalommal, ami miatt párás a levegő. Utána pedig újra kisüt a nap.

Nappal 30 fok fölé megy a hőmérő higanyszála a tenger közelében, de a hegyekben viszont az éjszakák hűvösek is lehetnek, 12-15 fok körül. Változatos országokról van tehát szó, melyek tengerpartjukon párás trópusi - mediterrán jellegű, míg a hegyekben kellemes klímájú.

http://www.wunderground.com/global/NG.html

 

Felszerelés

Javasolt egy kényelmes 50-60 liter körüli hátizsák. A gurulós bőröndöt ellenjavallom.  A napi mozgásra egy kishátizsák, benne víz és rágcsálnivaló.

Egy könnyű nyári hálózsák (vagy vékony hálózsák huzat, lepedő), szúnyogháló mindenképpen.

Nappalra egy túraszandál, fejfedő vagy napellenzős sapka, napszemüveg, naptej, napközben pár póló, rövid nadrág vagy lecsatolható szárú túranadrág, estére pedig egy laza könnyű hosszúnadrág, hosszú ujjú ing a szúnyogok ellen, polár pulcsi, zokni a hegyekben, illetve esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! Ha a szandált nem szereti, akkor hozzon egy edzőcipőt, habár az gyakran vizes lesz.

Mivel áram ritkán lesz a szállásokon kívül, vagy a folyón, ezért elemlámpa (fejlámpa) és akkumulátor, pótelem feltétlen legyen! A fényképezőbe pótelem, illetve egy T-dugó vagy elosztó legyen. Konnektorok kint is használhatóak.

http://energiapedia.hu/szabvany-elektromos-csatlakozok-a-vilagban Minket az I tipus érdekel.

Bicska, konzervnyitó, kiskanál, villa, ételes doboz, füldugó, öngyújtó és szúnyogriasztó szintén elengedhetetlen.

Ha van repi ajándék, öngyújtó, használt telefon, póló, cipő, mindnek nagyon örülnek.
Javasolt legalább egészségügyi ragtapaszt, pár alap gyógyszert, lsd. higénia rész.

Szállás

A nagyobb városokban ahol lehetőség lesz rá, szállodában fogunk lakni, ahol 2 ágyas szobákban lesz az elhelyezés. Utunk többi részén a szállások száma igen limitált, nem készültek fel a turizmusra, így helyi színvonalúak, ami elmarad az európaitól. Nem szabad európai jellegű szállásokat várni, de az országnak, az út jellegének megfelelő legjobb lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. Meleg vízre nem biztos, hogy mindenütt számíthatunk, az időjárást tekintve ezt az ember gyakran nem is bánja. A szobák általában két férőhelyesek /ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az érzékenyebbeknek érdemes egy hálózsák huzatot, vagy lepedőt is hozni. Ha valaki egyágyas szállást szeretne, különbözet megfizetése mellett lehetséges bizonyos napokon, kérjük előre jelezze. Ruhák mosatására egyes szállásokon lesz lehetőség, de saját kezűleg is történhet.

A Sepik folyó mentén helyi vendégszállásokon leszünk, ahol áram ritkán van, de inkább nincs, vagy csak addig amíg a generátor be van kapcsolva. Amikor folyónál faluban alszunk (1 éjszaka), akkor matracon kell aludni, két személyes szobákban. Szúnyoghálót biztosítanak. WC a házon kívül, pottyantós jellegű. Mosdási lehetőségre ott a vödör, illetve a folyó.

Fontos, hogy a terület jellegéből adódóan, van ahol nincs (mert nem lehet) előre lefoglalva minden szállásunk, és bár célirányosan megyünk mindenhová, értesítjük a szállásadót, de előfordulhat, hogy nem a tervezett helyet tudjuk elfoglalni.

Goroka városában pld. van ugyan összesen 200 szállodai férőhely, de ezek hamar betelnek a fesztivál idejére. Amennyiben foglalása idejére a jobb minőségű szállodáink  - melyekre még kedvezményt tudunk kapni - beteltek, kénytelenek leszünk az azonos áru, de  kiszemeltnél kisseb kategóriájú hostelbe elszállásolni, melynek sztandartjai eltérhetnek eredeti elképzelésünktől. A szállások telítettsége és szolgáltatások színvonala nem a mi kezünkben vannak.

Higiénia

A csapvíz, városokban tisztított, és hivatalosan iható minőségű. Ennek ellenére lehetőség szerint a palackozott, forralt, vagy általunk tisztított víz fogyasztását javasoljuk a kellemetlenségek elkerülése végett. Vidéken esővizet gyűjtenek, vagy közeli vízforrásokból szállítják. Ennek ellenére a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban lehet palackozott vizeket kapni, de vidéken ez probléma. De a környezet megóvása érdekében jó itthonról víztisztító tablettákat vinni a fennmaradó napokra. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban, gyógyszertárban beszerezhetnek.

 

Egészség

Kötelező védőoltás nem kell, de javasoljuk bármely Európán kívüli utazás előtt a hepatitisz A és B, a diftéria, tetanusz és tífusz védőoltások/cseppek megszerzését,  - a gyerekkorban már megkapottakon túl -, amit többek között a budapesti oltóközpontban tudnak beszerezni!

Emellett mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni (illetve hepatitis esetében ismétlő oltásra kell menni 1 hónap múlva), fontos, hogy időben keressék fel háziorvosukat, vagy a nemzetközi oltóközpontot információkért), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.  http://www.oek.hu (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6., Tel.: (06-1) 476-1364

Védőoltás tekintetében illetve bármely messzebbi útra indulás előtt javasoljuk http://www.oltokozpont.hu ajánlásait követni.

Illetve további infók: http://www.traveldoctor.com.au/TravelHealthPlanner/Papua-New-Guinea-Trip-Health-Advisory-Report?df=493&dt=496&d=2015/03/17&l=1&p=1

 

A malária 1500 méter alatti régiókban létezik, de a jelenleg kapható gyógyszerek nem védenek a maláriától, csupán késleltetik a paraziták túlzott elszaporodását. Gyógyszeres védekezés nem ad teljes védettséget, de a tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk azonban, hogy konzultáljon háziorvosával, vagy kérje a nemzetközi oltóközpont tanácsát!

A megelőzésre érdemes fektetni a hangsúlyt, napközben szúnyogriasztót használni (melynek hatóanyagtartalma magas legyen, 30% feletti DEET tartalmú!), este pedig szúnyogháló alatt aludni.

 

Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt egyenek, és mindig palackozott vizet igyanak. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magával hozniuk: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

A városi jobb szállásokon a reggeli kontinentális, egyébként saját magunkra leszünk utalva. Az élelem jórészt az ott helyben termelt ételeket jelenti.  A sült húsok, halak mellé a szágo, yam gyökér és édes krumpli a leggyakoribb szembejövő fő táplálék, esetleg a kukorica, illetve éttermekben a rizs, sült krumpli. Városokban jellemzőek az európai jellegű szupermarketek, ahol vannak gyorséttermekre emlékeztető kis sütödék, sült krumpli, csirke, fánk, halas szendvics, de a boltban csomagolt kenyeret és konzerveket is lehet kapni. De mivel folyamatosan úton leszünk, ezért kisebb boltok szűk választékával (halkonzerv, keksz, tejpor) fogunk többet szembesülni. Minden dolog ami külföldről jön drága, mert repülővel érkezik az utak hiányában. A gyümölcsök 3-5 dollár egy kiló, az import gyümölcs meg különösen az. Kis 3 dl. sör kb. 2-3 dollár, whisky 120 dollár, bétel dió 0.5-1 dollár, adag sült krumpli 3-4 dollár, halkonzerv 2 dollár.

 

Javasoljuk, hogy energia utánpótlás és változatosság biztosítására hozzon magával itthonról némi élelmiszert: szalámi, sajt, méz, lekvár, energiaszelet, szőlőcukor, olajos magvak, aszalt gyümölcs.

Pénz-ügy

Javasolt valuta a dollár, de a fővárosban eurót is válthatunk a reptéren. Feltétlen utazás elején váltsunk elegendő készpénzt. Kisebb helyeken nehéz váltani, s minimum 2 óra sorban állást igényel, limitált nyitvatartási időben, amit feszített programunk miatt nem mindig áll módunkban kivárni.  Bankkártya használatára a nagyobb városokban van lehetőség, de limitált összeget adnak csak ki az automaták, s használati díjat számítanak fel (kb. 200-350 dollárnyi helyi pénzt lehet kivenni max.). Költőpénznek kicsivel több pénzt ajánlunk, mint amennyit itthon is elköltene (belépők, emléktárgyak, ajándékok, étkezés, üdítők, vizek, sör, cigi, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően, de ajánlott minimum 400-500 dollár kihozatala.

Tájékoztató árak forintban:  3dl sör 700Ft, Víz 1.5l. -150Ft, Liszt 600 Ft, 1 tojás 150 Ft, sűlt krumpli500Ft.
Pápuákra fokozottan jellemző, hogy ha bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, 1-2 dollár borravalót mindenütt, mindenért elvárnak!

Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2009. utáni sérülés mentes, hajtatlan bankjegyekben legyen, máskülönben – főleg Indonéz Pápuán - lehetetlen lesz beváltani! 
Az aktuális átváltási árfolyamokat a http://www.xe.com/ oldalon ellenőrizze. Pápua Új-Guinea hivatalos pénze a Kina. 1 US dollár 2,6 Kina, 1 Euro 2.8 Kina, 1 kina 108 forint volt 2015 elején.

Indonéziában a rúpiát használják, 1 USD 13000 Rupia, 1 Euro 14000Rupia, , 1000 Rupia 21 forint.
Helyszínen fizetendő várható költségek:

Belépők – 100 dollár

Egyéb étkezések, víz, ajándékok összesen kb.: 300-400 usd.

Kötelező borravalók – 50 dollár

Vám

A vízumot a reptéren lehet felvenni. 1 éve eltörölték a vízum előfelvételi kényszert, így most ingyenesen lehet bejutni az országba.

http://www.immigration.gov.pg/visa/visa-all/34-general-information-for-intending-visitors.html#Entry_and_Exit_Requirements

 

Indonéz vízum elvileg a határon kapható, de ezt legutóbbi utamon sem erősítették meg a határon, így kiváltását a budapesti követségen lesz szükséges beszerezni, illetve beszerezhető irodánkon keresztül. A követség elérhetősége: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26  (+36-1) 413 3800

embassy@indonesianembassy.hu http://www.cylex.hu/reviews/viewcompanywebsite.aspx?firmaName=indon%C3%A9z-k%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g-magyarorsz%C3%A1gi-nagyk%C3%B6vets%C3%A9ge&companyId=80176

 

Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie, legyen 3-4 oldal üres hely benne.

Fontos, hogy legyen egy PNG-ből kifelé szóló repjegy foglalás fénymásolata nálunk, ezt az iroda intézi önöknek. Mi földi határon lépünk ki. Sajnos a hatóságoknak nem értelmezhető, ha valaki földön hagyja el az országot, és a bürokráciának ki kell pipálni a hazarepjegy rublikát.

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákja (25-30 literes), vagy esetleg sporttáska, és úgy pakolja meg, hogy vinnie is kell őket egyszerre. Gurulós bőröndöt ellenjavallom, csak akkor hozza, ha nincs más. Sérülni fog, nehezebben elhelyezhető, s mivel aszfaltozott járda inkább kivétel, ezért hasznát sem veszi. A repülőre felvihető kézi poggyász általában 8 kg. lehet, de ezzel kapcsolatosan az alábbi oldalon található részletes tájékoztatás. 
http://www.bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=2131
A nagy poggyász súlykorlátja nemzetközi járatokon 20-32 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt, illetve a helyi repülőkön a 15 kg-os súlyhatár miatt érdemes kevés csomaggal indulni. Túlsúlyért 4 dollár per kg. díjat számolnak fel.

Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon, vagy buszunkon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítással kell rendelkezzen. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Saját érdeke is. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosítása! 
Irodánkban kedvezményes biztosításnak megkötésére van
lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.

Ehhez a programhoz nem tartozik fakultatív program.

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Repülövel 2017.09.13 2017.09.26 14 nap / 11 éj Program szerint 560 000 Ft

Az ár tartalmazza

A megadott szállást, a szállodákban reggelis ellátással, a folyami túrán önellátással, a megadott programokat,  a helyszíni közlekedést, és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Külön fizetendő

A repülőjegyet illetékkel (kb. 540.000 Ft), a szükséges belépőket (kb. 100 USD), a helyszínen fizetendő), a borravalókat, útlemondási biztosítást (1,5%), betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást.


Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

  • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
  • Márk László:+36 1 354 3996
  • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

  • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
  • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

  • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
  • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!

Térkép nem áll rendelkezésre.

Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte