Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Észtország

Utolsó frissítés: 2021. május 22. 

Mindenkinek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges a belépéshez.  negatív „indulási teszt” ellenére főszabályként 10 napra kell karanténban maradni az Észtországba érkezés után.

Akinek angol, észt vagy orosz nyelvű igazolása (vagy más nyelven kiállított, de amelyből egyértelműen megállapítható a tartalma) van arról, hogy az elmúlt 6 hónapban beoltották (mindkét dózis), ill. átesett a Covid-19-en, annak nem kell karanténba vonulnia. A vakcinák vonatkozásában azokkal a vakcinákkal történt oltást fogadják el, amelyeket az adott állampolgár származási országa elfogad.

72 órával az utazás előtt lehet és kötelező kitölteni az elektronikus nyomtatványt. Az emailben történt visszajelzést kérhetik az országba történő belépéskor. 

Különösen sok szélsőséggel megáldott helye Európának, az Európai Unió leg észak-keletebbre fekvő országa. E terület létrejöttét ugyanaz a gigantikus jégtömeg alakította, felszínét tarolta le és csiszolta hullámosra a jégkorszak és az évmilliók során, mint amely Finnországét. A két ország között csupán az a különbség, hogy a finn csillogó tótükrök helyén itt a sekély víz elláposodott, egészen különleges flórát és faunát kialakítva. Az ország közel felén hol sűrű, romantikus fenyvesek és nyírfa erdők hullámzanak, hol ritkábban, vagy máshol egyáltalán nem látható lápi növényzet uralja a vidéket. Ezek közé beékelődnek tucatszám a takaros kis farmok, ahol a skandináv stílusú rönkházakban igazán hangulatos falusi szálláshelyeken tölthetünk el csendes, természethez közeli, sétálós-túrázós, biciklizős, lovaglós aktív napokat. A Balti-tenger közelsége hűvös szeleket, a Golf áramlat hatása pedig az adott szélességi körön várható hőmérsékletnél enyhébbet, és sok csapadékot hoz. A vízzel szinte folyamatosan permetezett növényzet méregzöld és életerős, szemet gyönyörködtető. Mint ahogyan szemet gyönyörködtető a vidék nagy kontrasztja, az ősi Reval, azaz Tallin mozgalmas kereskedő városa. E kis nép nem írta úgy sohasem a nagyvilág történelmét, mint a közeli Litvánia, de éppúgy részese volt a népek, kultúrák keveredésének, időszakos dominanciájának. A német kereskedők és a Hansa hajók már a tizenharmadik századtól beillesztették a várost Európa gazdasági-politikai vérkeringésébe, és hol német lovagrendi, hol dán, hol svéd, hol pedig orosz uralom alatt, de mindvégig építgették-szépítgették a csipkés várfalakkal, tornyokkal-bástyákkal védett, tehetős polgárházakkal zsúfolt fővárosukat. Napjainkban ismét az európai és balti kötődés az erősebb, Finnország felől hatalmas hajókkal, Európa törzs területei felől pedig repülő járatokkal érkeznek ide a turisták tömegei élvezni mindazt, amit Tallin kínál: egy operett díszlet jellegű de minden ízében valódi, középkori óvárost, szívélyes vendéglátást, jó söröket, kiváló ételeket, színeket, fényeket, tisztaságot, rendet, nyugalmat.

 

Magyar állampolgárok vízummentesen 3 hónapig tartózkodhatnak az országban, mely félévenként egyszer alkalmazható.

A beutazás érvényes akár útlevéllel, akár kártya formátumú személyi igazolvánnyal.

Egészségügyi ellátás igénybe vételéhez ajánlott mindenre kiterjedő BBP biztosítást kötni utazás előtt.

Fizetési eszközök

Észtország valutája az EURO. A hitelkártya használata már a kisebb településeken is elterjedt.

Egészségügy

Az ország higiéniai viszonyai megfelelnek az EU átlagának, de a kistelepüléseken, az elzárt helyeken az állapotok változók. A tallinni központi sürgősségi orvosi ügyelet címe: Ravi 18, Tallinn 10138. Az állami kezelésű rendelők, kórházak 5 eurós vizitdíjat számítanak fel első alkalommal. Ha a további kezelést az orvos írja elő, azok a látogatások már ingyenesek. A magán orvosok, egészségügyi intézmények esetében azok díjszabása alapján kell fizetni. Csak „e-recept” van, az orvos nem állít ki nyomtatott vényt. Az „e-receptre” a gyógyszert útlevél, ill. személyazonosító okmány felmutatásával lehet átvenni az ország bármelyik gyógyszertárában. Sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben pedig orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban a fekvőbeteg ellátásért napidíjat számítanak fel.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+1 óra Budapesthez képest

Időjárás

Az időjárás a magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, a tengerparti részeken erősen szeles is lehet. Télen hóra, jegesedésre kell számítani. A leghidegebb hónap a február (-6 °C), legmelegebb a július (17 °C), ez azonban csak átlagérték, télen az általános hőmérséklet -20-25°C. Gyakran esik az eső.

Aktuális időjárás itt látható.

Magyar Külképviselet legközelebb

Helsinkiben (Finnország) – Konzuli Hivatal

Cím:                         Kuusisaarenkuja 6, 00340 Helsinki
Telefon:                  +358 (9) 43660700
Fax:                         +358 (9) 43660701
Ügyfélfogadás:      telefonon előre egyeztetett időpontban
Ügyelet:                   Magyarországról: 06-80-36-80-36 
                                 Külföldről: +36-80-36-80-36
Mail:                        consul.hel@mfa.gov.hu
Honlap:                   helsinki.mfa.gov.hu

Gasztronómia

Az észt étkezésben a krumpli a legfontosabb az étkezésben. A tenger közelsége ellenére szinte több húst esznek, mint halat. Nemzeti eledelük az orosz hússaláta. Italok szempontjából nagyon híresek az észt sörfőző műhelyek.

 

 

Kiemelt Észtország ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

4 nap / 3 éj
2021.10.21. - 10.24.

221.500 Ft/főtől

6 nap / 5 éj

Összesen 3 időpontban

299.500 Ft/főtől