Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Felejthetetlen kalandok
a nagy fehér cápák birodalmában, nem csak profiknak!
 
1 050 000 Ft
/fő + repülőjegy
2020.06.25.-2020.07.06.
 
Utazás:

menetrendszerinti repülőjárattal

Elhelyezés:

helyi 4*-os vendégházban, kétágyas szobákban

Ellátás:

félpanzió

Utazás:

menetrendszerinti repülőjárattal

Elhelyezés:

helyi 4*-os vendégházban, kétágyas szobákban

Ellátás:

félpanzió

Miért ez az út?

 

Ezen víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet!

Kis létszámú csoport, max. 12 fő!

Exkluzív program

Magyarul beszélő, tengerbiológus és búvároktató

UNESCO Világörökségi helyszínek

Részletes program

Felejthetetlen kalandok a nagy fehér cápák birodalmában, nem csak profiknak!

1000ut-capales2.jpg

Világattrakciónak számító tengeri expedíciós-túra és szárazföldi szafari a Dél-Afrikai Köztársaságban.

A legendás Fóka-sziget vizein végrehajtott víz alatti nagy fehér cápás megfigyelések a hajó mellett leeresztett cápabiztos védőketrecből történnek. E víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet.

A komplett búvárfelszerelést, neoprénruhát, búvármaszkot, sznorkelt és ólomövet a hajón biztosítanak.

Az afrikai kontinens legfejlettebb állama, a szivárványországként is emlegetett Dél-Afrikai Köztársaság az európai színvonalú nagyvárosok és infrastruktúra mellett méltán híres a természeti adottságairól is, az egzotikus vadvilágot bemutató nemzeti parkjairól csak úgy, mint az Atlanti-, és az Indiai-óceán partjait szegélyező meseszép tájairól. A két óceán által határolt hatalmas ország azonban nem csak a szárazföldön kínál számtalan látnivalót, hanem a tenger felszíne alatt is. Csak nagyon kevesek kiváltsága lehet a világtenger egyik legismertebb ám egyben legritkább nagyragadozója, a nagy fehér cápa megpillantása. Most egy olyan életre szóló felejthetetlen kaland és rendkívüli program részesévé válhatunk, amelynek során mindazt átélhetjük, amit eddig legfeljebb csak a National Geographic csatornán láthattunk: egy valódi tengeri expedíciós-túra tagjaiként, testközelből figyelhetjük meg az óceáni tápláléklánc egyik csúcsragadozóját, a nagy fehér cápát. A világattrakciónak számító program mellett felfedezhetjük Fokföld természeti szépségeit, elmerülhetünk a lüktető világváros, Cape Town forgatagában, részt vehetünk egy hamisítatlan afrikai szafarin, megtapinthatjuk a Jóreménység- fokának szikláit, valamint ott állhatunk az afrikai kontinens legdélebbi pontján a két nagy óceán geográfiai határán úgy, hogy bal lábunkra az Indiai -, a jobb lábunkra pedig az Atlanti-óceán szór vízpermetet. E minden szempontból rendkívüli túrát hazánk egyik legismertebb cápaszakértője és számos dél-afrikai tengeri expedíció korábbi tagja, dr. Elter Tamás tudományos újságíró valamint tengerkutatási szakíró vezeti.

1. nap: Budapest - Fokváros

Indulás Budapestről menetrendszerinti járattal Fokvárosba. Érkezés az esti órákban, a fokvárosi nemzetközi repülőtérre. Transzfer a repülőtértől fél órára fekvő Simon’s Town-ba, a szállás elfoglalása a négycsillagos, és a nagy Vals-öbölre néző Grosvenor House-ban.

2. nap: Fokváros

Egész napos kirándulás Cape Town-ban és a varázslatos szépségű Fokföldi-félsziget felfedezése. Kirándulás Fokváros történelmi belvárosában, a virágpiac, valamint Cape Town egyik nevezetessége, a messze földön híres tengerparti szórakozó és bevásárló negyed, a Viktória királynő korabeli kikötőből átépített Water Front megtekintése. Kirándulás a város fölé magasodó 1004 méter magas Tábla-hegyre, ami drótkötélpályán közelíthető meg. A Fokváros egyik szimbólumának tekintett fennsík természetvédelmi terület, a csak itt honos több mint kettőezer endemikus növényfaj miatt. A Tábla-hegy Nemzeti Park területéről káprázatos kilátás nyílik Fokvárosra, valamint az Atlanti-óceánra. A kirándulás következő állomása a festői Clifton Beach valamint a Houth Bay érintésével a Fokföldi Nemzeti Park. Séta a tengerészek körében hírhedt Jóreménység-fokához, valamint a Cape Point-hoz. Kirándulás a park területén, ahol endemikus fokföldi antilopokat, páviánféléket, valamint szerencsés esetben a kizárólag itt honos ritka fokföldi törpezebrákat is megpillanthatjuk. Késő délután visszaérkezés Simon’s Townba.

3. nap: Fóka-sziget

Az első nagy fehér cápa les. Kora reggel, még napfelkelte előtt felszedjük a horgonyt, és kihajózunk a Vals-öböl északi partjai közelében fekvő Fóka-szigethez, ami egyben a nagy fehér cápák világhírű birodalma. A mintegy 400 m hosszú és 60-70 m széles sziklazátony több mint 60 ezer dél-afrikai medvefóka otthona, a szigetet övező tengerrész pedig a világtenger legjobb és leghíresebb nagy fehér cápa hot spotja. A napfelkeltét követő első órában a szigettől nagyjából 3-400 méterre húzódó úgynevezett halálzónában cirkálunk. Itt lehet a világon egyedülálló megfigyelni a nagy fehér cápák híres kiugrásos prédálását, amikor a hatalmas ragadozó a mélyből váratlanul feltörve csap le a nyílt tenger felé tartó fókákra, miközben nem egyszer 2-3 méter magasra kivetődik a vízből. A természet e drámai jelenségét csak a napfelkeltét követő első egy-két órában lehet megfigyelni, mivel ekkor a legaktívabbak a cápák. Reggeli a hajón, majd ezután megkezdjük a cápák ketrecből történő víz alatti megfigyelését. Visszaérkezés a kikötőbe dél és fél egy között. Ebéd után fakultatív program lehetőség a városközponttól alig tíz perces sétára található Boulders-öbölhöz, ahol több mint 2000 pápaszemes pingvin él.

4. nap: Fokföldi-félsziget

Kettő légzőkészülékes merülés a Fokföldi-félszigetet övező barnamoszat erdőségben. Az itt élő bennszülött, endemikus kistestű cápafajok, tüskésbőrűek és csalánozók, virágállatok megfigyelése, valamint az akár 2-3 méter hosszúra is megnövő és a dinoszauruszok korát idéző ősi cápafaj, a hétkopoltyús tehéncápa megfigyelése. Fókás merülés a Pyramid Rock-nál. A partközeli sziklazátonyon mintegy 30-50 egyedből álló dél-afrikai medvefóka kolónia él. A medvefókák mivel nagyon kíváncsi állatok, a víz alatt egészen közel jönnek a búvárokhoz. E programon való részvétel feltétele bármelyik nemzetközi búvárképzési rendszerben megszerzett legalább alapfokú légzőkészülékes minősítés igazolása. Akik nem tudnak részt venni ezen a merülési programon, azok számára alternatív programlehetőség a Fokváros előtt fekvő egykori börtönsziget, a Robben Island megtekintése. A börtön, ahol egykor Nelson Mandela is raboskodott, ma múzeumként üzemel. Este szabadprogram.

5.nap: Fóka-sziget

A második nagy fehér cápás merülési nap a Fóka-szigetnél. Délután közös séta a festői szépségű Simon’s Town-ban, és a Tengerészeti Múzeum megtekintése. Simon’s Town a dél-afrikai haditengerészet legfőbb bázisa, ami a 2. világháború idején a brit királyi haditengerészet, a Royal Navy egyik legfontosabb afrikai hadikikötője volt.

6. nap: Aghulas

Egész napos kirándulás a festői Garden Route mentén az afrikai kontinens legdélebbi pontjára, az Aghulas vagy Tű-fokhoz, ami egyben az Indiai- és az Atlanti-óceán geográfiai határa is. A tengerbe nyúló tűszerű, alacsony sziklaszirt végén áll a hosszúsági kört és a két óceán határát jelölő emlékmű, amelyre ha felállunk, pont a két lábunk alatt húzódik a geográfiai határ, azaz a bal lábunkkal az Indiai, a jobbal pedig az Atlanti-óceán felett állunk. A Tű-fok felé tartva megállunk a festői Walker-öböl partján fekvő Hermanusban, a bálnavadászok egykori „fővárosában”, ami ma az óceáni bálna lesek egyik leghíresebb bázisa. Visszaérkezés a szállásra az esti órákban.

7. nap: Nyílt tenger

Nyílt óceáni cápás merülés a Cape Point-tól délnyugatra. A nyílt tengeren végrehajtott merülésen a part közelében soha sem látható rendkívül sebes úszású röviduszonyú makócápát, valamint a kecses kékcápákat tudjuk közvetlen közelről és a ketrec biztonságából megfigyelni. A 2-4 méter hosszú röviduszonyú makócápa a legsebesebben úszó cápafaj, és az egyik leggyorsabb tengerlakó, amely rövidtávon akár 90 km/órás sebességre is képes felgyorsulni, időnként 5-6 méter magasra kivetve magát a vízből. A nyílt óceán áttetsző víziében kis szerencsével más élőlényeket, így tonhalakat vagy óceáni holdhalat is megfigyelhetünk. A nyílt tenger felé tartva nem egyszer bálnacsordák keresztezik a hajó útját. A nyílt óceáni túra csak szélcsendes időben hajtható végre, ha az időjárási kondíciók nem megfelelők, akkor folytatjuk a nagy fehér cápa lest a Fóka-sziget környékén. Délután látogatást teszünk a fokvárosi Two Oceans Aquarium-ban, ami az afrikai kontinens legnagyobb és legszebb tengeri akváriuma, és amely az ország atlanti és indiai-óceáni partvidékének élővilágát mutatja be.

8. nap: Aquila Park

Egész napos szafari a Fokvárostól kb. négy órás autóútra található Aquila Parkban. A szavannák világát idéző parkban szakavatott nyomkeresők segítségével cserkészünk be híres afrikai nagyvadakat. A park büszkeségei a ma már rendkívül ritka hatalmas testtömegű széles szájú vagy fehér rinocéroszok (ezek az elefánt után a második legnagyobb testű szárazföldi emlősök), amelyek becserkészése a bozótos és elefántfüves területen igen izgalmas kaland. A parkban víziló, krokodil, gnú, zsiráfok és antilopfélék, zebrák, sőt oroszlánok is láthatók. A szafari kiváló lehetőséget kínál szép természetfotók elkészítésére. Visszaérkezés Simon’s Town-ba a késő esti órákban.

9. nap: Stellenbosch

Kirándulás a Fokváros közelében fekvő világhírű Stellenbosch-i borvidékre. A holland telepesek által alapított Stellenbosch környékéről származnak Dél-Afrika legjobb borai. A nyugati színvonalú, patika tiszta pincészetek, a csodálatos vidék, és a minőségi borok hangulatos kóstolója ezt a programot is felejthetetlenné teszi. A kellemes borozgatást azonban most is egy különleges kalanddal párosítjuk, méghozzá a Stellenbosch határában fekvő gepárd-központ megtekintésével. A fajmentési program céljára létesített tudományos-kutató és látogató központ szép eredményeket ért el a ma már veszélyeztetett afrikai nagymacskák állományának fenntartásában. A bátrabbak a park gondozói kíséretében be is mehetnek az állatok közé, sőt, ha a helyzet alkalmas rá, meg is simogathatják őket, előcsalva a házimacskáéhoz hasonló, csak erősebb dorombolásukat.

10. nap: Fokváros-Budapest

Hazautazás Budapestre, menetrendszerinti járattal.

 

UNESCO Világörökségi helyszínek
 • Robben Island
 • Table Mount
 • Fok-félszigeti Nemzeti Park is az ott található kb. 2000 enedmikus növényfaj, - különösen a proteák - miatt a Cap Floral Region védett területéhez tartoznak

További információk

 

A legendás Fóka-sziget vizein végrehajtott víz alatti nagy fehér cápás megfigyelések a hajó mellett leeresztett cápabiztos védőketrecből történnek. E víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet.  A komplett búvárfelszerelést, neoprénruhát, búvármaszkot, sznorkelt és ólomövet a hajón biztosítanak. A moszaterdőségben végrehajtott, illetve a medvefókás merüléshez – amelyet mindkét esetben légzőkészülékkel hajtunk végre -, bármilyen nemzetközi búvároktatási rendszerben megszerzett legalább alapszíntű légzőkészülékes minősítés szükséges. A komplett búvárfelszerelést és a sűrített levegővel feltöltött palackokat a merülést lebonyolító helyi búvárbázis biztosítja. A túrán résztvevők magyar nyelvű szakmai tájékoztatót kapnak a nagy fehér cápák biológiai és viselkedési sajátosságairól, a megfigyelési tippekről és módszertanról, valamint  a cápás merülések protokolljáról. A magyar túravezető oktatói minősítéssel rendelkező professzionális búvár.

A nagy fehér cápák megfigyelésére a június hónap a legalkalmasabb, ez viszont a déli féltekén a tél első hónapjának, a decembernek felel meg.  Fokföld mediterrán éghajlatú, tehát az ottani téli hónapokban is (június és augusztus között) napközben általában számunkra kellemes, az itthoni tavaszihoz hasonló a hőmérséklet, ám az esték hűvösek, 8-12 fokra is leeshet a levegő hőmérséklete. Ebben az időszakban gyakrabban lehet eső és szél is, ezért mindenféleképpen ajánlott széldzseki vagy melegebb felöltő, pulóver és sapka elcsomagolása. Derült időben a napsütés erős, főleg a tengeren erősen ajánlott  UV-védelmet biztosító napszemüveg viselése.  A Dél-Afrikai Köztársaságban szigorúak a devizaszabályok, mindenütt csak a helyi pénznemben, dél-afrikai randdal lehet fizetni, az eurót vagy a dollárt nem fogadják el.  A pénzváltás kisebb településeken körülményes, ezért indokolt, hogy mindig legyen nálunk 100-200 rand. A nagyvárosi üzletek és éttermek többségében elfogadják az elterjedtebb hitelkártyákat (Visa, American Express, Mastercard, stb.) is. A túra helyszínén, Western Cape tartományban nincs szükség védőoltásra. Az üzletek, élelmiszerboltok még a kis településeken is rendkívül jól ellátottak, lényegében minden kapható, ami Európában is.  Ami a közlekedést illetve a személygépkocsikat illet, a brit eredetű szabályok érvényesek. Szálláshelyünk, Simon’s Town abszolút biztonságos település. Fokvárosban este viszont nem célszerű a Water Fronton kívül városrészekben egyedül sétálgatni. 

Fontos tudni, hogy a tengeri programok lebonyolítása nagymértékben függ az időjárási kondícióktól, ezért az útitervben megadott egyes programok időpontjai változhatnak, akár el is maradhatnak. Az elmaradt program helyett irodánk, minden esetben helyettesítő programot kínál, mely előfordulhat, hogy tartalmában nem azonos az eredetileg meghirdetett cápales programmal. Ebben az esetben irodánkat anyagi felelősség nem terheli.

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2020.06.25. - 2020.07.06.
12 nap / 9 éj
1 050 000 Ft
Foglalás

További időpontok

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • helyi magyar profi idegenvezető
 • magyar nyelvű asszisztencia a merüléseknél és végig az egész programon
 • 9 éjszakai szállást, helyi 4 *-os vendégházban, kétágyas szobákban
 • félpanziós ellátás
 • transzfer

   

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • nemzetközi repülőjegyet illetékkel
  kb. 235 000 Ft
 • útlemondási biztosítást
  1,5%

 

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • BBP biztosítás
 • egyágyas felár
  50 000 Ft
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Szabó László
+36 (1) 207 8222
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)
Az út idegenvezetője

Dr. Elter Tamás - tengerkutató


Tengerkutatási-szakíró, tudományos újságíró, illetve általános oceanográfiai tárgykörben ír ismeretterjesztő cikkeket. Hosszú évek óta foglalkozik a cápafélék viselkedésbiológiájával, illetve a nem provokált cápatámadások problémakörével. Évekig dolgozott hivatásos búvároktatóként, eközben megjárta mindhárom óceánt, és földünk számos tengerét. Természettudományos érdeklődése ezen kívül kiterjed a földtanra és a paleontológiára, egyik hobbija a fosszíliagyűjtés. Humán érdeklődésének fókuszában a történelemtudomány, elsősorban a modernkori hadtörténet áll. Behatóbban foglalkozik a II. világháború haditengerészeti aspektusaival.

 1000ut_elter.jpg

 

13 nap / 10 éj
2020.04.17. - 04.29.

579.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
2020.03.25. - 04.01.

475.000 Ft/főtől

12 nap / 9 éj
2020.03.14. - 03.25.

465.000 Ft/főtől