Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Dél-afrikai Köztársaság

Az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 30 napig érvényesnek kell lennie. A turista célú 30 napnál rövidebb utazáshoz vízum nem szükséges. 

Népesség, nyelv

A Dél-afrikai Köztársaság az afrikai kontinens déli szegletében található, népessége kb. 55 millió fő, területe kb. tizenháromszor nagyobb, mint Magyarország. Északon Botswana és Zimbabwe, északnyugaton Namíbia, északkeleten Mozambik és Szváziföld határolják, nyugaton az Atlanti-óceán, keleten az Indiai-óceán mossa partjait. Egy önálló királyság található az ország területén belül: Lesotho. Afrika egyik legfejlettebb állama.

A hivatalos nyelv az afrikaans és a zulu, de emellett még az angol is elterjedt. Több száz egyéb dialektust beszélnek a kisebb közösségek.

Időzóna, nyitvatartás

Magyarországhoz képest a nyári időszámítás során nincs időeltolódás. Téli időszámításkor 1 óra az eltérés, mert Dél-Afrikában nincs óraátállítás.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Dél-afrikai Rand (ZAR), 1 ZAR = kb. 18 Ft.

Számos bankautomata található az országban és a bankkártyákat is a legtöbb helyen elfogadják. Javasoljuk, hogy jelentsék be a bankjuknál, hogy Dél-Afrikába utaznak, nehogy biztonsági megfontolásból letiltsák a bankkártyájukat az első külföldi használat után. Készpénz gyanánt amerikai dollárt vagy eurót hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani. Fontos: jó minőségű, lehetőleg nem gyűrött, 2006 utáni kiadású dollárt hozzanak.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, főleg a piacokon. A felszolgálók, a helyi szolgálatók, túravezetők, sofőrök számítanak 5-10 ZAR borravalóra.

Időjárás

Mivel a déli féltekén fekszik, így az évszakok fordítva vannak az itthonihoz képest. A nyári szezon november és március közé esik, míg a tél június és augusztus között van. Ekkor sincs ám túl hideg, hiszen a téli átlaghőmérséklet kb. 15-17 C. Június és augusztus között van esély nagy fehércápát látni.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát beszerezni. Szúnyogriasztót, kézfertőtlenítőt, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Ugyan az általános feszültség 230 V / 50 Hz, de átalakítóra van szükség, mert általában 3 villásak az elektromos aljazok. Rendszeresek az áramkimaradások, így érdemes power bankot, fejlámpát vagy elemlámpát, illetve plusz elemeket is hozni magunkkal.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó, bár általában lassabb mint az itthon megszokott. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. A nemzeti parkokban általában nincs internet lefedettség.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

A Dél-afrikai emberek nagyon közvetlenek, nem követelnek meg komolyabb öltözködési szabályokat. Nyugodtan hordhatunk kényelmes, terepre is alkalmas nyárias öltözéket. Javasoljuk a zárt, kényelmes túracipő használatát, illetve, hogy hozzanak magukkal naptejet, fejfedőt, ajakírt, egy kis, a napi kiránduláshoz alkalmas hátizsákot. Az esti órákban lehűlhet a levegő, így pulcsit, hosszúnadrágot, kabátot is érdemes bepakolni.

Az emberek nagy része katolikus vallású, így javasoljuk, hogy kerüljék a vallási témájú (pl. nagy kereszt) vagy trágár feliratú ruhadarabokat.

Közbiztonság

A közbiztonság a turisták által látogatott helyeken alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák maguknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és használják a széfet a szobákban. Érdemes induláskor a csomagokat lefóliáztatni vagy lezárni, hogy a repülőtéren ne tudjanak belenyúlni.

Elterjedtek a lopások és a rablás, így sötétedés után ne menjenek az utcára, illetve kerüljék az értékek mutogatását, ne hordjanak drága órát, több helyen tartsák a pénzüket stb.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Az erős napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése érdemes. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

959 Arcadia Street Pretoria, Hatfield 0083

+27-12-430-3030
+27-12-430-3020

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

E-mail: consulate.prt@mfa.gov.hu
Honlap: pretoria.mfa.gov.hu

Kiemelt Dél-afrikai Köztársaság ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás

bezárás

 

 

Kedves Utasaink!

Tájékoztatni szeretnénk Önöket arról, hogy megelőzés céljából irodánkban a személyes ügyfélfogadás jelenleg szünetel. Kollégáink továbbra is elérhetők e-mailben és telefonon hétfőtől péntekig 9-18 óra között. 

Kollégáink elérhetőségeit ITT láthatják.

A tájékoztató teljes tartalma ITT olvasható.

 

Megértésüket köszönjük!