Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Chile
 
 
 

területe: 756 950 km²
főváros: Santiago de Chile
államforma: elnöki köztársaság
lakosság: 17 619 708 fő (2013)
időzóna: UTC-4, UTC-3
pénzneme: chilei peso (CLP)
éghajlat: Az ország nagy észak-déli kiterjedéséből következően az időjárás változatos, nehéz általánosságban beszélni róla. Északon sivatagok vannak, délkeleten tundrák és gleccserek. A Húsvét-sziget éghajlata nedves szubtrópusi. Chile déli részén óceáni az éghajlat, a középső, sűrűn lakott vidékeken mediterrán. Az ország legnagyobb részén négy évszak figyelhető meg: a nyár decembertől februárig, az ősz márciustól májusig, a tél júniustól augusztusig és a tavasz szeptembertől novemberig.
nyelv: spanyol

Magyar állampolgárok számára vízum nem szükséges, de az útlevél a belépéstől számított legalább 6 hónapig legyen érvényes.

Időjárás:

Chile a világ leghosszabb országa, hatalmas észak-déli kiterjedése és magasságkülönbségei miatt nagyon változatos az éghajlata. Az ország nagy észak-déli kiterjedéséből következően az időjárás változatos, nehéz általánosságban beszélni róla. Északon sivatagok vannak, délkeleten tundrák és gleccserek. A Húsvét-sziget éghajlata nedves szubtrópusi. Chile déli részén óceáni az éghajlat, a középső, sűrűn lakott vidékeken mediterrán. Az ország legnagyobb részén négy évszak figyelhető meg: a nyár decembertől februárig, az ősz márciustól májusig, a tél júniustól augusztusig és a tavasz szeptembertől novemberig.

Biztonság:

Az minden latin-amerikai országban alapszabály, hogy nyilvános helyen ne villantsuk fel a nagy pénzünket és ne hagyjuk őrizetlenül sehol az értékeinket. Ezeket este, ha elmegyünk, főleg, ha egyedül, hagyjuk a szálloda recepcióján vagy a szoba széfjében.

Étel, ital:

Chile konyhájának legfontosabb alapanyagai a tenger gyümölcsei, a marhahús, a friss gyümölcsök és a zöldségek. A leghíresebb étel a Cazuela: krumplival tökkel és borsóval turbózott húsleves, valamint a Pastel de Choclo: édes kukorica paszta bazsalikommal és egyéb fűszerekkel kevés tejben főzve, darált hússal paprikával és hagymával keverve, kisütve. A tengerparton jellemző a Paila Marina: a paprikás, petrezselymes vegyes hal leves. Ismert még a lomo a lo pobre, amely egy óriási marhaszelet két tojással, sültkrumplival. Argnetinához hasonlóan (főleg Patagónia területén) kedveltek a lassú parázson grillezett belsőségekből és véres hurkából és marhaszeletből áll.  A chilei borok méltán híresek a Pisco Sour koktél amely alapanyaga a pisco a tojásfehérje és a lime lé szintén nagyon finom. A piscoért -ami nálunk leginkább a törkölypálinkához hasonlít- folyamatos harcban állnak Peruval, aki szintén a nemzeti italának tartja. A legtöbb helyen a csapból folyó víz fogyasztható.

Útjaink Chile

Utazás szűrő:Rendezés:

23 nap / 21 éj

995.000 Ft/főtől