Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Burma
 
 
 

Lakosság: 63 millió. Yangon a korábbi főváros 5 millió lakosú, Mandalay a kereskedelmi központ 1 millió. A lakosság nagy része a központi síkságon él, mezőgazdasággal foglalkozik, s csak alig negyedük városlakó.

Hivatalos nyelv: a burmai; de az értelmiség körében, és a kereskedelemben szinte mindenki beszél angolul.

Vallás: A lakosság 85%-a theravada-buddhista, 2%-a hindu, 2-3%-a mohamedán, illetve keresztény. Alapvetően theraváda buddhista ország, de sok animista hitet követő népcsoport is él ott, illetve hinduk, keresztények, és muszlimok is.

Népcsoportok: 72% burmai, a többi 9% shan, 7% karén, 12% egyéb népcsoport.

Területe: 7 Magyarország, 680 ezer km2, 900x2000 km. Legmagasabb hegye 5881 méter. Leghosszabb s legfontosabb folyója: Irrawaddy 2092 km. Az ország fő tájegységei: a Himalája alsó vonulata, a keleti és nyugati hegylánc, az Irrawaddy termékeny völgye és a tengerpart. A trópusi esőerdőktől a teakfa és a bambuszon keresztül a fenyő és az örökzöld tölgy is megtalálható.

 

Magyar állampolgárok online igényelhetnek úgynevezett elektronikus vízumot (eVisa) turista és üzleti céllal. További információ kapcsolatban forduljanak kollégákhoz.

Gazdaság 

1945 előtt Burma volt a világ legjelentősebb rizsexportőre. A megművelt területnek felén rizst termesztenek, ami a legfontosabb exportcikke az országnak. Az ásványi kincsekben gazdag ország, ólmot, cinket és ezüstöt bányásznak, illetve drága és féldrága köveket. Burma ipara még fejletlen, habár az embargó vége óta hatalmas változások zajlanak az országban. Az úthálózat bővül, hossza már 25 000 km; minősége is javúl. Van vasútvonala, habár elég lassú. Az Irrawady folyón zajlik a fő kereskedelem, több mint 1400 km hosszan hajózható.

Kommunikáció

Nagyon drága (1000 ft/perc roamingal). Az internet lassú, de már a szállodákban van.

Időjárás

Burma alapvetően egész évben meleg ország, száraz és esős évszak váltakozik. A trópusi monszunövezethez tartozik. A kellemesebb száraz időszak decembertől márciusig tart, a monszun májustól októberig. Ezek között két forró átmeneti időszak van. Utunk során túlnyomórészt 25°C körüli párás hőmérsékletre, napos időre számíthatunk. Különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata! A hegyekben az Inle-tónál és Kalawban este lehűl éjszaka 12-fokra és rövid eső előfordulhat.

Pénzügyek

ATM van az országban, de nagyon magas kezelési költséget számolnak fel tranzakciónként. Ezért célszerű készpénzt hozni, amerikai dollárt. LEHETŐLEG MINÉL FRISSEBB NYOMTATÁSÚ, CSAK ÚJ ÁLLAPOTÚ, PECSÉT ÉS FIRKÁLÁS VALAMINT SÉRÜLÉS MENTES DOLLÁRT HOZZON! Egyébként elképzelhető, hogy nem, vagy sokkal alacsonyabb árfolyamon váltják be. A hamis dollártól tartva előfordulhat, hogy a helyi váltók nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket. A hivatalos pénznem a kyat, 1340 kyat/1 USD volt idén, 2017. januárban. A legjobb árfolyamot a minél magasabb címletű bankjegyekért adják 50-100 dolláros címletek esetén, általában vidéken rosszabb az árfolyam. Érdemes mind amerikai dollárt, mind kyatot tartani magunknál. Költőpénznek minimum 250-300 dollárt ajánlunk (étkezésekre, innivalóra, emléktárgyak, ajándékok, kisebb szolgáltatások vásárlása esetén)

Építészet

Az építészeti emlékek egyértelműen indiai hatásról tanúskodnak 3-9 századból származó. Két típusuk van: a sztupák (buddhista egyházi építmények az ereklyék megőrzésére), és a templomok. Az aranyműves munkák és az elefántcsonttal, tükörüveggel berakott, aranyozott fafaragványok tanúskodnak arról, hogy a burmaiak ma is mesterei a kézművességnek.

Főbb látnivalók

Burma rengeteg történelmi és természeti látványossággal rendelkezik: Shwedagon Paya Yangonban; az ősi város Bagan, és az Inle tó, s Mandalay körül a régi királyi városok. 1989-ben a katonai hunta az országgal együtt (ekkor lett Burmából Mianmar) több várost és folyót átneveztek, majd nemrég lett az ország új fővárosa Nepjida faluja.

Ruházat

Ne hozzon túl sok ruhát, mert meleg van még télen is, s a szállodákban lehet mosatni. Trópusi országban póló vagy ing, laza nadrág elégséges. Estére hosszú ujjú ing, polár, nadrág. Egyéb felszerelések: kényelmes hátizsák, szandál, kényelmes könnyű túra cipő, bicska, zseblámpa, elemek, gyógyszerek, napszemüveg, napolaj, mini-varrókészlet, fejfedő, napszemüveg, napkrém, legalább egy váltás meleg ruha, szúnyogriasztó. A fényképezőgép és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőség lesz feltölteni.

Szállás

Általában szállodákban alszanak, amik színvonala jó, de elmaradhat az Európában megszokott minőségtől. Áramszünet már alig van. A zuhanyzók és vécék a szobákban lesznek, tisztaságuk megfelelő. A szobák általában kétágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható s olcsó. A vásárolt gyümölcsöt alaposan mossa meg. Ha odafigyel, jó eséllyel tudja elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat, habár, ezen legtöbben átesnek egyszer az út során. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, ill. tetanusz, tífuszt. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. De hivatalos infokért keresd fel a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6., Tel.: (06-1) 476-1364) avagy http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=296 , illetve a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magával hoznia: hasfogót, lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt, de mindenhol hozzá lehet jutni gyógyszerekhez.

Élelem

A burmai étkezések az itthoni árak alatt vannak, habár jobb éttermekben inkább magyar árakra lehet számítani. Alapélelmiszer mindenütt beszerezhető a boltokban, mindig megállunk vásárolni palackos vizet, este pedig mindig lesz étterem a közelben. Emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez vagy snackekhez jutni (3-4 dollár). A burmai konyhában sok kis hús és zöldséges adagot hoznak ki a rizs mellé. A tea, leves és a saláta jóformán mindenhol ingyen jár az ételekhez. A legtöbb fogás elég fűszeres. Az ételekhez változatos fűszerek és mártások is tartoznak: ecetes chili, szójaszósz és egy egyéb mártások. Desszertként érdemes indiai édességeket enni, de a mianmariak trópusi gyümölcsöket esznek. A lakosság sokszínűségét az étkezés is tükrözi: rengeteg féle indiai és kínai ételt is találni. A vegetáriánusok a zöldségételek közül tudnak választani. A kávé íze nem hasonlít a hazai eszpresszóra. Hozzon magával Nescafét, ha arra vágyik. A gyümölcsleveket és a cukornádlét ajánlom mindenki számára. Alkohol tartalmú italt csak jobb éttermekben vagy boltokban lehet kapni. Cigit mindenhol lehet vásárolni, nagyon olcsó. A helyiek nagy része helyi szivart, cserutot szív.

Útjaink Burma

Utazás szűrő:Rendezés:

12 nap / 10 éj
2017.12.03. - 12.14.

425.000 Ft/főtől

16 nap / 13 éj
2018.02.07. - 02.22.

695.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin