Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Brazília
72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges.
 

 

 

 

Amikor az úr 1500. esztendejében Pedro Alvares Cabral végre kikötött a különleges formájú hegyek tövében a hosszú hetek viharos hánykolódása után a Guanabara-öböl aranyló fövenyén, és “Január folyónak” (Rio de Janeiro) nevezte el az általa folyótorkolatnak hitt helyet, nemigen gondolhatta, hogy ez a név évszázadokkal később bakancslisták, vágyak netovábbjainak a megtestesítője, és az igazi trópusi életérzés, a fülledt, érzéki, nagyvilági feelingnek a szinonímája lesz. Rio...Copacabana...Ipanema...dübörgő, kilométer hosszan elnyúló hullámok, harmincnégy fokos óceán, pálmafák, a hajnalban meghozott kókuszdiók frissen csapolt tejének illata a homokszobrok között lustán ébredő reggeleken....frissen facsart mangó koktélok...a színes trópusi forgatag esténként, a föl-s le áramló tömeg, igazi “carioca”-k és izmos, fiatal, napbarnította testek, strandfoci csillagok, hófehér,trópusi kalapban kart karba öltve sétáló nyugdíjas milliomosok, lobogó fáklyák a pazar svédasztalokat kínáló éttermek előtt, meleg szélben susogó pálmák. És azok a valószínűtlen formájú, trópusi esők által leöblített vulkáni kúphegyek! A “Cukorsüveg”, ahol a kábel felvonó tövében kíváncsi majmok szemrevételezik a turistákat, és a hatalmas Corcovado....amelyről Krisztus tekint le széttárt karjaival a nyolc milliós városra, szeretetével átölelve azt. A favelák különleges, európai szemmel alig értelmezhető bádog-bódé világa és a Maracana stadionja éppúgy Brazília, mint a császári múltat őrző, németesen fegyelmezett, közeli Petropolis. Szamba, karnevál, foci. A szélsőségek hazája ez. Kontinensnyi méretű, érintetlen őserdők, melyek mélyén ismeretlen törzsek élik a civilizációk előtti életüket, áthatolhatatlan rengeteg, melynek tengelyében a máig titokzatos és felfedezetlen Amazonas hömpölyög. Kontrasztként az ultramodern Brasília, a főváros funkcionalista rendje és a Minhas Gerais hegység, melynek mesés drágakő kincsét jórészt a Selmecbányán tanult magyar bányamérnökök hozták a felszínre. De alig 2 órányi repülőútra a sűrűn lakott Atlanti partvidéktől Paraguay és Argentína szomszédságában robajlik a világ leghatalmasabb vízesése, az Iguacu. Ha van egy kis szerencsénk, akkor egy puncsrózsaszín, portugál kolonialista palotából, a Cataratas luxushotelből nézhetjük ahogyan elszállnak a tukán madarak a kétszáznál is több ágon aláomló víztömegek felett, és láthatjuk az “ördög torka” katlanja felett örökké átívelő szivárványt. És hát valljuk be őszintén...ha lepereg a szemünk előtt videóklipp sebességével mindaz amit eddig számba vettünk, még mindig csak ott tartunk, hogy apró töredékét ismertük meg ennek a hatalmas, kimeríthetetlen kincsekkel megáldott országnak.Turista célú beutazás esetén vízum nem szükséges.

Brazíliába történő belépéshez sárgaláz oltást kell beadatni, amit az utóbbi időben sosem kértek, de javasolt a Hepatitis A-B, illetve a Tetanusz ismétlő oltás, illetve Amazonashoz utazóknak nem árt malária elleni gyógyszert vagy oltást beszerezni. Bővebb információt itt kaphattok:

Nemzetközi Oltóközpont: 1097 Budapest Gyáli út 3/a, bejárat a Vágóhíd utca felől. Rendelés: H-CS 09:00-14:00 óra. Telefon: 476-1364

Nemzetközi Oltóállomás: BP, XIII. ker. Váci út 174; rendelési idő: H-P 10:00-20:00, SZO: 10:00-16:00. Tel.: 78-78-770

Öltözködés:

Javasolt a "lélegző" vékony esődzseki az esetleges záporok miatt, a bokát védő nem túl nagy és nehéz túracipő, kényelmes szandál és/vagy papucs, rövidnadrág, kényelmes oldalzsebes nadrág, póló, napellenzős sapka/kalap, napszemüveg a magas sugárzás miatt, és magas faktorszámú napkrém.

Időjárás:

Brazíliát az Egyenlítő északon, a Baktérítő a délkeleti régióban szeli át. Így legnagyobb részén trópusi éghajlat uralkodik. Itt a meleg és nedves klíma a meghatározó. A legdélebbi vidékek éghajlata már mérsékelt égövi, itt télen nagyon ritkán előfordulhat fagy és hó. Utazásra az április-június és augusztus-október közötti időszak a legalkalmasabb bár december-március között nagy a meleg és sok a turista. Rio de Janeiro téli időszaka (májustól-szeptemberig) kevésbé meleg és szárazabb, a régiót hűtik a passzátszelek és a hőmérséklet mintegy 22-32 °C, és az ég többnyire tiszta.

Emberek, biztonság:

A brazilok szerintem egyenesen a világ legvidámabb és leggondtalanabb emberei... biztos hogy a klíma is közre játszik. Fanatikus futballrajongók, örök riválisuk Argentína. Legismertebb táncuk a követhetetlen csípőmozgásokkal operáló szamba valamint népszerű a pagoda, axe és a forro. Menjünk, vegyüljünk el az emberek között, itt nem kerül semmibe szambát tanulni és senki nem fog kinevetni az első bizonytalan lépések láttán, sőőőt a dél-amerikai lányok egyenesen örülnek neki ha egy botlábú fehér emberből sikerül a ritmusérzék távoli jeleit kihozni. Brazíliában Rionak és Sao Paulónak van a legrosszabb híre, bár Rióban a foci VB és az Olimpia előkészületei miatt már 2012-ben is hatalmas változások voltak észlelhetőek. A Favellákat azaz a korábbi nyomornegyedeket sorban megszállták és kitisztították a különleges alakulatok, akik egy egy őrposztot hagytak hátra emellett szociális munkások ezrei próbálják jobb belátásra bírni a fiatal bűnözőket. A bűnözés csökkent, illetve kiszorult a belsőbb kerületekből, és a városban hatalmas építkezések (pl. Maracana stadiun felújítása) indultak meg. Sajnos Rio eddig sem volt olcsó ezután még kevésbé lesz az. Egyébként a rossz hírük ellenére a favellákból kerül ki a karneválon táncoló fellépők nagy része is, és egy-egy iskola bulival egybekötött próbája, életre szóló élmény (pozitív értelemben;). Az minden latin-amerikai országban alapszabály, hogy nyilvános helyen ne villantsuk fel a nagy pénzünket és ne hagyjuk őrizetlenül sehol az értékeinket. Ezeket este, ha elmegyünk, főleg, ha egyedül, hagyjuk a szálloda recepcióján vagy a szoba széfjében. Ha pedig már megesett hogy kiszemeltek és ki akarnak rabolni, semmiképp ne próbáljuk ki gyerekkori harcművészet óráink anyagát, inkább adjunk oda egy kevés pénzt, általában ettől rögtön otthagynak. Egyébként pedig legjobb ha beszerzünk egy hasitasit :) azaz a nadrágon beül hordható vízhatlan őv szerű pénztárcát, és az mindig nálunk van. Pénztárcánkban pedig csak egy kisebb összeget tartunk, amit ha kirabolnak minden gond nélkül odaadunk.

Étel, ital:

A brazil konyhát három fő irány -az indián őslakos, az európai és a fekete afrikai rabszolgák által behozott- keveredése határozza meg. Később a nagy számmal bevándorló japánok is hozzátettek ehhez egy lapáttal. Egyik leghíresebb ételük a fejoada főtt fekete bab szaftos főtt hússal, de a tengerparti területeken előszeretettel esznek halat. Mig északkeleten a fekete befolyás nagyobb és ott a vatapa-t kedvelik ami kókusztejes, őrölt mogyorós, pálmaolajas masszává kevert étel rákkal, addig északnyugaton az indián befolyás nagyobb, ahol egyik kedvenc a kacsa tucupi szószban, de sok ételhez használják a maniócat is. Délen a német és egyéb európai befyolás volt nagyobb, itt főleg vörös húsokat esznek, és itt a legjellemzőbb az Argentinához és Chiléhez hasonló grillezett húsok imádata. Churrascaria-nak nevezik azokat a helyeket ahol végtelen mennyiségű és variációjú nyárson sült húst kapunk elfogadható összegért, a köret pedig ingyen van. Említést érdemelnek még az átfogó néven salgadinho-nak nevezett mindenfelé kapható kis snackek (coxinha, kibe, pao de queijo). Nemzeti italuk a Caipirinha, cukronádpálinkából (cachaça) készített lime/cukor alapú koktél, sok sok jéggel...

 

 

Kiemelt Brazília ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

12 nap / 9 éj
2021.11.05. - 11.16.

1.063.000 Ft/főtől

16 nap / 13 éj
2021.11.20. - 12.05.

1.505.000 Ft/főtől

24 nap / 22 éj
2022.03.18. - 04.10.

2.050.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin