Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Bosznia és Hercegovina

Frissítve: 2021. május 22. 

Bosznia-Hercegovinába külföldi állampolgárok a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR koronavírus-teszt bemutatásával léphetnek be. A 48 órát a Határrendészet tájékoztatása szerint a teszteredmény kiadásától/átvételétől számítják és papír alapon kell bemutatni. 

A Boszna folyóról és a dukátus korszakában későbbi uralkodását előkészítő András királyunkról (akkor még hercegünkről - Hercegovina) nevét vevő mai állam –ha nem is ebben a mai formájában- de igen mozgalmas történelemmel rendelkezik. A mészkő és dolomit hegyóriások és fennsíkok közé ékelődő,  egymással közel párhuzamos folyók festői völgyei  nem csak Csontváry képzeletét ragadták meg, de Bizánc (később az oszmán-török) birodalmának, a Magyar Királyságnak és a fennséges Serenissima, Velence tengeri köztársaságának stratégáiét is.  A stratégiai fontosságú vidék a szinte naponta torzuló hármas hatalmi erőtérnek a metszéspontjában egyensúlyozott. A középkorban itt fellelt színes-és nemesfém bányák (Banja Luka) pedig méginkább felértékelték e tájat. Megfordult itt Tallóczi Matkó (Jajca vára), Corvin János és Kinizsi Pál is, és még a jó emlékezetű, hatalmas Mátyás királyunk várost is alapított (Pocitelj) a Neretva partján. Aztán a hosszú évszázadokra itt berendezkedő és az iszlámot meghonosító török hódítók, és a velük megérkező békeidők hagytak mély nyomot. Mostar merész, egyívű kőhídja a tizenhatodik század technikai csodájának számított, mint ahogyan ma is a mesés kelet pompakedvelő életmódját idézi a bazár és a piac Szarajevóban a mecsetekkel, medreszékkel. Aztán megint mozgalmasabb idők jöttek: megérkezett a Monarchia, melynek 30 évet szabott próbaidő képpen a Berlini kongresszus, melyen Andrássy Gyula képviselte a birodalmunk érdekeit – és megindult e vidéken is a látványos fejlődés. Vasút szelte át a völgyeket-hegyeket, neomór stílusú középületek épültek (Szarajevó Könyvtára), új városrészek nőttek ki a földből (Mostar, Monarchia városrész), a bosnyák katonák kiváló presztízst vívtak ki maguknak az OMM hadseregében. Aztán “felrobbant” a balkáni puskaporos hordó, a Szarajevo-i merénylet, a világháborúk, majd a véres jugoszláv széthullás pusztított. Mára egy kényes egyensúlyi állapotban próbál minden elmúló évvel egyre szilárdabbá válni ez a sok nemzetiségű, összetett államrendszerű és felépítésű ország, mely Daytonban még –igaz szerény- tengeri kijáratot is kapott. A friss állam önigazolása, múltteremtő vadhajtásai is fellelhetők olykor, szakmailag erősen vitatott a híres boszniai piramisok léte, eredete is- de ez is csak színesíti azt a képet, amit az ide érkező turista lát. A délszláv –török konyha egzotikus ételei, a Neretva völgyének egészségtől kicsattanó gyümölcsei, a rakija és a helyiek vendégszeretete, az ország barátságos árszínvonala mind-mind vonzó célponttá teszi ezt a kis országot.

A beutazás az országba érvényes útlevéllel vagy személyigazolvánnyal lehetséges.

Fizetési eszközök

Bosznia és Hercegovina valutája a Márka (BAM).

Egészségügy

A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek átmeneti tartózkodásuk esetén, Bosznia-Hercegovina területén a HU/BH 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe az állami sürgősségi egészségügyi ellátást.

Magyar Külképviselet

Szarajevóban - Konzuli Hivatal

Cím:                     71000 Sarajevo, Splitska u. 2.
Előhívó:               00-387-33
Telefon:              +387 33 238-512
Fax:                      218-685
Ügyelet:              +387-63-895-639
Mail:                    mission.sjj@mfa.gov.hu
Honlap:               szarajevo.mfa.gov.hu

Gasztronómia

A bosnyák konyhára a legnagyobb hatást a 400 éves török uralom gyakorolta. Étlapjukon sok török étellel, illetve azok bosnyák variációival találkozhatunk. Pl.: hadzsi-cseváp, sis-cseváb, szogan-dolma, pita, baklava…stb. Az ételfogyasztást nagyban befolyásolja a vallási hovatartozás. Leggyakoribb fűszerek a fahéj, a bors és a szegfűszeg, de az ételeik nem mondhatók fűszeresnek. Ételeiket besűrítésére nem használnak rántást. Húsételeik általában birkából készülnek, és leggyakrabban parázson sülnek. Köreteik leginkább rizsből és zöldségekből állnak. A bosnyák konyhát a lágy ízek a jellemzik, ami elsősorban a párolásnak köszönhető. Országszerte, az utak mentén rengeteg kis "autogrill" működik, ahol helyben sütött birkát vásárolhatunk. Sokféle péksüteményük van, melyhez kolbász- és virsliféléket, felvágottakat és zöldségeket fogyasztanak. A desszertjeik általában különböző töltelékkel készült rétesekből állnak. A többi süteményük rendkívül édes, cukorsziruppal, mézzel vannak gazdagon meglocsolva. Italaik közül a megemlítendők a különböző ásványvizek és a hercegovinai fehér, száraz borok (Pl.: Zilavka). A bosnyákok szívesen fogyasztanak még aludttejet is.

Kiemelt Bosznia és Hercegovina ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés: