Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Baltikum
 
 
 

 Észtország, Lettország és Litvánia.

Habár történelmileg sok a közös vonás, kulturálisan számos különbség fedezhető fel a balti országok között. Míg az észt nyelv az uráli nyelvcsalád finnugor ágához tartozik, a lett és litván nyelv az indoeurópai nyelvcsalád balti ágához tartoznak.

Vallásilag is különböznek, de máshol húzódik a határvonal: Észtország és Lettország többségébenevangélikus, míg Litvánia főleg katolikus.

Észtország

Az Észt Köztársaság (észt nyelven Eesti vagy Eesti Vabariik) fővárosa Tallinn. Észtország Európa északkeleti részén, Lettország és Oroszország között található, a Balti-tenger és a Finn-öböl határolja. A kontinentális területen kívül a Balti-tenger mintegy 800 szigete tartozik Észtországhoz.

Lettország

Lettország (hivatalos nevén Lett Köztársaság, lettül Latvijas Republika) állam Észak-kelet-Európában. A Balti-tenger mellett fekvő Lettország a balti államok egyike Észtország és Litvánia mellett, amelyek északon és délen határolják Lettországot. Keleten Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos.

Litvánia

Litvánia, (litvánul Lietuva) állam Észak-kelet-Európában, a Balti-tenger partján. Északról Lettország, dél-keletről Fehéroroszország, délről Lengyelország és délnyugatról Oroszország Kalinyingrádi területe határolja. Egyike a három balti államnak.

 

Mindegyik ország az Európai Unió tagja, a beutazás magyar állampolgárok számára vízummentes.

Észtország

Éghajlat

Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A leghidegebb hónap a február (-6 °C), legmelegebb a július (17 °C), ez azonban csak átlagérték, télen az általános hőmérséklet -20-25°C. Gyakran esik az eső, ezért a csapadék egyenletes időeloszlású, évi közepes mennyisége Tallinnban 570 mm.

Közbiztonság

Általánosságban szólva a közbiztonság kielégítő Észtországban. A város sűrűbb forgalmú részein zsebtolvajok tevékenységére kis táblák hívják fel a figyelmet.

Elektromosság

220 V

Közlekedés

Észtországban a városi tömegközlekedés átlátható, megbízható pontos. A kitáblázás, a menetrend betartása általános. A külföldiek számára használható és ajánlható. 2013. január 1-től megszűnik a papíralapú jegyek és bérletek haszálata és csak elektronikus jegyeket lehet vásárolni. Ehhez szükséges egy e-kártya (ühiskaart), amelynek letéti díja 2 euró és a postákon és a Selver, Maxima és Prizma szupermarketekben lehet rá pénzt, illetve jegyeket feltölteni.

Egészségügyi helyzet

Az ország közegészségügyi és higiénés helyzete jónak mondható. A csapvíz fogyasztható. Az orvosi és a kórházi ellátás színvonala magas, a költségek arányban állnak a szolgáltatás minőségével. Észtországban létezik az ún. vizitdíj, amit a vizsgálat előtt kell megfizetni, 2012-ben 3,2 euró.

A szakorvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, függetlenül az Európai Egészségbiztosítási Kártya meglététől.

 Lettország

Gazdag történelmi múltja kiemeli szomszédai közül. Fővárosának jelentősége egészen a XIII. századik nyúlik vissza, építészeti emlékei híven tükrözik különböző korszakait. Látványos természeti értékei (csodás hegyormok, buja erdők, a régió legszebb tengerpartja) pedig magával ragadó élménnyel szolgál mindazok számára, akik Lettországot választják utazásuk színhelyéül.

Pénz

Lettország 2014. január 1-én csatlakozott az euró övezethez.

Éghajlat

Lettország éghajlata óceáni, mely a mérsékelt kategória legenyhébb változata. Ez a klíma hűvös nyarakat és csapadékos teleket eredményez. Az éves hőingás alacsony.

Közlekedés

Lettországban az utak állapota átlagos. A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90km/óra. Az utakat folyamatosan újítják, sok helyen útfelbontással lehet találkozni, így csak egy sávon közlekedhetnek az autók, mely jelentősen megnövelheti az utazási időt.

Közbiztonság

A városi közbiztonság megfelelő, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein gyakoriak a zsebtolvajlások.

Vendéglátóhelyeken, rendelés előtt mindig nézze meg az árakat, és csak olyasmit rendeljen, aminek az árával tisztában van. Egyes vendéglátóhelyeken célszerű mindjárt felszolgálás után fizetni. Készpénzben fizetésnél latban fizetéssel kerülhető el a vita. Csak megfelelő azonosítókkal ellátott (logo, szín) taxiba szálljon be.

Egészségügyi helyzet

Az orvosi ellátás megfelelő színvonalú, a rendelőkben vizitdíjat kell fizetni, de az egyes vizsgálatokért külön díjat számítanak fel, amely rendelőnként is eltérő lehet. A csapvíz iható, de a hálózat meglehetősen elöregedett, ezért sokan palackos víz fogyasztása mellett döntenek.

Lett szabályok

Lettországban tiltott, büntetést, esetleg őrizetbe vételt vonhatnak maguk után:
A dohányzás nyilvános helyeken; Rigában közterületen (utcán, parkokban), nyitott üvegben, palackban alkoholtartalmú ital; közterületen az erősen ittas állapot. A Lett Köztársaság területén tartózkodó idegen állampolgárok a törvények bármilyen megszegésének szempontjából a lett állampolgárokkal azonos elbírálás alá esnek. 

Litvánia

Litvánia a legnagyobb és legnépesebb balti állam, a Balti-alföld déli részén terül el. Legnagyobb része hullámos alföld, 100 méternél alacsonyabban fekvő terület. Az ország legmagasabb pontja 292 méteres. A terület 30%-át tavak, mocsarak és erdőségek borítják. Kb. 100 km hosszú partvonallal rendelkezik, melyből csak 38 km-nek van közvetlen kijárata a Balti-tengerre.

Pénz

A litván valuta a litas. 2002 óta az euróhoz kötött árfolyam van érvényben, ami gyakorlatban azt jelenti, hogy egy euró mindenkori váltási aránya 3,44 litas körül van. Ettől eltérő árfolyam esetén kerüljük el a váltást. A hitelkártya használata már a kisebb településeken is elterjedt.

Éghajlat

Az éghajlat óceáni és nedves kontinentális között változik, csapadékos, mérsékelt téllel és nyárral. Az évi átlaghőmérséklet 6 °C. Az évi csapadék mennyisége 900 mm. Az ország keleti része számottevően szárazabb, mint a partvidék.

Közlekedés

Az utak állapota jó vagy átlagos, jellemzően nagy a teherforgalom.

Közbiztonság

A városi közbiztonság megfelelőnek tekinthető. Vilnius turisták által gyakran látogatott részein ugyanakkor előfordulnak a zsebtolvajlások.

Egészségügyi helyzet

Litvániában az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző.

Finnország

Éghajlat

Az éghajlat hideg, időnként kemény telek és viszonylag meleg nyarak által jellemzett északi mérsékelt. Hótakaró délen négy, északon hat-hét hónapon át fedi a tájat. A Golf-áramlat hatására az éghajlat lényegesen melegebb, mint az az Egyenlítőtől való távolságból következnék. Finnország területének egynegyede a Északi-sarkkörtől északra fekszik. Itt figyelhető meg az éjféli nap jelensége. Annál tovább tart, minél északabbra megyünk. Finnország legészakibb pontján a nap 73 napig süt nyáron egyfolytában, telente 51 napig nem kel föl.

Közbiztonság

Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa. Nem kell tartani rablótámadástól vagy erőszakos cselekményektől. Nagyobb körültekintés indokolt ugyanakkor Helsinki, valamint a nagyobb városok központjában.

Közlekedés

Finnország út- és vasúthálózata rendkívül fejlett, a közlekedés kiszámítható és biztonságos.

Egészségügyi helyzet

Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az európai általános szabályoknak és követelményeknek. A finn szabályozás a környezetvédelem számos területén meghaladja az EU-s átlagot. A világ legtisztább országainak egyike.

Útjaink Baltikum

Utazás szűrő:Rendezés:

4 nap / 3 éj
2017.10.20. - 10.23.

139.000 Ft/főtől

6 nap / 5 éj
2018.05.15. - 05.20.

185.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin