Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Azerbajdzsán
 
 
 

Azerbajdzsán fővárosa: Baku

Azerbajdzsán államformája: köztársaság

Azerbajdzsán hivatalos nyelve: azeri

Azerbajdzsáni beszélt nyelvek: orosz, örmény (Az örmények a Hegyi-Karabahi részben laknak)

Azerbajdzsáni népcsoportok: azeri 91,6%, talis 1,3%, örmény 1,3% (Az örmények a Hegyi-Karabahi részben laknak), orosz 1,3%

Azerbajzsáni vallások: iszlám (a lakosság 99%-a, ebből 85% síita és 15% szunnita) ortodox.

Azerbajdzsáni pénznem: 1 manat = 100 gepi (1,- AZN ≈ kb. 300,- HUF, ill. 1,- € ≈ kb. 1,- AZN); A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Bakuban javasolt a valutaváltás.

Időeltolódás: (GTM 4) Magyarországhoz képest +3

 

 

Magyar államplgárok magán útlevéllel csak érvényes vízummal utazhatnak be Azerbajdzsánba. A vízumot Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén lehet megigényelni, a bakui repülőtéren nem lehet vízumot felvenni.

A turizmus fellendítése érdekében az Azerbajdzsáni Külügyminisztérium 2013 nyarán bevezette az elektronikus vízumot is, amelyet a turista célból az országba beutazni szándékozó külföldiek igényelhetnek.A vízum egyszeri belépésre jogosít.

További információ kapcsolatban forduljanak kollégánkhoz.

 

Azerbajdzsáni utak

Azerbajdzsán, hivatalos nevén az Azerbajdzsáni Köztársaság Eurázsia kaukázusi régiójának legnagyobb országa. Nyugat-Ázsia és Kelet-Európa között fekszik, Keleten a Kaszpi-tenger, északon Oroszország, északnyugaton Grúzia, nyugaton Örményország és Törökország, délen Irán határolja.

Azerbajdzsán a Dél-Kaukázus legdinamikusabban fejlődő országa. Geopolitikai szempontból a Kaszpi-tenger mellett, Oroszország, Törökország és Irán között kulcsfontosságú helyet foglal el. Az olaj és gázbevételeknek köszönhetően a GDP növekedése folyamatos. A fejlődés jegyei az országban, de főleg Bakuban közvetlenül érezhetőek. Nagyszabású infrastrukturális fejlesztés zajlik. Az országban új utak, épületek sokasága épül.

Azerbajdzsán intenzíven fejleszti a turizmust, a külföldieket szívesen látják. Jelenleg évente körülbelül 1 millió turista keresi fel az országot. A turistáknak itt tartózkodásuk során nem kell bejelentkezniük, vagy regisztrálniuk magukat. A biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy az országból való ki- és belépés során például a repülőtéren az útlevélkezelés során mindenkiről fényképet készítenek.

Azerbajdzsán nagyon gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik. Beutazóknak ajánlott nemcsak Bakut, hanem a történelmi városokat, mint például Ganja, Sheki, Shamakhi, felkeresni. Baku szállodákkal való ellátottsága jó. Vidéken is megfelelő színvonalú szállodák találhatóak.

Azerbajdzsánban a lakosság nagyobb része – történelmi okokból - beszéli az orosz nyelvet. Az azeri nyelv a törökhöz hasonló, azzal 70-80%-ban megegyezik. Írásmódjukban a latin betűket használják. Az azeri emberek nagyon vendégszeretőek. A magyarokat rokon népnek tartják.

Éghajlat

Azerbajdzsán éghajlata a nyugati hegységben és az északi területeken szélsőséges, míg a Kaszpi-tenger mentén kellemesnek nevezhető. Tavasz és nyár idején (április közepétől októberig) a hőmérséklet 20-30 °C között ingadozik, míg télen (decembertől márciusig) ennél jóval hidegebb van. Áprilistól – szeptemberig a hőmérséklet rendkívül kellemes, nyári. Nyáriasan öltözködéssel készüljünk, de a hegyekben, 2.000 m felett szükség lehet 1 garnitúra meleg pulóverre és nadrágra is.

Bankkártyák használata

VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és a fővárosi éttermekben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Elektromosság

220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal

Étkezés

Az azerbajdzsáni konyha rendkívül változatos. A török – perzsa – orosz konyha minden finomabb fogása fellelhető. Rendkívül finomak a gyümölcsök és zöldségek, megterem a legjobb grúz szőlők mellett a füge, narancs és mandarin is. Az azeri dinnyéknek csak Üzbegisztánban van párja. Sokféle bárány- és halétel is kapható. Az azeri édességek méltán nagyhírűek.

Biztonság

Azerbajdzsánban és annak fővárosában Bakuban a közbiztonság jó. Bakuban a közrendőrök jelenléte meghatározó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város utcáin gyalogosan vagy gépjárművel jól láthatóak. Emellett az elmúlt két év során Bakut bekamerázták és több mint 4 ezer darab kamerát szereltek fel. A bűnözés alacsony szintű. A bűnüldöző szervek felderítési hatásfoka magas. Egyes vidéki szállodákban nem minden esetben találunk értékmegőrzőt, Mindig tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

Egészségügyi helyzet

Azerbajdzsán közegészségügyi helyzete jó. Különleges betegségek nincsenek. A meleg éghajlat miatt azonban előfordulnak ételmérgezések. Az orvosi ellátás jó, a gyógyszertárakban az esetleg szükséges gyógyszerek gazdag választékban elérhetők. Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet sok helyen a csapból is lehet inni.  Helyenként ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani.

Öltözködés

Azerbajdzsán egyszerre modern és konzervatív ország, muzulmán szokásokkal, ezért az öltözékünket is ennek megfelelően válogassuk össze. Nőknek és férfiaknak tanácsos hosszú, vállakat eltakaró inget, blúzt viselni. Mecsetekbe, vallási helyeikre másként nem is engednek be minket. (Hölgyeknek bokáig érő nadrág, hosszú szoknya, vállakat elfedő ing, uraknak hosszú nadrág, hosszú ujjú, nyakig begombolható ing!)

Szállodák

Baku szállodái világszínvonalúak. A szállodába érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapunk.

Árak/vásárlás

Azerbajdzsánban a bérek meghaladják a magyarországiakat. Alapvetően azonban a magyarországi árszínvonalra lehet számítani. Az egyre bőségesebben kapható külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Ebéd 14,-EUR/fő-től, víz 1,5 l.: 1,-EUR, szénsavas üdítő 2,-EUR, finom azerbajdzsáni borok 10,-EUR-tól

Azerbajdzsán kiszámítható gazdasági növekedéssel bíró, folyamatosan gazdagodó ország. Baku szaporodó bevásárlóközpontjaiban minden kapható – nyugat európai árszínvonalon.

Az Azerbajdzsán hagyományos szőnyegkészítő műhelyeiből kikerülő darabok közül ma is több UNESCO világörökségi védelem alatt áll – mint a régi, becses darabok. A turisták számára készült gyönyörű szőnyegek mégis olcsóbbak a törökországiaknál.

Borravaló

Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi idegenvezető borravalója 1,5-USD/fő/nap – a buszvezetőké ezzel megegyező. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt.

Útjaink Azerbajdzsán

Utazás szűrő:Rendezés:

Kapcsolódó magazin